izabela1976 13.10.08, 13:38 Może Wy wiecie, jak długo należy trzymać wszelkiego rodzaju potwierdzenia opłat za światło, gaz, telefon, mieszkanie itp? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgen_stern Re: Jak długo trzymamy rachunki 13.10.08, 13:42 Ja na wszelki wypadek trzymam wszystko 5 lat Pity b/o. Odpowiedz Link Zgłoś
oibaf Re: Jak długo trzymamy rachunki 13.10.08, 13:43 porzadkowaniem rachunkow zajmuje sie moj maz. wszystko poukladane w najleprzym parzadku. ma od jakichs 8 lat ale zapowiedziel,ze musi sie pozbyc najstarszych. chociaz twierdzi, zepowinno sie 'trzymac' 10 lat. ja niestety nie mam do tego glowy... Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Jak długo trzymamy rachunki 13.10.08, 13:52 Nie wiem jak dlugo, moj maz skanuje wszystko na biezaco i jest w wersji elektronicznej i robi tak od 10 lat. Dla potomnosci zostanie na wykopaliska Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Jak długo trzymamy rachunki 13.10.08, 15:36 rachunki "za zuzycie" rok z uwzglednieniem po drodze konca roku..tak co najmniej do do marca..bo wtedy firmy wysyłają upomnienia lub wezwania zapłaty za zaległe rachunki (mi tak przyszło za smieci, rachunek do mnie nie doszedł)w zamian mozna przechowywać wyciagi, bo obecie na nich jest dokładnie opisywany przelew tj. dla kogo, kiedy, ile i z jakiego tytułu..oczywiscie jeżeli płacisz za posrednictwem banku...płacone gdzie indziej trzeba jednak trzymać a potwierdzenia na tasmie z kasy (żabka, markety)kserowac, bo po jakimś czasem tak bledną, ze nic nie widać Wszystkie, rachunki, które maja cos wspólnego z rozliczeniem podatkowym (np. za net) 5 lat od złozenia tego rozliczenia Odpowiedz Link Zgłoś
tofka Re: Jak długo trzymamy rachunki 13.10.08, 16:28 Najlepiej mieć konto internetowe, płacić z niego rachunki i problemu nie ma. zawsze możesz wydrukować potwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela1976 Re: Jak długo trzymamy rachunki 13.10.08, 21:27 I takowe mam. Ale chcę je zamknąć i zostać tylko przy jednym banku. I nie wiem za ile lat podrukować wyciągów. Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: Jak długo trzymamy rachunki 13.10.08, 16:31 Nie pamietam 3 czy 5 lat. Dlatego trzymam wszytskie rachunki z ostatnich 7 lat Odpowiedz Link Zgłoś