Dodaj do ulubionych

Mamy prawniczki - o kompetecjach Sądu Grodzkiego

25.10.08, 15:39
Dziewczyny, może któraś z was wyjaśni mi sprawę, bo zamierzam się odwoływać od
wyroku sądu grodzkiego po tym,jak nie przyjęłam mandatu za przekroczenie
prędkości o 25 km.Moim zdaniem mandat był bezzasadny, prędkość mierzona była
pospolitą "suszarką", policjant zatrzymał mnie (jechałam na niemieckich
tablicach), podszedł tylko jeden, wyraźnie CHCIAŁ wlepić mandat i wziąć kasę,
w myśl zasady,że obcokrajowcy płacą gotówką.Obcokrajowcem nie jestem,zażądałam
udowodnienia,że prędkość na urządzeniu pomiarowym jest moja (jest możliwość
wyświetlenia czasu dokonania pomiaru).Policjant odmówił, jechałam z kimś, więc
świadek jest. Ja z kolei odmówiłam przyjęcia mandatu.Przyszedł wyrok nakazowy
z sądu grodzkiego,gdzie skasowano mnie na 500 zł.Wg załącznika do
Rozporządzenia MSWiA w sprawie określania wykroczeń (...), czyli potocznie
zwanego taryfikatora dla POLICJANTÓW, za takie przewinienie maksymalna grzywna
to 200 zł. Pytanie brzmi: na jakiej podstawie sąd grodzki przysolił mi o tyle
większą grzywnę?(wyłączając koszty postępowania,które naliczył osobno). Czym
się kieruje, jak to uzasadnia? (uzasadnienia na wyroku nie ma). Sprawa mnie
wkurzyła, chcę się odwoływać, ale czy mam szanse jakiekolwiek? Słowo obywatela
versus słowo policjanta...No i ta grzywna nałożona przez sąd,której wysokości
nie rozumiem.Wyjaśnijcie pls.
Obserwuj wątek
    • naatka Re: Mamy prawniczki - o kompetecjach Sądu Grodzki 25.10.08, 17:07
      >>na jakiej podstawie sąd grodzki przysolił mi o tyle większą grzywnę?<<

Podstawę prawną masz podaną w sentencji wyroku. Sięgnij do tych przepisów lub
      zacytuje je tu- to ci prześlę ich tekst jak cię to interesuje. Dodam że sąd nie
      orzeka kary grzywny na podstawie wspominanego przez ciebie rozporządzenia, ale
      na podstawie kodeksu wykroczeń oraz przepisów proceduralnych prawa karnego i
      wykroczeń. Jeśli nic się na tym nie znasz i nie masz doświadczenia- zleć sprawę
      prawnikowi ( ja nie jestem karnistą, więc się nie podejmujętongue_out). Szansę wygrania
      zawsze masz, ale jak udowodnisz swoje racje i czy przekonasz sąd...to już insza
      inszość. W Polsce niestety wszyscy uważają, że się znają na prawie i starają się
      za wszelką cenę uniknąć sięgnięcia po profesjonalną pomoc. Uważają, że w ten
      sposób zaoszczędzą....no różnie z tym potem bywa...
      • sanna.i Re: Mamy prawniczki - o kompetecjach Sądu Grodzki 25.10.08, 21:03
        Chyba nie do końca się zrozumiałyśmy. Ja wiem,że sąd nie orzeka kary grzywny na
        podstawie wspominanego przeze mnie rozporządzenia, dlatego napisałam dużymi
        literami,że jest to taryfikator dla policjantów. Ja zapytałam o podobny
        "taryfikator" dla sędziów. Na podstawie zacytowanych w wyroku przepisów sąd może
        orzec grzywnę od 20 zł do 5 tysięcy. Ale na jakiej zasadzie decyduje o kwocie
        grzywny? Na zasadzie "widzi mi się"? Wykroczenie wykroczeniu nierówne, dlatego
        policja ma wykaz za jakie przewinienie jaka kwota. A sąd?

W Polsce niestety wszyscy uważają, że się znają na prawie i starają si
        > ę
        > za wszelką cenę uniknąć sięgnięcia po profesjonalną pomoc.

Trochę dziwny przytyk.To chyba dobrze,że ludzie poszukują i odwołują się do
        aktów prawnych, przecież ustawy i rozporządzenia są dla obywateli,a nie tylko
        dla prawników. Być może skorzystam z pomocy prawnika, ale najpierw muszę
        zastanowić się,czy to w ogóle ma sens,czy jest szansa. W przeciwnym razie
        zapłacę w/w grzywnę+koszty postępowania odwoławczego+honorarium dla prawnika...
        Jedyne pytanie jakie tu chciałam zadać, to o ten nieszczęsny "taryfikator"
        (jakkolwiek to śmiesznie brzmi) dla sędziów.
        • naatka Re: Mamy prawniczki - o kompetecjach Sądu Grodzki 25.10.08, 21:18
          „Art. 24. § 1. (23) Grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5.000 złotych,
          chyba że ustawa stanowi inaczej.

§ 3. (24) Wymierzając grzywnę, bierze się pod uwagę dochody sprawcy, jego
          warunki osobiste i rodzinne, stosunki majątkowe i możliwości zarobkowe.
          Na takiej podstawie właśnie i na podstawie tzw swobodnego uznania sędziowskiego-
          a jak to rozumieć- to już poczytaj sobie, jeśli cię interesuje, bo dużo by
          pisać smile Właśnie prawnik ci doradzi czy jest szansa i sens składać środek
          odwoławczy od tego wyroku. Ale jeśli wiesz, co chcesz zrobić to działaj
          sama-może się udasmile Powodzenia.
          • sanna.i Re: Mamy prawniczki - o kompetecjach Sądu Grodzki 25.10.08, 21:25
            Hmmm...Sędzia nie ma pojęcia o moich dochodach, sytuacji rodzinnej,
            możliwościach zarobkowych, pozostaje więc tylko jego "swobodne uznanie"...No
            nic, może pogadam z prawnikiem jeszcze, ale może warto się odwołać. Dzięki za
            odzew smile
    • gku25 Re: Mamy prawniczki - o kompetecjach Sądu Grodzki 26.10.08, 00:27
      Ciesz się, że tylko 500 pln. Sąd ma limit od 20-5000 pln i może zasądzić dowolną
      kwotę z tych widełek. Co do uzasadnienia wyroku, masz kilka dni na zwrócenie się
      o wydanie tegoż. Jeżeli chodzi o podejście policjanta celem skontrolowania
      samochodu/kierowcy, to może podejść jeden, może dwóch, a może i więcej. Jeżeli
      twój adres zamieszkania mieści się za granicami Polski, to masz obowiązek
      uiszczenia mandatu gotówkowego. W przypadku podejrzenia wyłudzenia pieniędzy
      przez funkcjonariuszy prosisz o pokazanie legitymacji służbowej i wydanie kwitu
      z kwotą i powodem mandatu(artykuł kodeksu wykroczeń). Na moje oko szanse
      zawalczenia o zwrot kasy są bardziej niż znikome, a to między innymi dlatego, że
      żaden adwokat nie będzie bruździł sędziemu w tak błahej sprawie. A koszta
      prawników do najniższych nie należą.
      • sanna.i Re: Mamy prawniczki - o kompetecjach Sądu Grodzki 26.10.08, 07:56
        Sąd ma limit od 20-5000 pln i może zasądzić dowoln
        > ą
        > kwotę z tych widełek.

No i właśnie to jest bez sensu.Jak ma dobry dzień, to zasądzi 200, jak zły to 2
        tysiące?
    • shiva5 Re: Mamy prawniczki - o kompetecjach Sądu Grodzki 26.10.08, 01:58
      w postępowaniu mandatowym można nałożyć grzywnę do 500 zł (do 1000 zł gdy masz
      zbieg przepisów)- art. 96 par. 1 kpsw.
      przypuszczalnie wkurzyłaś naszą kochaną policję i ci wystąpili z wnioskiem o
      ukaranie maksymalną grzywna. sąd to oczywiście przyklepał, bo taka jest
      rzeczywistość, że co przyniesie policja bądź prokuratura to zazwyczaj sądy
      klepią bez wdawania się w szczegóły.
      przypomnij sobie dokładnie kiedy otrzymałaś wyrok nakazowy i od tego momentu
      masz 7 dni na wniesienie sprzeciwu do sądu- BARDZO WAŻNE, żeby nie przekroczyć
      tego terminu!
      nic skomplikowanego- piszesz tylko, że wnosisz sprzeciw od wyroku Sądu
      Rejonowego w...., Wydział Grodzki z dnia..., doręczonego w dniu...., podajesz
      sygnaturę i tyle. jak chcesz możesz podać pokrótce uzasadnienie, ale na tym
      etapie nie musisz.
      jeżeli skutecznie (czytaj w terminie) wniesiesz sprzeciw, sprawa będzie
      rozpoznawana na zasadach ogólnych, no i wtedy możesz składać jakieś wnioski
      dowodowe na poparcie swojego stanowiska- tj., że nie popełniłaś wykroczenia
      • sanna.i Re: Mamy prawniczki - o kompetecjach Sądu Grodzki 26.10.08, 07:59
        >przypuszczalnie wkurzyłaś naszą kochaną policję i ci wystąpili z wnioskiem o
        ukaranie maksymalną grzywna.

Z pewnością wkurzyłam, w końcu jak ja - jakis podrzędny obywatel - śmiałam
        zażądać pokazania czasu pomiaru...

> w postępowaniu mandatowym można nałożyć grzywnę do 500 zł (do 1000 zł gdy masz
        > zbieg przepisów)- art. 96 par. 1 kpsw.

Jedyne wykroczenie (widniejące też na wyroku) to przekroczenie szybkości o
        25km.Za coś takiego policjant NIE MOŻE nałożyć 500 zł grzywny, gdyż według
        załącznika do podanego wyżej rozporządzenia maksymalna kara za takie wykroczenie
        wynosi 200 zł.

• annajustyna Re: Mamy prawniczki - o kompetecjach Sądu Grodzki 26.10.08, 12:05
      A z jakiej racji jechalas na niemieckich blachach?
      • ib_k Re: Mamy prawniczki - o kompetecjach Sądu Grodzki 26.10.08, 19:53
        nnajustyna napisała:

> A z jakiej racji jechalas na niemieckich blachach?

A jakie to ma znaczenie w odniesieniu do pytania autorki?
    • burza4 Sąd grodzki - zasady 27.10.08, 13:02
      przepraszam z gory za wtręt, ale podłączę się z pytaniem.

czy ktoś się orientuje ile czasu Sąd Grodzki ma na rozpatrzenie
      sprawy, jeśli skierowano doń wniosek o ukaranie? kiedy sprawa się
      przedawnia?
      • ib_k Re: Sąd grodzki - zasady 27.10.08, 13:41
        2)Osoba ukarana mandatem odmówiła jego przyjęcia:

wówczas, zgodnie z art. 99 kpw, organ, którego funkcjonariusz nałożył grzywnę, występuje do sądu z wnioskiem o ukaranie.
        Zgodnie z art. 45 §1 kw karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu.
    • mariusznowak.3 Re: Mamy prawniczki - o kompetecjach Sądu Grodzki 09.02.09, 16:34
      Osobiście bym odpuścił odpuścił. Można się kłócić w sądzie grodzkim po dostaniu mandatu, ale później na dłuższą metę taka zabawa nie ma większego sensu.
      • sanna.i Re: Mamy prawniczki - o kompetecjach Sądu Grodzki 18.05.09, 10:09
        Chciałam tylko napisać, że sprawa w sądzie grodzkim okazała się dla mnie
        korzystna.Mandat zmniejszono do wysokości 200 zł. Obyło się bez prawnika,
        wystarczyło studiowanie przepisów. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka