lora81 13.11.08, 11:47 witam, jestem obecnie na urlopie wychowawczym,w styczniu mam termin porodu 2 dziecko. czy jak urodze to przysługuje mi urlop macierzynski a pożniej urlop wychowawczy na drugie dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
filipianka Re: macierzynski 13.11.08, 12:14 urlop macierzyński nie ale zasiłek macierzyński tak najpierw "dokończ" urlop wychowawczy na pierwsze dziecko (oczywiście jeśli nie ukończyło 4 lat) a potem zacznij urlop na drugie Odpowiedz Link Zgłoś
lora81 Re: macierzynski 13.11.08, 13:39 chciałabym skorzystać odrazu z macierzyńskiego. czym się różni urlop macierzyński od zasiłku macierzyńskiego. jakie dokumenty i gdzie mam składać aby go uzyskać zaraz po urodzeniu dziecka? ile trwa ten zasiłek (2 dziecko)? Odpowiedz Link Zgłoś
nom.ika Re: macierzynski 14.11.08, 10:15 jeśli masz w pracy normalne kadry i księgowość to nic się nie przejmuj- dostarczasz zaświadczenie ze szpitala o urodzeniu dziecka i oni Ci wszystko załatwią. Urlop na pierwsze dziecko wykorztstaj maksymalnie- nie wiadomo ile Ci go będzie potrzeba w przyszłości( a tylko 6 lat liczy się w sumie do stażu emerytalnego) Odpowiedz Link Zgłoś