Dodaj do ulubionych

Czy rodzice mają obowiązek mnie utrzymywać?

27.10.03, 14:04
Mieszkam z rodzicami, jeszcze studiuję, mam 23 lata i jestem panną. Czy moi
rodzice mają obowiązek utrzymywać mnie i moje dziecko? Pytam , bo chciałabym
sie ubiegac o pomoc z MOPS-u. Składałam juz oświadczenie, że rodzice nie chcą
na mnie łożyć. Chce wiedzieć, czy MOPS moze tego od nich wymagać.
Obserwuj wątek
    • jaque Re: Czy rodzice mają obowiązek mnie utrzymywać? 27.10.03, 15:01
      Mają obowiązek Cię utrzymywać pod warunkiem że studiujesz dziennie - wydaje mi
      się że do 24 roku życia (ale tego nie jestem pewna, może do 26...). MOPS może
      nawet wymagać od Ciebie (jeśli oczywiście rodzice uchylają się od tego
      obowiązku) założenia sprawy w sądzie o alimenty - i od tego uzależnić
      przyznanie pomocy. Ale z tego co piszesz mieszkasz z rodzicami więc pewnie
      sprawę można załatwić inaczej...
      • chalsia Re: Czy rodzice mają obowiązek mnie utrzymywać? 27.10.03, 22:11
        Dokładnie do 26-tego roku życia.

Pozdrawiam,
        Chalsia
    • monika.zdz Re: Czy rodzice mają obowiązek mnie utrzymywać? 28.10.03, 09:50
      Rodzice mają obowiązek utrzymywać uczące się w trybie dziennym dziecko do
      ukończenia przez nie 26 r.ż. Z tym,że obowiązek utrzymania twojego dziecka
      ciąży przede wszystkim na jego ojcu lub rodzicach ojca(obowiązek alimentacyjny)
      i to raczej niezależnie od wieku i od tego czy zarabiasz czy nie.Trzeba założyć
      sprawę w sądzie o alimenty,a w razie gdyby nie było możliwe ich
      wyegzekwowanie ,alimenty wypłaca ZUS ( oczywiście jakieś uśrednione bo od ojca
      dziecka można z reguły więcej wyciągnąć).
      • e.beata Re: Czy rodzice mają obowiązek mnie utrzymywać? 28.10.03, 11:30
        Skąd macie wiadomośc o tym 26 roku życia???
        Możecie podac jakąś podstawę prawną??
        Dzięki wink
        • domali Re: Czy rodzice mają obowiązek mnie utrzymywać? 29.10.03, 12:12
          Nie do 26 roku, tylko do czasu, kiedy jest w stanie samodzielnie się
          utrzymać... czyli długo...
          Te 26 lat to czas, do kiedy są wypłacane alimenty z FA na studiujące dziennie
          dziecko...
      • pyzapyza Re: Czy rodzice mają obowiązek mnie utrzymywać? 28.11.03, 11:36
        monika.zdz napisała:

> Rodzice mają obowiązek utrzymywać uczące się w trybie dziennym dziecko do
        > ukończenia przez nie 26 r.ż. Z tym,że obowiązek utrzymania twojego dziecka
        > ciąży przede wszystkim na jego ojcu lub rodzicach ojca(obowiązek
        alimentacyjny)
        > i to raczej niezależnie od wieku i od tego czy zarabiasz czy nie.Trzeba
        założyć
        >
        > sprawę w sądzie o alimenty,a w razie gdyby nie było możliwe ich
        > wyegzekwowanie ,alimenty wypłaca ZUS ( oczywiście jakieś uśrednione bo od
        ojca
        > dziecka można z reguły więcej wyciągnąć).

Dlaczego do ojca? skad takie dane?

Obowiązki alimentacyjne działają w 2 strony - na zstępnych i wstępnych. Dziadek
        może się zwrócić do sądu, że nie jest w stanie się utrzymać i wnieść sprawę o
        alimenty od wnuczki.
        • monika.zdz Re: Czy rodzice mają obowiązek mnie utrzymywać? 01.12.03, 13:18
          Litości,przecież tu nie chodzi o alimenty na dziadka oraz co w jakie strony
          działa.Chodzi,o to,że facet,który spłodził dziecko autorki posta powinien łożyć
          na jego utrzymanie-właśnie dlatego,że jest ojcem (nie rozumiem
          zdziwienia),jeżeli nie może powinni to robić jego rodzice (niejako w
          zastępstwie).Zawsze to parę złotych,a może dziewczyna o tym nie wie,myśląc ,że
          jedynie jej rodzice powinni ją i jej dziecko utrzymywać.Dziewczyna potrzebuje
          pieniędzy na utrzymanie siebie więc raczej na żadnych dziadków nie byłaby w
          stanie płacić,nawet gdyby tego zażądali ale nie było o tym mowy.
    • madzik78 Re: Czy rodzice mają obowiązek mnie utrzymywać? 31.12.03, 12:26
      Moze ktos moze mi pomoc?..mam 25 lat w kwietniu skoncze 26,skonczylam studia 2
      lata temu ale mieszkam z rodzicami..Nie pracowalam bo zaraz po obronie
      wyjechalam za granice.Teraz jestem w 5 miesiacu ciazy ojciec dziecka mnie
      zostawil 4 dni przed swietami..Jest z Portugalii.Czy mam jakies szanse na
      zasilek z MOPS-u??kiedy sie o niego starac?,nie mam zadnej pomocy od ojca
      dziecka,rodzice wprawdzie nie odmowia mi mieszkania i jedzenia ale wszyscy
      wiemy ile kosztuje dziecko i wyprawka,nie mam zadnych dochodow i niewiem co
      robic???
    • madzik78 Re: Czy rodzice mają obowiązek mnie utrzymywać? 31.12.03, 12:31
      Moze ktos moze mi pomoc?W kwietniu skoncze 26 lat,mieszkam z
      rodzicami,skonczylam studia 2 lata temu ale nie pracowalam bo bylam za
      granica.Czy przysluguje mi zasilek z MOPS-u??? Jestem w 5 m-cu ciazy a ojciec
      dziecka mnie zostawil kilka dni temu i zerwal kontakt,jest Prtugalczykiem wiec
      od niego nic nie wyciagne akazdy wie ile kosztuje dziecko i wyprawka,Rodzice
      nie odmowia mi mieszkania i jedzenia ale na wszystko tez nie starczy..pomozcie!
      • ola033 do madzik 31.12.03, 12:52
        a na priva do mnie nie odpisalas ;o) ale i tak Ci odpowiem :o)co wiem...Sa
        takie mozliwosci: 1) scigac ojca dziecka-(wiem sprawa zlozona byc moze nie
        chesz, unioslas sie honorem lub inne wzgledy) i wtedy wedle polskiego prawa on
        ma obowiazek pokrywac czesc kosztow Twojego utrzymania w ciazy przez okres 3mies
        (lekarz, leki itd) i kosztow porodu jak rowniez wyprawki dla dziecka(ja tego
        nie wiedzialam :o(, no a potem placic alimenty od urodzenia. Jesli chodzi o
        Mops to oni sa dziwini: wypytuja, sprawdzaja, wesza, kaza pisac oswiadczenia-
        upokarzajace przezycie... Jesli nie masz zadnych dochodow-sprobuj ale
        dostaniesz chyba cos dopiero po urodzeniu dziecka, jakis 3mies. zasilek. Nie
        wiem czemu mowisz, ze nic od niego nie wyciagniesz, musisz sprobowac, to da sie
        zrobic jesli tylko tego bedziesz chciala. A dziecku sie to nalezy, jak psu buda
        (przepraszam za wyrazenie). Ale mozna na to patrzec tez z innej strony. Ty
        decydujesz. powodzenia!
        • barrtis Re: do madzik 31.12.03, 15:40
          Witaj,należy Ci się od MOPSa.Musisz iść jak najwczesniej i załatwić sprawy
          związane z wyprawką.
          Ja rodzę w lutym,ale złożyłam dokumenty 2 tyg temu.
          Ja mieszkam u rodziców,ale musimy z mężem się dokładać do wszystkiego,więc nie
          jest tak słodko,dlatego zdecydowałąm się udać do MOPSa.Rodzice nie chcą nam
          pomagać,pozwolili tylko zamieszkać( i nie wiem czy w każdej chwili się nie
          rozmyślą,nasze stosunki są dość kiepskie).
          Wyprawka jest w kwocie 201 zł,po urodzeniu dziecka,tzn wtedy kiedy
          przedstawisz akt urodzenia(inaczej nie dostaniesz,tak mi
          powiedziała).Słyszałam że na akt czeka sie ok 3 tyg w Warszawie.To komplikuje
          sprawę.Nie dość ze dopiero po urodzeniu to jeszcze trzeba czekać na akt
          urodzenia.A później przez 4 misiące od urodzenia płacą zasiłek,ale nie wiem w
          jakiej kwocie,napewno niskiej.
          Powiem Ci że my możemy bys stratni na tym że oni liczą dochody całej
          rodziny,nie ważne czy rodzina pomaga czy nie.To jest takie bezsensowne.Bo mój
          tata ma dość wysokie zarobki,+ zarobki męża i to dzielą na osoby,nam moze nie
          wyjść,a rodzice nam nie pomogą ani nie dostaniemy od MOPSa.Taka sprawiedliwość.
          Ale czekamy z nadzieją na rozpatrzenie sprawy.
          Pisałam że ani rodzice ani teściowie nam nie pomagają,prowadzimy podwójne
          gospodarstwo,no może nam uznają.
          pozdrawiam
          • barrtis ważne 31.12.03, 15:42
            może któraś wie ile wynosi zasiłek na dziecko przez 4 miesiące po urodzeniu z
            MOPSA?
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka