Dodaj do ulubionych

Zasiłek wychowawczy?

25.01.09, 22:21
Jak się go liczy, tzn. co brane jest pod uwagę do jego wyliczenia. Wiem, że
tylko dochód męża bo mój jest jako utracony ale chodzi mi o to z jakiego
okresu. Ostatnie 12 m-cy czy rok kalendarzowy? Idę na wychowawczy od lutego
czy zatem podstawa do wyliczenia tych 504 na osobę to będzie 2008 rok czy
okres od lutego 2008 do stycznia 2009??

Moje dzieciaczki: Liwia 15-07-2006 i Aniołeczek
Obserwuj wątek
    • czerwiec83 Re: Zasiłek wychowawczy? 25.01.09, 22:32
      Brane są pod uwagę zarobki z 2007 roku. Musisz mieć zaświadczenie z US o
      zarobkach swoich i męża za 2007 rok (tylko dochód męża jest liczony ale u mnie
      musiałam też mieć zaświadczenie)
      • lejdi111 Re: Zasiłek wychowawczy? 25.01.09, 23:18
        Brany jest pod uwagę dochód z 2007. Jeśli będziesz miała przyznane te 400 zł to
        tylko do 31 sierpnia 2009. Okres rozliczeniowy w MOPS trwa zawsze od 1 września
        do 31 sierpnia. Tak więc od września będziesz musiała przedstawić dochód z 2008.
    • wegatka Re: Zasiłek wychowawczy? 26.01.09, 22:58
      W obecnym okresie zasiłkowym (01.09.2008 - 31.08.2009) podstawą jest dochód z
      2007 roku wystawiony przez urząd skarbowy. Jeśli po 2007 roku sytuacja dochodowa
      rodziny nie uległa zmianie, czyli nikt nie stracił pracy, nie podjął nowej, to
      wystarczy zaświadczenie z US. Od kwoty dochodu odejmuje się podatek, składkę na
      ubezp. zdrowotne oraz składkę na ubezp. społeczne -> dochód netto dzieli się
      przez 12 miesięcy oraz liczbę osób w rodzinie i wychodzi dochód netto na osobę.
      (Do świadczeń rodzinnych inaczej niż w US wylicza się składkę zdrowotną -
      bardziej na korzyść klienta)

Jeśli po 2007 roku nastąpiły jakieś zmiany, wtedy samo zaświadczenie z US nie
      wystarczy. Trzeba będzie w razie utraty dochodu dostarczyć PIT-11 za 2007r. oraz
      świadectwo pracy, a w razie uzyskania dochodu - umowę o pracę i zaświadczenie o
      dochodach za pierwszy pełny przepracowany miesiąc.

Utrata dochodu ma miejsce również przy przejściu na urlop wychowawczy -
      konieczne będzie dostarczenie PIT-u 11 za 2007 rok, zaświadczenie od pracodawcy
      o okresie udzielenia urlopu wychowawczego, zaświadczenie z ZUS-u o zgłoszeniu do
      ubezpieczenia społecznego, ponadto jak do rodzinnego - ksero aktu urodzenia
      dziecka, ksero dowodu osobistego.
      • wegatka Re: Zasiłek wychowawczy? 26.01.09, 23:03
        Dodam jeszcze, że obecny okres zasiłkowy najprawdopodobniej zostanie przedłużony
        do końca października, a następny będzie trwać od 01.11 09 do 31.10.10.
      • hanka2501 Re: Zasiłek wychowawczy? 26.01.09, 23:06
        Nasza sytuacja się zmieniła bo w 04-2008 mąż podjął pracę. Jego pierwsza pensja
        za cały miesiąc wyniosła ok 1800 netto. Czy to oznacza że nie przysługuje nam
        zasiłek jeśli jesteśmy we trójkę? Dodam, że na umowie brutto jest 1750 ale
        dodatkowo mąż dostaje premię uznaniową.
        • wegatka Re: Zasiłek wychowawczy? 27.01.09, 17:41
          Niestety nie jest ważne to co na umowie tylko kwota netto wystawiona na
          zaświadczeniu za pierwszy pełny przepracowany miesiąc, czyli taki w którym osoba
          przepracowała od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca. Jeśli zatem Twój mąż
          był zatrudniony od 1 kwietnia, będzie to dochód za kwiecień, jeśli od drugiego,
          bądź kolejnego dnia, to musi mieć zaświadczenie za maj.

Radziłabym Ci jednak zebrać dokumenty i złożyć wniosek, bo być może są jeszcze
          jakieś "okoliczności łagodzące" wink które wyjdą na jaw podczas składania
          wniosku. Zawsze lepiej złożyć i dostać odmowę, niż nie złożyć, a potem
          dowiedzieć się, że można było otrzymać świadczenia.

Poza tym jeśli teraz okaże się, że macie przekroczenie dochodu, to wasza
          sytuacja może lepiej wyglądać przy składaniu wniosku na następny okres
          zasiłkowy, ponieważ rokiem bazowym będzie 2008, w którym Twój mąż miał
          zatrudnienie dopiero od kwietnia, czyli dochód z 9 miesięcy podzielony przez 12
          miesięcy i 3 osoby w rodzinie będzie niższą kwotą, niż ta, którą wystawi
          księgowa za jeden miesiąc.

Mam nadzieję, że mój wywód nie jest zbyt skomplikowany wink
          • hanka2501 Re: Zasiłek wychowawczy? 27.01.09, 21:35
            Bardzo dziękuje. Zrozumiałam chociaż trochę się zdołowałam. Liczyłam na te
            pieniądze. A jeśli chodzi o kolejny okres zasiłkowy to się nie załapię bo wych.
            składam tylko na pół roku. Dziękuję bardzo za pomoc. Tak czy tak złożę papiery.
            A nóż się uda. smile

• niunia2905 Re: Zasiłek wychowawczy? 28.01.09, 16:29
              A czy do dochodu męża liczą się takie dodatki jak premia urlopowa,świąteczna??I
              wtedy ten dochód jest dzielony przez 12 miesięcy??Czy same wypłaty. U męża te
              premie są na pasku z wypłatą w tym miesiącu co dostają i są przelewane jako
              jedna suma.
              • wegatka Re: Zasiłek wychowawczy? 28.01.09, 21:03
                To zależy od Waszej sytuacji. Gdybyście planowali złożyć wniosek jeszcze w
                obecnym okresie zasiłkowym to do ustalenia dochodu mąż powinien dostarczyć:

- jeśli nadal pracuje w tej samej firmie co w 2007 roku - zaświadczenie z US o
                dochodach za 2007 rok. Niestety w zaświadczeniu będą wtedy ujęte wszelkie premie
                i nagrody.

- jeśli obecną pracę podjął po 2007 roku - (oprócz zaśw. z US o dochodach za
                2007r., któe będą podlegać utracie) zaświadczenie o dochodach za pierwszy pełny
                przepracowany miesiąc. W tej sytuacji jest szansa, że w danym miesiącu akurat
                nie było premii, więc miesięczny dochód będzie trochę mniejszy niż zazwyczaj.
                • hanka2501 Re: Zasiłek wychowawczy? 28.01.09, 23:17
                  Mąż podjął pracę od kwietnia 2008. Wcześniej był na zasiłku. Gdybym liczyła 2007
                  rok to załapalibyśmy się. Natomiast pensję i premię otrzymuje w jednej kwocie.
                  Na RMUA na wyszczególnione płaca zasadnicza i premia w osobnych pozycjach.
                  Pierwszy cały przepracowany miesiąc to był maj 2008 i wtedy dostał największą
                  pensję - razem z premią ponad 1800 netto. Więc według mnie z tego co pisze
                  wegatka niestety nie załapiemy się. Sytuacja jest o tyle nieciekawa, że to ja
                  więcej zarabiam, mąż dużo mniej niż ja ale jednak i tak za dużo sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka