Dodaj do ulubionych

koniec macierzyńskiego=koniec umowy:(

05.02.09, 17:21
Z końcem lutego kończy się moja umowa o pracę, urlop macierzyński skończył mi się w styczniu a w lutym szef kazał mi wykorzystac zaległy urlop wypoczynkowy i stwierdził że mi nie przedłuża dalej umowy. NIe wiecie czy przysługuje mi urlip wychowawczy jeśli nie będę miec dalszej umowy o pracę.Jestem trochę zdołowana bo szef zachował się jak świnia a ja nie wiem co dalejsad
Obserwuj wątek
    • hanka20074 Re: koniec macierzyńskiego=koniec umowy:( 05.02.09, 17:55
      Wychowawczy przysługuje tylko pracownikom.Ty,po zakończeniu
      umowy,już nim nie będziesz.
    • channah0 Re: koniec macierzyńskiego=koniec umowy:( 05.02.09, 19:06
      Nie przysługuje..
      Jeśli przepracowałaś rok w firmie to możesz się starać o zasiłek dla bezrobotnych.
      • angelaxyz84 Re: koniec macierzyńskiego=koniec umowy:( 05.02.09, 19:35
        Nie będziesz miała wychowawczego,ale po zasiłek możesz wdepnąć do PUP nawet jeśli u ostatniego pracodawcy nie przepracowałaś całego roku:_).Ważne abyś ogółem miała rok(macierzyński się wlicza w ten rok)
    • modespia Re: koniec macierzyńskiego=koniec umowy:( 05.02.09, 20:14
      W przypadku ustania stosunku pracy wskutek rozwiązania umowy o pracę z upływem
      czasu na jaki została zawarta, zasiłek dla bezrobotnych należy się dopiero po 3
      miesiącach od daty zarejestrowania w urzędzie pracy i nabyciu statusu
      bezrobotnego. W tej sytuacji pod koniec przymusowego urlopu wypoczynkowego
      lepiej iść na zwolnienie lekarskie, które nie wstrzyma wygaśnięcia umowy o
      pracę, ale dzięki temu będziesz dostawać zasiłek chorobowy z Zus. Pozdrawiam smile
      • channah0 Re: koniec macierzyńskiego=koniec umowy:( 05.02.09, 20:54
        A ja mam takie pytanie.. Mi też się kończy teraz macierzyński i nie będe na wychowawczym. (Właścicielka salonu w którym pracowałam sprzedała salon chce zlikwidować działalność i rozwiązać ze mną umowe) Zasiłku dla bezrobotnych nie dostanę, bo zabrakło mi 2 dni do pełnego roku!sad Czy jest jakas możliwość żeby podciągnąć te 2 dni?
        • modespia Re: koniec macierzyńskiego=koniec umowy:( 05.02.09, 21:38
          channah0 napisała:

> A ja mam takie pytanie.. Mi też się kończy teraz macierzyński i nie będe na wyc
          > howawczym. (Właścicielka salonu w którym pracowałam sprzedała salon chce zlikwi
          > dować działalność i rozwiązać ze mną umowe) Zasiłku dla bezrobotnych nie dostan
          > ę, bo zabrakło mi 2 dni do pełnego roku!sad Czy jest jakas możliwość żeby podcią
          > gnąć te 2 dni?

A czy macierzyński kończy ci się przed rozwiązaniem umowy czy po? Jeśli przed
          rozwiązaniem to "resztę" będzie wypłacał zus i ten okres wlicza się do uprawnień
          pracowniczych. Nie wiem czy ta właścicielka jest twoim jedynym pracodawca w
          ciągu ostatniego półtora roku? bo, zasada jest taka, że zasiłek dla bezrobotnych
          należy się po przepracowaniu 365 dni w ciągu ostatnich 18 miesięcy przed datą
          rejestracji w urzędzie pracy, niezależnie od ilości pracodawców dla których się
          pracowało. Jeżeli umowa kończy ci się już po macierzyńskim, to wydaje mi się, że
          ratunkiem może być zwolnienie lekarskie wystawione przed końcem umowy, co
          skutkowałoby wypłaceniem zasiłku chorobowego przez zus po ustaniu zatrudnienia,
          dzięki temu można by było uzyskać wymagane 365 dni. Warto to jeszcze sprawdzić
          choćby telefonicznie w urzędzie pracy, pozdrawiam
          • kaskakarolina Re: koniec macierzyńskiego=koniec umowy:( 05.02.09, 21:55
            Zasiłku dla bezrobotnych i tak raczej nie dostaniesz chyba że
            znajdziesz opiekę do dziecka.rejestrując się w Urzedzie pracy
            zgłaszasz gotowośc do podjęcia pracy oferowanej przez urząd a przy
            dziecku raczej trudno pracować bez opiekunki
    • 0-jus-tyna Re: koniec macierzyńskiego=koniec umowy:( 05.02.09, 22:05
      Bierz zwolnienie lekarskie . Wciagu roku nalezy nam sie prawie 2 m-ce zwolnienia
      na opieke nad dzieckiem.( platne 100%) Wystawia np. pediatra po stwierdzeniu ze
      dziecko moze tylko jesc Twoje mleczko. kombinuj kobieto , kombinuj smile
      • maksik-80 Re: koniec macierzyńskiego=koniec umowy:( 05.02.09, 22:47
        Jeżeli ma brać zwolnienie lekarskie to po skończeniu umowy tylko na swoją
        chorobę bo jak będzie na dziecko to złamanego grosza nie zobaczy bo szanowny ZUS
        wychodzi z założenia że jak nie ma pracy to nie musi płacić bo wtedy matka może
        zająć się dzieckiem i nie ważne że w tym czasie może z głodu przymierać i pracy
        szukać nie może
      • sylvie81 Re: koniec macierzyńskiego=koniec umowy:( 06.02.09, 11:11
        Opieka na dziecko jest płatna tylko 80%!
    • maksik-80 Re: koniec macierzyńskiego=koniec umowy:( 05.02.09, 22:43
      Przerabiałam ten temat na początku stycznia: umowa skończyła się 31.12.08, macierzyński 17.12.08 później urlop wypoczynkowy a od 01.01.09 zielona trawka wink. Oczywiście umowy mi nie przedłużono bo ja głupia powiedziałam uczciwie że będę chciała jeszcze zostać z dzieckiem w domu a mogłam powiedzieć że wracam i wykorzystać cały urlop wypoczynkowy, później zwolnienie na opiekę i złożyć podanie o wychowawczy czyli miałabym płatne dodatkowo prawie 5 m-cy i ubezpieczenie zdrowotne na najbliższe 3 lata, ale ja taka głupia uczciwa jestem do bólu.

W związku z powyższym na początku stycznia zaczęłam drążyć temat "wychowawczego" udzielanego przez ZUS (kadrowa w pracy powiedziała mi że jest taka możliwość) bo zostałyśmy z Wiki bez ubezpieczenia = bez prawa do leczenia. No i przeżyłam poważne rozczarowanie i załamanie bo okazało się że w naszym "prorodzinnym" państwie matka która chce zostać w domu dla dziecka dla nikogo się nie liczy sad.

ZUS już nie daje "wychowawczego" a jedynym sposobem na uzyskanie ub. zdrowotnego to otrzymywać zasiłek od MOPS - jakikolwiek (ale mnie się nie należy bo za dużo zarabiałam) lub zarejestrować się jako bezrobotna ale to w grę raczej nie wchodzi bo nie mogę zgłosić pełnej gotowości do pracy a jak spytałam panią o telepracę to powiedziała że mają oferty dla telemarketerów uncertain a jak ją oświeciłam że mi chodzi o pracę w domu to stwierdziła że nie ma takiej możliwości. Mąż nie weźmie nas do swojego ub. bo z jego pracą to różnie bywa więc Wiki poszła do babci a ja za stara jestem żeby mnie babcia przygarnęła więc mogę zejść z tego świata pod drzwiami lekarza bo nie potrzebna jestem albo wykupić sobie dobrowolne za 300 na kwartał (z tym że w chwili obecnej to raczej nie bardzo mnie na to stać a jak mam płacić prywatnie to wole trochę więcej zapłacić i wykupić pakiet np w Limie czy Medicoverze i nie czekać tygodniami na wizyty do specjalistów).

No rozpisałam się trochę ale ulałam to co mi ciążyło przez ostatni miesiąc i mam dla wszystkich mam jedną radę UCZCIWOŚĆ NIE POPŁACA (przynajmniej w tym przypadku)

Pozdrawiam i życzę jak najmniej takich wyrodnych pracodawców jak mój czy aurelii
      • 01kasica Re: koniec macierzyńskiego=koniec umowy:( 06.02.09, 16:13
        Hej. Jestem w podobnej sytuacj, tj. umowa skończyła mi się 31.01. a
        urlop macierzyński mam do połowy marca. Niestety ja również należę
        do tych uczciwych i wygadałam się z wychowawczym. Teraz sobie w
        brodę pluję, bo gdybym skłamała, to najprawdopodobniej miała bym
        umowę na stałe, a tak wygasła z terminem na jaki została zawarta.
        Niepoki mnie tylko informacja, że zasiłek dostanę dopiero po trzech
        miesiącach, gdybym wiedziała, nie podpisałabym świadectwa pracy.
        Myślałam, że nas mało rodzi się w Polsce, ale teraz wiem dlaczego
        kobiety nie decydują się na dzieci, szkoda,że musimy tego
        doświadczać na własnej skórze.Polityka prorodzinna-Smiechu
        warte!!!!!
    • bukmacherka34 Re: koniec macierzyńskiego=koniec umowy:( 05.02.09, 22:55
      pięknie traktuje się matki w naszym kraju i jeszcze ktoś się dziwi ,że kobiety
      nie chcą rodzić?Mam nadzieję,że u mnie tak nie będzie,kadrowa powiedziała,że jak
      chcę iść na wychowawczy to spokojnie,ale jak czytam Wasze post to zaczynam się
      bać(mam umowę do czerwca 2011),a jak mnie teraz zwolnią?
      • 01kasica Re: koniec macierzyńskiego=koniec umowy:( 06.02.09, 16:16
        Pewnie masz w umowie 2 tyg. wypowiedzenie,więc radziłabym nie
        wierzyć. mnie też kierownik zapewniał,Ze mam gdzie wrócić po
        macierzyńskim i akceptuje fakt, że pójdę na wychowawczy a teraz
        jestem bezrobotna.
    • super-mikunia okres ochronny 06.02.09, 10:34
      no tak a co z 12-sto mieisięcznym okresem ochronnym, który miał
      wejść wraz z ustawą o wydłużeniu urlopu macierzyńskiego z dn. 1
      stycznia 2009 r. ??
      • deela Re: okres ochronny 06.02.09, 11:46
        obowiazuje w przypadku powrotu z wychowawczego
        • super-mikunia Re: okres ochronny 06.02.09, 16:46
          no wlasnie a nie jest on przewidzian wlasnie dla kobiet, ktore
          wracaj po macierzynskim (decyduja sie podjacprace w niepelnym
          wymiarzeczasowym) i nie podejmuja wychowawczego??
          • deela Re: okres ochronny 06.02.09, 19:17
            z tego co czytalam to kobiecie wracajacej z macierzynskiego nie mozna odmowic
            przejscia na pol etatu ale mozna ja spokojnie zwolnic,
            dokladnie brzmi to tak
            "Wprowadzono także 12-miesięczny okres ochronny przed zwolnieniem dla
            pracowników, którzy po zakończeniu urlopu macierzyńskiego nie decydują się na
            urlop wychowawczy, tylko na pracę w skróconym wymiarze."
            • zosia9 Re: okres ochronny 06.02.09, 20:10
              dziewczyny i najwyzszy czas to zmienić czyli nie glosować na
              kretynów. Ja mam działalność i mnie się wychowawczy wogóle nie
              należy. Muszę to sprawdzić czy nie było tego w trybunale
              konstytucyjnym jezeli nie to podaje państwo do sądu o odszkodowanie
              (za dyskryminacje) będę informować na bieżaco. Na pewno poprze mnie
              partia kobiet już rozmawiałam z nimiwinkone przynajmniej są medialne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka