rewolucja128 30.03.09, 10:23 Mam pytanie - wiem, że mają obowiązek w firmie przyjąć mnie po macierzyńskim, ale co to znaczy? Czy mogą chwilę później mnie zwolnić? Jest jakiś okres ochronny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
18_lipcowa1 Re: jak to jest z powrotem po macierzynskim 30.03.09, 10:30 rewolucja128 napisała: > Mam pytanie - wiem, że mają obowiązek w firmie przyjąć mnie po macierzyńskim, > ale co to znaczy? Czy mogą chwilę później mnie zwolnić? Jest jakiś okres ochron > ny? Nie przesadzaj z tym okresem ochronnym, pewnie bys chciala byc na nim az dzidzia skonczy z 18 lat. Moga Cie przyjac, tzn musza, ale moga tez dzien pozniej Ci zrobic papa. Odpowiedz Link Zgłoś
gootica Re: jak to jest z powrotem po macierzynskim 30.03.09, 11:30 Nieprawda! weszła ustawa, ze jak sie wraca od razu po macierzyńskim obowiązuje 12 miesięcy okresu ochronnego Odpowiedz Link Zgłoś
marleneo Re: jak to jest z powrotem po macierzynskim 30.03.09, 11:47 gootica czy jesteś pewna??? mogę mieć niepewną sytuację po powrocie i dobrze by było Wiem, że trochę się pozmieniało, że po wychowawczym i po powrocie z macierzyńskiego na niepełny etat to napewno jest okres ochronny. Ale czy na cały etat???? Moze masz jakieś przepisy czy coś?? Nie mogę tego nigdzie znaleźć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gracekelly17 Re: jak to jest z powrotem po macierzynskim 30.03.09, 11:47 Po macierzyńskim musisz wybrać zaległy urlop i wtedy wracasz i przez 12 miesięcy pracodawca nie może Cię zwolnić- chyba że zgłosi upadłość zakładu albo coś przeskrobiesz że będzie groziło dyscyplinarką. To tyle ile znalazłam w necie. Po wychowawczym to chyba nie ma żadnego okresu ochronnego i mogą Cię zwolnić z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Chyba że się mylę...ale raczej nie mam złudzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: jak to jest z powrotem po macierzynskim 31.03.09, 16:15 Jest tak, że jak się zmniejszy etat, naqwet do 7/8, to jest ta ochrona 12 miesięcy. Ostatnio był taki wątek na jednym z forów Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: jak to jest z powrotem po macierzynskim 30.03.09, 12:11 Zgodnie z nowelizacją kodeksu pracy okres ochronny wynosi 12 m-cy, ale warunkiem jest powrót na wymiar mniejszy niż poprzednio. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Podstawa prawna 30.03.09, 12:16 art. 186 z numerem 8 paragraf 1: Art. 1868. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
jaroosi Re: jak to jest z powrotem po macierzynskim 30.03.09, 12:17 Mam jeszcze jedno pytanie, nasunęła mi się bowiem taka ewentualność... A co kiedy po macierzyńskim jestem na zaległym urlopie, który podobno muszę wybrać, ... i w trakcie urlopu przysyłają mi do domu wypowiedzenie??? Nawet nie zdążę zgłosić swej chęci powrotu do pracy, złożyć pisemka, że wracam w mniejszym wymiarze no 7/8, co mam i dać ochronę. A czy pracodawca może nie zgodzić się na mój powrót do pracy w mniejszym wymiarze, może mi odmówić? Odpowiedz Link Zgłoś
gracekelly17 Re: jak to jest z powrotem po macierzynskim 30.03.09, 13:01 Najpierw zgłaszać to że chcesz wrócić do pracy- 7/8 etatu z racji karmienia , pracodawca nie może się nie zgodzić- potem wybierasz zaległy urlop i wracasz. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: jak to jest z powrotem po macierzynskim 30.03.09, 13:02 Wypowiedzenia nie można wręczyć ani na urlopie ani na zwolnieniu lekarskim. Pracodawca musi przyjąć Cię po macierzyńskim do pracy i musi się zgodzić na mniejszy wymiar czasu pracy (minimum 0,5 etatu ) - podstawa prawna - artykuł. 186 kp. Odpowiedz Link Zgłoś
jaroosi Re: jak to jest z powrotem po macierzynskim-agnrek 30.03.09, 15:43 Dziękuje za wyjaśnienia Pytam tak szczegółowo ze względu na to, iż moje "kontakty" zawodowe z pracodawcą nie należą do miłych. Właśnie za tydzień mam sprawę w sądzie pracy dot. przywrócenia do pracy po rozwiązaniu stosunku pracy ale jako nieskuteczne, bo złożone zostało jako błędne oświadczenie woli. Dlatego, jeśli oczywiście wszystko się powiedzie pomyślnie i zostanie przywrócony stosunek pracy, to za jakiś czas będę musiała pewnie znowu walczyć o swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
marina0706 Re: jak to jest z powrotem po macierzynskim-agnre 07.04.09, 22:12 jakbym słyszała o mojej sytuacji. z tym ze ja nie bede chciała przywrócenia do pracy tylko niech mi wreczą wypowiedzenie z odpowiednią odprawą. napisz jak Tobie poszło.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś