kille-r1983 17.06.09, 17:50 Mam pytanie: Czy ZUS może sprawdzać L4 jeśli ktoś ma wpisane przez lekarza-chodzące nie leżące??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gardone Re: L4 17.06.09, 18:29 to, czy wolno chodzić, czy leżeć oznacza się na zwolnieniu odpowiednią cyfrą. Odpowiedz Link Zgłoś
peonies Re: L4 17.06.09, 18:31 Zus ma prawo sprawdzić KAŻDEGO na zwolnieniu lekarskim bez względu na jego charakter tzn. czy z zaleceniem leżenia czy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo-chce Re: L4 17.06.09, 19:38 wiele moich koleżanek było na l4 przez większość czasu ciąży i jakoś nie przypominam sobie, żeby zus je kontrolował. wydaje mi się, że mają innych cwaniaczków do sprawdzania. w ciąży i tak nie mogą ci robić żadnych badań kontrolnych no i trudno stwierdzić jak to z tobą jest, jednego dnia może być super a drugiego przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
insomnia0 Re: L4 17.06.09, 20:35 sprawdzic to sobie i mogą.. ale nie śadze aby ktos podwazył opinię lekarza prowadzącego i cofnął ecyzję o zwolnieniu..nikt sie nie podłoży.. bo niechy kobieta poroniła???niechby jej sie cos stało i straciła dziecko.. ? to niezłe odszkodowanie musieliby zapłacić.. Nie podejmą sie tego.. wiem to z dobrego źródła Odpowiedz Link Zgłoś
martamdm Re: L4 17.06.09, 20:22 Moja dwie kolezanki byly sprawdzane przez zus. Jedną z nich 2 razy nie zastali w domu to wezwali na komisje. Odpowiedz Link Zgłoś
a4b1 Re: L4 17.06.09, 21:31 Oczywiście że ZUS może skontrolować. Jeśli kobieta ma L4 w bardzo wczesnej ciąży mogą zażdać zaświadczenia lekarskiego w którym tygodniu ciąży jest kobieta. Jeśli kobieta nie ma L4 "leżącego"to nie ma problemu - niczego jej nie mogą nakazać oprócz stawienia się w ZUSie na tzw. "przesłuchanie". Przyjść trzeba bo w końcu można chodzić. W przypadku "leżącego" jest gorzej - jeśli nie jest w szpitalu (a tak naogół jest że L4 przeleżeć trzeba w domu) muszą ją w domu zastać - nie musi leżeć akurat. W przypadku niezastania - musi mieć dowód że była o tej godzinie w której byli na wizycie u lekarza. Obojętnie jakie ma L4 nie można zastać jej "przypadkiem" w pracy bo to od razu skutkuje cofnięciem wypłaty zasiłku chorobowego oraz nakazem zwrotu dotychczas wypłaconego przez ZUS. Choć zawsze można pokombinować Odpowiedz Link Zgłoś