bebezet 30.06.09, 12:44 czy lekarz internista może wystawić zwolnienie jak jestem w ciąży?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga_wer Re: zwolnienie 30.06.09, 12:59 może wystawić zwolnienie ale chyba nie płatne 100% (ale nie jestem pewna) Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: zwolnienie 30.06.09, 13:02 Oczywiście, że może wystawic internistwa. Oczywiście, że 100% płatne. Dopilnuj, żeby we właściwej rubryce znalazł się symbpl "B" oznaczający ciąze, co warunkuje 100% płatności. Właśnie ćwiczę to na sobie, więc wiemPzdr Odpowiedz Link Zgłoś
misior_biorn Re: zwolnienie 30.06.09, 13:08 Zeby zwolnienie było płatne 100% pracodawca musi dostać od ciebie zaświadczenie, że jesteś w ciąży wystawione przez ginekologa (interniście trudno będzie sprawdzić, że jesteś w ciąży ) Samo zwolnienie może wystawić potem lekarz dowolnej specjalizacji, w zależności od powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: zwolnienie 30.06.09, 13:16 no, pracodawca musi wiedzieć, a potem każdy może wystawić. jeśli nie powiedziałaś jeszcze, nie chcesz na razie mówić, to moja znajoma w takiej sytuacji poprosiła internistę żeby jej wystawił na grypę. Odpowiedz Link Zgłoś
efidorek Re: zwolnienie 30.06.09, 13:19 pracodawca nie musi mieć zaświadczenia od ginekologa, nie jest to wymagane formalnie. Każde zwolnienie lekarskie zawierające kod B, a więc zwolnienie wystawione dla kobiety w ciąży, musi być honorowane jako uprawniające do 100% zasiłku chorobowego, nawet jeśli pracownica nie poinformowała wcześniej pracodwacy ani nie przedstawiła zaświadczenia od ginekologa. Internista może wpisać kod B na zwolnieniu, oczywiście jeśli pacjentka sobie tego nie życzy, to nie ma on takiego obowiązku i moze wystawić je bez tego kodu. Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: zwolnienie 30.06.09, 13:24 a to nie wiem, tak powiedział jej internista właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
wro-tka Re: zwolnienie 30.06.09, 13:49 mój pracodawca dowiedział się o mojej ciąży ze zwolnienia z kodem B od internisty. zatem nie jest koniczne przedstawianie zaświadczenia od ginekologa. zaświadczenie o przebiegu ciąży jest potrzebne pracodawcy jeśli zachodzi konieczność zamiany warunków pracy kobiety w ciąży. ps. mój pracodawca (uczelni wyższej, zatem zakładu o dużej liczbie zatrudnionych) do dziś nie otrzymał żadnego zaświadczenia (28 tydzień ciąży) a na gębę zatrudnił zastępstwo za mnie oraz na zwolnieniu wypłaca mi pensje 100% wartości mojego wynagrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wro-tka Re: zwolnienie 30.06.09, 13:52 do tej pory zwolnienia dostarczyłam od: - internisty na infekcje - pulmonologa na infekcje układu oddechowego - ortopedy na problemy układu ruchu - ginekologa na problemy ginekologiczne wszystkie były z kodem B i żaden specjalista nie robił problemu, żaden specjalista nie oczekiwał ode mnie zaświadczenia o przebiegu ciąży czy też karty ciąży. wszystko na gębę. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_w24 Re: zwolnienie 30.06.09, 16:53 misior_biorn napisała: interniście trudno będzie > sprawdzić, że jesteś w ciąży A co, internista będzie miał problem z odczytaniem wyniku testu, bądź badania krwi? Nie trzeba majtek zdejmować, żeby lekarz ciążę potwierdził Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: zwolnienie 30.06.09, 16:45 Internista może wystawić zwolnienie lekarskie - z ciążowym kodem B 100% płatnym lub nie (ja tak brałam, bo nie chcę na razie by w pracy wiedzieli). Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: zwolnienie 01.07.09, 15:22 Dzięki kodowi B, który nie jest najbardziej tajnym kodem świata, wszyscy już w pracy wiedząNajlepiej wtedy i tak w pracy powiedzieć, co i jak, bo niewspominanie o ciązy przez dluższy czas w takiej sytuacji będzie źle odebrane. Jeśli sie nie chce, by praca wiedziała, istotnie trzeba brac zwykłe zwolnienie na 80% płatności. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bebezet Re: zwolnienie 02.07.09, 09:08 bardzo wam dziękuje za odpowiedzi... mój ginekolog przyjmuje rzadko, więc jak będzie jakiś nagły przypadek, to po prostu pójdę do przychodni, która jest 500 m od mojej pracy i już. Odpowiedz Link Zgłoś