iwa.63 14.09.09, 14:35 Proszę o wyjaśnienie tego określenia z wyniku histopatologicznego. Co oznacza "poronienie chybione" - niepotrzebny zabieg łyżeczkowania? Proszę o pomoc, wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wilma.flintstone Re: missed abortion? 14.09.09, 14:41 No a Google? emedicine.medscape.com/article/266228-overview Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.63 Re: missed abortion? 14.09.09, 14:51 Moje pytanie kierowałam do Pani dr Agnieszki i mam nadzieję na jej odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: missed abortion? 14.09.09, 15:29 Nie, to nie jest niepotrzebny zabieg. To "poronienie zatrzymane" - ciaza obumarla, zarodek przestal sie rozwijac, ale nie doszlo do poronienia samoistnego. Wtedy konieczny jest zabieg. Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: missed abortion? 14.09.09, 16:30 Tak właśnie było u mnie na opisie usg w 1 ciąży. Zdiagnozowano puste jajo płodowe ale nie było oznak poronienia tzn. fizycznie bolał mnie brzuch ale na usg nie stwierdzono odklejania kosmówki więc dostałam skierowanie do szpitala i miałam łyżeczkowanie jamy macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lojek Re: missed abortion? 15.09.09, 08:38 O tym czy zabieg jest potrzebny decydujemy po badaniu USG. Wynik oznacza ciążę obumarłą. Otrzymując taki wynik histopatologiczny skierowałabym Panią na badanie USG o ile nie było wykonane po poronieniu. Odpowiedz Link Zgłoś