Dodaj do ulubionych

Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześnie?

10.11.09, 09:19
Jak w tytule. Prywatnie i państwowo. Chodzi mi o to, że mam prywatne
ubezpieczenie, które jednak nie obejmuje usg, które wykrywają wady genetyczne
i chciałabym je wykonać państwowo, ale żeby je wykonać muszę wybrać lekarza
prowadzącego. Mój gin prywatny jest solidnym lekarze i nie chciałabym z niego
rezygnować. Czy mogę mieć 2 lekarzy prowadzących i 2 karty ciąży, jak
myślicie? Czy w przypadku becikowego lub ewentualnego zwolnienia nie będę
miałam kłopotów?. Może któraś z Was też miała podobnie?
Obserwuj wątek
    • nikulam Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 10.11.09, 09:24
      Ja tak własnie robiesmileJedna karta i lekarz państwowy, druga karta i
      lekarz prywatnysmileZaświadczenie do becikowego pewnie lepiej od tego
      państwowego, choć nie wiem bo sie tym nie interesowałam,ode mnie nie
      beda wymagali (to już 20tc.
      • ewio Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 10.11.09, 09:29
        dzięki za odpowiedź, a byłaś może na zwolnieniu? Jeśli tak to którego lekarza
        prosiłaś o wystawienie zwolnienia?
      • aga.z9 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 10.11.09, 10:17
        Witam, chciałabym tylko sprostować jedną informację. Mimo tego ze w niektórych
        artykułach pisali różne na ten temat rzeczy - KAŻDA osoba starająca się o
        becikowe ogólne oraz dodatek za urodzenie dziecka do zasiłku rodzinnego po 1
        listopada będzie musiała przedstawić zaświadczenie o tym że była objęta opieką
        przed 10- tyg ciąży.
        • sueellen Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 11.11.09, 15:40
          praca.gazetaprawna.pl/artykuly/362726,od_1_listopada_zmiana_zasad_wyplacania_becikowego.html?gclid=CJ_1geCVg54CFZQA4wodsTI0qQ
          Jak wyjaśnia MPiPS, kobieta, której 10. tydzień ciąży będzie przypadał po 31
          października br., będzie musiała przedstawić zaświadczenia lekarskie, natomiast
          kobieta, która po 31 października będzie w ciąży dłużej niż 10 tygodni, nie
          będzie miała takiego obowiązku.

Warunek ten nie dotyczy oczywiście opiekunów prawnych dziecka i rodziców
          adopcyjnych.

Jak dla mnie jest to jeden wielki bubel. Skończy się tym, że w przyszłym roku w
          ogóle nie będzie żadnego becikowego albo będzie zależało od dochodów. Bo co
          jeśli o becikowe stara się ojciec a matka nie chce mu udostepnic zadnych
          zaświadczeń?
    • lapwing123 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 10.11.09, 09:27
      moja koleżanka tak robiła. u prywatnego nie prowadzila karty ciązy. też miałam
      taki zamiar- chociażby badania wszystkie nieodpłatnie. a przecież co miesiąc
      place 900 zł zusu. ale niestety wystąpiły komplikacje na początku ciąży i
      poszłam do prywatnego. do państwowego juz nie poszłam, bo wizyta mi przepadła-
      leżałam w tym czasie w szpitalu.
    • nikulam Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 10.11.09, 10:44
      Ewio----jestem na zwolnieniu od miesiąca, zwolnienie wystawił lekarz
      prywatny.
      Raz jeszcze kwestia formalna----każdy musi przedstawić
      zaświadczenie? Mówiąc szczerze to nie jestem tego pewna, kazda
      kobieta która zaszła w ciąże przed wprowadzeniem tego przepisu
      raczej nie bedzie musiała, tak czytałam we wszystkich źródłach,
      poprostu prawo nie działa wstecz.Muszę doczytać w takim razie by nie
      mieć w marcu problemów.
    • anik801 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 10.11.09, 10:58
      To chyba moja sprawa do ilu chodzę lekarzywink Chodzę prywatnie
      (wizyta+usg)i chodzę też do drugiego tylko na usg(bo to świetny
      radiolog.Na początku ciąży chodziłam jeszcze do kogoś innego(ale
      babka okazała się do bani).Nie wiem jak to jest w przypadku
      zwolnienia,bo na razie pracuję.W sumie na kasę chorych też bym mogł
      chodzić,ale po co?Natomiast moja koleżanka długi czas chodziła na
      wizyty do 2 lekarzy jednocześnie(prywatnie),bo nie mogła podjąć
      decyzji kto jej lepiej odpowiadawink
      • gp-pp Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 10.11.09, 11:24
        anik pewnie, że Twoja sprawa do ilu chodzisz lekarzy smile
        Obyś tylko nie miała sytuacji jak moja znajoma, która chodziła do dwóch lekarzy
        - właśnie tak jak u Ciebie ze względu na badania - prywatnie (wykupiony pakiet,
        ale żeby wykonać badania musiała mieć skierowanie od lekarza z tej firmy) i w
        szpitalu do konkretnego lekarza, bo z nim chciała rodzić. Tylko obydwaj lekarze
        mieli totalnie różne podejście i pomysły i skończyło się na tym, że prawie
        ześwirowała, bo każdy mówił coś innego smile
      • wro-tka Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 27.12.09, 10:30
        radiolog to osoba, która diagnozuje z wykorzystaniem promieniowania
        rentgenowskiego. nie sądzę abyś w okresie ciąży chodziła do radiologa.

kasy chorych już dawno nie ma - jest nfz.

i ja już się nie dziwię skąd kolejki u specjalistów. jeśli każdy pacjent
        potrzebuje wizyt u co najmniej dwóch lekarzy.
        • janka39 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 27.12.09, 14:28
          wro-tka napisała:

> radiolog to osoba, która diagnozuje z wykorzystaniem promieniowania
          > rentgenowskiego. nie sądzę abyś w okresie ciąży chodziła do
          radiologa.
          >

moze warto uzupelnic swoja wiedze - radiolog wykorzystuje takze
          sprzet USG, wiec calkiem mozliwe, ze dziewczyna chodzi wlasnie do
          radiologa

ja nigdy nie zafundowalabym sobie takich podwojnych wizyt. JEDEN
          lekarz do ktorego ma sie 100% zaufanie to moim zdaniem podstawa. Ale
          co kto lubi...
          • wro-tka Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 27.12.09, 14:34
            wtedy nie jest tylko radiologiem ale i specjalistą usg.
            to tak jakbyś powiedziała, że pulmonolog leczy Cię ginekologicznie, bo przecież
            jest lekarzem.
            • janka39 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 27.12.09, 21:24
              a moze i leczy mnie pulmunolog, kto wie?

• janka39 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 27.12.09, 21:58
                tak z ciekawosci spradzilam pieczątke: usg tarczycy (wg bardzo
                dobrej pani endokrynolog - znakomicie opisane) wielokrotnie robil
                mi "specjalista radiolog"
                czary czy co?

pewnie teraz robi sie specjalizacje z "radiologii i diagnostyki
                obrazowej", ale jeszcze nie tak dawno takich specjalistow zwano po
                prostu radiologami i kazdy wie o co chodzi, wiec nie ma sie co
                czepiac bez sensu
                • wro-tka Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 29.12.09, 20:11
                  moja mama jest radiologiem zatem ten termin jest mi doskonale znany i już.
    • iwonag25 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 10.11.09, 12:23
      Każda kobieta, która URODZI dziecko po 1 listopada 2009r. musi
      przedstawić zaświadczenie przy staraniu się o becikowe. Nie ważne
      czy była w 10 tyg. przed czy po 1 listopada.
      • aga.tekila Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 11.11.09, 14:48
        nie musi, o tym mówiła nawet minster Kopacz, prawo nie działa
        wstecz, to dotyczy tylko kobiet, które 1 listopada były do 10 tyg
        ciąży, albo w niej dopiero będą
        • iwonag25 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 11.11.09, 20:50
          No właśnie oglądałam program, w którym wypowiadała się minister
          Kopacz i mówiła dokładnie, że zapis dotyczy kobiet, które urodziły
          po 1 listopada, czyli nawet tych, które były w 10 tyg. ciąży przed 1
          listopada. Też myślałam że to nie tak działa, ale niestety. Moja
          sąsiadka urodziła 5 listopada i musiała przedstawiać zaświadczenie.
          • joxanna Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 11.11.09, 21:29
            Ale prywatny lekarz też przecież wystawi zaświadczenie.
    • 18_lipcowa1 czemu tylko u 2? 10.11.09, 12:25
      ja bym z 5 wziela
    • malinaa79 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 10.11.09, 14:23
      ja też chodze do dwóch, z przyczyn finansowych. Do całkiem prywatnej ginki
      chodze na wizyty, ufam jej jak żadnemu innemu lekarzowi. Chodze równolegle do
      prywatnej kliniki. Lekarz ok, ale nie przejmuje się pacjentkami. chodze tam
      tylko po badania i skierowania na usg - usg juz u innego lekarza, bardzo
      dobrego. Skor mam gratis abonament to czemu nie korzystać?
      • aniaturek0409 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 10.11.09, 16:39
        Ja chodzę do jednego, prywatnie i zastanawiałam się czy czasami nie pójść też na
        kasę chorych, bo teraz za wszystkie badania muszę płacić, ale po przemyśleniu za
        i przeciw zdecydowałam się na jednego.
    • mamusia79 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 10.11.09, 18:25
      możesz chodzić do ilu tylko chcesz...
    • bast3 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 10.11.09, 22:25
      wiele kobiet chodzi do 2 lekarzy, dla pewności.
      • sabeena Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 10.11.09, 22:35
        Ja prowadzę ciążę prywatnie, a państwowo raz w miesiącu po skierowanie na
        badania. Tylko moja państwowa pani doktor wpisuje mi wyniki w kartę ciąży
        założoną przez prywatnego lekarza. Albo daje mi wyniki i prywatny lekarz je
        przepisuje w kartę ciąży. Zdaniem mojej pani doktor karta ciąży jest dokumentem,
        który nie może się dublować. Lekarzy można mieć ilu się chce, kartę ciąży
        powinno się mieć jedną. Nie wiem dlaczego, nie wnikałam. Założyłam jedną, mam
        jedną, w niej mam wpisane wszystkie wyniki badań.
        • pelagia_pela Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 11.11.09, 14:58
          >kartę ciąży
          > powinno się mieć jedną. Nie wiem dlaczego, nie wnikałam.

Bardzo rozsadna ta pani doktor - i nie ma w co wnikac bo oczywiste
          jest to ze wszystkie badania powinny byc na jednej karcie. Wtedy
          wiadomo co robi kazdy lekarz, ewentualne leki sie uzupelniaja.
          Prowadenie ciazy u 5 lekarzy, kazdy ma swoja karte ciazy, kazdy
          wypisuje cos innego to dopiero idiotyzm, no ale wazne ze mamusia
          czuje sie bezpiecznie leczac sie chorobe zwana ciaza...
      • miska_malcova Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 11.11.09, 17:57
        bast3 napisała:

> wiele kobiet chodzi do 2 lekarzy, dla pewności.

To chyba ociera się o paranoję smile
        • ewio Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 11.11.09, 18:30
          Tylko dlatego, że Tobie i innym forumowiczkom, tak zdegustowanym moim pytaniem to wydaje się paranoją -ja mam płacić kilkaset złotych za badania? Sory, ale jak jesteście takie mądre i zamożne to płaćcie, ja nie zamierzam. Jestem po 2 operacjach i mam ciąże zagrożoną. Do lekarzy z przychodni państwowej jakoś wybacz nie mam zaufania Kiedyś przez jedną taką Panią dr wylądowałam w szpitalu.(chodzi mi jedynie o skierowanie ma badania usg za które słono się płaci prywatnie bo 250 zł np. za usg NT i połówkowe też). Mój lekarz do którego chodzę prywatnie pracuje w szpitalu i mam do niego pełne zaufanie bo sam wykonuje zabiegi operacyjne i nie myślałabym o lekarzu państwowym gdyby nie kwestia pieniędzy.
          • pelagia_pela Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 11.11.09, 19:15
            Trafilas kula w plot. Moja ciaza prowadzona jest wylacznie w ramach
            bezplatnej opieki wiec nie wyrzucam pieniedzy na cudownych lekarzy
            prywatnych zeby poczuc sie super przebadana.
            • malgosiek2 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 11.11.09, 19:43
              Skoro zdecydowałaś się prowadzić ciążę u prywatnego ginekologa to
              nietstety,ale trzeba się liczyć z kosztami.
              Płaciłam za wizyty,usg(w szpitalu kosztowało wówczas 80 zł-zwykłe)za
              bad.laboratoryjne,których wcale to dużo nie było(na początku jedynie
              toxo z dodatkowych badań).
              Nie należę również do niewiadomo jakich zamożnych osób-ciąża również
              była zagrożona i mam działalność,gdzie sama płaciłam składki
              zdrowotne do zusu,a z pracy musiałam zrezygnować i tym samym moją
              pensję brała koleżanka,która mnie zastępowała.
              Nie robiłam z tego ceregieli.
            • eda_79 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 11.11.09, 19:49
              Ja też chodzę do dwóch lekarzy. Państwowo po skierowania na badania
              i dodatkowo prywatnie bo z państwowych wizyt nie do końca jestem
              zadowolona, mniejsza o to dlaczego. Kartę ciaży mam oczywiście jedną
              do której się wpisują obydwie lekarki.
              A co do becikowego sama byłam kilka dni temu świadkiem w przychodni
              jak dziewczyny przychodziły po podpis od lekarza prowadzącego na
              specjalnym zaświadczeniu, że podlegały opiece lekarskiej od 10 tyg.
              I były to dziewczyny, które urodziły teraz w listopadzie, a więc
              chyba jednak prawo działa u nas wstecz.
          • wro-tka Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 27.12.09, 10:38
            dla mnie też paranoja.
            okres ciąży jest taki piękny i zamiast go spędzić na odpoczynku i spacerze to
            wolisz biegać i pokazywać tyłek kilka razy w miesiącu, siedzieć w zatłoczonych
            poczekalniach?
            jeżeli nie masz zaufania do lekarza państwowego to cóż Ci po jego badaniach ???
    • mroofka94 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 12.11.09, 09:45
      Ewio smile ja w 1 ciazy mialam 3 lekarzy smile
      • gabica Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 26.12.09, 22:24
        ja tez miałam na poczatku 3 lekarzy (w tym 2 panstwowo) i 3 karty
        ciazy (potem, tj. mniej wiecej od 6 mca chodziałam tylko do jednego,
        a tamte karty wyrzuciłam)
    • rydzyna1213 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 27.12.09, 06:06
      ewio napisała:

> Jak w tytule. Prywatnie i państwowo. Chodzi mi o to, że mam prywatne
      > ubezpieczenie, które jednak nie obejmuje usg, które wykrywają wady genetyczne
      > i chciałabym je wykonać państwowo, ale żeby je wykonać muszę wybrać lekarza
      > prowadzącego. Mój gin prywatny jest solidnym lekarze i nie chciałabym z niego
      > rezygnować. Czy mogę mieć 2 lekarzy prowadzących i 2 karty ciąży, jak
      > myślicie? Czy w przypadku becikowego lub ewentualnego zwolnienia nie będę
      > miałam kłopotów?. Może któraś z Was też miała podobnie?

napisz mi prosze na priv jakie masz uzbezpieczenie zdrowotne - jak działa przy ciązy i jaki okres karencji?
      z góry dzięki - pozdrawiam
      • ewio do rydzyna1213 27.12.09, 10:09
        Mam ubezpieczenie w Allianzie- pakiet rozszerzony. Można normalnie prowadzić
        ciążę. Generalnie wszystkie badania są bezpłatne, choć wiem, że np. ferrytyna
        jeszcze 2 lata temu była płatna, jak teraz nie wiem. Ja na razie za nic nie
        płaciłam dodatkowo. Tym ubezpieczeniem objęci są wszyscy członkowie mojej
        rodziny: mąż, córka i ja. Płacimy 214 zł. Nie wiem jak jest w innych firmach. Z
        tytułu urodzenia dziecka otrzymuje się chyba 610 zł. Jaki jest okres karencji
        nie wiem ale na stronie Allianzu jest wykaz usług w obydwu pakietach (podstawowy
        i rozszerzony) i regulmin. Pozdrawiam
        • rydzyna1213 Re: do rydzyna1213 27.12.09, 13:07
          ewio - serdecznie dziekuję i pozdrawiam
    • icarium2009 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 27.12.09, 21:09
      Zamierzam tak zrobić w drugiej ciąży. W pierwszej całkowicie zaufałam jednemu
      lekarzowi, do którego chodziłam prywatnie (myśląc, że ordynator oddziału to
      pewnie wie co robi). 100% zaufania a facet prawie doprowadził do rzucawki. Na
      oddziale w ogóle się okazało, że to skończony cham. I jeszcze miał czelność
      zwalać winę na mnie za swoje błędy.

W następnej ciąży - chcę chodzić do kogoś prywatnie, ale dla pewności na NFZ
      też, żeby zasięgnąć drugiej opinii.
    • bibi234 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 28.12.09, 10:12
      tak, możesz tak chodzić, moja kumpela chodziła do 3, trzeci
      sprawdzał tych 2, a mając 3 zawsze któryś dał jej zwolnenie bo ona
      płaci zus 2tysiace i zwolnienie się jej należy
      • rydzyna1213 Re: Ccy można prowadzić ciąże u 2 gin. równocześn 29.12.09, 16:57
        bibi234 napisała:

> tak, możesz tak chodzić, moja kumpela chodziła do 3, trzeci
        > sprawdzał tych 2, a mając 3 zawsze któryś dał jej zwolnenie bo ona
        > płaci zus 2tysiace i zwolnienie się jej należy
        ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka