ochra 19.11.09, 09:52 Jak w temacie, jestem w 27 tc. Nic mnie nie swędzi ani nie piecze, lekarz stwierdził grzybicę i zapisał nystatynę. Czy powinnam się leczyć mimo braku dolegliwości? Może wystarczyłby lactovaginal. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ct19 Re: Czy trzeba leczyć bezobjawową grzybicę? 19.11.09, 10:17 hej... ja mam grzybicę i nic mnie nie swędzi i nie piecze... to chyba nie są jedyne objawy grzybicy... Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: Czy trzeba leczyć bezobjawową grzybicę? 19.11.09, 10:31 No i leczysz to? Ja myślę że skoro dziecku to nie zagraża, ja czuję się dobrze to może nie ma sensu, bo dopóki jestem w ciąży hormony i tak będa sprzyjały nawrotowi infekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
angela10086 Re: Czy trzeba leczyć bezobjawową grzybicę? 19.11.09, 11:07 wiesz ze infekcje pochwy powoduja porody przedwczesne? ja ostanio mailam zapalenie lekko plamilam , po globulkach preszło, biore clotrimazol Odpowiedz Link Zgłoś
ct19 Re: Czy trzeba leczyć bezobjawową grzybicę? 19.11.09, 11:13 lecze właśnie... tak od 10 tygodnia ciąży i tabletki nic nie pomagają... ale szczerze to bałabym się nie brać leków przepisanych przez lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
renowa Ochra 19.11.09, 12:52 Hej Ochra! Pamiętasz mnie z forumek luty 2010? Powiedz mi kochana na jakiej podstawie lekarz stwierdził u ciebie grzybice? Ja na Twoim miejscu zrobiłabym sobie wymaz z pochwy. I to zarówno pod względem bakteriologicznym jak i grzybów. W razie gdyby cos tam wyszło robią od razu antybiogram (dla bakterii) i antymykogram( dla grzybów). Powiem szczerze, że grzybica bez objawów (swędzenie i pieczenie) to nowość. Zawsze jak mam gdzybice to okropnie swędzi... Wiem, że niektóre infekcje bakteryjne przechodzi sie bezobjawowo ( właśnie teraz taką mam i przez to starania o kolejnego dzidziusia przełożyłam do czasu wyleczenia). Często też zdarzają się infekcje mieszane. Dlatego tez radziłabym ci jednak wykonać ten wymaz Jeśli jestetś z Krakowa to mogę Ci polecić fajne miejsce gdzie robią to za 50zł ( wymaz z pochwy wraz z identyfikacją bakterii i grzybów, antybiogramem i antymykogramem). Dodam Wam, że dość długo byłam leczona na grzybicę, która okazzała się byc właśnie infekcją bakteryjną (lrkarz leczył na oko nie dając zalecenia zrobienia wymazu) I tak naprawdę nie skutkowało to wogóle bo grzyby leczy sie innymi środkami niż bakterie. Dopiero po zrobieniu wymazu wiadomo było że to bakteria i dzieki antybiogramowi wiadomo było na jakie antybiotyki jest ona wrażliwa. Pozdrawiam!! Co tam na Lutym słychać? Odkąd zamknęłyście forum niestety u Was nie bywam... Odpowiedz Link Zgłoś
ct19 Re: Ochra 19.11.09, 13:54 renowa.... dałaś mi do myślenia... staram się bezgranicznie ufać swojemu lekarzowi bo w tedy lżej mi na duszy... w sumie już 17 tydzień jak leczę tą grzybicę i wyleczyć jej nie mogę... Odpowiedz Link Zgłoś
renowa ct19 19.11.09, 14:32 Hej, W żadnym przypadku nie chciałabym podważać Twojego zaufania do lekarza Jednak leczenie na "oko" jakoś do mnie nie przemawia... Możesz przecież zasugerować lekarzowi to badanie... A wogóle to chyba możesz też sama iść zrobić sobie je prywatnie i wtedy lekarz będzie mieć czarno na białym z czym ma doczynienia... Na wyniki czeka się min. 5 dni... Odpowiedz Link Zgłoś
renowa Re: ct19 19.11.09, 14:37 o jeszcze znalazłam coś takiego: "Zapalenie pochwy może być grzybicze albo bakteryjne. Rozpoznaje się je po objawach (dość jednak podobnych). Jak dowodzą badania naukowe, nawet przez ginekologów często obie jednostki są mylone, odsetek pomyłek sięga nawet 70%." "Dlatego każdej kobiecie z zapaleniem pochwy, a szczególnie z nawracającym zapaleniem pochwy warto zrobić wymaz, aby upewnić się co do czynnika wywołującego. Zgłaszając się do ginekologa, warto zasugerować pobranie wymazu z pochwy" A to wszystko wzięłąm stąd: www.szansaspotkania.net/index.php?pageid=8744 Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: Ochra 19.11.09, 14:51 Witaj Renowa! Pamiętam cię z forum, byłam przeciwna zamknięciu, ale większość tak zadecydowała. Mam nadzieję że niebawem zagościsz na nowym forum dla mam, tego Ci z całego serca życzę. Ale masz rację, lepiej wszystko przebadać i przeleczyć przed ciążą. Nie jestem z Krakowa. Jeśli chodzi o grzybicę to depilując się zauważyłam przy wejściu do pochwy białą plamkę jakby odparzenie, dr mnie zbadała i stwierdziła infekcję. Jeśli chodzi o wymaz, to wiem że przeprowadza się i tak przed porodem, więc to mnie nie minie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
moreno68 Re: Ochra 19.11.09, 16:58 jestem na bieżąco w temacie bo byłam dziś u gina.Po badaniu Ph okazało się ,że trzeba zrobic posiew z szsyjki.Zadnych objawów wcześniej poza małą wydzieliną nie miałam. Słowa gina-grzybicy w ciąży się nie leczy.ale jesli jest to zapalenie o podłozu bakteryjnym trzeba przeleczyć,bo mogą spowodowac problemy w ciąży .Gołym okiem lekarz nie zdiagnozuje dlatego trzeba posiew.Na wynik czeka się 7 dni. Przy porodzie naturalnym bakterię przenoszą się na dziecko bo przebywa kanał rodny ,dlatego dziecku trzeba podawac profilkaktycznie lekarstwa bezpośrednio po urodzeniu.Moga też powodowac przedwczesne skurcze. posiew nic nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lojek Re: Czy trzeba leczyć bezobjawową grzybicę? 21.11.09, 18:10 Tak trzeba leczyć. Najpier zastosowałabym leczenie przyczynowe a potem lactovaginal. Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: Czy trzeba leczyć bezobjawową grzybicę? 22.11.09, 15:57 Po pierwszej tabletce dostałam chyba uczulenia, wejście do pochwy jest czerwone, podrażnione i swędzi, piję wapno, ale chyba nie będę mogła stosować Nystatyny. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Czy trzeba leczyć bezobjawową grzybicę? 22.11.09, 17:20 kurcze kiedys walczylam z grzybica i najlepszym lekiem byl Orungal doustny - polykalo sie 2 tabletki rano i 2 wieczorem i przechodzilo w oczach. Ta dawka dziala przez 2 tygodnie. Potem lactovaginal, zeby odbudowac flore bakteryjna, duzo kefirow, unikanie wkladek higienicznych i tamponow i jeszcze trilac doustnie na uzupelnienie kwasu mlekowego. Nie wiem tylko czy Orungal mozna w ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś