Dodaj do ulubionych

Swędzenie skóry

19.12.09, 17:56
Zastanawiam się czy ktoś też tak ma i co na to stosuje? Ja czasem wariacji
dostaje tak mnie swędzi skóra,począwszy od nóg do szyi.
Obserwuj wątek
    • meresanch Re: Swędzenie skóry 19.12.09, 18:13
      miałam taki moment że mnie wszystko swędziało ale od razu poszła do
      gina czy to nie cholestaza (na nią bardzo wcześnie ale lepiej badania
      zrobić)
      • aguha28 Re: Swędzenie skóry 19.12.09, 18:21
        Ja po świętach idę,wizytę mam 28. Jak zaczynam się drapać to malutkie krostunie
        mi wyskakują. Zapytam lekarki,bo zwariować można smile
        • gaga_73 Re: Swędzenie skóry 19.12.09, 22:57
          Ja też teraz tak mam i w poprzedniej ciąży też tak miałam. Po prostu czasami skóra jest bardziej wrażliwa na żel do kąpieli, balsam, niż normalnie. Ale lepiej sprawdzić, czy to nic poważnego. Możesz zbadać sobie bilirubinę i ASPAT i ALAT (próby wątrobowe), które wykluczą zatrucie ciążowe, ale może zrób to w porozumieniu z lekarzem.
    • olenka1211 Re: Swędzenie skóry 20.12.09, 22:54
      U mojej koleżanki to był pierwszy obiaw cholestazy. Ona była wtedy w 30 tygodniu
      więc u ciebie to chyba zbyt wcześnie ale lepiej zrobić te próby wątrobowe.
      Inny powód to może być niedobór wapnia, zwłaszcza jak swędzenie nasila się
      wieczorem. Ja tak kiedyś miałam bez ciąży i pani doktor kazała brać calcium.
      Kiedy masz termin? Ja na 28 maja smile
      • aguha28 Re: Swędzenie skóry 21.12.09, 16:52
        Być może że mam za mało wapnia,zapytam mojej lekarz czy mogę pić wapno,bo kefiru
        nie trawię smile) Termin mam na 25 maja smile)
    • kawka74 Re: Swędzenie skóry 21.12.09, 14:06
      Ja mam już trzeci raz atak swędziawki i trzeci raz cholestaza została wykluczona.
      Dermatolog zalecił kąpiel w oliatum (zamiast oliatum może być olej z pestek winogron, tak 3-4 łyżki stołowe).
      Oczywiście trzeba powiedzieć lekarzowi, on pewnie zaleci badania w kierunku cholestazy; to nie musi być to, ale sprawdzić warto choćby dla własnego spokoju.
      • laura801 Re: Swędzenie skóry 21.12.09, 19:03
        jest okres grzewczy, mnie swędzi skóra od kilku dni, moje dziecię ma wysuszoną
        szorstką skórę i nawet mój mąż zaczął narzekać na swędzenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka