Dodaj do ulubionych

Cesarka na życzenie - w drugiej ciąży.

06.01.10, 07:52
Hej wszystkim! Nie wiem, czy wiecie - ja dowiedziałam się wczoraj tego, że
jeśli pierwsza ciąża zakończyła się z jakichkolwiek powodów cesarką, przy
drugim porodzie MACIE PRAWO zażądać cesarki, bezdyskusyjnie. Lekarz nie ma
prawa odmówić.
Wiedziałyście o tym?
Ja bylam przekonana, że to lekarz prowadzący powinien wypisać skierowanie i
dopiero w tym wypadku cesarskie cięcie się odbędzie.
Buzźka dla wszsystkichsmile))
Obserwuj wątek
    • gabi683 Re: Cesarka na życzenie - w drugiej ciąży. 06.01.10, 08:47
      Teoretycznie ale w praktyce wygląda to zupełnie inaczej.
      • malgosiek2 Re: Gabi zmniejsz sygnaturkę proszę do 06.01.10, 09:06
        przepisowych 4 linijek.
        Dziękuję za zrozumieniesmile
        • mo_cuishle ? 06.01.10, 09:30
          A możesz przytoczyć odpowieni przepis o tym mówiący?

Z tego co ja się orientuję, nie mamy takiego prawa - są tylko
          ZALECENIA Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, ale nie są one
          wiążące dla lekarzy, każdy lekarz decyduje o tym sam, na podstawie
          konkretnego przypadku.
          • slonko1335 Re: ? 06.01.10, 09:37
            Są szpitale dla których te zalecenia są nadrzędnymi i jest to większość
            szpitali. Ja rodziłam w takim właśnie szpitalu. Tak czy owak położnica przed
            próbą porodu sn musi podpisać na niego zgodę, może przecież nie podpisać...
          • mamaolkaifranka Re: ? 06.01.10, 09:42
            Dr Kretowicz powiedział:
            "Proszę pamiętać, że ma Pani prawo sama zażądać cesarskiego cięcia, ze względu
            na to, że pierwsza ciąża zakończyła się cesarką i są do tego wskazania."
            Moje pierwsze dziecko ważyło 4550, drugie zapewne bedzie również duże, więc nie
            widzę innego rozwiązania.
            A przepis o tym mówiący...? Zapytam doktora przy następnej wizycie.
            • slonko1335 Re: ? 06.01.10, 09:50
              chodzi na pewno o te wytyczne. Naprawdę niewielka ilość szpitali się do nich nie
              stosuje...
            • mo_cuishle Re: ? 06.01.10, 10:00

> Dr Kretowicz powiedział:
              > "Proszę pamiętać, że ma Pani prawo sama zażądać cesarskiego
              cięcia, ze względu
              > na to, że pierwsza ciąża zakończyła się cesarką i są do tego
              wskazania."
              Czyli są inne wskazania oprócz pierwszej cc.
              Też jestem za tym, żeby po 1 cc mieć wybór, niestety w szpitalach
              wygląda to bardzo różnie, i jeśli pacjentka przychodzi "znikąd", w
              sensie bez lekarza prowadzącego z oddziału, to nikt nie pali się
              żeby zrobić jej cc, bo ona tak chce...
              • slonko1335 Re: ? 06.01.10, 10:12
                Byłam pacjentka 'znikąd" i musiałam się naprodukować, nasłuchać i papierów
                napodpisywać coby chcieć próbować rodzić sn a i tak skończyło się cc.
    • rusalka-1 Re: Cesarka na życzenie - w drugiej ciąży. 06.01.10, 09:45
      Rozmawiałam z lekarzem na temat porodu i on sam zapytał mnie jak chcę rodzić?
      Dał mi wybór czy chcę próbować sn czy może chcę cc.
      Powiedział,że skoro pierwsza ciąża zakończyła się cc to mogę nie godzić się na
      poród sn w tej ciąży.
      • mamaolkaifranka Re: Cesarka na życzenie - w drugiej ciąży. 06.01.10, 09:51
        Dokładnie to samo usłyszałamsmile
        • dziub_dziubasek Re: Cesarka na życzenie - w drugiej ciąży. 06.01.10, 10:26
          A ja dodam jeszcze, ze mnie lekarka zaproponowała cc w drugiej ciązy z powodu
          ułożenia pośladkowego. Pierwszy poród sn, dziecko nieduże, tutaj też córka
          drobna i lekarka powiedziała, ze teraz u nich w szpitalu (co ciekawe na forum
          szpital ma opinie fanatycznie nastawionego na sn) to kobieta wybiera jak w
          takiej sytuacji chce rodzić. Akurat w moim przypadku córka jednak sie obróciła.
          • szafa0 Re: Cesarka na życzenie - w drugiej ciąży. 06.01.10, 14:08
            miałam pierwszą cesarkę,dziecko ważyło 4300,gestoza brak postępu porodu.Teraz
            jestem w 34 tygodniu i mam nadzieje,że zrobią mi cesarkę.Czytałam,że jak duże
            dziecko się rodzi po pierwszej cesarce to może pęknąć macica przy porodzie
            naturalnym.teraz się boje nie wiem jak będzie.
            • marcjanna78 Re: Cesarka na życzenie - w drugiej ciąży. 06.01.10, 14:25
              Ja pierwsze dziecko przez cc rodziłam, brak postepu porodu a wody
              odeszły. Synek urodził sie duży - 4100.
              Podczas kontrolnych wizyt u gina, wg niego nie było wskazań do cc,
              aż do ostatniej wizyty kiedy sie okazało, że mały jest nóżkami do
              dołu. Tak więc wszystko zalezy od tego czy zdąży sie obrócic czy
              nie, to 33 tc więc sama nie wiem czy taki obrót jest możliwy.
            • mamaolkaifranka Re: Cesarka na życzenie - w drugiej ciąży. 06.01.10, 15:23
              A może powinnaś porozmawiać z lekarzem prowadzącym o skierowaniu na cc?
              Wtedy byłabys spokojna, a przecież nerwy ZUPEŁNIE nie są teraz wskazane.
              Moje dziecko ważyło 4550 i 60 cm - duuużyyy i prawdopodobnie teraz drugi Skarb
              tez będzie duży, nie wyobrażam sobie rodzić naturalnie.
              • kocimicibulki Re: Cesarka na życzenie - w drugiej ciąży. 06.01.10, 15:52
                moj synek do 34 tc byl raz nogami do dolu raz glowa...tez byla u
                mnie mowa o cesarce.w dodatku ze synka rodzilam przez ok 15 godzin
                myslano juz tez o tym na porodowce.naszczescie po jakichs kroplówkach
                (procz oxy)w koncu ruszylo rozwarcie.maly urodzil sie bardzo
                duzy.4680 62cm.na poczatku chcialam cesarke ale teraz nie zalujesmilea
                co do pekania macicy przy porodzie po jednej cesarce to tez tak
                slyszalam,ale podobno mozna w jakos sposob sprawdzic blizne czy jest
                gruba,cienka czy jakas i wykryc takowe zagrozenie.w wiekszosci
                przypadkow nie ma przeciwwskazan do porodu naturalnego po
                cc.pozdrawiam!
            • mad-25 Re: Cesarka na życzenie - w drugiej ciąży. 06.01.10, 22:01
              Pierwsze cc - zagrożenie zamartwicą i brak akcji, przy drugiej ciąży
              też brak akcji a dodatkowo zagrożenie pęknięciem macicy i do końca
              nie wiedziałam że będzie druga cesarka bo lekarz upierał się że
              urodzę sn bo nie widział przeciwskazań. Więc różnie z tym jest.
    • jdylag75 Re: Cesarka na życzenie - w drugiej ciąży. 06.01.10, 21:13
      Miałam 2 cc na życzenie w szpitalu nikt ze mną nie dyskutował przyniosłam
      skierowanie i zapisali na termin. Ale rzeczywiście to kwestia szpitala, ja
      poszłam do tego "liberalnego", poza tym moja lekarka sama powiedziała, ze nikt
      mnie nie zmusi do tzw naturalnego porodu dała skierowanie bez proszenia i
      tłumaczenia.
      W zaleceniach PTG jest zapis odnośnie porodu po przebytym cc i wyraźnej chęci
      kobiety do podjęcia ryzyka porodu sn,wiadomo jednak, ze zalecenia zaleceniami a
      praktyka bywa różna.
    • monica188 Re: Cesarka na życzenie - w drugiej ciąży. 07.01.10, 22:47
      JA do swojej karty ciąży dołączę pismo w którym będzie napisane,że nie zgadzam
      się na poród naturalny i że w przypadku gdy będą opóźniać wykonanie cc i narażać
      życie dziecka i moje-spotkamy się w sądzie. Pierwszy poród dał mi w kość-
      potraktowali mnie jak świnie w rzeźni. Teraz się nie dam i wiem jakie mam prawo.
      Wszystko co mi potrzebne szukam w internecie w przepisach -nie słucham lekarzy
      bo nie mówią prawdy tylko kierują Cię wobec swoich poglądów. O czym przekonałam
      się niejednokrotnie. Jeżeli miałaś 1 raz cc to nie musisz rodzić sn- upieraj się
      przy tym i patrz co podpisujesz. Powodzenia
      • szafa0 Re: Cesarka na życzenie - w drugiej ciąży. 10.01.10, 22:09
        jak już pisałam miałam cesarkę,teraz w drugiej ciąży mam cukrzyce,małopłytkowość
        79 i spada.myślicie,że zrobią cesarkę.
        • aga_sama Do szafy 11.01.10, 00:16
          Czy Ty jesteś pod opieką hematologa? Co on sądzi o porodzie?
          Nieważne co my myślimy o tym, jak zakończy sie Twoja ciąża, ważne, co Ty robisz,
          żeby Twoje dziecko przyszło bezpiecznie na świat.
          Na Twoim miejscu już teraz poszłabym na wizyty u ordynatorów okolicznych
          oddziałów położniczych i spróbowała umówić się na cc. Chcesz czekać do akcji
          porodowej, zawierzając siebie i dziecko jakiemuś dyżurnemu lekarzowi, którego
          akurat obudzisz w środku nocy? Chcesz pomiędzy skurczami dyskutować o
          konieczności cięcia?
          Jak się nie umówisz na cc - podczas wypełniania ankiety szpitalnej dot. porodu
          (nawet jeżeli bedzie ją wypełniała pielęgniarka, Ty musisz podpisać!) dopisz, że
          zgodnie z zaleceniami PTG nie wyrażasz zgody na poród naturalny i prosisz o
          wykonanie cięcia. Lub napisz sobie takie oświadczenie wcześniej i zażądaj
          podpisu lekarza pod nim. To akurat może być cieżkie do wyegzekwowania, więc
          zaopatrz meża w sprzęt nagrywający smile
          Ale to scenariusze ekstremalne, zawsze lepiej umówić się wcześniej, a nie
          szarpać z bólami.
          • szafa0 Re: aga 11.01.10, 10:26
            nie jestem pod opiekom hematologa,bo nie wiedziałam nic o płytkach i
            hematologi.Jestem po opiekom zastępcy ordynatora,co dwa tygodnie chodzę na
            wizyty prywatne.Jutro idę na wizytę i o wszystko wypytam.Zobaczymy co powie,to
            dobry fachowiec,lecz małomówny.Do niego mam niezły kawałek,bo tu gdzie mieszkam
            są same konowały,już dwie ciąże mi zmarnowali.Dlatego chce cesarki,bo boje się o
            dziecko.Pracuje on te w szpitalu gdzie muszę rodzić( oriom),może zrobi
            cesarkę.Jutro będę wiedzieć,a jak nie to zastosuje się do twoich rad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka