Dodaj do ulubionych

obecność ketonów w moczu!

06.02.04, 19:54
Czy obecność ketonów w moczu o czymś świadczy czy też nie? Właśnie odebrałam
wyniki badania a wizytę mam dopiero w poniedziałek i chciałabym się czegoś o
tych ketonach w moczu dowiedzieć. Proszę o informacje. Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • agaa100 Re: obecność ketonów w moczu! 06.02.04, 21:02
      Obecność ketonów może świadczyć np. o tym, że za mało jesz i dzidziuś jest
      głodny (tzw. keton / aceton głodowy) albo też może mówić o źle leczonej
      cukrzycy - ale jeśli nie wykryto u Ciebie cukrzycy ciążowej, po prostu więcej
      jedz.........
      Aga
    • lanetka222 Re: obecność ketonów w moczu! 06.02.04, 21:47
      Dziękuję za informację. Miesiąc temu miałam robione badanie na cukier po
      obciążeniu 50 glukozy i po godzinie wyszły mi raczej złe wyniki 156 mg/dl norma
      jest 140. Ale to było zrobione tuż po nowym roku pączkach i innych
      słodkościach. Tak nawiasem to mój gin mnie skrzyczał,że pierwsza wychodzę przed
      orkiestrę bo z mojej inicjatywy zrobiłam sobie te badanie (ale wstrzeliłam się
      w termin robienia tych wyników). Kazał mi powtórzyć badanie ale tym razem po
      śniadaniu po godzinie i glukometrem. Wynik był prawidłowy więc sobie
      odpuściłam. A teraz te ketony. Faktem jest, że staram się jeść oszczędnie zero
      słodyczy, przed spaniem tylko jakiś jogurt lub banan. I tak w ogóle to chyba
      nawet mniej jem teraz w ciąży niż przed a i tak rosnę, będzie jakieś 10-11 kg
      do przodu. Jeszcze raz dziękuję za informację.
      Aneta i dzidzia 30tydz.
      • agaa100 Re: obecność ketonów w moczu! 07.02.04, 10:05
        Ja od wielu tygodni leczę się na cukrzycę ciążową. Jestem na specjalnej diecie.
        I wyobraź sobie - każą mi jeść olbrzymie (jak dla mnie) ilości chleba (6
        posiłków z pieczywem), a i tak chudnę !!! Fakt, mam sporą nadwagę i przy
        uregulowanym jadłospisie ważę coraz mniej mimo rosnącego dzidziusia (teraz
        34tydz). A żeby Ci udowodnić ile jedzenia potrzebuje taki Maluszek powiem, że
        jem kolację ok. 19.00, potem o 21.00 i nastawiam jeszcze zegar na północ ...
        Musisz więcej jeść (ale wszystko pod kontrolą lekarza !!!)
        pozdrawiam
        Aga
        • winia5 Re: obecność ketonów w moczu! 08.02.04, 12:59
          Witajcie,
          u mnie po teście obciążenia 50 g glukozy wynik tez nie był zadowalający - 159
          mg/dl, w związku z czym znlazłam się w szpitalu (cukrzyca ciążowa). Moja gin
          jest w tych sprawach uczulona, więc dlatego. Ale z tego co widzę, to lekarze,
          tak jak w przypadku lanetki222, róznie podchodzą do sprawy cukru. Ja teraz
          jestem pod stałą kontrolą Poraadni Diabetologicznej, mam w domu glukometr i
          badam sam poziom cukru 4x dzennie. Poza tym, tak jak agaa100 mam dietkę, i tez
          musze jesc 6,7 posiłków dziennie, nie przejadać się, nie doprowadzać do tego,
          że poczuje się głodna, zero słodyczy itd. A co do ketonów w moczu, to rano tez
          badam sobie ich poziom specjalnymi paskami, ponieważ po pobycie w szpitalu, po
          dwóch dniach kroplówek ich poziom był bardzo wysoki, co było właśnie
          spowodowane osłabieniem organizmu. Jak do tej pory we wszystkich badaniach
          moczu poziom ketonów byl negatywny.
          Wczoraj zaczęłam 29 tc i mam na plusie 8 kg.
          Cukier troszke mi skacze mimo diety i stosowania sie do zaleceń lekarza.
          Strasznie mnie to martwi, bo powiedział, że moze wspomożemy insuliną, ale ja
          chciałabym tego uniknąc.Zobaczymy, co lekarz powie jutro.
          pozdrawiam Ani
        • winia5 Re: obecność ketonów w moczu! 08.02.04, 13:00
          Witajcie,
          u mnie po teście obciążenia 50 g glukozy wynik tez nie był zadowalający - 159
          mg/dl, w związku z czym znlazłam się w szpitalu (cukrzyca ciążowa). Moja gin
          jest w tych sprawach uczulona, więc dlatego. Ale z tego co widzę, to lekarze,
          tak jak w przypadku lanetki222, róznie podchodzą do sprawy cukru. Ja teraz
          jestem pod stałą kontrolą Poraadni Diabetologicznej, mam w domu glukometr i
          badam sam poziom cukru 4x dzennie. Poza tym, tak jak agaa100 mam dietkę, i tez
          musze jesc 6,7 posiłków dziennie, nie przejadać się, nie doprowadzać do tego,
          że poczuje się głodna, zero słodyczy itd. A co do ketonów w moczu, to rano tez
          badam sobie ich poziom specjalnymi paskami, ponieważ po pobycie w szpitalu, po
          dwóch dniach kroplówek ich poziom był bardzo wysoki, co było właśnie
          spowodowane osłabieniem organizmu. Jak do tej pory we wszystkich badaniach
          moczu poziom ketonów byl negatywny.
          Wczoraj zaczęłam 29 tc i mam na plusie 8 kg.
          Cukier troszke mi skacze mimo diety i stosowania sie do zaleceń lekarza.
          Strasznie mnie to martwi, bo powiedział, że moze wspomożemy insuliną, ale ja
          chciałabym tego uniknąc.Zobaczymy, co lekarz powie jutro.
          pozdrawiam Ania
    • matkatina Re: obecność ketonów w moczu! 08.02.04, 21:41
      W ciąży w moczu mają prawo byc ciała ketonowe i nie świadczy to o żadnej
      nieprawidłowości. Pojawiaja sie one często wtedy, gdy wieczorem wczesnie zjadlo
      się kolację. Oczywiście o ile nie ma podejrzen o cukrzycę, ale z tego co
      piszesz Ciebie to nie dotyczy. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka