Dodaj do ulubionych

Chlamydia w ciąży

26.02.04, 15:30
Cześć dziewczyny! czy któras z was miała moze do czynienie z tą bakterią w
ciąży i jak to poźniej odbiło sie na dziecku? A może znacie skuteczne metody
jej zwalczenia. Czekam na informacje
Obserwuj wątek
    • iwona.bal Re: Chlamydia w ciąży 26.02.04, 17:23
      Moja gin zaproponowała mi sama badanie na obecność chlamydii.Ona proponuje to
      badanie wszystkim kobietom w ciąży.Niestety ale ja miałam chlamydię. Oboje z
      mężem dostaliśmy antybiotyk.Po kilku tygodniach miałam pobrany ponownie
      material do badania.Teraz czekam na wynik.Zeby dowiedzieć się więcej o tej
      bakterii wpisałam w wyszukiwarce hasło chlamydia trachomatis.Jak sobie
      poczytałam to się nieco przestraszyłam.Moja gin cały czas mnie
      uspokaja.Najlepiej zapytaj o chlamydię swojego lekarza.Moja gin twierdzi że
      obecnie jest duża populacja ludzi u których występuje ta bakteria.Poadrawiam.
      • jolmar28 Re: Chlamydia w ciąży 27.02.04, 15:32
        Chyba jestesmy w podobnej sytuacji. Jestem po konsultacji z lekarzem, tez
        dostaliśmy oboje z męzem antybiotyk. Na ponowne badanie wybieram sie dopiero za
        kilka dni, jak przestanie działac antybiotyk. Moj lekarz tez mnie uspokajał ze
        duzo kobiet to ma i nic specjalnego sie nie dzieje, ale zarazone dzioecko moze
        zachorowac np na zapalenie pluc.Poczytałam o chlamydii na różnych stronach i
        najbardziej boje sie o zarażenie dziecka. Moze nie bedzie tak zle ale
        tymczasem troche sie tym denerwuje.Zastanawia mnie najbardziej czy można cos
        robic zeby w momencie porodu nie zarazic dziecka?
        • iwona.bal Re: Chlamydia w ciąży 10.03.04, 18:45
          Jestem już po otrzymaniu wyników badań i wszystko jest OK.Moja chlamydia się
          wytruła po antybiotyku. w przyszlym tygodniu idę na wizytę to zapytam się gin
          czy to już ostateczny koniec z tym paskudztwem czy może jeszcze wrócic.Na razie
          się uspokoiłam.Pozdrawiam.
    • marta_km Re: Chlamydia w ciąży 27.02.04, 15:49
      jest jedyny skuteczny sposób, żeby nie zarazić dziecka w czasie porodu. Nie
      rodzić siłami natury, tylko cięciem cesarskim i to wykonanym PRZED odpłynięciem
      wód płodowych. Ale nie wiem, czy ginekolodzy obecnośc chlamydii u matki uznają
      za wystarczające wskazanie do cięcia. U dzieci może wystąpić chlamydiowe
      zapalenie spojówek w kilka dni po porodzie lub zapalenie płuc, które ujawnić si
      może dopiero 2-3 tygodnie po porodzie. Ale bez obaw. Ta postać zapalenia płuc
      ma zazwyczaj łagodny przebieg i nie grodzi poważnymi komplikacjami dla dziecka,
      jeśli jest leczona.
      pozdrowienia
      • mamaoli Re: Chlamydia w ciąży 27.02.04, 21:29
        Czesc dziewczyny. Dzisiaj rozmawialam z moim ginem na temat chlamydii. Dal mi
        skierowanie na badania, poniewaz wiele kobiet ma te chorobe, a lepiej sie
        upewnic przed porodem. W razie gdyby sie okazalo, ze jestem jej nosicielka, to
        ja i moj maz dostaniemy antybiotyk (ja taki, ktory mozna przyjmowac w ciazy).
        Oby nie bylo potrzeby! Do konca kuracji nie mozna wspolzyc. W trakcie porodu
        lekarz tez moze podac antybiotyk aby nie zarazic dzidziusia. Pozdrawiam i zycze
        wam i sobie, aby chlamydia omijala nas z daleka!wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka