Dodaj do ulubionych

Paciorkowiec grupy B

21.05.10, 14:12
W piątym miesiącu ciąży
jadąc do szpitala (PO NIEWIELKIM KRWAWIENIU) miałam rozwarcie na 6. Nie
wiadomo co było przyczyną - byłam
zdrową (i jestem) kobietą i wyniki zawsze miałam bardzo dobre. Poród nastąpił
nagle poprzez cięcie cesarskie. Wszystko zaczęło się nagle i nikt nie zna
odpowiedzi. Przyczyna może być paciorkowiec grupy B, który występuje u
większości dorosłych osób (co 3 osoba go ma M i K), dodam, że miałam robiony
wymaz w
ciąży i wszystko było ok. Niestety wszystko się dla mnie źle skończyło i nie
znam odpowiedzi-dlaczego??? Mam 30 lat i chodziłąm w ciązy co dwa tyg do
lekarza. Wyniki jak i usg rewelacja. Mała się prawidłowo rozwijała. A tu nagle
w pewien słoneczny dzień, lekkie krwawienie, w szpitalu musiałam już zostać/i
tak się to skończyło. Jeśli którąś z was spotkało coś podobnego to piszcie!!!!
Dodam, że nie miałam grzybicy czy podobnych rzeczy. Ewa
Obserwuj wątek
    • marianna05 Re: Paciorkowiec grupy B 21.05.10, 14:23
      moja historia jest bardzo podobna do Twojej. było to dokładnie rok temu! szyjka
      rozwarła się zupełnie pod koniec 5 miesiąca. leżałam w szpitalu przy basenie, na
      początku 7 miesiąca urodziłam synka- niestety nie przeżył. przyczyną tego
      wszystkiego tj zakażenia wewnątrzmacicznego był właśnie paciorkowiec z gr B.
      wcześniej też nie miałam żadnych problemów i ciąża przebiegała pomyślnie!!!
      współczuję Ci!
      • sweeteva Re: Paciorkowiec grupy B 21.05.10, 15:08
        Hej, ja urodziłam córeczkę, przeżyła 28 dni. Urodziłam w 25 tygodniu. Miała
        zamykany przewód Botalla w IMP i niestety skończyło się to źle. Wszystko przez
        tą bakterię. Ale nie wiadomo skąd się ona wzięła. Byłaś chora, czy przeziębiona?
        Ja nie i się zastanawiam jak to się mogło stać, a lekarze nie znają
        odpowiedzi.....?
        • gabi683 Re: Paciorkowiec grupy B 21.05.10, 15:18
          Dziewczyny mi się udała,no ale leżenie leki .25 tc rozwarcie na 3,5 z
          krwotokiem wylądowałam w szpitalu.Marcelina ma teraz 10 miesięcy ,ale wiem ze
          całe te komplikacje to przez tę bakterie
          • sweeteva Re: Paciorkowiec grupy B 21.05.10, 17:15
            I co leżałas do końca ciąży w szpitalu? My bedziemy się starać o drugie dziecko
            ale myślę, że dopiero we wrześniu. I wszystkie badania na pewno zrobię....parę
            razy....
            • gabi683 Re: Paciorkowiec grupy B 22.05.10, 15:38
              sweeteva napisała:

> I co leżałas do końca ciąży w szpitalu? My bedziemy się starać o drugie dziecko
              > ale myślę, że dopiero we wrześniu. I wszystkie badania na pewno zrobię....parę
              > razy....

Pierwszy raz w szpitalu wylądowałam w 10 tc z krwotokiem ,leżałam przez dwa
              tygodnie.Mycie ,jedzenie i cala reszta w łóżku nie wolno mi było wstawać.W tedy
              jeszcze nie wiedziałam że jestem nosicielka tego dziadostwa ,potem w 25 tc
              rozwarcie i krwotok tydzień w szpitalu .Potem mnie wypuszczono pod warunkiem ze
              będę w domu leżeć.35 tc wykonano mi badania na paciorka ,okazało się ze go
              mam.Przebyłam kuracje antybiotykową na podstawie antybiogramu i udało się ,choć
              lekarze kręcili głowami ze nie donoszę.Trzymam za Ciebie kciuki
              • rika_91 Re: Paciorkowiec grupy B 22.05.10, 16:31
                Skoro ta bakteria jest przyczyną takich tragicznych zdarzeń to dlaczego nie
                robią badań na to świństwo na początku ciąży przy wszystkich podstawowych
                badaniach typu OB, morfologia, mocz, WR, toksoplazmoza? Odwlekają to na ok 35
                tc. A przecież leczone wcześniej świństwo można wyrzucić z organizmu...
                Zwłaszcza ze na to są antybiotyki. Ja nie miałam jeszcze tego badania (34tc)
                lekarz powiedział że pobierze mi przy najbliższej wizycie tj 36tc. Mam nadzieję
                że wynik nie będzie pozytywny.
                Lekarze biorą pod uwagę zagrożenie przy porodzie a to co dzieje się w ciąży...
                takie są standardy i tyle. Wielu lekarzy w ogóle nie robi badania na to.
                • syswia Re: Paciorkowiec grupy B 22.05.10, 19:25
                  Dlatego, ze strep b ma kazdy czlowiek w przewodzie pokarmowym albo/i
                  ukladzie moczowym, a przerost tej bakterii zdarza sie dosc czesto
                  kobietom w ciazy i nic ani im ani ich dzieciom z tego powodu sie nie
                  dzieje. Badania sie robi pod koniec ciazy, bo wazne jest aby
                  kobieta, ktora ma za duzo tej bakterii miala podany antybiotyk na 2
                  godziny przed urodzeniem dziecka, aby uniknac infekcji dziecka
                  podczas przechodzenia przez kanal rodny. Zazwyczaj nawet jesli
                  antybiotyk nie zostanie podany, dziecko nie zaraza sie(ryzyko jest
                  dosc niskie), mimo to, aby wykluczyc nawet to male ryzyko podaje sie
                  antybiotyk dozylnie, o ile tylko jest to mozliwe (nie jest np za
                  pozno).
                  Nie slyszalam o tym, zeby strep b powodowal zakonczenie tak
                  wczesnych ciaz jak 25 tyg (co oczywiscie nie znaczy, ze nie jest to
                  mozliwe) i przypuszczam, ze lekarze bez wahania postawiliby
                  diagnoze, gdyby to bylo tak jednoznaczne.

www.sogc.org/health/pregnancy-groupb_e.asp
                  • rika_91 Re: Paciorkowiec grupy B 22.05.10, 20:00
                    W sumie jakby było takie ryzyko BARDZO przedwczesnego porodu to napewno coś by z
                    tym robili. Sama nie wiem, o co napisałaś o tym że każdy człowiek je posiada to
                    jest jak np pneumokoki... każdy je posiada. A paciorkowiec najczęściej jest w
                    jelicie grubym albo przy ujściu a że podczas ciąży zmienia się PH w pochwie to
                    może przewędrować... W tych czasach to na wszystko trzeba uważać...
                  • gabi683 Re: Paciorkowiec grupy B 23.05.10, 08:29
                    syswia napisała:

> Dlatego, ze strep b ma kazdy czlowiek w przewodzie pokarmowym albo/i
                    > ukladzie moczowym, a przerost tej bakterii zdarza sie dosc czesto
                    > kobietom w ciazy i nic ani im ani ich dzieciom z tego powodu sie nie
                    > dzieje. Badania sie robi pod koniec ciazy, bo wazne jest aby
                    > kobieta, ktora ma za duzo tej bakterii miala podany antybiotyk na 2
                    > godziny przed urodzeniem dziecka, aby uniknac infekcji dziecka
                    > podczas przechodzenia przez kanal rodny. Zazwyczaj nawet jesli
                    > antybiotyk nie zostanie podany, dziecko nie zaraza sie(ryzyko jest
                    > dosc niskie), mimo to, aby wykluczyc nawet to male ryzyko podaje sie
                    > antybiotyk dozylnie, o ile tylko jest to mozliwe (nie jest np za
                    > pozno).
                    > Nie slyszalam o tym, zeby strep b powodowal zakonczenie tak
                    > wczesnych ciaz jak 25 tyg (co oczywiscie nie znaczy, ze nie jest to
                    > mozliwe) i przypuszczam, ze lekarze bez wahania postawiliby
                    > diagnoze, gdyby to bylo tak jednoznaczne.
                    >
                    > www.sogc.org/health/pregnancy-groupb_e.asp

I tu się bardzo mylisz poczytaj nieco więcej ,właśnie ta bakteria jest
                    odpowiedzialna za wcześniejsze porody ,sebse ,zapalenie płuc u dzieci.I to
                    lekarz prowadzący decyduje jakie leczenie zastoje .I czy zachowa się standardowo
                    ,bo nie we wszystkich przypadkach da rade podać antybiotyk na dwie godziny przed
                    porodem .
                • kawka74 Re: Paciorkowiec grupy B 22.05.10, 21:13
                  Streptokoka wyleczyć jest bardzo ciężko, zwykle wraca, dlatego lekarze rzadko
                  robią posiew przed ostatnimi tygodniami ciąży.
                  BTW w ciąży OB się nie robi.
                  • gabi683 Re: Paciorkowiec grupy B 23.05.10, 08:34
                    kawka74 napisała:

> Streptokoka wyleczyć jest bardzo ciężko, zwykle wraca, dlatego lekarze rzadko
                    > robią posiew przed ostatnimi tygodniami ciąży.
                    > BTW w ciąży OB się nie robi.

Tak bo jak ktoś go ma to już na cale życie,ta bakteria się zmienia i uodparnia.
                    Dokładnie OB się nie robi w ciąży

www.paciorkowiec.pl/
                    Każda ciężarna powinna to wiedzieć
                • gabi683 Re: Paciorkowiec grupy B 23.05.10, 08:25
                  rika_91 napisała:

> Skoro ta bakteria jest przyczyną takich tragicznych zdarzeń to dlaczego nie
                  > robią badań na to świństwo na początku ciąży przy wszystkich podstawowych
                  > badaniach typu OB, morfologia, mocz, WR, toksoplazmoza? Odwlekają to na ok 35

Odpowiedz jest bardzo prosta ta bakteria uodparnia się na leki i się zmienia
                  ,dlatego przelecenie powinno się wykonywać właśnie 35 tc aby mieć pewność ze
                  dziada się zaleczy .

> tc. A przecież leczone wcześniej świństwo można wyrzucić z organizmu...
                  > Zwłaszcza ze na to są antybiotyki. Ja nie miałam jeszcze tego badania (34tc)
                  > lekarz powiedział że pobierze mi przy najbliższej wizycie tj 36tc. Mam nadzieję
                  > że wynik nie będzie pozytywny.
                  > Lekarze biorą pod uwagę zagrożenie przy porodzie a to co dzieje się w ciąży...
                  > takie są standardy i tyle. Wielu lekarzy w ogóle nie robi badania na to.

teraz robią na to nacisk
                  • rika_91 Re: Paciorkowiec grupy B 24.05.10, 15:52
                    Nie wszyscy lekarze robią te badania. Mam pełno znajomych, które o takim badaniu
                    nawet nie słyszały i nie miały robionego. To okropne co teraz się dzieje sad
                    • kawka74 Re: Paciorkowiec grupy B 24.05.10, 16:07
                      Dlatego trzeba się upominać, a jeśli lekarz uparcie odmawia, zrobić na własny
                      koszt.
                      Oczywiście jest masa kobiet, które są zakażone streptokokiem, nie wiedzą o tym,
                      nie dostają antybiotyku i rodzą zdrowe dzieci w terminie. Tylko po co ryzykować?
                      • gabi683 Re: Paciorkowiec grupy B 25.05.10, 18:00
                        Nie ma potrzeby ryzykować i najlepiej się przebadać w tym kierunku ,aby potem
                        nie mieć żalu.Ze się nie zrobiło nic jak można było temu zapobiec.
                        • sweeteva Re: Paciorkowiec grupy B 26.05.10, 18:32
                          Ja miałam wymaz na początku ciąży, nic nie było byłam zdrowa jak ryba. Tylko
                          dlaczego mnie się to przyplątało w ponad 20tc? Nie wiadomo skąd. A we krwi to
                          jest nie wykrywalne. Wychodzi na to, że taki wymaz powinno sie robić raz w miesiącu.
                          • gabi683 Re: Paciorkowiec grupy B 26.05.10, 20:44
                            sweeteva napisała:

> Ja miałam wymaz na początku ciąży, nic nie było byłam zdrowa jak ryba. Tylko
                            > dlaczego mnie się to przyplątało w ponad 20tc? Nie wiadomo skąd. A we krwi to
                            > jest nie wykrywalne. Wychodzi na to, że taki wymaz powinno sie robić raz w mies
                            > iącu.

Nie wiem jak to jest wiem natomiast że ta bakteria strasznie się uodparnia na
                            leki sadI dziad jest wstrętny
                            • sweeteva Re: Paciorkowiec grupy B 26.05.10, 22:08
                              Mi nie zrobiono wymazu później....i szkodasad
                              • arabeska5 Re: Paciorkowiec grupy B 27.05.10, 16:55
                                Ja miałam robione badanie w kierunku Strepcoccus ze 3x w ciągu całej ciąży, za
                                każdym razem wynik pozytywny. Leczenie antybiotykami doustnymi i dopochwowymi
                                nie przyniosło efektu. Tak jak wcześniej dziewczyny napisały paciorkowiec
                                uodparnia się na leki sad Na szczęście miałam cesarskie cięcie i urodziłam zdrowe
                                bliźnięta w 37t4d. Przez całą ciążę żyłam w strachu czy dzieci się nie zarażą
                                lub czy te trzykrotne przyjmowanie antybiotyków nie będzie miało negatywnego
                                wpływu na dzieci.

Mój lekarz twierdził, że trzeba podejmować leczenie do skutku, bo nie wiadomo
                                kiedy rozpocznie się poród i czy lekarze zdążą podać antybiotyk 2 godz. przed
                                porodem.
                                • gabi683 Re: Paciorkowiec grupy B 28.05.10, 09:24
                                  Mój lekarz twierdził, że trzeba podejmować leczenie do skutku, bo nie wiadomo
                                  > kiedy rozpocznie się poród i czy lekarze zdążą podać antybiotyk 2 godz. przed
                                  > porodem.

Masz bardzo fajnego lekarza bo nie zostawił Cie z tym problemem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka