Dodaj do ulubionych

urlop macierzyński-proszę o pomoc

11.03.04, 22:15
Obecnie jestem na chorobowym,termin porodu przypada na 31.03, nastepną wizytę
mam u lekarza 19.03., czytałam że mogę 2 tyg.przed terminem wykorzystać
macierzyński, ale czy to jest obowiązek? Wolałabym nadal pozostać na
chorobowym do czasu rozwiązania, bo co potem, a 2 tyg. później z dzieciem
nikt mi nie zwróci.Może któraś z was miała podobny problem, czy lekarze nie
chcą dawać chorobowego 2 tyg.przed terminem ?
Obserwuj wątek
    • asiulek7 Re: urlop macierzyński-proszę o pomoc 11.03.04, 22:32
      Witaj,
      ja do daty porodu (9 dni po terminie) miałam zwolnienie lekarskie. Rzeczywiscie
      niektórzy lekarze robią problem ze zwolnieniem na ostatnie 2 tyg. i koniecznie
      chcą wlepiać już zaśw. o urlopie macierzyńskim. Ja nie miałam tego problemu,
      ale brałam tez zwolnienie od internisty juz tydzień przed terminem.
      Może zgłoś się własnie do internisty - z tego, co wiem nie robią problemu z
      wystawianiem zwolnień ciężarnym.
      Pozdrawiam.
      • ankka_k Re: urlop macierzyński-proszę o pomoc 12.03.04, 07:47
        Niedawno był obszerny wątek dokładnie na ten temat - poczytaj tam:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=10836861&v=2&s=0, pozdrawiam
        • mojmisiek0 Re: urlop macierzyński-proszę o pomoc 12.03.04, 22:09
          Dzieki,zobaczymy co mój gino wymyśli na następnej wizycie, choć teraz nie dam
          sobie kitu wcisnąć bo znacznie bardziej dzięki Wam jestem
          wyedukowana.Pozdrowienia.
    • bellafe Re: urlop macierzyński-proszę o pomoc 14.03.04, 15:32
      niestety prawo polskie ponownie nie jest prorodzinne. Jeśli jesteś na
      zwolnieniu wydanym przez lekarza ginekologa to automatycznie dwa tygodnie przed
      rozwiązaniem są zaliczane na poczet urlopu macierzyńskiego.Musisz załatwić
      sobie zwolnienie od lekarza innej specjalności np. ortopedy (np. bóle
      kręgosłupa?)Nie wiem niestety jak jest z urlopem macirzyńskim jeśli kobieta
      przed rozwiązaniem lerzy w szpitalu-może ktoraś z was to wie?
      • nicol-e Re: urlop macierzyński-proszę o pomoc 14.03.04, 16:47
        Pierwszy raz słyszę, że
        "Jeśli jesteś na zwolnieniu wydanym przez lekarza ginekologa to automatycznie
        dwa tygodnie przed rozwiązaniem są zaliczane na poczet urlopu macierzyńskiego".
        Rodzilam w zeszłym roku, ostatnie miesiące bylam na chorobowym wydabnym prze
        ginekologa, któy zawsze pytal, do kiedy mam zwolnienie i czy trzeba wypisac. Do
        ostatniego dnia mialam chorobowe wystawione przez ginekologa, a nie innego
        lekarza, podobnie rodzila koleżanka- zależy od lekarza, czy hetnie wystawia
        chorobowe, czy nie- czy boi się, ze przyczepi się do niego ZUs, ze pacjentka
        jest zbyt długo itp- bo po pewnym czasie przychodzi pismo z ZUS-u, które musi
        wypełnić i pacjentka i lekarz, czy faktycznie musi być na tym chorobowym.
        Prosze o podanie artyluu, przepisu, z któego wynikaloby, że te ostatnie 2 tyg
        są wliczane do macierzyńskiego- o ile wiem, kobieta może wziąc max. 2 tyg przed
        porodem na poczet macierzyńskiego, ale absulutnie nie musi- to od niej zalezy,
        czy chce, czy nie
        pozdrawiam- Aurelia
      • elwirka26 Re: urlop macierzyński-proszę o pomoc 16.03.04, 11:46
        bellafe napisała:

> niestety prawo polskie ponownie nie jest prorodzinne. Jeśli jesteś na
        > zwolnieniu wydanym przez lekarza ginekologa to automatycznie dwa tygodnie
        przed
        >
        > rozwiązaniem są zaliczane na poczet urlopu macierzyńskiego.Musisz załatwić
        > sobie zwolnienie od lekarza innej specjalności np. ortopedy (np. bóle
        > kręgosłupa?)Nie wiem niestety jak jest z urlopem macirzyńskim jeśli kobieta
        > przed rozwiązaniem lerzy w szpitalu-może ktoraś z was to wie?

Nikt nie może ci zaliczyć macierzyńskiego automatycznie . Możesz, ale nie
        musisz wystąpić o niego dwa tygodnie przed terminem. Inaczej jest jak jesteś
        już po terminie, wtedy lekarze ginekolodzy nie chcą wystawiać zwolnień. Mówią,
        że ZUS się czepia. A jeśli kobieta leży w szpitalu to wtedy dostaje normalne
        zwolnienie. Jeśli jest już po terminie - urlop macierzyński. Dla mnie to
        strasznie niesprawiedliwe, że ktoś zabiera mi cenne dni z mojego urlopu
        macierzyskiego, który jest tak okrojony.
        Jestem 3 dni po terminie, przez ostatnie 2 dni byłam w szpitalu i rozeznałam
        się w tym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka