Dodaj do ulubionych

Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży?

21.03.04, 13:47
Jestem w 5 tyg., badania prenatalne odpłatnie zrobię. Zakładam, że wszystko
będzie ok. (wiek 30 lat, zero wad genetycznych w rodzinach, mój stan zdrowia
idealny). Na wszelki wypadek wolę wiedzieć jakie wady wrodzone: rozwojowe i
genetyczne płodu są wskazaniem do przerwania podtrzymywania ciąży lub
otrzymania skierowania na aborcję legalną, nie w podziemiu. Zorientowałam
się, że lekarze niechętnie dają skierowanie na zabieg nawet w przypadku
ciężkich uszkodzeń, zespołu Downa i innych. Czy mam prawo żądać takiego
skierowania? Teoretycznie owszem ale w praktyce?
Obserwuj wątek
    • przyszla-mama-mikolaja Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 21.03.04, 15:19
      Dlaczego już myślisz o usówaniu ???? Przecież ciąża wysokiego ryzyka (czy jak
      to się nazywa) to dopiero po 35 rż matki...z takim nastawieniem nie będziesz
      spała spokojnie przez 9 miesięcy!
      Pozdrawiam
      Magda & 39Mikolaj
      • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 21.03.04, 17:56
        O USUWANIU jeżeli już. Kobieto zadałam konkretne pytanie i mam nadzieję, że
        uzyskam konkretną odpowiedź. Nie pytam od kiedy jest ciąża wysokiego ryzyka,
        tylko przy jakich wadach płodu można uzyskać skierowanie na legalną skrobankę.
        Wykluczam możliwość świadomego (chyba, że diagnostyka zawiedzie) urodzenia
        dziecka z wadami genetycznymi bądź ciężkimi rozwojowymi więc biorę pod uwagę
        wszystkie opcje, z aborcją włącznie. Będę spała spokojnie mając świadomość, że
        w razie czego nikt mnie nie będzie zmuszał do donoszenia uszkodzonej ciąży.
        • mamarta77 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 21.03.04, 19:23
          Ale sympatyczna to kolezanko nie jestes..., a bledy zdarzaja sie kazdemu.
          Dziewczyna ladnie Ci odpowiedziala a jesli nie tego oczekiwalas to i tak nie
          trzeba sie tak zachowywac.
          Pozdrawiam -M i 19 tyg Fasolka
          • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 21.03.04, 19:38
            Nie, koleżanka mi NIE odpowiedziała, w każdym razie nie na zadane pytanie. Ty
            również. Jak już pani korzysta z netu to nie wypada, żeby robiła orty bijące po
            oczach bo to świadczy o niedouczeniu albo lenistwie piszącego. Gdyby
            odpowiedziała sensownie nie byłoby słowa komentarza na temat pisowni z mojej
            strony.
            Będę naprawdę wdzięczna jesli ktoś udzieli mi konkretnej i rzeczowej odpowiedzi
            na zadane pytanie i powstrzyma się od emocjonalnych uwag. Skoro można pytac i
            odpowidać spokojnie na zagadnienia dotyczace: wagi, dolegliwości, zakupów,
            lekarzy itp. to chyba można i o taką ewentualność.
        • aniao3 Triss to PROWOKACJA!!! 23.03.04, 11:29
          DZIEWCZYNY - NIE DAWAJCIE SIE PONOSIC EMOCJOM!
          Triss ma prawo zadac takie pytanie, ma prawo miec poglady bliskie
          nazistowskeimu pojmowaniu swiata (gdzie nie ma miejsca na chorych,
          niepelnosprawnych i innych) ale nie dawajcie sie jej podpuszczac.
          Mam wrazenie ze ona sie swietnie bawi czytajac wasze pelne emocji listy - bo w
          jej swiecie okazywanie emocji oznacza slabosc.
          Triss - jedno pytanie od ciebie bo piszesz o tym ze dziecko ma byc elementem
          pelnowartosciowym rodziny - rozumiem ze jak twoj maz ulegnie wypadkowi i nie
          bedzie pelnowartosciowy to mozesz go zostawic (towar wybrakowany podlega
          zwrotowi) i dajesz innym takie samo prawo by i ciebie tak potraktowali?
          Chyba wolalabym cie nie spotkac w realnym swiecie...
          Anka
          • triss_merigold6 Re: Triss to PROWOKACJA!!! 23.03.04, 12:03
            Słonko czy potrafisz czytać ze zrozumieniem? Fakt, że na świecie żyją
            niepełnosprawni i uważam, że mają prawo do wszelkiej pomocy nijak się ma do
            faktu, że nie chcę urodzić świadomie niepełnosprawnego dziecka.
            NIE PREZENTUJĘ opinii typu: niepełnosprawni, chorzy i wszyscy, ktorzy nie są
            niebieskookimi blondynami powinni ulec eksterminacji.
            Powtarzam jak mantrę: chcę urodzić zdrowe dziecko, a w każdym razie bez
            POWAŻNYCH wad genetycznych bądź rozwojowych. Wypadki zdarzają się wszędzie i
            wystarczy znać rachunek prawdopodobieństwa żeby określić ich ryzyko. Jeśli
            dziecko, mąż, ktokolwiek z moich bliskich ulegnie wypadkowi wówczas niczego to
            nie zmieni.
            Jeszcze raz proponuję czytać ze zrozumieniem: zapobieganie nieszczęściu (tu
            powołaniu na świat dziecka niezdolnego do samodzielnego życia) jest czymś innym
            niż pogodzenie się z nieszczęściem kiedy do niego dojdzie.

Czytając listy o karze boskiej odczuwam rozbawienie na zmianę z poirytowaniem.
            Zdecydujcie, czy upośledzone dziecko jest KARĄ czy DAREM bo ten fragment mnie
            szczerze zaintrygował.
            Twój apel o niepoddawanie się emocjom jest dokładnym zaprzeczeniem tonu i
            zawartości Twojego postu.
            • amam79 Re: Triss to PROWOKACJA!!! 23.03.04, 12:20
              triss_merigold6 napisała:

> Czytając listy o karze boskiej odczuwam rozbawienie na zmianę z
              poirytowaniem.
              > Zdecydujcie, czy upośledzone dziecko jest KARĄ czy DAREM bo ten fragment mnie
              > szczerze zaintrygował.

jest nauką życia , której Ty nigdy nie pojmiesz
            • aniao3 Triss - przepraszam 23.03.04, 13:37
              OK, ciesze sie ze twoj post to nie prowokacja, przepraszam ze mnie tez troche
              ponioslo. Chyba najbardziej ujelas mnie tym "slonkiem" smile
              A tak na powaznie - chyba wszystkie info konkretne zostaly juz powiedziane.
              Chcialam wiec tylko dodac ze skoro robisz amniopunkcje na Kasprzaka w IMiDz to
              spotkasz tam bardzo kompetentych lekarzy, ktorzy nie beda wdawali sie w
              dyskusje etyczne i nie beda probowali cie w zadnym kierunku "nawracac"
              jakakolwiek decyzje podejmiesz.
              Mam nadzieje ze dziecko bedzie zdrowe.
              Trzymaj sie
              Anka
              • triss_merigold6 Nie ma sprawy 23.03.04, 13:43
                Dziękuję, ja się naprawdę nie gniewam.smile Nie mam złych przeczuć i myslę, że
                wszystko będzie ok. pozdrawiam również.
    • foe1 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 21.03.04, 20:14
      Z moich obserwacji wynika, że na forum pojawiają się dziewczyny, które są
      lekarzami, musisz poczekać na fachową odpowiedź albo podanie konkretnego źródła.
      Myślę, że najpewniej będzie spytać jakiegoś dobrego, rozsadnego lekarza w Twoim
      otoczeniu.
      Jestem daleka o
      d całowania się w dzióbki i słodkich szczebiotów, ale myślę, że niesłusznie
      oczekujesz na forum CIĄŻA i PORóD posta-odpowiedzi pozbawionej emocjonalnych
      uwagsmile, zwłaszcza, jeżeli pojawia się temat usuwania i wad płodu.

• fyde Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 21.03.04, 20:34
        od pytającej kobiety , wyraźnie bije jad z forum "kobieta"
        • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 21.03.04, 20:49
          Czy poza uwagą osobistą masz coś do powiedzenia na zadane pytanie? Naprawdę nie
          uważam, żeby macierzyństwo - przyszłe czy obecne - wykluczało umiejętność
          odpowidania na dowolne pytania w sposób racjonalny i wyważony.
    • olga50 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 21.03.04, 21:47
      Dziewczyny!Nie powinno sie źle osądzać koleżanki.Przecież ona nie napisała, że
      chce się poddać aborcji na 100%(albo zdrowe dziecko albo wcale).Ona zapytała
      tylko jakie wady genetyczne mogą być wskazaniem do aborcji.Dlaczego zaraz takie
      ostre opinie w jej kierunku?Na tym forum poruszane były różne tematy więc można
      poruszyć i ten.
      Ja nie potrafie odpowiedzieć Ci w pełni na pytanie, jednak wydaje mi się, że
      lekarz musi Ci dać skierowanie na legalną aborcje, jeżeli badania prenatalne
      wykryją poważną wadę płodu.
      Mam nadzieję, że uzyskasz odpowiedź bardziej wyczerpującą od innej osoby -
      takiej, która będzie bardziej wyrozumiała i potraktuje Twoje pytanie tak jak
      inne, zadawane wielokrotnie na forum.
      • zaraa Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 21.03.04, 22:18
        > Dziewczyny!Nie powinno sie źle osądzać koleżanki.Przecież ona nie napisała,
        że chce się poddać aborcji na 100%(albo zdrowe dziecko albo wcale).

Ależ właśnie tak jest - triss chce mieć 100% gwarancji na zdrowego dziecko.
        a niestety - spisu chorób i wad tego rodzaju nie ma, a już na pewno nie będzie
        na niej zespołu Downa którego triss obawia się najbardziej.
        Ale my tu wszystkie myślimy hormonami.

Hormonally your - zara
        • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 21.03.04, 22:26
          Chcę w miarę mozliwości polskiej medycyny wykluczyć ryzyko urodzenia ciężko
          upośledzonego dziecka. Przy zdiagnozowaniu ZD jestem zdecydowana na aborcję.
          Zdaję sobie sprawę z tego, że 100% gwarancji na zdrowe dziecko nikt mi nie da.

Z Twojego postu wynika, że decyzja lekarza jest uznaniowa tj. może w razie
          najgorszego dać skierowania lub nie kierując się własnym widzimisię i nie
          biorąc pod uwagę decyzji matki. Nieco upiorne ale tak przypuszczałam.
          Ciekawe z tymi hormonami bo u mnie jakoś półtoramiesięczna ciąża (nie pierwsza
          zresztą ale pierwsza przy której mam zamiar urodzić) nie zmieniła poglądów i
          nie zagłuszyła zdolności do chłodnego myślenia i rozważania "za" i "przeciw".
        • tania75 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 21.03.04, 22:44
          Triss przeraża mnie twój sposób na dziecko.
          Tylko super zdrowe , bo jezeli tylko jakas wada to odrazu aborcja.. Czytałam
          juz kilka twoich wypowiedzi na inne posty i nie wiem dlaczego jestes taka
          zimna?? Jeżeli od początku ciązy myslisz tylko o przerwaniu w razie wady
          dziecka (bo twoje wątki przeważnie tylko tego dotyczą) to czy nie boisz się że
          mimo iż zrobisz wszystkie badania to i tak Bóg cię ukara za twoje nastawienie???
          Dziecko to dar od Boga nie traktuj tego jak jakąś niewygodną rzecz.
          Nie chcę cię oceniać jako osoby, ale naprawde twoje podejście do własnego
          dziecka nie jest dobre.

• triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 21.03.04, 22:56
            Nie "jakaś" tylko ciężka. Pytam o ciężkie wady. Nie jestem zimna, chcę miec
            dziecko, ciąża była planowana. Nie jestem wierząca więc teksty o karze prosze
            sobie darować. Dla mnie dziecko nie jest darem od Boga tylko skutkiem
            współżycia dwóch osób, chcianym bądź nie, czasem efektem starań lekarzy.

Boję się wrodzonego upośledzenia płodu. Mogę? Nie boję się skutków
            przeziębienia, nadwagi po porodzie, problemów wychowawczych, obecności psa w
            domu itd. NIE OCENIAM SENSOWNOŚCI LĘKÓW INNYCH KOBIET. Potrafię głośno
            powiedzieć: nie urodzę (jesli będę wiedziała) upośledzonego dziecka. Nie chcę.
            Macierzyństwo nigdy nie było moim jedynym marzeniem i celem więc jeśli nie będę
            mogła urodzić zdrowych dzieci to nie zdecyduję się na potomstwo wcale. Ja się
            do tego nie nadaję, więc wolę rozważyć wszystkie opcje.
          • elve Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 21.03.04, 23:18
            dziewczyno, przestań pieprzyć za przeproszeniem, bo miłosierny bóg obrazi się
            na Ciebie za supozycje, że ukarze triss za jej grzeszne myśli, i nie będziesz
            mogła spać spokojnie.
            triss, mam nadzieję, że ktoś Ci w końcu sensownie odpowie, ja niestety nie mam
            odpowiedniej wiedzy na ten temat, życzę zdrowego dzieciaczka!
    • jabw Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 21.03.04, 22:08
      Z tego co wiem, wskazaniem do przerwania ciąży są wady letalne płodu, tzn
      takie, które są śmiertelne (wykluczają przeżycie dziecka po urodzeniu) np
      bezmózgowce. Taką wadą nie jest np zespół Downa. Nie jestem pewna, jak jest z
      wadami powodującymi głębokie upośledzenie pychofizyczne i skrócone przeżycie.

Głowa do góry, na pewno będziesz miała ślicznego, zdrowego bobaska.
    • ewetka Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 21.03.04, 22:30
      Na samym dole masz forum ZDROWIE KOBIETY tam odpowiada ekspert (gin), może
      lepiej tam zapytaj. ale licz się z tym, że troche poczekasz na odpowiedź.
      • kubusb1 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 00:49
        Triss jednak jestes zimna, zimna jak lod. I wiesz co zajrzyj na forum
        poronienia, poczytaj troche. Moze zastanowisz sie nad tym co piszesz.
        • newnia Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 02:15
          kubusb1 napisała:

> Triss jednak jestes zimna, zimna jak lod. I wiesz co zajrzyj na forum
          > poronienia, poczytaj troche. Moze zastanowisz sie nad tym co piszesz.

Kiedys na forum kobieta chwalila sie jak mezczyzni nazywali Ja zimna suka.
          • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 10:23
            Bawisz się w detektywa żeby coś udowodnić? Jakie to typowo kobiece... Mnie by
            się nie chciało.
            Forum poronienia czytałam, bardzo współczuję tym, które utraciły dziecko.
            Niedawno dziecko straciła moja znajoma (zrezygnowała z podtrzymywania ze
            względu na ciężkie uszkodzenie płodu) i widzę jak przeżywa. Jeśli u mnie
            dziecko okaże się niezdolne do życia też będę żałować i planować kolejną próbę.
        • kags Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 09:07
          baby!!! zejdzcie na ziemie!!! co Wy jestescie jakims sumieniem narodu??? Triss
          zadala konkretne pytanie, a Wy tu wyjezdzacie z kara boska itp. oj zastanowcie
          sie czasem zanim dacie "dobra rade" (np. o czytaniu czegokolwiek na forum
          Poronienia). kazda z nas jak juz ma miec dziecko, to chce zeby bylo zdrowe, to
          chyba jasne. i co z tego, ze "zimna suka"?

Triss, pozdrawiam. zycze Ci zeby wszystko bylo po Twojej mysli.
          KaGS.

• iwszonek Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 08:50
      Triss, poczekaj jeszcze troszkę, aż poczujesz kopniaczki maluszka a twoje ciało
      zacznie się zmieniać, to wtedy wszelkie obawy przejdą. Również martwiłam się
      czy dziecko będzie zdrowe i czy w przypadku wykrycia poważnych wad zdobędę się
      na przerwanie ciąży, ale teraz nawet nie biorę pod uwagę takiej ewentualności.
      Chcę wiedzieć czy dzieciątko jest zdrowe, ale tylko po to żeby za wszelką cenę
      pomóc mu przeżyć i już nie mogę się doczekać kiedy je zobaczę. Dzieciaki z ZD
      wcale nie muszą być głęboko upośledzone i najważniejesze, że zdolne są do
      czerpania radości z życia, a uczucia potrafią okazywać lepiej niż dzieci
      zdrowe. Uważam, że jest sens przerwania ciąży w przypadku, kiedy dziecko ma
      małe szanse na przeżycie i skazane jest na długotrwałe cierpienie, chociaż na
      moim etapie ciąży zdecydowałabym się chyba jednak urodzić i pozwolić dziecku na
      naturalną śmierć. Najważniejsze to zachować spokój, ten pierwszy etap ciąży
      jest trudny szczególnie w przypadku takich wątpliwości, później oswoisz się z
      tą sytuacją.
      • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 10:30
        Masz racje, to pewnie paranoje pierwszego trymestru. Niemniej jednak chcę
        wiedzieć wszystko co możliwe na temat zdrowia dziecka i możliwości leczenia lub
        ewentualnego przerwania ciąży. Za żadne skarby nie donosiłabym ciąży ze
        świadomością, że dziecko wkrótce po porodzie umrze, to jakiś masochizm i
        niepotrzebne cierpienia dla wszyskich (matki, ojca, malucha).
        Czytałam forum DarŻycia, jestem pod wrażeniem postaw matek dzieci z ZD ale nie
        zmienia to faktu, że takiego dziecka nie chcę. Te dzieci będą kiedyś dorosłe i
        nadal niezdolne do samodzielnego funkcjonowania w społeczeństwie a rodzice
        coraz starsi i słabsi.
        Spokój, tylko spokój. Myślę, że basen i trochę sportu mi pomoże się opanować.
        • pinky22 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 13:48
          Triss, mam identyczny problem jak ty. Nie chcę się zbytnio rozpisywac na ten
          temat bo zaraz usłysze jak jestem paskudna i zimna. Byłabym ci ogromnie
          wdzięczna za wszelkie informacje, jeśli je uzyskasz, bo faktem jest, że lekarze
          zbywają takie pytania i taktują cię jak idiotkę. Ja nie. Chętnei porozmawiałbym
          z tobą na privie. Pozdrawiam cie serdecznie
        • menadka Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 14:12
          Cześć Triss
          Oto fragment z jakiejś publikacji:"Przerywanie ciąży, gdy chodzi o płody z
          wrodzonymi wadami, może leżeć w interesie przyszłego dziecka, które będzie
          kaleką jest dopuszczalne i wg zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO
          Lizbona 1980) musi być zgodne z normami prawnymi oraz wymaga zgody wypływającej
          z osobistego przekonania matki"
          zaś
          Zgodnie z art. 4a ustawy o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i
          warunkach dopuszczalności przerywania ciąży (Dz. U. z 1993 nr 17, poz. 78, DZ.
          U. z 1996 nr 139, poz.646, ostatnia zmiana Dz. U. z 1997 roku, Nr 157, poz.
          1040) przerwanie ciąży jest legalne wtedy, gdy:

Ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej.
          Zagrożenie musi stwierdzić inny lekarz niż ten, który dokonuje zabiegu, chyba
          że ciąża zagraża życiu kobiety w sposób bezpośredni. Ustawa nie określa w tym
          wypadku terminu, w którym dopuszczalne jest przerwanie ciąży. Ponieważ przepisy
          nie precyzują formalnych wymogów dotyczących wystawionego przez lekarza
          zaświadczenia utrudnianie pacjentce dostępu do zabiegu pod pretekstem jego
          niewłaściwej formy jest bezprawne.
          Zapis ten, aczkolwiek teoretycznie umożliwia ochronę zdrowia i życia kobiet,
          jest trudny do wyegzekwowania, pozostawia bowiem lekarzowi decyzję o tym, czy
          zagrożenie jest wystarczające, by zezwolić na przerwanie ciąży. Kobieta nie ma
          w tej sprawie nic do powiedzenia. Nie istnieje żaden wykaz chorób
          uprawniających do przerwania ciąży. Dodatkowym utrudnieniem jest, nie
          znajdująca poparcia w ustawie, praktyka kwestionowania przez lekarzy
          ginekologów lub władze szpitala zaświadczeń wystawionych przez innych lekarzy.
          Obowiązująca ustawa w praktyce całkowicie pozbawia kobiety możliwości
          decydowania o swoim zdrowiu. Równie trudno wyegzekwować prawo do aborcji w
          pozostałych przypadkach przewidzianych w ustawie.

Istnieje duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu
          albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu.
          Przerwanie ciąży z tego powodu jest dopuszczalne do chwili osiągnięcia przez
          płód zdolności do samodzielnego życia poza organizmem kobiety. Wystąpienie
          okoliczności uprawniających do przerwania ciąży musi potwierdzić inny lekarz
          niż ten, który dokonuje zabiegu. Także i w tym przypadku nie określono wymagań
          dotyczących formy zaświadczenia.

Zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu
          zabronionego.
          Przerwanie ciąży jest w takiej sytuacji dopuszczalne, jeżeli od początku ciąży
          upłynęło nie więcej niż 12 tygodni. Zaistnienie okoliczności uprawniającej do
          przerwania ciąży stwierdza prokurator. Należy podkreślić, że okolicznością taką
          jest już uzasadnione podejrzenie gwałtu, kazirodztwa lub innego czynu
          zabronionego - a nie udowodnione przestępstwo.

Rozumiem Twoje zdanie, kiedy zapytałam swojego (już byłego) ginekologo co myśli
          o tym abym zrobiła testy genetyczne - myślałam że mnie zje. Wrzeszczał "a co
          jak okaże się że bedzie miało Downa to bedzie chciała Pani usunąć? Zreszta i
          żaden lekarz się tego nie podejmie !!" Po takim ataku nie smiałam powiedzieć że
          tak chciałabym usunąć (byłam przed badaniem na fotelu wink) Ale to była moja
          ostatnia wizyta u tego lekarza.
          U mnie na szczęście wszystko wygląda w porządku - nie ma żadnych podejrzeń, ale
          sprawdzaj Triss, choć jeżeli (odpukać) coś okaże się być nie w porządku to
          aborcja tylko prywatnie w podziemiu.

Pozdrawiam

• triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 18:16
            Dziękuję, o to mniej więcej mi chodziło. Ustawa jest tak skonstruowana, że
            zakłada pełną uznaniowość oceny lekarskiej a tym samym możliwość odesłania
            pacjentki i nieponoszenia odpowiedzialności za decyzję.
            Mój ginekolog jest zwolennikiem badań prenatalnych ale skierowania nie dostałam
            bo nie ma wskazań i odesłano by mnie i tak na odpłatne. To dobry lekarz i w
            razie czego mogę na niego liczyć... poza szpitalem.
            Jak podkreślam - zakładam, że wszystko będzie dobrze, jeśli nie to nie będę
            karmić trolla (polskiego podziemia aborcyjnego) i skorzystam z kliniki za
            granicą.
      • alicya Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 10:39
        Triss, ja niestety tez Ci dokladnie nie odpowiem jak jest w Polsce bo jestem
        poza ojczyzna. Uwazam jednak, ze to jest absolutnie zrozumile i logiczne, ze
        stawiasz takie pytanie.
        Ja robilam badania genetyczne i spotykalam sie z opinimi (glownie moich
        znajomych z Polski), ze sa one niepotrzebne, a w podtekscie niemoralne. Zawsze
        odpowiadalam, ze kazdy podejmuje decyzje sam i ja kazda bede respektowac, ale
        sama chce tez miec do tego prawo.
        Na szczescie badania wyszly pozytywnie, a ja moglam sie uspokoic bo mam w
        rodzinie przypadek dziecka z ZD i widze co to oznacza. Zycze powodzenia w
        Twoich poczynaniach!
        • mirra52 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 11:17
          Witam!
          Otoz w rodzinie mojego meza urodzila sie dziewczynka z wada genetyczna.
          Ani po stronie meza brata i jego zony wczesniej nie bylo wczesniej takich
          przypadkow. A tu prosze zdrowi rodzice i rodzi sie chore dziecko, wiec Twoje
          obawy triss sa sluszne i ja jestem wielka zwolenniczka robienia badan
          genetycznych podczas ciazy.

Sami przed ciaza wykonalismy badania, zeby miec pewnosc ze wszystko bedzie
          dobrze, no i jest dobrze, badanie bylo w porzadku, a my mamy sliczna i zdrowa
          coreczke Kassie.
          Ale przynznam sie Wanm ze cala ciaze balam sie o moja coreczke, bylam pod
          opieka swietnego lekarza, wiec bylo wszystko pod kontrola, ale wiem jedno ze
          nie urodzilabym chorego dziecka...

Nie potrafilabym...
          To wiem na pewno...
          I wiecej juz nie zdecyduje sie na ciaze.

Pozdr.
    • jagoda1977 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 13:05
      Wady mają być poważne,po urodzeniu dziecko nie może samo prawidłowo żyć.Jednak
      to czy są one wskazaniem do aborcji decyduje lekarz.Jednak lekarze bojąc się o
      swój stołek namawiają na urodzenie i ewentualne oddanie dziecka do
      adopcji.Niestety to jest tylko Polska.Miejmy nadzieję,że nasze dzieci będą
      zdrowe,piękne i będą miały bogatych rodziców.Pozdrawiam.jagoda
    • mama_poli Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 14:06
      wskazaniem do przerwania ciązy, bądż jej indukcji, terminacji czy też po prostu
      wczesniejszego wywolania porodu są wszelkie wady letalne (śmiertelne)czyli
      takie, które uniemożliwiają dziecku samodzielne życie - definicja bardzo
      szeroka i zapewne taka moze tez byc interpretacja;

ja w 26 tygodniu dowiedzialam sie ze moja coreczka ma zespol edwardsa- jest to
      wada letalna a wiec klasyfikujaca ciąze do indukcji, przez tydzien jak
      czekalismy na formalne papiery z instytutu genetyki szukalismy wszelkich
      informacji o mozliwosciach usuwania takich ciaz, przetrzepalismy caly internet
      i caly czas myslelismy ze chcemy to zrobic - ale w momencie jak lekarz
      powiedzial nam prosto w oczy ze poprze kazda nasza decyzje i zrobi co zechcemy
      sytuacja diametralnie sie zmienila, juz nie chcielismy zabiegu i postanowilismy
      donosic ciaze
      nawet nie chce opisywac co czulam noszac pod sercem dziecko wiedzac ze nie ma
      szans na przezycie - zamiescilam to na forum chore dziecko, strata dziecka- ale
      decyzji nie zalujemy bo oto ostatnio spotkalam matki dzieci z zespolem edwardsa
      ktore maja 2 latka, a przeciez to wada smiertelna jednak one zyja
      nie udalo mi sie powstrzymac od emocji, mimo ze prosilas o to, ale wracajac do
      twojego pytania lekarzy tez mozna znalezc i nie potrzebujesz skierowania tylko
      wynik amniopunkcji (bo testy nieinwazyjne sa do bani i nie daja zadnej pewnosci
      a jedynie okreslaja prawdopodobienstwo)z Zakladu genetyki - za to za
      amniopunkcje bedziesz musiala zaplacic, bo skierowania nie otrzymasz, to jest
      ok 1200 zl i zrob u najlepszego lekarza jakiego uda ci sie znalezc - polecam
      lekarzy z NOVUM
      gdybys chciala namiary na lekarzy przychylnych twojej decyzji to napisz
      mama_poli@wp.pl - choć mam nadzieję i życzę ci zebys nie musiala tego robic
      pozdrawiam

ps
      ja jestem za mozliwoscia wykonywania badan prenatalnych i to na koszt panstwa
      bo caly paradoks polega na tym ze to nie kobiety po 35 roku zycia rodza dzieci
      z wadami ale kobiety przed 30 rokiem
      popularne trisomie 13 chromosomu - zespol patau, 18 chromosomu - zespol
      edwardsa, czy 21 cchromosomu - Down wcale nie sa dziedziczne i sa dzielem
      przypadku i przydazaja sie rodzicom, ktorzy nie maja zadnych obciazen
      genetycznych
      • fyde Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 14:15
        mamo_poli mam takie pytanie, skoro jesteś młodziutką mamą, co skłoniło Cię by
        robić badania prenatalne??jakieś przeczucie?? dzięki za odp.
        • mama_poli Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 19:35
          w 24 tygodniu ciazy nie czulam ruchów dziecka. lekarz prowadzacy twierdzil ze
          tak moze sie zdarzyc, ale mnie nie przekonal wiec pojechalismy na
          specjalistyczne usg do warszawy. stwierdzono wade serca, a poniewaz wady serca
          czesto wystepuja przy wadach genetycznych lekarz zalecil kordocynteze.
      • musiszsiezalogowac Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 16:28
        to nie do konca jest tak, ze za amniopunkcje trzeba placic. jezeli ma sie
        wskazania (wiek 35 i wiecej, choroby genetycznie uwarunkowane w rodzinie,
        urodzenie dziecka z wadami w przeszlosci itp)albo jezeli wyniki badan
        nieinwazyjnych, ktore nie sa kosztowne i mozna je zrobic we wlasym zakresie od
        11 tygodnia ciazy (przeziernosc karkowa, badania biochemiczne) wskazuja, ze
        ryzyko urodzenia chorego dziecka jest wyzsze niz ryzyko zwiazane z amniopunkcja
        (1%poronien po)to idzie sie do jednej z poradni genetycznych ze skierowaniem od
        lekarza8pierwszego kontaktu albo ginekologa) i tamj dostaje sie skierowanie na
        amniopunkcje do konkretnego szpitala i w konkretnzm terminie, w ramach
        podstawowego ubezpieczenjia zdrowotnego
      • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 18:21
        Również dziękuję za konkretną odpowiedź. Na badania (amniopunkcja) już się
        zapisałam, odpłatne, na Kasprzaka.
        Moja znajoma dowiedziawszy się o b. ciężkiej i b. rzadkiej wadzie rozwojowej
        płodu po dość długich staraniach wywalczyła skierowanie na przerwanie
        podtrzymywania ciązy i indukowany poród. Abstrahując od osobistej tragedii
        przeszła koszmar min. dlatego, że lekarze bali się podjąć taką decyzję. Ona i
        mąż są zdrowymi, młodymi ludźmi bez obciążeń genetycznych w rodzinie.
    • mamarta77 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 14:53

>Nie, koleżanka mi NIE odpowiedziała, w każdym razie nie na zadane pytanie. Ty
      >również. Jak już pani korzysta z netu to nie wypada, żeby robiła orty bijące
      >po
      >oczach bo to świadczy o niedouczeniu albo lenistwie piszącego. Gdyby
      >odpowiedziała sensownie nie byłoby słowa komentarza na temat pisowni z mojej
      >strony.

Kolezanka odpowiedziala ci to co czuje w zwiazku z Twoim postem i miala do tego
      prawo. Ja ci nie zamierzalam odpowiadac wogole na samo pytanie bo moim zdaniem
      jest glupie -z takimi po prostu nalezy kierowac sie do lekarza. Ja tylko
      chcialam zaznaczyc ze jesli ktos pisze w sposob chamski to trudno sie
      spodziewac milego przyjecia na forum. A bledy nie wynikaja konecznie z nieuctwa
      czy lenistwa -slyszalas kiedys o takiej chorobie jak dysleksja??? Moja siostra
      walczy z tym od lat (prywatnie, bo panstwo nie refunduje takich zajec, a moze
      tez nie kazdego na to stac?) i kosztuje ja to wiele pracy wiec mimo ze nie jest
      ani leniem ani nieukie bledy robi take ze moglabys sie zdziwic.
      Ale z kolejnych Twoich wypowiedzi jasno wynika ze jestes po prostu osoba o
      fatalnym obyciu i szczerze Ci tego wspolczuje.
      • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 18:28
        Skoro nie zamierzałaś odpowiadać sensownie to po co się włączasz? Jak nie mam
        NIC konkretnego do powiedzenia na dany temat to się nie wypowiadam i nie biję
        piany. Nie interesowało mnie miłe przyjęcie tylko odpowiedzi i niektóre z
        otrzymanych uznaję za sensowne i wyczerpujące.
        W dysleksję nie wierzę, a w każdym razie nie na taką skalę na jaką występuje
        obecnie. Jeśli ktoś dorosły robi błędy ortograficzne w pisowni słów w ojczystym
        języku to bez względu na przyczyny powinien się tego wstydzić a nie być dumnym.
        Chyba, że jest upośledzony umysłowo, wtedy to zrozumiałe i nie ma się o co
        czepiać.
    • anolia Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 15:07
      Nie emocjonalnie ...chyba się nie da. la mnie żadne wady płodu nie są
      wystarczającym powodem do tego żeby usunąć dziecka. Dlaczego? Prosta odpwiedź
      Nie potrafiłabym ZABIĆ bo tak to trzeba nazwać tego małego człowieczka, który
      we mnie żyje. Nawet gdyby ciążył na nim wyrok śmierci to nigdy ale to nigdy nie
      masz pewności czy to dziećko nie przeżyje, czy nie ma pomyłki i być moe jest
      zdrowe. Nie wiesz jak głeboka jest dana wada i ile czasu Bóg przeznaczył mu na
      życie na ziemi. Jestem pedagogiem specjalnym i widziałm już w życieu rózne
      dzieci> Są przypadki skrajnie cięzkie...dziecko jak roślinka...ale my nie wiemy
      co ono czuje. Czasem patrząc na nie widze, że jest szczęsliwe, nie zna innego
      życia i to mu wystarcza nie chce umierać. A dzieci z Zespołem Downa...chodzaca
      miłośc. Kochają i uczą nas miłości. Więc dlaczego je zabijać dla właśniej
      wygody, żeby się nie uwiązać na całe życie. Przecież to Twoje dziecko, część
      Ciebie...kocha Cię już teraz czuje i chce żyć. Gdyby było chora czy to jego
      wina i powód żeby odbierać mu życie. Ja Ci gwarantuję te dzieci chą
      żyć...widziałm to w ich oczach. Jemu więc cierpienia nie oszczędzisz a tylko
      sobie obowiązków.
      • melka_x Re: do Anolii 22.03.04, 16:10
        Anolio łatwo formułować takie kategoryczne sądy, gdy nie było się w takiej
        sytuacji. Piszesz "dla mnie wady płodu, nie są powodem do usunięcia". Co Ty o
        tym wiesz? (brzmi to może agresywnie, ale agresja nie jest moim celem, chcę
        tylko powiedzieć, że czasem jeśli czegoś się nie przeżyło samemu nie starcza
        nam wyobraźni ).
        I czy bierzesz pod uwagę, że są wady i wady i nie można ich wrzucać do jednego
        worka? Są też takie wady, które sprawiają, że życie jest powolnym i pełnym
        cierpienia konaniem. Jesteś pedagogiem specjalnym, nie matką takiego dziecka,
        to jest naprawdę ogromna różnica. Od razu powiem, że to nie znaczy, że uważam,
        że ciąże z ciężkimi wadami należy usuwać. Nie! Ale warto sobie zdawać sprawę,
        że każdy taki przypadek należy rozpatrywać indywidualnie, czyli należy wziąć
        pod uwage jakie są rokowania co do szans przęzycia, jego długości i PRZEDE
        WSZYSTKIM jakie są rokowania co do jakości życia. Piszesz, że widziałaś w
        oczach tych dzieci chęć życia. Ja ci mogę napisać, że widziałam dziecięce oczy,
        które chciały umrzeć. A tak naprawdę to żadna z nas nie wie, co te dzieci czują
        (czuły). Nie wiem jak ciężko chore były dzieci o których wspominasz. Ale ja
        pamiętam słowa sławy lekarskiej, że umiejętności nawet najlepszych lekarzy w
        ocenie cierpienia są mocno ograniczone. I czasem zdarzają się przypadki gdy
        śmierć jest lepsza niż życie (to już moje zdanie).
        Jeszcze raz bardzo proszę nie wulgaryzujcie mojej wypowiedzi przypisując mi
        głos za aborcją. Nie, jestem przeciwniczką aborcji. Ale są sytuacje które muszą
        być rozpatrywane indywidualnie, nie z automatu. I żadna z nas która nie dotknął
        taki dramat, nie wie jakby postąpiła.

Choć jednocześnie przyznam, że jak czytam post autorki, który bez żadnych
        wątpliwości zakłada usunięcie w przypadku wad i która już się dowiaduje o liste
        takowych mogących być wskazaniem do aborcji to też mi ciarki po plecach chodzą.
        • anolia Re: do Melki_x 22.03.04, 17:49
          Masz rację, że tego nie przeżyłam. Ale jestem osobą, która bardzo wierzy Bogu i
          stara sie żyć tak jak On nakazuje. A On wyraźnie mówi NIE ZABIJAJ! Nie
          zabiłabym dziecka...nie miałąbym odwagi....jestem teraz w 24 tygodniu ciąży
          czuję jak moje maleństwo kopie...coraz bardziej zdaje sobie sprawę z tego, że
          to moje dziecko. Studiuję mnóstwo książek dotyczących rozwoju tego małego
          człowieczka i tak bardzo dociera do mnie, że to maleństwo czuje i rwie się do
          życia. Gdyby moje dziecko miło nad sobą wyrok śmierci, gdybym miała świadomość
          że jego pirwszy krzyk będzie ostanim i tak bym je urodziła bo dał i mi je Bóg i
          widzocznie tyle życia mu przeznaczył...nie do mnie należy decydować o życieu,
          które też nie ja stworzyłam. Tak sobie mówimy, że to my dajemy zycie
          dziciom...ale zobacz jak doskonały jest cały ten proces gdy ono rośnie w łonie
          i wreszcie się rodzi. Nie ma nic doskonalszego...człowiek by tego nie
          wymyślił....nie mamy na to wpływu...ciągle się staramy doścignąć Boga szukamy
          sposobów uniknięcia takich czy innych wad wrodzonych...a jednak ciągle nam się
          nie udaje. Autorka postu nazywa Zespól Downa jedną z cięższych wad...tak to
          przynjamniej rozumiem...jak mam nie reagowac skoro wiem, że to nie prawde, że
          te dzieci naprwde sporo osiągaja i potrafia radzić sobie w życiu. I z całą
          pewnością mogę powiedzieć, że dla mnie wady płodu nie są powodem do usunięcia
          ciąży. To moje zdanie i prosze uszanuj je i nie mów mi że nie moge tak
          powiedzieć skoro znam siebie, wiem w co wierzę i tej wierze oddaję życie moje i
          mojego dziecka
          • triss_merigold6 Re: do Melki_x 22.03.04, 18:36
            Ty uważasz dziecko za dar od Boga. Dla mnie jest ono efektem stosunku
            seksualnego dwojga osób, a czasem też pomocy lekarskiej. Wierzysz, ok. nic mi
            do tego ale daruj sobie egzaltację, ideologizowanie i argumenty religijne wobec
            osoby niewierzącej.
            ZD jest aberracją chromosomów, wadą genetyczną, ludzie nim dotknięci nie są
            zdrowi i normalni. Być może dzieci z ZD są wg. Ciebie cudowne, ale ja nie mam
            zamiaru takiego ani urodzić ani wychowywać. Uważam, że mam prawo wyboru czy
            chcę urodzić ewentualnie upośledzone dziecko i jeśli wyniki badań będą złe to z
            tego prawa wyboru skorzystam. Brutalnie to ujmując: ja i reszta mojego życia są
            w tym momencie ważniejsze.
          • melka_x Re: do Anolii 23.03.04, 10:25
            Anolio ja nie odbieram Ci prawa do wlasnego zdania, naprawde. Ja tylko chcialam
            prosic, zebys zostawila sobie mala furtke na rzeczy, ktorych nie umiemy sobie
            wyobrazic poki nas nie spotkaja, zeby Twoje sady nie byly tak kategoryczne. Nie
            wiesz co bys czula patrzac jak Twoje dziecko bardzo cierpi i majac swiadomosc,
            ze to cierpienie niczemu nie sluzy, bo smierc i tak jest kwestia czasu. Takie
            cierpienie dziecka ktore nic nie przezylo w zyciu dobrego i nic juz nie
            przezyje nie ma zadnego sensu. Nie zawsze chodzi jak piszesz o odjecie
            obowiazkow sobie, czasem tez chodzi o odjecie cierpienia swojemu dziecku. I ja
            naprawde tylko chcialam powiedziec, ze to co piszesz nie jest takie proste i
            oczywiste, nie w kazdym przypadku, nie przy kazdej chorobie i nie przy kazdym
            dziecku.
            Co do zespolu Downa - to oczywiste, ze ja nie o tym pisalam, to juz inwencja
            wlasna autorki watkusad
            Pozdrawiam,
            Magda
    • agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 18:29
      Ja urodziłam dziecko z wadą letalną. która może być wskazniem do terminacji
      ciąży. Nie zrobiłam tego, moje dziecko żyje już 4 m-ce, a ja jestem szczęśliwa z
      tego powodu. wiem, że ona umrze, prędzej czy później, najdłuższe przeżycie to 16
      lat - jedyne opisywane na świecie.
      Każdy ma prawo do ....czego? Usunęłabym ciążę z chorym dzieckiem tylko wtedy,
      kiedy ewidentnie nie miało by szans na życie - bezmózgowie lub ubytki w mózgu,
      albo kiedy wiedziałabym, ze życie tego dziecka byłoby pasmem cierpień. Ale..,
      droga Triss, życie różne pisze scenariusze. Może nie powinnam tego tutaj pisać,
      jednak warto mieć swiadomość, że urodzenie zdrowego dziecka nie znaczy, że ono
      zawsze będzie zdrowe. Czasami poród jest na tyle skomplikowany lub źle
      prowadzony, że dziecko może mieć MPD. Poza tym - przypomnij sobie E.Błaszczyk,
      ona do pewnego momentu miała zdrowe dzieci, wystarczyła chwila, by jedno stało
      się kaleką do końca życia. co wtedy? Pozbyć się problemu?
      Po co w ogóle chcesz dziecko? Napisałaś, że to nie pierwsza Twoja ciąża, ale
      pierwsza, którą chcesz donosić, chociaż też nie do końca tak jest. Myślę, że
      osoba, która ma takie podejście do macierzyństwa, nie widzi możliwości przyjęcia
      chorego dziecka - ZD nie jest chorobą letalną i chyba nie jest wskazaniem do
      usunięcia - nie powinna decydować się wcale na dziecko. Może kup sobie kotka lub
      pieska? zawsze mozna oddać do schroniska, a stamtąd - jest szansa, że wezmą
      dobrzy ludzie.
      • agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 18:49
        jeszcze coś. spojrzałam na Twoje dotychczasowe wypowiedzi na róznych
        forach...Hmmm Chciałabym zobaczyć jak wygląda Twoje życie za 20 lat..Jesteś
        bardzo agresywna,dumna..A zycie potrafi uczyć pokory
        Możesz nie odpisywać ( chociaż nie wierzę, że odpuścisz sobie możliwość
        pipisania się swoją elokwencją, pani magister), zrobię to za Ciebie - Ale farmazony
        • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 18:54
          Nic o mnie nie wiesz. Życie wielokrotnie weryfikowało moje plany i marzenia w
          sposób bardzo przykry. Dlatego staram się brać pod uwagę także najgorsze
          ewentualności.
          To konkretny wątek i konkretne pytanie więc wyszukiwanie moich wypowiedzi na
          inne tematy uważam za żenujące, niemniej jednak za szalenie kobiece.
          • agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 19:01
            z dumą odpowiem - jestem 100 % kobietą, 200 % Matką Polką, która potrafi
            poswięcić się dla swojego dziecka. A Tobie współczuję. Trochę życzliwości
            jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Pozdrawiam
            • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 19:09
              Nie współczuj mi, nie trzeba. Wolałabym skoczyć z mostu niż określić się jako
              200% Matka Polka ale co kto uważa za słuszne. Również pozdrawiam.
      • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 18:51
        Psa mam.
        Dla mnie rodzicielstwo ma sens o tyle, że jest naturalnym elementem związku
        dwojga ludzi, dopełnieniem rodziny a jego celem jest wychowanie wartościowego i
        samodzielnego człowieka. Nie jestem kobietą dla której potencjalne
        macierzyństwo jest sensem życia i największym osiągnięciem i nie czuję się na
        siłach by zaakceptować i urodzić ciężko upośledzony płód.
        Porównywanie sytuacji kobiety, której zdrowe dziecko miało wypadek (zachłystowe
        zapalenie płuc, zdaje się) i jest nieuleczalnie chore z sytuacją kobiety, która
        chce i może uniknąć osobistej tragedii będąc w II miesiącu ciąży - jest
        niepoważne.
        Gdyby medycyna nie dawała mi możliwości sprawdzenia - w granicach
        prawdopodobieństwa - zdrowia płodu - wówczas urodziłabym takie dziecko jakie by
        się rozwinęło, z wadami lub zdrowe. Ale ponieważ mogę skorzystać z diagnostyki
        to daje mi wybór co z taką informacją zrobić.
        Jeśli dla polskich lekarzy ZD nie jest wskazaniem do aborcji, to w razie
        wykrycia tej wady wyjadę za granicę.
        • fyde agablues- tak 22.03.04, 19:02
          nic dodać, nic ująć.
          p.s. dokładnie te same odczucia miałam czytając wypowiedzi tej kobiety.
    • anolia Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 19:02
      Możesz tego nie czytać.Możesz to wyśmiać. Wziełam ślub 20.07.2002 r. W rok
      później 20.07.2003 wprowadziliśmy się do własnego mieszkania. Zanim sie
      wprowadziliśmy zaczęliśmy się starać o dziecko. 9 długich miesięcy...lekarka
      przeprowadzała u mnie obserwacje cyklu...powiedziała dokładnie kiedy będe
      jajeczkowac i tak nic z tego nie wychodziło. Proponowano mi choromony i już
      widziałam siebie bezdzietną. Po tej nieudanej próbie z obserwacją cyklu
      zupełnie sie załamałam.Caly tan czas dużo sie modlidliśmy z mężem. Miałam
      wrażenie, że Bóg milczy, wiedziałam przecież że jest, wierzyłam że ma swój
      plan.Nie chciałam chormonów bo Mu wierzyłam. Jednak przyszdł czas że
      zdecydowałam się zacząć je brać. I zaczęłam...trwało to kilka dni po czym
      odłozyłam je i postanowiłam raz na zawsze zostawić to Bogu, który wie co robi.
      Zaszłam w ciąże. Nazwiesz to przypadkiem...ale dla mnie to znak.Gdy poszłam na
      pierwsza wizytę i lekarka zapytała o termin ostatniej miesiączki podałam go.
      Nie wiedziałam wtedy jak się liczy date porodu. Ona coś tam pododawała, odjęła
      i poweidzała coś czego nie można nazwać przypadkiem. Powiedziała: Ma pani
      termin na 20.07.2004 r. Nazywaj to przypedkiem...dla mnie jest to znak od
      samego Boga no i nagan tez...za mój brak wiary. On właśnie na ten czas
      zaplanował przyjście na świat mojego syna.
      • anolia Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 19:05
        Dodam jeszcze że nie zaszłam w ciąże w tym cyklu w ktorym odlożyłam choromony
        brane przez kilka dni. Stało się to dopiero kilka miesięcy później
        • elve Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 21:23
          HORMONY!!! HORMONY!!! HORMONY!!! HORMONY!!! HORMONY!!! HORMONY!!! HORMONY!!!
          HORMONY!!! HORMONY!!! HORMONY!!! HORMONY!!! HORMONY!!! HORMONY!!! HORMONY!!!
          a poza tym: darujcie sobie wreszcie te gadki...
    • magdalenax Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 20:11
      Troche duzo jadu w tym wszystkim moje mile Panie. Ja jestem wierzaca i
      urodzilabym chore dziecko. Jednakze nie potepie nigdy nikogo kto tego nie jest
      w stanie urodzic takiego dziecka. Kobieta powinna miec prawo do decyzji. Nasze
      panstwo nie zapewnia pomocy rodzicom dzieci uposledzonych. Trzeba liczyc na
      samego siebie w takiej sytuacji. To bardzo trudne i wymaga duzo samozaparcia.

Swoja droga zawsze mnie zastanawialo skad w katolickim narodzie tyle jadu i
      nietolerancji.
      • elve Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 21:26
        powoli przestaje mieć ochotę na czytanie tego forum - okazuje się, że pani w
        ciąży przekrojowo są dokładnie takie same jak ludzie na innych forach:
        wszystkowiedzący, nietolerancyjni, szafujący wyroki i sądy na temat kompletnie
        nieznanych im osób! ale w sumie nie miałam prawa spodziewać się czegoś innego.
        baby, jesteście okropne (na szczęście tylko niektóre z was).
        • 76andzia Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 21:50
          Elve bravo, swoją wypowiedzią postawiłaś kropkę nad i. Nic dodać nic ująć.
        • agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 21:51
          Zawsze mozna założyć własne forum, prywatne dla niewszystkowiedzących,
          tolerancyjnych i niebab lub niekobiet, tym bardziej nieMatek - Polek.

Odrobina życzliwości, mniej dumy i traktowania innych z góry, jakże inaczej mógł
          rozwinąć się ten wątek.
          • kubusb1 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 22.03.04, 23:16
            Triss moze moja wypowiedz byla dosc ostra ale widzisz ja niepotrafie
            zaakceptowac twojej postawy. Moze jak mnie wysluchasz zrozumiesz dlaczego. Ja
            bardzo dlugo niemoglam zajsc w ciaze, gdy w koncu sie udalo w 27 tyg ciazy moje
            dziecko umarlo.Pozniej znowu prubowalismy i nic nic nic, wreszcie wynik
            pozytywny jestem w ciazy,radosc i przerazenie zycie dziecka i moje jest
            zagrozone. Lekarze daja nam 50% ze dziecko urodzi sie zdrowe i ze wogole sie
            urodzi ale niezdecydowalismy sie na przerwanie ciazy. Wreszci porod, cesarka i
            jakie nasze i lekarzy zdziwienie, wspanialy zdrowy chlopak, 28 tydzien a waga
            3,250kg zadnej wady serca, zadnych wad genetycznych. Dodam tylko ze lekarze
            odradzaja mi kolejna ciaze a ja i tym razem ich nieposlucham, tylko jeszcze
            troszeczke poczekamy.
          • elve Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 12:00
            rozumiem, że dla takich na TYM forum miejsca nie ma?
            • agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 13:57
              Myślę, ze jest dla wszystkich, tylko trzeba umieć być torazem, starając sobie
              wzajemnie nie ubliżać. twoja obecność na nim chyba najlepiej o tym śwaidczy,że
              TAKIE są, tak?

• corregidor Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 19:25
            DLA TRESS:

1) We wpisach powyzej zacytowano nasza nazistowsko- katolicka ustawe. Znajdz
            oryginal tego aktu i przeczytaj, bo w razie czego w dyskusji z lekarzem moze
            byc przzydatne. Pamietaj- ustawa traktuje twoje cialo jako nosnik plodu i twoje
            zdanie nie ma znaczenia dla lekarza, ktory boi sie biskupow.

2) www.womanonwaves.org- tam znajdziesz wszystko o gwalconych w naszym kraju
            prawach koniet i porady na temat tego gdzie i jak legalnie usunac ciaze. Jesli
            do nich zamailujesz, przysla ci info gdzie mozesz sie udac aby usunac ciaze

3) Jak wyzej napisano- decyzja o noszeniu ciazy lub nie nalezy tylko i
            wylacznie do kobiety/ pary, ktory dziecko splodzila. Nikt nie ma prawa
            zabraniac usuwania ciazy, niewazne czy zdrowej czy chorej.

Minie pare lat i skonczy sie tyrania katolickiej dyktatury, czego sobie i Wam
            zycze wink))))

Pozdrawiam
    • asikx Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 08:16
      Czytałam ten wątek i czytałam - bo myślałam, że jednak się czegoś dowiem.
      Dowiedziałam się tylko, że jak ktoś jest nie wierzący - to od razu dumny.
      Jak ktoś chce mieć zdrowe dziecko - i wykorzystać możliwości jakie daje
      współczesna diagnostyka medyczna - to od razu zimna suka.
      Jak ktoś nie chce być Matką-Polką to od razu arogancki i gorszy.
      Jestem w ciąży - chcianej i zaplanowanej - starannie. Dopiero teraz -
      skończyłam 30 lat - wiem, że chcę tego dziecka. Moje lęki na temat potencjalnej
      choroby dziecka może nie są tak wielkie jak Triss - ale rozumiem ją w pełni.
      Mnie na moje bardzo pomógł stonowany i spokojny ton tłumaczeń mojej lekarki.
      Ale jeszcze rok temu twardo mówiłam, jeżeli kiedykolwiek będę w ciąży robię
      wszystkie badania - bo JA CHCĘ MIEĆ ZDROWE DZIECKO. Teraz wielu z tych badań
      nie zrobiłam. Bo WIERZĘ, ŻE BĘDĘ MIAŁA ZDROWE DZIECKO.

Ale każdy widzi inaczej - i czuje inaczej. I ma do tego prawo.

Nie macie prawa katolickie Matki Polki na 100, 200 i 300% - potępiać Triss za
      jej punkt widzenia. Możecie wypowiedzieć swoej zdanie - ale bez napadania i
      dołowania.
      Wierzące i krzyczące o wierze - słyszałyście o czyms takim jak miłość
      bliźniego, tolerancja, wybaczenie?
      Czytając wasze wypowiedzi miałam wrażenie, że wylądowałam na zapadłej wsi 50
      lat temu, wśród kółka różańcowego ze średnią wieku 60 lat. Horror! I do tego im
      bardzie zajadła katolicka wypowiedź tym szerzej okraszona błędami
      ortograficznymi.

Chce dziewczyna mieć zdrowe dziecko, chce wiedzieć, że jest napewno zdrowe i
      chce w jakiś sposób móc o tym decydować. Jej prawo i jeśli może na to sobie
      pozwolić zarówno ze względów finansowych jak i światopoglądowych to chwała jej
      za to.
      Mimo wszystko pozdrawiam,
      Jak mówią moje koleżanki w pracy - "ciąża rzuca sie na mózg" i może dlatego
      jesteście tak skrajne w swoich ocenach.

PS.Wypadki przy porodzie i po urodzeniu to już zupełnie inna sprawa. I zupełnie
      inna świadomość i odpowiedzialność. Nie ma co porównywać.
      • agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 09:01
        Myślę, ze cały wątek i nastawienie do Triss byłoby inne, gdyby nie zaatakowała
        ona pierwszej dziewczyny odpowiadającej na jej post. Nie było to grzeczne, prawda?
        Jeżeli wiedziała jaka będzie tutaj reakcja na jej - przyznasz - budzący niemałe
        emocje wątek, to albo trzeba było go nie rozpoczynać, albo powstrzymać się od
        chamskich odpowiedzi i spokojnie poczekać na właściwe, a ignorować, te które jej
        się nie podobały. zrobiła złe wrażenie na wejściu i koniec. pewnie, ze każdy ma
        prawo do decydowania o sobie i swoich planach, dzieciach, ale nie ma prawa do
        ponizania innych, zwłaszcza w miejscu publicznym jakim jest forum. Ale jej
        najwyraźniej o to chodziło, o pokazane swojej "wyższości". Najbardziej rozbawia
        mnie jej argument "to takie kobiece". A ona kom jest?

Co do błędów ortograficznych czy nie , człowiek kulturalny - za jakiego
        niewątpliwie uważa się triss, a pewnie i Ty, nie wytyka ich w tak niekulturalny
        sposób.Chciała namącić i zrobić szum wokół swojej osoby, to zrobiła. I każdy ma
        prawo ustosunkować się do jej wypowiedzi.

Nadal jej współczuję, bo osoba tak ziejąca jadem i niechęcią musi być bardzo
        nieszczęśliwa.
        • asikx Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 09:08
          Nigdy nie uważałam za niekulturalne wytykania błędów ortograficznych.
          Niekulturalne jest moim zdanie wypowiadanie się publiczne popełniając je.

I nie uważam Triss za osob ziejącą jadem. Ale moze dlatego, że ja w opinii
          większości osób ją potępiających też taka bym była? Tylko dlatego że mam inne
          zdanie.
          Pozdrawiam
          Aśka
          • agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 09:19
            Jej odpowiedzi nie sposób uznać za miłe. Zresztą, to opinia nie tylko z tego
            forum. "Jakież to kobiece!!"
            Ty, mimo wszystko nikogo nie obraziłaś, a ona tak.
            Jeżeli zaś chodzi o te nieszczęsne błędy, sama wcześniej odwoływałaś się do
            miłości bliźniego i tolerancji...A w ten sposób - chamsko wytykając je - nikogo
            nie nauczycie ortografii....Był taki wiersz Brzechwy, o kwoce, która koniecznie
            chciała innych nauczyć grzeczności.
            Pozdrawiam również, Aga
            • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 10:24
              Wyjaśniłam wcześniej: gdyby pierwsza odpowiadająca udzieliła merytorycznej a
              nie histerycznej wypowiedzi nie komentowałabym jej ortów. Owszem, wytykając
              błędy uczy się dzieci i dorosłych ortografii, w końcu trzeba zobaczyć błąd,
              żeby zapamiętać i nie powtarzać. Śmieszne jest to, że i bardziej emocjonalna
              wypowiedź tym ortów więcej.
              Kobiece i egzaltowane jest IMHO odwoływanie się do moich wypowiedzi na zupełnie
              inne tematy na innych forach. Do wątku niczego nie wnosi ale za to pozwala
              poczuć odwołującej się miłą wyższość.
              Uzyskałam takie informacje o jakich potrzebowałam chociaż potwierdzają one moją
              pierwotną opinię o uznaniowości decyzji lekarskich.
              Komentarze nasycone ideologicznie były przezabawne, zwłaszcza ten o czekającej
              mnie karze boskiej. Zdecydujcie w końcu obrończynie wszelkiego życia czy
              upośledzone dziecko jest DAREM czy KARĄ za np. pychę.
              Podtrzymuję zdanie, że wraz ze wzrostem brzucha nie powinno ubywać szarych
              komórek, ciąża nie eliminuje zdolności myślenia i umiejętności merytorycznej
              dyskusji na dowolny temat.
              Za konkretne wypowiedzi wszystkim dziewczynom serdecznie dziękuję i życzę
              zdrowych, udanych dzieci.
              • melka_x Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 10:39
                >Dla mnie rodzicielstwo ma sens o tyle, że jest naturalnym elementem związku
                >dwojga ludzi, dopełnieniem rodziny a jego celem jest wychowanie wartościowego
                >i
                >samodzielnego człowieka.

Rodzicielstwo Triss ma sens o tyle, że to przede wszystkim miłość. A ona nie
                stawia warunków.
                • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 10:59
                  Owszem, stawia. Czy wychowując dziecko czy będąc z kimś w związku nieustannie
                  ma się oczekiwania, wymagania i wciąż określa się warunki i zasady
                  funkcjonowania. Nikt mi nie wmówi, że wobec partnera czy dziecka nie ma się
                  żadnych oczekiwań i wymagań.
                  Widzisz, gdybym nie miała możliwości robienia badań to urodziłabym to co by
                  urosło. Ponieważ mam możliwości, mam także wybór przynajmniej na wstępie, w
                  samym okresie ciąży i chcę zadecydować w razie fatalnej diagnozy czy
                  kontynouwać ciążę czy nie. Naprawdę to takie trudne do pojęcia, że zdrowa 30-
                  letnia kobieta nie chce urodzić i wychowywać upośledzonego dziecka? Jeśli nie
                  będę mogła mieć zdrowego (na wstępie) potomstwa to nie będę miała go wcale bo
                  adopcja nie wchodzi w grę.
                  • agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 11:07

> Widzisz, gdybym nie miała możliwości robienia badań to urodziłabym

to co by urosło.

Twoja terminologia jest powalająca.
                    Współczuję także Twojemu dziecku, będzie miało niezłą szkołę życia.
                    no chyba, ze jadnak te hormony u Ciebie też zaszaleją, nigdy nie wiadomo...
                    Trzymam za ciebie kciuki, zeby do Ciebie też się szczęście uśmiechnęło i żebyś
                    miała więcej powodów do zadowolenia.

• agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 11:16

>
                > Podtrzymuję zdanie, że wraz ze wzrostem brzucha nie powinno ubywać szarych
                > komórek, ciąża nie eliminuje zdolności myślenia i umiejętności merytorycznej
                > dyskusji na dowolny temat.

Komórek nie ubywa, ale rzeczywiście podczas ciąży może pojawić się
                rozkojarzenie, obniżenie zdolności intelektualnych, huśtawki nastrojów - jest to
                dowiedzione naukowo i nie ma w tym nic dziwnego. Jest to również niezależne od
                woli kobiety. Ty jesteś dopiero w 6 - o ile się nie mylę - tygodniu, kto wie
                jaka będziesz za 6 m-cy...

Co do uczenia przez wytykanie błędów - skuteczność takiej metody zależy od tego
                JAK się te błędy wytyka.

• triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 11:53
                  Różne kobiety w ciąży widziałam. Zarówno takie, które przetrwały ją w stanie
                  zen jak i takie, którym zmieniło się wszystko: nastroje, poglądy, postawy,
                  opinie. Nie ukrywam, że te drugie stawały się nie do zniesienia w stanie
                  natchnionego macierzyństwa.
                  W 6 tygodniu nie jestem emocjonalnie związana z potencjalnym dzieckiem, w 6
                  miesiącu zapewne to się zmieni. Huśtawkę nastrojów można sobie przeżywać,
                  jestem cholerykiem więc trochę na ten temat wiem ale jak to się ma do dyskusji?
                  Jak można emocjonalnie reagować na ekranowe literki za którymi może stać
                  ktokolwiek? To absurdalne żeby angażować aż takie emocje w internetowe dyskuje
                  z anonimowymi ludźmi.
                  Aha, jakaś panna przysłała mi na skrzynkę dramatyczny apel "nie zabijaj" z
                  propozycją dosłania filmów, zdjęć oraz literatury na temat efektów aborcji.
                  Uprzejmie informuję, że nie życzę sobie podobnej agitacji.
                • przyszla-mama-mikolaja Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 11:54
                  Z powodu jednego bledu ortograficznego tyle niemilych slow. Swoj blad
                  zauwazylam dopiero gdy wyslalam wypowiedz, bo wczesniej jej nie czytalam.
                  Rozumiem ze nie chcesz urodzic chorego dziecka, bo pewnie nikt by nie chcial.
                  Moja odpowiedz w rzeczy samej nie byla na tema, bo miala na celu pocieszenie i
                  uspokojenie kogos, kto dopiero kilka tygodni jest w ciazy. wiem co znaczy
                  niepokoj o dziecko bo jestem w 39 tygodniu i w kazdy dzien martwilam sie zeby
                  urodzic zdrowe dziecko. Widzialam rózne choroby, widze je codziennie, bo
                  studiuje medycyne. Nie uwazam jednak zebym z powodu jednego bledu byla osoba
                  niedouczona...no coz, moze sie kiedys spotkamy. Celowo nie odpowiedzialam Ci na
                  pytanie, bo pisanie o chorobach plodu na takim forum sprawiloby, ze duzo kobiet
                  po przeczytaniu tego martwilaby sie niewspolmiernie do kozysci ktore Ty bys
                  wyciagnela. Polecam wiec podrecznik "patologia ciazy" wyd. Urban&Partner, badz
                  jakakolwiek inna znaleziona w bibliotece miejskiej ksiazka "ginekologia i
                  poloznictwo" wyd. PZWL. szukaj pod tytułami : patologia płodu, wady letalne,
                  wady genetyczne, badania prenatalne, ciaza wysokiego ryzyka. mysle, ze z
                  takiego podrecznika wyniesiesz duzo wiecej na ten temat niz z forum
                  internetowego, bo zadna kobieta (ja rowniez) nie chce myslec noszac pod sercem
                  swoje dziecko, o patologiach jakie moga sie wydarzyc.
                  pozdrawiam i zycze zdrowego dzidziusia
                  Magda i Mikołaj39
                  • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 12:07
                    Dziękuję bardzo, poszukam. Sorry za to zwrócenie uwagi, ale wpis odebrałam jako
                    pouczanie a nie pocieszanie. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze, nie wiem
                    czy chcę sięgać po taki hard core jak "Patologie ciąży", bardziej zależy mi na
                    badaniach i ewentualnych możliwościa o jakich wspominałam. Ale dzięki.
                    • wieczna-gosia Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 12:25
                      Triss wskazaniem do aborcji sa wszelkie wady uniemozliwiajace samodzielne
                      egzystowanie dziecka- acefalia (czyli brak mozgu) wady cewy nerwowej i inne
                      wady rozwojewe a takze wady genetyczne (zespol Downa takze). Z tym ze decyzja
                      po prawie do bezplatnej aborcji podejmowala jest na konsylium lekarskim a nie
                      lekarz po prostu ci wystawia swistek. Mysle ze zrobisz badania ktore ci
                      powioedza ze masz fajne zdrowe dziecko w srodku wink) ale odpowiadajac wprost-
                      nie ma takiej listy (stad przypadki odornej odmowy wykonania aborcji, bo ustawa
                      reguluje to bardzo ogolnikowo).

Niektorzy sobie jak widac radza z hormonami wink)
                      Moje drogie byc moze nigdy was los nie postawi przed dylematem. Byc moze
                      postawi. Wtedy podejmiecie decyzje wazaca na waszym zyciu. Pozwolcie laskawie
                      Triss podjac jej decyzje- i co do zasadnosci badan prenatalnych i co do
                      dzilania w zalaznosci od ich wyniku. Bo to ona bedzie ponosic skutki swych
                      decyzji a nie wy.

Howgh
      • mama_poli Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 20:33
        To co napisałaś w ps chyba najlepiej wskazuje, ze nigdy nie masz pewności że
        będziesz miała zdrowe dziecko. Żaden lekarz ani żadne badanie nie da ci takiej
        pewności. Bo nawet jesli urodzi się zdrowe dziecko to nie wiesz co się
        przydarzy jutro.
        Nie wydaje mi się również żeby ciążą rzucała się na mózg, jak ktoś nie ma w nim
        poukładane ....
        Zgadzam się natomiast że kazdy widzi inaczej i czuje inaczej i co najwazniejsze
        to ma do tego prawo.
        Pozdrawiam
    • lemone Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 12:40
      Jesli ktos zamieszcza zwykle pytanie a nie prosbe o opinie, to nie rozumiem,
      dlaczego tyle osob stara sie wtracic swoje 3 grosze. Kazdy ma prawo do wlasnego
      podejscia do tematu. Osoby oceniajace moga rowniez kiedys byc oceniane. Poza
      tym nigdy nie wiadomo, jak zachowaja sie w konkretnej sytuacji, bo gdybac mozna
      sobie do woli, a roznie bywa jak juz przyjdzie co do czego....

Triss, z tego co wiem podstawia do aborcji jest gwalt lub ciezka wada
      (nieuleczalna chyba, ale to musialamym sprawdzic) stanowiaca zagrozenie dla
      matki lub dziecka. W praktyce wyglada to nieco inaczej. Ustawa ustawą, ale
      kazdy lekarz ma wlasna interpretacje. Wiem, ze bardzo trudno jest uzyskac takie
      skierowanie, wszystko zalezy od rodzaju wady i osoby, do ktorej sie udasz.
      Wiekszosc lekarzy twierdzi, ze nie moga wydac takiego skierowania i odsylaja
      zazwyczaj do prof. z instytutu genetyki w wawie. Nie wiem, jak jest w innych
      miastach, ale sprawa nie jest prosta. Dwa lata temu dziewczyna, u ktorej
      dziecka wykryto ZD nie byla w stanie zatalwic takiego skierowania i z tego co
      wiem skorzystala z podziemia aborcyjnego.

Triss, rozumiem, ze chcesz sprawdzic dokladnie, czy wszystko jest ok i czy
      dzidzius jest zdrowy, masz do tego pelne prawo. Zrob badania - wtedy pewnie
      odetchniesz z ulga i zaczniesz sie cieszyc powoli macierzynstwem wink)))
      Zycze powodzenia smile))))
    • ryza_malpa1 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 12:51
      Triss, może załozymy Kółko Zimnych Suk?
      Też zostałam tak ochrzczona, ponieważ nie wykazałam DOSTATECZNEGO ( wg.
      większości) zachwytu i pienia nad rosnącym mi w brzuchu dzieckiem i miałam
      odwagę podzielic sie moimi chwilowymi a jakże typowymi ( jak przypuszczam)
      wątpliwościami i zniechęceniami.
      Szczerze mówiąc forum " ciąża i poród" coraz bardziej mnie irytuje ze względu
      na nadmiar rozhisteryzowanych panienek, co to wola umrzec niż wypic w ciąży
      filiżnakę kawy.
      Dość tez mam tekstów w stylu " dziecko to cud " , " cudowne kopniczki pod
      żebro" ..mzoe jeszcze " cudowne mdłości, hemoroidy i rozczulające zmeczenie".

Mam wrażenie że matki dzielą się na dwie grupy : histeryczki i " zimne suki" -
      wole należeć do tych drugich bo to chyba zdrowsze i dla mnie i dla dziecka.

Nie mam zamiaru byc typowa Matka -POlską , której ciąża i dziecko rzuca się na
      mózg i której jedynym zyciowym celem jest posiadanie dzieci .

To nic, Triss, nie przejmuj się.
      " Wszystko wynagrodzi ci uśmiech dziecka".
      • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 13:42
        Tym się pocieszam, że jak urodzę to większość obaw mi przejdzie.smile
        To nie jest tak, że nie cieszę się z tej ciąży. Cieszę. Była planowana i
        chociaż wypadła w mozliwie najgorszym dla mnie momencie załamania psychicznego
        (o ciąży dowiedziałam sie tydzień po pogrzebie własnej Mamy, zmarła po operacji
        na raka) to chcę urodzić dziecko. Tyle, że nie jestem i nie będę gotowa znieść
        cierpienia i odpowiedzialności związanej z urodzeniem i wychowywaniem
        upośledzonego dziecka. Nie chcę tego zrobić sobie, mężowi i rodzinie.
        Na razie bardziej przeżywam żałobę niż radość z ciąży.
        Fizycznie czuję się na razie ekstra ale mdlości to mdłości, nie ma się czym
        podniecać. Nie widze powodu dla którego miałabym rezygnować z dotychczasowych
        przyjemności: piję słabą kawę, nie unikam sportu, popalam (nie rzucę całkiem w
        stresie mając do wyboru fajki a antydepresanty jednak uważam fajki za mniej
        szkodliwe), pół piwa też wypiję. Nie opowiadam wszystkim o ciąży (na razie wie
        dosłownie kilka osób) i nie oczekuję kontemplowania brzucha.
        Mam nieodparte wrażenie - po rozmowach moją Mamą kiedy jeszcze żyła i z matkami
        przyjaciółek - że kiedyś mimo dużo trudniejszych warunków, kobiety przechodziły
        ciąże bardziej naturalnie i mniej histerycznie.
        Gdyby szkodziło wszystko co rzekomo szkodzi to żadna ciężko pracująca w polu
        chłopka, żadna robotnica z fabryki zasuwająca 8-9 godzin w smrodzie i hałasie,
        żadna kobieta niedożywiona - nie urodziłaby zdrowego dziecka. Spojrzenie na
        zdrowe dzieci w Wietnamie, Meksyku czy Indiach przywraca zdrową perspektywę.
        I z tym optymistycznym akcentem pozdrawiam Cię "zła kobieto" Ryża Małpo.
        • wieczna-gosia Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 14:06
          żadna robotnica z fabryki zasuwająca 8-9 godzin w smrodzie i hałasie,
          > żadna kobieta niedożywiona - nie urodziłaby zdrowego dziecka. Spojrzenie na
          > zdrowe dzieci w Wietnamie, Meksyku czy Indiach przywraca zdrową perspektywę.
          Triss to sa dwie rozne sprawy- nie wiem dlaczego Indie czy meksyk stawiasz na
          rowni ze smrodem fabryk, ale ide o zaklad ze w tych pierwszych (dwoch) rodzilo
          sie i rodzi daleko wiecej zdrowych dzieci niz w trzecim wink) I jeszcze mniej
          rozumiem dlaczego jednym tchem mowisz o smrodzie fabryk i nieunikaniu sportu-
          sport z tego co wiem jest zdrowy smrod fabryk nie baldzo wink
          Pamietaj tez ze kiedys przechodzilo sie ciaze mniej histerycznie bo jeszcze w
          pokoleniu naszych rodzicow odsetek dzieci w rodzinach wielodzietnych byl duzo
          wiekszy i zupelnie inaczej sie podchodzilo do chorob i smierci dzieci- taka
          karma. Teraz wiekszosc ludzi planuje miec gora dwoje dzieci- dziwisz sie ze
          chca miec ciaze, porod i wszystko na tip top?
          Matki Polki- ile procent uczestnikow tego forum pracuje od razu po
          macierzynskim- ja mysle ze conajmniej polowa, kolejne 10-20% wtaca po paru
          miesiacach wychowawczego kiedy dziecko ma rok. A takie ekstremistki jak ja sa
          na wymarciu wink)
          Nie obrazajmy sie wzajemnie please wink)
          Jak sobie nie zabronisz radosci z ciazy to ona przyjdzie. I przyjda byc moze
          zachwyty nad brzuszkiem do ktorych nie przyznasz sie nikomu. Mi tam swiadomosc
          ze mam dziecko przychodzi dopiero jak to dziecko kiedy ja sie denerwuje-
          zamiera jak wystraszone zwierzatko, a gdy sie zrelaksuje w wannie- potrafi
          zrobic fale wink) Dociera do mnie wtedy ze to jest KTOS i w dodatku cos juz CZUJE.
          A ryza malpa nie ma racji- to nie jest do konca tak ze widzimisie. Oczywiscie
          sa lekarze ktorzy programowo zgody na zabieg nie daja, ale to jednak musi byc
          konsylium. I czlowiek ma pare mozliwosci odwolawczych. Nieszczesciem wielu
          biednych kobiet jest to ze lekarz w jedynym szpitalu w miasteczku sie nie
          zgadza a jednoczesnie brak jest informacji o dalszej drodze. A ona istnieje.

Tym niemniej przekonana jestem ze na pic ci bedzie ta wiedza bo 95% badan
          prenatalnych daje ujemne wyniki. Wiec chociazby statystycznie sie nie
          lapiesz wink))

Ale taka ekshibicjonistka nie jestem do konca- po szczegoly ewentualne na priva
          zapraszam
        • kasia_mama_krzysia Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 14:40
          Triss, świetna z Ciebie kobieta smile
          Tak sobie poczytuję ten wątek i po raz kolejny utwierdzam się w głębokim
          przekonaniu, że wystąpienie na edzieckowym forum z trudnym pytaniem wygląda
          mniej więcej tak samo jak wykrzyczenie go na przystanku autobusowym -
          konkretnej odpowiedzi się nie uzyska, ale za to komentarzy, "dobrych" rad i
          opinii bojowników różnorakich, machających sztandarami, całe mnóstwo;
          w tej dyskusji brakuje już tylko tekstu o Żydach i masonach...
          Ja zrobiłam badania genetyczne (które zresztą wykazały, że mam zdrowe dziecko),
          miałam do nich nastawienie podobne do Twojego i obecnie mam sporo do
          powiedzenia nt diagnostyki prenatalnej w praktyce - jeśli interesują Cię
          konkrety w kwestii tego, co zrobić, żeby w ogóle mieć możność podjęcia
          świadomej decyzji (polski system diagnostyczny jest moim zdaniem tak
          skonstruowany, żeby tej możliwości raczej nie było) skontaktuj się ze mną na
          priv - tutaj dyskusja odeszła już tak daleko od Twojego pytania, że każda
          racjonalna wypowiedź i tak zostanie potraktowana jako nawoływanie do
          dzieciobójstwa.

Pozdrawiam serdecznie i gratuluję odwagi głoszenia poglądów niepoprawnych
          politycznie wink
          Kasia
        • ryza_malpa1 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 15:42
          E, ja tez się ciesze z ciąży ale na poczatku miałam wiele chwil zwątpienia, co
          nie znaczy, że nawet przez chwile pomyślałam o tym, zeby ciąże usunąc.
          Nie usunęłabym nawet chorej ciąży ( z czystego egozimu - pewnie maiłabym do
          końca zycia wyrzuty sumienia, nie mówie tu o stworzonku - potworku bez serca,
          watroby i mózgu)ale to jest moje widzimisię i rozumiem, że ktoś może chcieć
          inaczej. Zreszta mam znajomych z dzieckiem z zespołem Downa i tej akurat wady
          se nie boje , bo Dawidek jest świetny i wiem jak to mniej więcej wygląda.

Ale jak mówiłam nic mi do cudzych decyzji.

A z tym cieszeniem się ...to tez się cieszę tylko mniej żywiołowo. O ciązy
          powiedzialam wszem i wobec od razu i dobrze zrobiłam, bo wszechobecne
          gratulacje i uśmiechy pozwoliły mi wzmocnić moją psychikę i przetrwac pierwszy
          szok smile Brzuchem się chwalę, bo sprawia mi ulge, ze wreszcie mam
          usprawiedliwienie dla brzuszka i niemusze sie wciagac :}

A z " używek" odstawilam bez większego bólu palenie ( przy mdłościach to nic
          trudnego) i z większym bólem picie piwa ( choć nie pogardze kilkoma
          ukradzionymi łykami wink
          Pozdrawiam kiss*
          • aniao3 to tylko slowa, ale jednak... 23.03.04, 17:56
            Kochana Ryzatko!
            prosze, tylko prosze: dobieraj inaczej slowa piszac o swych pogladach. Wiem, ze
            nie mialas nic zlego na mysli, ale takie dzieci jak je okreslilas - stworzonka-
            potworki - dla kobiet ktorym sie przytrafily sa po prostu ich dziecmi. I ich
            smierc przezywa sie tak samo mocno.
            Moja coreczka nie miala polowy mozgu.
            Nie byla potworkiem - przynajmniej w polowie wygladala jak wszystkie zdrowe i
            sliczne dzieci. Ale wiem ze jej druga polowa bylaby przez swiat tak wlasnie
            widziana. Gdyby mogla zyc. A ja kochalam ja taka jaka byla - mimo ze
            zdecydowalam sie na jej przedwczesny porod.
            To wyszlo dopiero w 25 tc. wiec informacja praktyczna - oby zadnej z was nie
            byla przydatna: strata dziecka do 22 tc jest klasyfikowana jako poronienie.
            Potem jest to przedwczesny porod (z prawem do zwolnienia i zasilku
            macierzynskiego). Sa szpitale ktorych lekarze odmawiaja przeprowadzenia takiego
            porodu (i jest to najstraszniejsza sytuacja gdy trzeba walczyc o prawo do
            przedwczesnego porodu dziecka ktore i tak nie przezyje), na szczescie sa i
            takie gdzie szanuje sie decyzje kobiety.
            A w dyskusjach o obronie zycia poczetego i prawach nienarodzonych czesto sie
            zapomina, ze dopoki dziecko jest w brzuchu to jest wlasnoscia wszystkich. Potem
            to juz problem tylko matki.
            I ze chore dzieci czasem dorastaja. I jak slusznie zauwazyla to Melka - sa
            sytuacje gdy smierc dziecka jest lepsza niz jego zycie.
            Ale to temat na inna dyskusje i chyba nie na tym forum (raczej na forum
            prywatnym e-dziecka: "CHORE DZIECKO, STRATA DZIECKA")

pozdrawiam wszystkie mamy
            Anka

• ryza_malpa1 Re: to tylko slowa, ale jednak... 23.03.04, 19:22
              Przepraszamsad
              • aniao3 Re: to tylko slowa, ale jednak... 23.03.04, 19:58
                ok, wiem
                sciskam
                a
      • elve Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 14:12
        LOL, właśnie o to chodzi smile
      • melka_x Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 14:23
        >Słonko czy potrafisz czytać ze zrozumieniem? Fakt, że na świecie żyją
        >niepełnosprawni i uważam, że mają prawo do wszelkiej pomocy nijak się ma do
        >faktu, że nie chcę urodzić świadomie niepełnosprawnego dziecka.
        >NIE PREZENTUJĘ opinii typu: niepełnosprawni, chorzy i wszyscy, ktorzy nie są
        >niebieskookimi blondynami powinni ulec eksterminacji.
        >Powtarzam jak mantrę: chcę urodzić zdrowe dziecko, a w każdym razie bez
        >POWAŻNYCH wad genetycznych bądź rozwojowych. Wypadki zdarzają się wszędzie i
        >wystarczy znać rachunek prawdopodobieństwa żeby określić ich ryzyko. Jeśli
        >dziecko, mąż, ktokolwiek z moich bliskich ulegnie wypadkowi wówczas niczego to
        >nie zmieni.
        >Jeszcze raz proponuję czytać ze zrozumieniem: zapobieganie nieszczęściu (tu
        >powołaniu na świat dziecka niezdolnego do samodzielnego życia) jest czymś
        >innym
        >niż pogodzenie się z nieszczęściem kiedy do niego dojdzie.
        >Twój apel o niepoddawanie się emocjom jest dokładnym zaprzeczeniem tonu i
        >zawartości Twojego postu.

Słonko, AniaO3 akurat doskonale potrafi czytać ze zrozumiem. Powiem wiecej - bo
        nie jest to tajemnicą- AniaO3 stanęła przed omawianym tu dylematem. I w związku
        z tym jest ostatnią osobą -podobnie zresztą jak ja- która powiedziałyby Ci, że
        każdą ciążę za wszelką cenę trzeba utrzymać. To, że ktoś się z Tobą nie zgadza,
        nie musi byc koniecznie skutkiem braku zrozumianiawink)). Myślę, że Anię -
        podobnie jak mnie i kilka innych osób- raczej przeraziła Twoja wizja rodziny,
        która polega na wychowywaniu PEŁNOWARTOŚCIOWEGO człowieka. W innym przypadku
        może nawet uznałybyśmy, ze to tylko niezręczne sformułowanie, ale ponieważ
        niemal z pasją charakterystyczną dla neofitówwink)) podkreślasz, że jesteś osoba
        bardzo sprawną werbalnie rozumiem, że przekazałaś dokładnie to co chciałaś.
        I to Ania nazwała nazistowską wizją świata.

A co do rodzicielstwa - jasne, że badania mogą zminimalizować ryzyko
        urodzenia 'niepełnowartościowego' członka rodziny, ale ich nie wyeliminują. To
        nie jest oczywiście żaden argument przeciw badaniom, to nie jest argument
        przeciw zakończeniu ciąży w przypadku bardzo poważnych wad, to tylko głos za
        tym, że decydując się na rodzicielstwo trzeba również wziąć niewielkie ryzyko
        wychowywania chorego dziecka. Brutalnie rzecz ujmując kto nie jest gotowy tego
        faktu zaakceptować, nie jest gotowy na rodzicielstwo, bo najlepsze wyniki
        wszystkich możliwych badań nie zagwarantują Ci zdrowego dziecka. Podobnie jak
        nikt nie zagwarantuje Ci, że Twoje dziecko spełni Twoje pozostałe wymagania.
        Wizja rodzicielstwa w której miłość uzależnia się od spełnienia oczekiwań
        rodziców jest przerażająca. Każda z nas ma oczekiwania wobec dziecka, ale
        zazwyczaj kochamy je mimo że wszystkich oczekiwań nigdy nie spełniająsmile.

I jeszcze jedno Triss dlaczego w każdej wypowiedzi, która jest zdecydowaną
        krytyką Twoich opinii dopatrujesz się emocji? Wiesz intelekt też potrafi
        zaprowadzić do takich wnioskówwink)). No i skoro już tak przy tym intelekcie, tak
        sobie myślę, że ów intelekt powiniem podpowiedzieć Ci, że tego typu post wywoła
        tyle emocji... skoro tak sprawnie się nim posługujesz, to czym jesteś
        zdziwiona, hę?wink))
        A wyjątkowo dużo emocji jest akurat w Twoich postach, choćby te wściekłe ataki
        na dziewczyny robiące błedy ortograficzne, w tym to się dopiero kłebi od
        emocjiwink)).
        Pozdrawiam,
        Magda - nie katoliczka i bez ciążowych hormonówwink

P.S. Co do innych wypowiedzi: kompletnie nie rozumiem dlaczego ten wątek
        zawiera niemal same ekstrema. Albo pełnowartościowi członkowie rodzin, albo
        utrzymywanie życia za wszelką cenę. To nie takie proste. Może kiedyś można było
        powiedzieć 'niech zdecyduje Bóg' (los?), ale dzis gdy za pomocą respiratorów,
        defiblyratorów, leków podtrzymujących krążenie potrafimy przedłużać konanie,
        choć ciągle jeszcze nie potrafimy wszystkim dać życia to nieuczciwe. I
        naprawdę nikt kto nie stanął przed taką decyzją nie wie jakby postąpił. Możecie
        sobie to tylko wyobrażać, ale to nie samo co przeżyć to naprawdę.
        • corregidor Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 20:25
          "Podobnie jak
          nikt nie zagwarantuje Ci, że Twoje dziecko spełni Twoje pozostałe wymagania."

Oczywiscie ze nikt nie jest w stanie tego przewidziec, ale kiedy WIESZ, ze
          urodzisz istote, ktora bedzie konac w agonii sztucznie podtrzymywana przy zyciu
          lub bedzie potocznie nazywana downem, ktory co najwyzej nauczy sie w wieku 10
          lat nauczy sie kontrolowac pecherz to jest zupelnie inna sprawa i tu w pelni
          popieram postulat prawa do rodzenia tylko pelnowartosciowego czlowieka.

Mam za soba burzliwa ciaze i wiem o czym pisze, wiec prosze mnie nie umoralniac.
          • agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 20:44
            corregidor napisał:

> "Podobnie jak
            > nikt nie zagwarantuje Ci, że Twoje dziecko spełni Twoje pozostałe wymagania."
            >
            > Oczywiscie ze nikt nie jest w stanie tego przewidziec, ale kiedy WIESZ, ze
            > urodzisz istote, ktora bedzie konac w agonii sztucznie podtrzymywana przy zyciu
            >
            > lub bedzie potocznie nazywana downem, ktory co najwyzej nauczy sie w wieku 10
            > lat nauczy sie kontrolowac pecherz to jest zupelnie inna sprawa i tu w pelni
            > popieram postulat prawa do rodzenia tylko pelnowartosciowego czlowieka.
            >
            > Mam za soba burzliwa ciaze i wiem o czym pisze, wiec prosze mnie nie umoralniac
            > .

Chyba jednak nie wiesz.
            Nie rodzi się istot tylko noworodki, które później są dziećmi. To po pierwsze.
            Gdybym była mamą dziecka z trisomią 21 - zrobiłabym wszystko, zebyś publicznie
            przeprosiła za słowa, które tu napisałaś o tych dzieciach.
            A jestem mamą dziecka z trisomią 18 i zapewniam cię, ze dzieci chore terminalnie
            nie są sztucznie potrzymywane przy życiu. Mogą odejść z godnościa w domu, przy
            kochających rodzicach.
            Triss pisała o traceniu szarych komórek podczas ciąży. Mam wrażenie, że ty
            straciłaś sporo
            • corregidor Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 20:58
              Nie bede odpisywac na zarzuty o braku szarych komorek (troche jeszcze mi ich
              zostalo).

Dla mnie jest i bedzie to istota, biedna, ktora nie zasluzyla na los jaki ja
              spotkal, ale jednak to tylko plod z defektem. Nic nie zmieni moich przekonan w
              odniesieniu do takiej sytuacji. Sorry.

Zreszta bez hipokryzji bardzo prosze, rozczulamy sie nad slowem istota, a
              rozejrzyj sie dookola, jak mierna wartosc ma zycie ludzkie
              jednostek "pelnowartosciowych" w dzisiejszych czasach. I to "ludzie ludziom ten
              los zgotowali".

Lekarze sztucznie podtrzymuja przy zyciu takie istoty nie baczac na wole
              rodzicow, a bzdury o odchodzeniu z godnoscia w domu badz laskawa zatrzymac dla
              siebie.

tym razem nie pozdrwiam
              • agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 21:13
                corregidor napisał:

>
                >Misiu, a kim ty jestes, ze piszesz na tym forum ?
                o jakiej ciązy mówisz, bo chyba nie o swojej?
                Twoja wypowiedź utwierdziła mnie co do szarych komórek
                • corregidor Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 21:23
                  tu nie ma mowy na temat ciazy,
                  tylko wad
                  wobec czego wrocmy do meritum a nie obrzucajmy sie blotem

• agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 21:30
                    ze mną nie porozmawiasz, może na innych forach poszukaj, najlepiej innego
                    nawiedzonego faceta.
                    warto mieć odwagę i od razu powiedzieć, że chcesz sobie popisać na temat
                    światopoglądu, a nie bredzić o burzliwej ciąży
                    • corregidor Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 21:40
                      przepraszam ale nawiedzona to ty jestes
                      wspolczuje takiego losu jaki cie dotknal

a co do mnie- burzliwa ciaze na czas przerwalismy

a co do swiatopogladu, to mnostwo bredni tu jest rzeczywsicie i nie ja to
                      rozpoczalem

• saabena Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 22:46
                        Corregidor, ja mam przyrodniego brata z zespołem Downa. Taki płód z defektem w
                        wieku paru lat.
                        Powiem ci że to nie jego niedostatki, ale postawa ludzi podobna do twojej czyni
                        nasze życie piekłem.
                        Downy, Turnery, sikanie pod siebie, wywalony jęzor, skośne oczy, ludzkie uwagi
                        w autobusach - tak to widzisz. Ale to nie w moim bracie jest problem. On jest
                        dobry bo inny być nie potrafi. On się rozwija na tyle ile może. Nigdy nie
                        będzie brylował na salonach, nigdy nie skończy uczelni, może nawet zawodówki.
                        Ale jest dobrym człowiekiem. Wiem że w twoich oczach to tylko wybrakowana
                        istotka godna pożałowania, ach, jaka szkoda że lekarze podwiązali jednak ta
                        pępowinę, przecież dla jego życia – podtrzymywanego wielokrotnie antybiotykami,
                        hormonami, rehabilitacją– lepiej by było żeby się skończyło, nieprawdaż? Taki
                        rodzaj śmiecia zabierającego powietrze nadludziom?
                        To tacy jak ty – bezrefleksyjne, niedouczone, stereotypowe ludziki, których
                        wiedza zatrzymała się na poziomie świerszczyków i Twojego stylu (bez urazy dla
                        czasopism) wygłaszają z mocą odkrywcze sądy w rodzaju nauki sikania. A jeśli
                        nawet – to co z tego? Jakie masz prawo do ferowania decyzji o człowieczeństwie
                        czy jego braku na podstawie tego gdzie kto sika?

Jak dla mnie jeżeli można się na kimś litować to nad takimi jak ty – pajacami.

I gówno mnie obchodzi twoja burzliwa ciąża,( o ile rzceczywiście była, a nie
                        jest humbugiem na podrasowanie poglądów, bo i płeć coś się zmieniła w ostatnim
                        poście )- nie mam zamiaru cie umoralniać – przypadek beznadziejny jeśli chodzi
                        o mozliwość porozumienia – brak wiedzy, refleksji, zwykłe prostactwo w końcu –
                        gorzej niż nasze wścibskie sąsiadki.

A swoje przekonania – zanim wsadzisz je sobie tam gdzie ich miejsce – racz
                        ocenzurować przed wysłaniem w świat. Za takie wypowiedzi jak twoje w innych
                        państwach, niekościelnych i niekatolickich, co widzę że cie bardzo podnieca –
                        można mieć poważne nieprzyjemności. Serio. Więc korzystaj póki możesz, bo potem
                        skończy się katolicka dyktatura i może być niewesoło. Dla takich jak ty.

• corregidor Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 23:55
                          To sa twoje poglady i twoje uczucia i nie mam zammiaru sie do nich
                          ustosunkowywac. Kazdy ma inne doswiadczenia i poglady.

• agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 24.03.04, 07:59
                          saabena napisała:

>Saabeno, zapraszam na moje forum, jeśli masz ochotę
              • melka_x Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 24.03.04, 10:16
                Corregidor npisał (a)?:
                > Lekarze sztucznie podtrzymuja przy zyciu takie istoty nie baczac na wole
                > rodzicow, a bzdury o odchodzeniu z godnoscia...

Takie istoty??? To są ludzie, ciężko chorzy ludzie!

W Polsce nie podtrzymuje się życia za wszelką cenę bez względu na wolę
                rodziców. Wiem coś o tym, wie coś o tym AniaO3, może zanim coś napisz sprawdź
                jak jest naprawdę.

Co Ty wiesz o odchodzeniu z godnością? Nic, więc daruj sobie w tym odniesieniu
                słowo 'bzdury'.

Wiem, że to nic nie da, ale nie mogę się powstrzymać. Adzeblues, AniO3 i
                dziewczynie mającej brata z zespołem Downa (nie pamietam nicka, przepraszam)
                należą się przeprosiny. Nie wiem czy potrafisz sobie wyobrazić jak bardzo takie
                słowa moga zranić. Swiadome okrucieństwo czy porażająca bezmyślność? W jednym
                masz rację: "ludzie ludziom zgotowali ten los".

A pełnowartościowe człowieczeństwo jest związane między innymi z umiejętnością
                współczucia i empatii.
                • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 24.03.04, 10:30
                  Spotkałam się z przypadkiem odmowy terminacji ciąży, efekt był taki, że
                  dziewczyna urodziła wcześniaka, który żył 1 dobę. Nie było to zgodne z wolą
                  rodziców.
                  Oczywiście, że słowa moga ranić ale może nie cenzurujmy netu? Inne kobiety
                  mogłyby poczuć się urażone zarzutami, że planując badania genetyczne palnują
                  jednocześnie dzieciobójstwo a niechęć do urodzenia dziecka z wadą jest
                  równoznaczna z posiadaniem nazistowskiego światopoglądu. Po mnie to akurat
                  spływa bo poglądy mam na tyle ugruntowane, żeby nie zmieniały ich anonimowe
                  opinie.
                  Nikt nie ma obowiązku wiedzieć o Waszych przykrych doświadczeniach. Nie myl
                  umiejętności odczuwania empatii z namolną poprawnością polityczną. Down jest
                  człowiekiem bez wątpienia, co nie zmienia faktu, że nie jest osobą normalną
                  tylko ciężko upośledzoną. Ostatecznie istnieje pojęcie "normy" w medycynie i w
                  jakimś celu to kryterium oceny rozwoju i stanu zdrowia zostało stworzone.
                  • agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 24.03.04, 10:46

>
                    . Down jest
                    > człowiekiem bez wątpienia, co nie zmienia faktu, że nie jest osobą normalną
                    > tylko ciężko upośledzoną.

Kochana, Down to był człowiek, który pierwszy opisał zespół objawów choroby
                    genetycznej - trisomii 21.Wiec bez watpienia nie był on osobą ciezko
                    upośledzoną. A osoby z trisomią 21 to sa osoby, dzieci z zespołem Downa. Dziwi
                    mnie twój skrót myslowy, bo starasz sie zrobic wrazenie osoby elokwentnej,
                    wykształconej i na poziomie.

Ostatecznie istnieje pojęcie "normy" w medycynie i w
                    > jakimś celu to kryterium oceny rozwoju i stanu zdrowia zostało stworzone.

pojecie normy w medycynie jest bardzo płynne; wypowiedzi tutaj zawarte dowodza
                    tylko, ze pojecie normalnosci, nie jest prawidłowo zdefiniowane.

Czasami zastanawia mnie to czy ludzie uważający się za "normalnych" nie są
                    bardziej upośledzeni niż chorzy umysłowo lub psychicznie

• triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 24.03.04, 10:59
                      Nie wiedziałam, że Down to nazwisko naukowca. Ostatecznie od niedawna
                      interesują mnie te zagadnienia. Nie jestem lekarzem, genetykiem ani nie mam
                      nikogo w rodzinie, kto miałby potomstwo z ZD.
                      Ok. pojęcie normy jest płynne ale w jakichś granicach. Aberracja chromosomów w
                      tych granicach się nie mieści.
                      Jasne, chorzy psychicznie często są przekonani, że to oni są normalni tylko
                      świat i ludzie wokół zwariowali.
                      Można współczuć ludziom z ZD oraz ich rodzicom czy opiekunom, udzielać
                      wszelkiej mozliwej pomocy medycznej i społecznej ale na litość boską nie są oni
                      normalni tj. osoby z trisomią 21. Są upośledzeni.
                      • agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 24.03.04, 11:13

> Nie wiedziałam, że Down to nazwisko naukowca. Ostatecznie od niedawna
                        > interesują mnie te zagadnienia. Nie jestem lekarzem, genetykiem ani nie mam
                        > nikogo w rodzinie, kto miałby potomstwo z ZD.

to żadne wytłumaczenie, dlaczego na chorych ludzi mówisz "Down", zwłaszcza, ze
                        obie wiemy, że takie określenie zawiera duży ładunek pogardy

> Jasne, chorzy psychicznie często są przekonani, że to oni są normalni tylko
                        > świat i ludzie wokół zwariowali

Obawiam się, że wiecej jest "normalnych" uważających innych za "nienormalnych"
                        .
                        > Można współczuć ludziom z ZD oraz ich rodzicom czy opiekunom, udzielać
                        > wszelkiej mozliwej pomocy medycznej i społecznej ale na litość boską nie są oni
                        > normalni tj. osoby z trisomią 21. Są upośledzeni.

Zgoda, ale są członkami społeczeństwa i należy im się szacunek i godnośc taka
                        sama jak tobie. to, że urodziłaś się zdrowa, to nie jest twoja zasługa, a że oni
                        chorzy - nie ich wina

Masz prawo nie mieć odwagi sprowadzenia na świat chorego, niepełnosprawnego
                        dziecka, ale nie masz prawa ubliżać rodzicom i dzieciom z takimi chorobami.

• melka_x Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 24.03.04, 11:26

> Nie myl
                    > umiejętności odczuwania empatii z namolną poprawnością polityczną.

Czy apelowania żeby w stosunku do ciężko chorych, a także -tak masz rację-
                    upośledzonych dzieci nie używać słów potworki lub roślinki jest namolną
                    poprawnością polityczną?
                  • melka_x Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 24.03.04, 11:57
                    > Inne kobiety
                    > mogłyby poczuć się urażone zarzutami, że planując badania genetyczne palnują
                    dzieciobójstwo.

Nikt czegoś takiego nie powiedział, a już na pewno i Ania i ja jesteśmy
                    ostatnimi osobami, które tak uważają.

> jednocześnie dzieciobójstwo a niechęć do urodzenia dziecka z wadą jest
                    > równoznaczna z posiadaniem nazistowskiego światopoglądu.

Wypowiedź Ani o wizji świata bliskiej nazistowskiej wybitnie zwulgaryzowałaś.
                    Ania nic takiego nie powiedziała.

> Ostatecznie istnieje pojęcie "normy" w medycynie i w
                    > jakimś celu to kryterium oceny rozwoju i stanu zdrowia zostało stworzone.

Nikt tego nie kwestionuje, natomiast dlaczego z pojęcia normy mają wynikać
                    takie określenia jak potworki, roślinki, takie istoty?

> Nikt nie ma obowiązku wiedzieć o Waszych przykrych doświadczeniach.

Podobnie jak nikt nie ma np. obowiązku wiedzieć o tym, że czyjąś rodziną
                    wymordowano w komorach gazowych, co chyba nie znaczy, że tylko w obecności
                    takich osób należy wystrzegać się określeń "żydki, szmondaki, zgazowańcy" itd.
                    prawda? Co ma jedno do drugiego?
                    W obecności kogoś kto nie ma/nie miał nikogo cięzko chorego w rodzinie to już
                    można mówić o potworkach?
                    A wtręty na temat poprawności politycznej są o tyle mało zasadne, że akurat
                    politycznie poprawni są zdeklarowanymi zwolennikami aborcji na życzenie.

Normą w medycynie jest również posiadanie tzw. ośrodka uczuć wyższych.
                    Normą w medycynie jest również posiadanie tzw. ośrodka uczuć wyższych.
                  • anolia Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 24.03.04, 17:34
                    Sorry za błąd w wyrazie hormony. Pisałam szybko a orłem z ortografii fakt nie
                    jestem. Ale czy to wystarczający powód żeby krytykowac?Czy osoby, które mają
                    taki problem jak dysleksja czy dysortografia nie mają prawa do tego żeby się
                    pisemnie na forum wypowiadać? Będe się starać nie popełniać błędów żeby to
                    forum nie stało się miejscem dyskusji wykształconych polonistek bo nie o tym tu
                    chyba rozmawiamy.Triss...nie wiem jak odebrałaś moje wypowiedzi, ale ja Cię nie
                    potępiłam nawet przez moment. Zastanawiałaś sie nad tym, że badania które
                    chcesz wykonać mogą zagrozić Twojemu dziecku? Te badania nie są w 100%
                    bezpieczne. Jakiś minimalne ryzyko jest. Nie wiem skąd w niektórych osobach
                    tyle agrsji? Dlaczego wszyscy tu wszystkich obrażają? Odnoszę wrażenie, że to
                    forum staje się coraz większa pomyłką. Dlaczego komuś przeszkadzają
                    cytuję "matki histeryczki". Ja się do nich zaliczam i dobrze mi z tym.
                    Przeżywam fakt bycia matką jak przysłowiowa "mrówka okres" , ale co w tym
                    złego? Uwielbiam czytać i pisac o "kopniaczkach" i.t.p. Dlaczego komuś to
                    przeszkadza. Czy mamy pozbawiać sie uczuć? Są tu posty bardziej i mniej
                    poważne.Te poważne dotycza rzczywistych problemów, a te mniej poważne są
                    dzieleniem się radością miedzy tymi jak nas ktoś tu nazywa "histeryczkami"
                    Jeśli komuś to przeszkadza poprostu nie musi tego czytać. Przecież to forum nie
                    jest niczyją własnością. Jeśli pojawią sie jakieś błędy to z góry wszystkie
                    oburzone panie przepraszam.
          • wieczna-gosia szanowni panstwo 24.03.04, 07:00
            niniejszym informuje ze ta wymiania zdan poleci do eldada. Nie mam chorego
            dziecka, ale to co przeczytalam budzi moj ogromny niesmak. Tym badziej ze Triss
            nie pyta sie na razie "jak usunac ciaze" tylko czy jest lista chorob. W
            kreowaniu sie na zimna suke (czy kundla jak mniemam po koncowkach) tez trzeba
            zachowac umiar- odsylam do przykladu Triss i Malpy, ktore ten umiar jakos
            umieja zachowac a szczagolnie do wymiany zdan malpy z ania za ktory obie
            powinny dostac medal.
            Forum moderatora nie ma bez watpienia by sie przydal ale to nie znaczy ze nie
            trzeba czasami wyhamowac.
            • corregidor Re: szanowni panstwo 24.03.04, 07:59
              Ja wyhamowuje i za zbyt radykalne wypowiedzi przepraszam, nie bylo moim
              zamiarem nikogo obrazac

Temat wymknal sie spod kontroli

Przepraszam

Pozdrawiam
            • agablues Re: szanowni panstwo 24.03.04, 11:04
              wieczna-gosia napisała:

> niniejszym informuje ze ta wymiania zdan poleci do eldada. Nie mam chorego
              > dziecka, ale to co przeczytalam budzi moj ogromny niesmak. Tym badziej ze Triss
              >
              > nie pyta sie na razie "jak usunac ciaze" tylko czy jest lista chorob. W
              > kreowaniu sie na zimna suke (czy kundla jak mniemam po koncowkach) tez trzeba
              > zachowac umiar- odsylam do przykladu Triss i Malpy, ktore ten umiar jakos
              > umieja zachowac a szczagolnie do wymiany zdan malpy z ania za ktory obie
              > powinny dostac medal.
              > Forum moderatora nie ma bez watpienia by sie przydal ale to nie znaczy ze nie
              > trzeba czasami wyhamowac.

Każda myśląca osoba, zdaje sobie sprawę, jak gorący jest to temat, a poruszenie
              go tutaj było włożeniem kija w mrowisko. Tak się składa, ze wiele dziewczyn po
              poronieniach czy po urodzeniu chorych dzieci nadal tu zagląda. Postawa triss od
              samego początku była przesycona złymi emocjami, czym tylko podgrzała atmosferę.
              Nie każdy ma umiejętność trzymania swych emocji na wodzy i powinna to była wziąć
              pod uwagę. Może sytuacja zyciowa nauczyła ją podchodzenia do problemów na zimno,
              bo spotkanie się ze swoimi emocjami, byłoby dla niej zbyt trudne, jednak
              większość forumowiczek , zwłaszcza tego forum, kieruje się emocjami.
              Triss podobną dyskusję prowadziła na forum Kobieta i tam też było gorąco. Jestem
              pewna, ze zdawała sobie sprawę,ze tutaj będzie o wiele goręcej. Może to jej mała
              zemsta, za to co ją spotkało w życiu? Skoro ja nie mam dobrego nastroju, popsuję
              go innym?
              Mam nadzieję, że wątek pozostanie nie zmieniony. U mnie niedawno też było gorąco
              i też chciałam wycinać posty, poradzono mi jednak, żeby nie chować brudu pod dywan

• wieczna-gosia Re: szanowni panstwo 24.03.04, 13:56
                chodzilo mi o twoja wymiane zdan agoblues z corregidorem. Na forum kobiety
                panuja jednak troszke inne zasady niz na forum edziecko. Nie ma to nic
                wspolnego z chowaniem brudow pod dywan. Dla mnie osobiscie wasza wymiania zdan
                byla ciagiem wycieczek personalnych i tyle. Od tego sa privy. Byc moze eldad
                pokasuje byc moze nie. Ale poziom trzeba trzymac. A corregidorowi osobiscie
                dziekuje za wyhamowanie wink)
          • aniao3 Czlowiek - to brzmi dumnie? 25.03.04, 00:11
            >kiedy WIESZ, ze urodzisz istote, ktora bedzie konac w agonii sztucznie
            >podtrzymywana przy zyciu
            Ta istota to dziecko. I wiesz co jest niepojete? Ze kobieta ktora je urodzila
            kocha je bez wzgledu (a moze mimo?) jego niedostatkow. I termin uzyty przez
            ciebie naprawde boli.

> lat nauczy sie kontrolowac pecherz
            Chyba najwieksza tragedia osob z ZD jest to, ze uposledzenie to bywa tak
            nierowne. Jedni - istotnie, byc moze zatrzymaja sie na poziomie rozwoju
            dwuletniego dziecka, inni beda w stanie nie tylko normalnie funkcjonowac, ale
            tez (coz za okrucienstwo losu) doskonale zdawac sobie sprawe ze swej innosci i
            z tego co o nich sadza "normalsi". Jesli masz odwage przeczytaj ksiazke "Cela" -
            historie dziewczynki z Zespolem Downa. Przez chwile zobaczysz jak wyglada
            swiat widziany z drugiej strony.

> w pelni popieram postulat prawa do rodzenia tylko pelnowartosciowego
            > czlowieka.
            JAK WSPANIALE!!!
            Tak byloby pieknie moc rodzic "pelnowartosciowego czlowieka". Niestety nie
            zawsze sie to udaje. Ponad 80% dzieci z porazeniem mozgowym doznalo okaleczenia
            mozgu podczac porodu. Pracowlam z takimi dziecmi. Najgorsze, ze mimo paskudnie
            niesluchajacego ciala, ich mozgi pracowalay bezblednie. Czuly to samo co my.
            Cierpialy, gdy "normalni" wytykali je palcami, gdy mowili ze powinny umrzec
            przy porodzie. Psychicznie byly absolutnie takie same jak wszystkie inne
            dzieci. No ale ich wyglad w oczach swiata je dyskwalifikowal. Wiec chocbys sie
            zabezpieczyla wszystkimi badaniami - moze sie okazac ze jednak sie nie uda
            sprowadzic na swiat dziecko zgodne z oczekiwaniami. A potem - no coz, w wieku 2
            lat moze sie okazac autystyczne. Reklamacji nie uwzglednia sie.
            Wiesz co - mam szczera nadzieje ze nie spotkam cie w realnym swiecie.
            Bo wlasnie dzieki takim jak ty, zycie niepelnosprawnych i ich bliskich staje
            sie pieklem.
            Anka
          • aniao3 Dziecko Barbie - zamawiam? 25.03.04, 00:37
            > Oczywiscie ze nikt nie jest w stanie tego przewidziec, ale kiedy WIESZ, ze
            > urodzisz istote, ktora bedzie konac w agonii sztucznie podtrzymywana przy
            zyciu
            Ta istota to dziecko. I kobieta ktora je urodzila, kocha je mimo (a moze
            wlasnie na skutek?) jego niedostatkow. Slowa ktorych uzywasz bardzo bola. Mysle
            ze kilka dziewczyn na tym forum bylo/jest mamami takich "istot". Nie apeluje o
            zrozumienie, tylko o wiecej szacunku i tolerancji.

> lat nauczy sie kontrolowac pecherz
            Tragedia osob z Zespolem Downa jest to, ze to uposledzenie jest tak nierowne.
            Jedni - istotnie, zatrzymaja sie na rozwoju dwuletniego dziecka. Inni beda
            doskonale rozumieli swa innosc i nietolerancje "normalsow". Jesli masz odwage -
            przeczytaj ksiazke "Cela" o dziewczynce z ZD. Przez chwile zobaczysz jak
            wyglada swiat widziany z drugiej strony.

> popieram postulat prawa do rodzenia tylko pelnowartosciowego czlowieka.
            BRAWO!!!
            To byloby takie piekne: moc rodzic tylko pelnowartosciowych. Ale niestety,
            zycie pisze rozne scenariusze. 80% osob z porazeniem mozgowym doznalo
            okaleczenia mozgu podczas porodu. To znaczy ze takie dziecko moze sie
            przytrafic kazdej z nas, bez wzgledu na ilosc wykonanych badan i ich swietne
            wyniki. Pracowalam z dziecmi z porazeniem mozgowym. Mimo ze ciala wcale nie
            chcialy ich sluchac, to umysly pozostaly w pelni sprawne. Czuly to samo co
            wszyscy, chcialy jednego: by pozwolono im zyc normalnie, bez traktowania ich
            jako "istoty niepelnowartosciowe".
            Pulapki czekaja tez dalej: w wieku 2 lat dziecko moze sie okazac autystyczne. I
            co wtedy?
            Wiesz, nie chcialabym cie spotkac w realnym swiecie. Bo dzieki takim jak ty
            zycie niepelnosprawnych i ich bliskich staje sie pieklem.
            Anka
            ps a Holokaust byl dzielem porzadnych, normalnych Niemcow, ktorzy tylko
            wykonywali rozkazy. Pamietajcie i o tym dyskutujac o normalnosci.

• lemone Re: Dziecko Barbie - zamawiam? 25.03.04, 09:14
              Kobieto, wyluzuj. Rozumiem, ze zabolaly Ciebie niektore wypowiedzi,
              ale zwroc uwage na to, ze corregidor (bo to chyba o jej/jego wypowiedz
              chodzilo?) juz wczoraj przeprosila/przeprosil za zbyt mocne slowa i dala/dal
              znac, ze konczy uczestnictwo w tym temacie....
    • mama5plus Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 13:41
      WOW WOW WOW
      ale zadyma!
      Triss, mam nadzieje, ze nie bedziesz
      musiala podejmowac takich decyzji,
      ale rob co uwazasz za sluszne.
      Dla jednych egoizmem jest usuniecie
      dziecka z wadami, dla innych tym egoizmem
      bedzie trzymanie go na sile przy zyciu.
      Kazdy ma prawo do podejmowania wlasnych decyzji
      i nie lapie tej presji i oceniania.
      Dojrzale przygotowanie do ciazy sprowadza
      sie tez do zastanowienia co bysmy zrobili w takich sytuacjach np.
      Choc nie raz sami siebie zaskoczymy.
      Zarowno w jedna jak i w druga strone.
      Pozdro. Triss
    • agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 14:06
      I po co były te emocje? Gdybyś przedstawiła to wszystko w innym świetle nie
      byłoby zadymy. chociaż...- może to lekcja tolerancji dla nas wszystkich?
      Teraz pewnie każda dziewczyna życzy Ci wszystkiego najlepszego.
      cokolwiek by się stało, mogę Ci powiedzieć jako matka chorego dziecka, na wadę,
      która umożliwia przerwanie ciąży, momo, ze nie jest różowo, można z tym żyć.
      Wszystkiego dobrego
      • elve Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 14:21
        wiesz, aga, ale to własnie o to chodzi, że triss zadając to pytania absolutnie
        nie miała obowiązku ujawniać okoliczności swego zajścia w ciążę. gdyby niektóre
        babki z tego forum miały trochę więcej wyczucia, z góry założyłyby, że ludziom
        w życiu przytrafiają się różne rzeczy, z którymi różnie sobie radzą - i nie
        oceniałyby od razu. ale wolały napisać: bóg cię pokara, żal mi ciebie, a z
        innych forów wynika, żeś zimna suka. to jest sprowadzanie rozmowy na bardzo
        niski poziom.
        podsumowując: nie byłoby zadymy, gdyby niektóre Panie nie uważały się za
        wszystkowiedzące propagatorki moralności i znawczynie jedynie słusznych dróg.
    • malika5 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 14:19
      Swoją drogą czy to nie dziwne, że w naszym kraju nie ma jasnych przepisów
      dopuszczających usuwanie ciąży. Chyba panowie politycy, skoro stworzyli katalog
      usług medycznych odpłatnych i nie-odpłatnych mogliby stworzyć katalog chorób
      pozwalających na usunięcie ciąży? Myślę, że pozostawienie takiej luki to tylko
      nabijanie kabzy łapówkarzom. Tak samo jak wykonanie zabiegu "ze względów
      moralnych", które to względy ujawniają się w państwowych szpitalach, a zanikają
      w prywatnych gabinetach. Niestety wielu kobietom, pomimo że mają wskazania do
      aborcji i chcą to zrobić, odmawia się przeprowadzenia tego zabiegu. Świadczy to
      moim zdaniem o naszej małej sile przebicia, jako kobiet. Powinnyśmy chyba
      bardziej się angażować w życie społeczne i walczyć o swoje racje. Dlatego ja
      zawsze na wyborach głosuję na kobiety- do czego i Was namawiamsmile)
      • myelegans Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 15:14
        Tris musialam sie odezwac, zeby dodac glos solidarnosci z Matkami nie-Polkami,
        od kobiet dla ktorych swiat i samospelnienie nie zaczyna i konczy na
        macierzystwie i ktore spelniaja sie w wielu innych dziedzinach. Przede
        wszystkim serdeczne wyrazy wspolczucia z powodu smierci mamy, co za smutny
        zbieg okolicznosci. Mam nadzieje, ze mimo wszystko dasz sobie czas na zalobe po
        kims tak bliskim i kochanym.

Co do chorob genetycznych (jestem doktorem biologii) to jezeli nie masz zadnych
        historii chorob genetycznych w rodzinie takich jak hemofilia, zespol Say-Tachs,
        talassemia itd, wiele z nich ma silne obciazenie etniczne, to tzw przypadkowych
        chorob jest zaledwie kilka i sa to trisomie chromosomow, 15, 18, i 21 (zespol
        Downa) w Twojej grupie wiekowej takie ryzyko jest okolo 1 na 800 ciaz. Mozesz
        zrobic diagnostyke wczesnie, np robiac tzw potrojny test z krwi, lub
        przeziernosc karkowa do 13 tygodnia. Te testy daja tylko ocene szacunkowa, test
        potrojny jest niestety obarczony pewnym ryzykiem falszywie dodatnich. Jezeli
        chcesz miec prawie 100% pewnosc to mozna zrobic CVS Chorionic Villus Sampling
        do 12 tygodnia, takie jak amniopunkcja z tym, ze pobiera sie komorki z lozyska,
        lub amniocenteza miedzy 16 a 18 tygodniem.
        Sa jeszcze wady rozwojowe takie jak wady rozszczepieniowe cewy kregowej,, spina
        bifida, ktore nie sa kwestia genetyki, lecz rozwoju i sa niezalezne od wieku
        kobiety, za to zalezne od pewnych warunkow srodowiskowych. Dzieci z tamikim
        wadami, sa sparalizowane, jak bardzo zalezy od tego na jakiej wysokosci cewa
        nerwowa sie nie zamknela. Te wade rowniez wykrywa amnio, test potrojny i na
        pewnym etapie USG. Mozesz poza tym jak znasz angielski siegnac do medycznej
        bazy danych Pub Med. Jest rowniez wiele support group np na google w
        newsgroups, gdzie kobiety dziela sie wiedza i doswiadczeniami i zapewniam Cie
        nikt Cie nie bedzie napadal i ocenial. Sa tam rowniez te, ktore przerwaly
        ciaze, ze wzgledu na wady genetyczne, wiec mozesz uzyskac informacje z
        pierwszej reki.
        Nie wiem jakie choroby/wady sa wskazaniem do aborcji w Polsce, bo wyjechalam z
        tego kraju 12 lat temu, krotko po tym jak panowie parlamentarzysci wspolnie z
        kosciolem, to "nowoczesne" prawo antyaborcyjne wprowadzili. Mieszkam w kraju, w
        ktorym terminacja ciazy jest dozwolona, mozna jej dokonac z godnoscia i
        istnieja grupy wsparcia, dla kobiet, ktore dokonaly wyboru,zeby zakonczyc ciaze
        np ze wzgledu na ciezkie genetyczne obciazenia. Najwazniejsze, ze daja Ci
        legalny wybor, mozesz urodzic, addac do adopcji, lub usunac i wszystko mozna
        zrobic z godnoscia.
        Za tydzien mam amniopunkcje, mam 38 lat i jest to moje pierwsze dziecko po
        kilku poronieniach, wiec wiem jak strata boli. Po przeczytaniu wielu
        artykulow, "rozmowie" na roznych support group, a przede wszystkim po dlugich
        rozmowach z mezem, jezeli okaze sie, ze wyjda wady genetyczne, to nie bedziemy
        kontynuowali tej ciazy. To jest wylacznie NASZA, prywatna i bardzo trudna
        decyzja i nigdy nie zyczylabym sobie oceny, czy komentarzy innych. Takie
        decyzje sa bolesne i trudne i kazdy odpowiada za nie swoim zyciem. Ja odpowiem
        swoim. Wiec z gory nie zycze sobie zadnych komentarzy.

Zycze powodzenia. Wierze mocno, ze wszystko bedzie dobrze, a teraz daj sobie
        czas na zalobe i pogodzenie sie z tym co Ci zycie zabralo i bedziesz gotowa
        przywitac to co Ci dalo.
        • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 24.03.04, 09:45
          Dzięki serdeczne. Ale awantura się zrobiła.
          Nie mam w rodzinie historii chorób genetycznych, ojciec dziecka również nie.
          Testu potrójnego robić nie będę (skoro i tak jestem zdecydowana na amnio),
          przezierność karkową owszem. Co do wad rozwojowych, wiem, że zdarzają się
          niezależnie od wieku i zdrowia matki (właśnie taki przypadek miała koleżanka,
          wykryło usg). Angielski znam na tyle, żeby spokojnie skorzystać z podanego
          przez Ciebie źródła informacji.
          Nie orientuję się czy w Polsce istnieją support groups, jeśli już to
          nieoficjalne. W razie czego będę mogła liczyć na wsparcie rodziny i znajomych.
          Jeśli po amniopunkcji lub wczesniejszych badaniach wyjdą wady genetyczne lub
          ciężkie rozwojowe to jestem zdecydowana na zakończenie ciąży i ponowienie próby
          za parę miesięcy. To decyzja moja z którą przyszły mąż się zgadza. Wolałabym w
          taki wypadku nie czuć się jak przestępca i nie korzystać z podziemia tylko z
          normalnego szpitala, który zaoferowałby mi pełną pomoc i pozwolił przejść przez
          trudną sytuację z godnością.
          Jesli nie będzie innego wyjścia - zostaje wyjazd do kliniki w Niemczech.
          Dziękuję bardzo serdecznie za zyczliwość i życzę wyniku amnio zgodnego z
          Waszymi marzeniami.
          • wieczna-gosia Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 24.03.04, 14:02
            W polsce istnieja support groups. Po oficjalnej aborcji ma sie takze prawo do
            psychologa co niestety konczy sie antydepresentami i tyle. Przechodzenie
            trudnej sytuacji z godnoscia- hehe to za duze slowa. W polskich szpitalach
            godnosc nie wystepuje chyba w zadnej sytuacji wink)

> Dziękuję bardzo serdecznie za zyczliwość i życzę wyniku amnio zgodnego z
            > Waszymi marzeniami.

a twoje? jakie sa? bo to twoje dziecko wiec wiesz- twoje sa wazniejsze wink)
            • aniao3 godnosc w szpitalu 24.03.04, 23:48
              Witaj!
              > Przechodzenie trudnej sytuacji z godnoscia- hehe to za duze slowa. W polskich
              > szpitalach godnosc nie wystepuje chyba w zadnej sytuacji wink)
              A jednak sie mylisz. Mozna zachowac godnosc, mozna spotkac sie z fenomenalnie
              zyczliwymi lekarzami i poloznymi i przejsc bez dodatkowej traumy przez porod
              dziecka o ktorym wiadomo ze nie przezyje. To dzialo sie w tym roku, w Polsce.
              Wiec - nie tracmy nadziei. Polska sluzba zdrowia jest w tragicznym stanie, ale
              ludzie bywaja fenomenalni.
              A co do medalu za wymiane zdan - jesli jest on przyznawany za normalnosc, to
              bardzo zle swiadczy o nas wszystkich. Wolalabym by porozumienie bez barier bylo
              normalna rzecza. Mysle ze obie z Ryza_Malpa mialysmy po prostu dobra wole. A
              zabraklo jej innym, ktorzy nie baczac na slowa usilowali pokazac,
              ze "poprawnosc polityczna" ich nie dotyczy, ze sa ponad nia. Mam wrazenie ze
              zwykle ludzkie odruchy: wspolczucie, zrozumienie, tolerancja - takze maja w
              rubryce nie dotyczy.
              A szkoda.
              Anka

A Holokaust byl dzielem normalnych, porzadnych Niemcow, ktorzy tylko wypelniali
              rozkazy. Pamietajcie i o tym, dyskutujac o normalnosci.
              • wieczna-gosia Re: godnosc w szpitalu 25.03.04, 09:03
                > A jednak sie mylisz.

w swojej wypowiedzi uzylam slowa CHYBA. To "chyba" jest zarowno wyrazem tego ze
                nawet ja nie posiadam monopolu na racje jak rowniez nadzieji ze jednak gdzies
                ta godnosc po szpitalach sie paleta co bede miala okazje sprawdzac w maju. Z
                zupelnie innej okazji w zeszlym maju godnosci mi poskapiono chociaz ustawa
                zadzialala.

> A co do medalu za wymiane zdan - jesli jest on przyznawany za normalnosc, to
                > bardzo zle swiadczy o nas wszystkich.

Zgadzam sie. Ta wymiana zdan zle swiadczy o nas wszystkich. Chociaz widze
                pewnie swiadelka w tunelu.
          • myelegans Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 24.03.04, 15:09
            Tris ja myslalam o forach internetowych, ktore oferuja support group, np na
            google, mozesz "spotkac" i wirtualnie znalezc wsparcie w innych grupach i
            innych forach. Ja korzystalam z jednego i bylo dla mnie zbawieniem. Chociaz
            kazdy szpital oferuje pomoc psychologiczna i terapie w takich wypadlach. Musisz
            wsparcia poszukac tam, gdzie bedziesz czula sie wygodnie i w domu. Na pewno nie
            na zadnym polskim forum, gdzie jak widac panuje nietolerancja.
            Powodzenia.
    • corregidor Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 19:32
      DLA TRISS:

1) We wpisach powyzej zacytowano nasza nazistowska ustawe. Znajdz
      oryginal tego aktu i przeczytaj, bo w razie czego w dyskusji z lekarzem moze
      byc przydatne. Pamietaj- ustawa traktuje twoje cialo jako nosnik plodu i twoje
      zdanie nie ma znaczenia dla lekarza, ktory jest w tym przypadku bogiem.

2) www.womanonwaves.org- tam znajdziesz wszystko o tym gdzie i jak legalnie
      usunac ciaze. Jesli do nich zamailujesz, przysla ci info gdzie mozesz sie udac
      aby usunac ciaze

3) Decyzja o noszeniu ciazy lub nie nalezy tylko i wylacznie do kobiety/ pary,
      ktory dziecko splodzila. Nikt nie ma prawa zabraniac usuwania ciazy, niewazne
      czy zdrowej czy chorej.

Minie pare lat i skonczy sie tyrania katolickiej dyktatury obyczajow, czego
      sobie i Wam
      zycze wink))))

Pozdrawiam
      • juropka Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 23.03.04, 23:23
        Cześć!
        Po przeczytaniu tych wszystkich postów, doszłam do wniosku, że niektóre z nas
        nie potrafią trzymać języka za zębami, czytać ze zrozumieniem i szanować zdania
        innych osób zwłaszcza odmiennego.(Niczego nowego nie odkryłamsmile)
        Chcę Wam napisać o pewnym zdarzeniu w moim środowisku. Był kiedyś program E.
        Drzyzgi o dzieciach ciężko chorych i rozmowa z kobietami, które urodziły mimo
        wad płou. Po programie wywiązała się rozmowa i oczywiście wszystkie moje
        znajome dawały sobie ręce uciąć, że urodziłyby takie dziecko i wychowywały je.
        Ja jako jedyna powiedziałam, że nie jestem w stanie dać odpowiedzi teraz, ale
        prawdopodobnie nie odważyłabym się na taki krok. Koleżanka wprost skakała mi do
        gardła, zarzucała brak wiary, już prawie oskarżyła o dzieciobójstwo itd.
        Rozmowę zakończyłyśmy... życie toczy się dalej. Co się okazuje po ok 6-ciu m-
        cach ta sama koleżanka jest w stanie błogosławionym, radość, pierwsze ruchy
        poprostu cud natury. Nagle pewnego dnia dowiaduję się, że jest w szpitalu. Co
        się dzieje? Okazało się, że dziecko urodzi się z poważną wadą serca a jego
        przyszła matka próbowała doprowadzić do "zgonu" płodu. W jaki sposób nie
        pytajcie, miała nogę w gipsie, dziecku nic nie było. Żyje nadal w ciężkim
        stanie. Chyba komentować nie trzeba, życie samo weryfikuje nasze
        poglądy,niektóre koleżanki nazwą pewnie rzecz po imieniu, tzn kara za grzechy?
        Życzę zdrowych dzieciaczków pozdrawiam Aga
        • anolia Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 24.03.04, 17:42
          Sorry za błąd w wyrazie hormony. Pisałam szybko a orłem z ortografii fakt nie
          jestem. Ale czy to wystarczający powód żeby krytykowac?Czy osoby, które mają
          taki problem jak dysleksja czy dysortografia nie mają prawa do tego żeby się
          pisemnie na forum wypowiadać? Będe się starać nie popełniać błędów żeby to
          forum nie stało się miejscem dyskusji wykształconych polonistek bo nie o tym tu
          chyba rozmawiamy.Triss...nie wiem jak odebrałaś moje wypowiedzi, ale ja Cię nie
          potępiłam nawet przez moment. Zastanawiałaś sie nad tym, że badania które
          chcesz wykonać mogą zagrozić Twojemu dziecku? Te badania nie są w 100%
          bezpieczne. Jakiś minimalne ryzyko jest. Nie wiem skąd w niektórych osobach
          tyle agrsji? Dlaczego wszyscy tu wszystkich obrażają? Odnoszę wrażenie, że to
          forum staje się coraz większa pomyłką. Dlaczego komuś przeszkadzają
          cytuję "matki histeryczki". Ja się do nich zaliczam i dobrze mi z tym.
          Przeżywam fakt bycia matką jak przysłowiowa "mrówka okres" , ale co w tym
          złego? Uwielbiam czytać i pisac o "kopniaczkach" i.t.p. Dlaczego komuś to
          przeszkadza. Czy mamy pozbawiać sie uczuć? Są tu posty bardziej i mniej
          poważne.Te poważne dotycza rzczywistych problemów, a te mniej poważne są
          dzieleniem się radością miedzy tymi jak nas ktoś tu nazywa "histeryczkami"
          Jeśli komuś to przeszkadza poprostu nie musi tego czytać. Przecież to forum nie
          jest niczyją własnością. Jeśli pojawią sie jakieś błędy to z góry wszystkie
          oburzone panie przepraszam.
          • anolia Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 24.03.04, 17:46
            Aha wyżej wysłało mi się to samo dlatego przepraszam. nie wim jak to sie
            stało,że tam to umieściłam.
    • ligia76 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 24.03.04, 23:08
      triss_merigold6 pyta w swoim poście o konkrety.
      Nie zauważyłam pytania .."a co Wy o tym myslicie ?.."
      Więc jak ktoś zna odpowiedź na JEJ pytanie, niech odpowie, a jak nie niech
      zamilknie, lub tez założy osobny watek pt: ".. a co Wy myślicie o ...".

Totalny kocioł.

Pozdrowienia
      Ligia
      • aniutek Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 25.03.04, 04:59
        uffff przeczytalam wszystko, zastanawiajace, ze zwykle pytanie kobiety w ciazy moze wzbudzic taki
        jad. im wiecej wiary tym tego jadu wiecej, jak to jest? he????
        moim zdaniem - bezsensu.

dziekuje myelegans za wyjasnienia, odpowiedz na pytania dreczace wiele przyszlych matek.

tris, wyrazy wspolczucia z powodu smierci Mamy, czas ukoi a czlek silny jest i odrasta jak trawa.
        Trzymaj sie, dzielna z Ciebie kobieta a zapoczatkowany przez Ciebie watek pokazal jacy naprawde
        jestesmy, jak latwo przypinamy laty, jak nietolerancyjni i zacietrzewieni w swoich wiarach a stad juz
        tylko krok do fanatyzmu.
        Lepsi gorsi.... ech to nie tak, wszyscy jestesmy rozni !! i cale szczescie smile

PS.
        a tym najglosniej krzyczacym przypomne " kto bez winy niech pierwszy rzuci we mnie kamieniem"
        • melka_x DO ANIUTKA 25.03.04, 12:01
          aniutek napisała:
          > uffff przeczytalam wszystko, zastanawiajace, ze zwykle pytanie kobiety w
          ciazy
          > moze wzbudzic taki
          > jad. im wiecej wiary tym tego jadu wiecej, jak to jest? he????

Aniutku przejrzyj proszę jeszcze raz wszystkie posty i zastanów się co
          wzbudziło takie emocje.
          NIE SAMO PYTANIE TRISS.
          Post o karze boskiej -nazwijmy go delikatnie eeeee... no może nieprzemyślanymwink-
          jest jeden. Wypowiedzi osób, które są absolutnie pewne, że utrzymałyby ciąże w
          przypadku wad jest również bardzo niewiele i tak jak choćby post Anolii - choć
          mnie dziwi jej kategoryczność i pewność, że to takie proste- nie trącą jadem.
          No i pamiętajmy o proporcjach; kilka takich postów na 130 w tym wątku to nie
          jest chyba porażająca liczbasmile.

A co najciekawsze ŻADNA z matek ciężko chorych dzieci nie rzuca w Triss
          kamieniem z powodu jej pytania, przeciwnie to są akurat osoby, które wyraźnie
          mówią, że takie decyzje są koszmarnie trudne i że czasem nie ma dobrych
          rozwiązańsad.

>a zapoczatkowany przez Ciebie watek pokaz
          > al jacy naprawde
          > jestesmy, jak latwo przypinamy laty, jak nietolerancyjni i zacietrzewieni w
          swo
          > ich wiarach a stad juz
          > tylko krok do fanatyzmu.

Jeśli pijesz do autorki postu o karze boskiej - to zgadzam się, chociaż ja
          bardziej podejrzewam zwykłą bezmyślność i brak wyobraźni niż programowy
          fanatyzm. Generalnie jestem za tym żeby takie posty olewać. Tylko czasem mam
          wrażenie, że wygodniej jest się do nich odnosić, bo wiadomo jedna tak wypowiedź
          jest wspaniałym zaproszeniem dla dzielnych, samozwańczych tropicieli ciemnoty,
          dyktatury sutann, polskiej zaściankowości, zacofania etc etc.
          Jeśli do reszty to nie bardzo rozumiem. Odpowiedzialność zbiorowa?

Fakt, że tak wiele osób poczuło się dotkniętych FORMĄ w jakiej mówi w tym wątku
          się o ciężko chorych dzieciach chyba nie świadczy o braku tolerancji?

Matki takich dzieci mają prawo domagać się szacunku. Mają prawo protestowac
          przeciw używaniu określeń powszechnie uznawanych za pogardliwe. Wyciąganie na
          tej podstawie wniosków o fanatyzmie jest ogromnym intelektualnym nadużyciem.

Walka o to, żeby w upośledzonych dzieciach widzieć przede wszystkim ludzi nie
          dowodzi ani nietolerancji, ani fanatyzmu, ani jadu, ani zacietrzewania, ani
          religijności.
          Nie trzeba być tajnym agentem kółka rózańcowego bab ze wsi sprzed 60 lat, nie
          trzeba czarnej dyktatury Kościoła (i takie okreslenia padły skoro już mówimy o
          zacietrzewieniu) żeby oburzać się na określenia downy, takie istoty etc etc.

Ja akurat wyjątkowo dużo jadu, zacietrzewienia i złych emocji widzę w postach
          Triss.
          A przede wszystkim wyjątkowo dużo pogardy.
          Mam wyciągać przykłady?

Jeszcze raz, ja też mam swoją mantręwink: nie chodzi o to, CO mówi Triss, chodzi
          o to JAK to robi.
          A zrobiła to w taki sposób, że wiele osób wyjątkowo celnie zraniła.

Słusznie zauważyła wieczna Gosia, że to forum różni się od wielu innych. Chyba
          się zgodzisz ze mną Aniutku że niewiele z nas by chciało, żeby wyglądalo ono
          podobnie do forum Gazety. Jeśli Triss rozmawiając z mężem czy znajomymi używa
          słów "downy" coż nie podoba mi się to, ale co z tego? Natomiast tutaj na forum,
          które jest przestrzenią publiczną powinna przestrzegać pewnych norm.

A tak już do nie do Ciebie, raczej do Triss: przykład na straszliwe skutki
          terroryzmu poprawnych polityczniewink. Mój ojciec psycholog na studiach (przełom
          lat 50. i 60.)spotkał się jeszcze z następującą klasyfikacją upośledzeń:
          idiota, debil, imbecyl. Mój mąż psycholog zna już zupełnie inną terminologię.
          Nie zawsze w poprawności politycznej chodzi o zastępowanie słowa "nie"
          słowem "inaczej".
          Zresztą tamtej terminologii przestano używać na długo przed powstaniem terminu
          poprawność polityczna, nie wycierajmy więc sobie nią buziek (brzytwa Okhama;
          nie mnóżmy bytów bez potrzebysmile.

Pozdrawiam,
          Magda
    • olga50 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 25.03.04, 09:28
      Triss.
      Mam nadzieję, że ze względu na wielkie zainteresowanie jakie wywołał temat
      twojego autorstwa, poinformujesz wszystkie kobiety jak ci poszło na badaniach.
      No i oczywi?cie podzielisz się rado?ciš jakš jest noszenie w sobie dziecka -
      zdrowego dziecka!Bo Ono będzie zdrowe - zobaczysz!
      • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 25.03.04, 10:59
        Oczywiście, że poinformuję, niezależnie od wyników. W końcu dorosła jestem,
        wiem co robię, decyzje podejmuję świadomie i uważam, że nie mam się czego
        wstydzić. Myślę, że wszystko będzie ok.smile
        Ciekawe - po moim wątku pojawiło się kilka z pytaniami o badania prenetalne,
        badanie przezierności karkowej i podobnych. Czyżby zebrało się kobitkom na
        odwagę, bo joby poszły na mnie?
        • melka_x MANTRA 25.03.04, 12:17
          > Czyżby zebrało się kobitkom na
          > odwagę, bo joby poszły na mnie?
          Triss proponuje Ci myślówę pt "za co zebrałam joby?".
          Twoja sugestia: "za przekonanie, ze ciaże z wadami usunęłabym, odwagę w
          głoszeniu niepopularnych pogladów, za bezkompromisowość, za nieugiętość wobec
          poprawności politycznej itd itd itd"
          Moja sugestia: "za formę, moja droga, za formę mówienia o dzieciach
          upośledzonych bez itd itd itd, TYLKO za to".
          Jak widać każdy ma swoją mantręwink)).
          M.
          • wieczna-gosia Re: MANTRA 25.03.04, 12:39
            Z jobami zgadzam sie z melka wink)
            Triss internet pozwala nam napisac rzeczy ktorych w twarz drugiej osobie bysmy
            nigdy nie powiedzieli. Nawet jako osoba nieugieta i bezkompromisowa zaloze sie
            ze nie walniesz matce dziecka chorego (jakkolwiek)- masz downa, pokurcza,
            potworka, roslinke. Co najwyzej nie powiesz Och, jaki sliczny aniolek lub nie
            powiesz nic. Warto pamietac ze po drugiej stronie ekranu nie siedza literki
            tylko ludzie.
            Dlatego wlasnie pozostale watki o przyziernosci karku nie zmienily sie w
            pyskowke.
            I NIE twierdze ze wylacznie w tym twoja wina, bo do tanga trzeba dwojga do
            dyskusji takoz i poniezej pewnego poziomu nalezy sie nie odzywac. Pewnych
            rzeczy nie da sie naraz wytlumaczyc- ja mam wyjatkowo tolerancyjnych rodzicow a
            jednak gdy zapisalam dzieci do integracyjnego przedszkola wzbudzilam afere
            rodzinna- z debilami zapisalam???? Mama tesciowa i ciotki straszyly mnie jak to
            moje dzieci wyjda niedouczone, poharatane emocjonalnie i inne horrory. Co
            wyszlo- fajne dzieciaki, ktore wiedza ze z dzieckiem ktore chodzi o kulach
            mozna sie scigac bo sie wygrywa ale nie warto sie z nim bic bo kule sa twardsze
            od raczek i dluzsze. I wiedza jak podniesc wozek zeby pomoc wjechac na schody.
            I ze powiedzienie "jak ci idzie" do dziecka ktore nie chodzi nie jest
            nietaktem. I ze z chlopcem z atrofia miesni mozna sie swietnie bawic tylko
            kazda zabawke mu trzeba podac do reki a nie powiedziec "wez se". I moja
            tesciowa teraz juz nic nie mowi wink) i sie nie martwi wink)

I lece po te dzieci do przedszkola papa
            • triss_merigold6 Chwila... 25.03.04, 21:01
              Określenia "Down" użyłam raz i to pod koniec dyskusji.
              Określeń "roślina", "potworek" zdaje się nie podawałam. Jasne, że matce
              upośledzonego dziecka nie powiedziałabym nic przykrego, sądzę, że nic bym nie
              powiedziała bo nic sensownego nie przyszłoby mi do głowy (wyrazy współczucia -
              to chyba nie o to chodzi).
              Co do przedszkola integracyjnego to uważam pomysł za jak najbardziej sensowny,
              przynajmniej takie sprawia wrażenie z reportaży prasowych.smile
        • wieczna-gosia Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 25.03.04, 12:21
          Triss wpisz sobie w wyszukiwarke przyziernosc karku tu albo na w oczekiwaniu.
          Polowa majowek chyba robila badania prenatalne i normalnie o tym napisaly. Albo
          amniopunkcje sobie wpisz. Takie tematy pojawily sie juz wielokrotnie Kolumbem
          zadnym nie jestes ani cierpiaca za miliony. Ty tez wyluzuj. Kobitkom sie
          predziej przypomnialo ze cos takiego istnieje i po informacje przyszly, bo w
          koncu badania prenatalne do najpopularniejszych (i najtanszych) nie naleza.
          • melka_x IMiDz 25.03.04, 12:50
            dobra dobra już idę sobiewink
            Tylko skoro o tych badaniach: warszawiankom polecam IMiDz, bez skierowania sie
            co prawda płaci, a Triss raczej się nie klasyfikujesz do takowego, ale są tam
            lekarze - fachowcy - praktycy a nie lekarze-etycy-teoretycy. Mowiac wprost:
            gdyby wyniki badań były złe, to oni podejmą się usunięcia ciąży. Zrobią to
            legalnie i za to już nie zapłacisz. Jest też prof. Helwich, szefowa
            neonatologii, człowiek wielkiego rozumu, doświadczenia i serca, która -gdyby
            jednak ogarnęły Cię wątpliwości- uczciwe powie wszystko (na tyle wszystko na
            ile stan wiedzy pozwala ofkors) o rokowaniach i jakości życia takiego dziecka.
            • amania Re: IMiDz 25.03.04, 18:34
              Potwierdzam. IMiDz w Warszawie ma mądrych i rzeczowych lekarzy, którzy starają
              się podjejmować decyzje najlepsze dla kobiety. Zresztą CZMiD w Łodzi również.
              A co do ZD, to przy decyzji konsylium lekarskie bierze pod uwagę, czy dzieko ma
              inne wady, które często występują przy trisomii. Jeśli takich wad nie ma lub są
              niewielkie, to może się okazać, że nie ZD nie będzie wystarczającym powodem do
              terminacji ciąży.
              • triss_merigold6 Re: IMiDz 25.03.04, 21:08
                Na Kasprzaka mam termin, teraz będę dzwonić do Łodzi bo może tam jest nieco
                taniej. Na razie na Kasprzaka rozmowa była dość konkretna.
                Dla mnie sam ZD jest wystarczającym powodem do terminacji ciąży, inne
                występujace równocześnie wady w tym przypadku już naprawdę nie mają znaczenia.
                Jeśli konsylium w najgorszym razie potraktuje mnie jak żywy inkubator to
                zostaje nieśmiertelne podziemie i ewentualnie skorzystanie z paszportu.
                • amania Re: IMiDz 25.03.04, 23:50
                  "....może zdecydować się na przerwanie ciąży "jeżeli przesłanki medyczne
                  wskazują na duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia
                  płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu [...] a płód nie
                  osiągnął zdolności do samodzielnego życia poza organizmem ciężarnej" (Dziennik
                  Ustaw Rzeczpospolitej Polskiej 1996 r., 4 grudnia, Nr 139, Ustawa 646). W
                  praktyce oznacza to, że nie ma możliwości przerwania ciąży w przypadku ciąży
                  trwającej dłużej niż 24 tygodnie." to tekst ze strony ICZMP w Łodzi.
                  Wszystko zależy od tego czy zespół Downa uznany jest za ciężkie upośledzenie
                  czy nie, bo na pewno jest to upośledzenie nieodwracalne.
                  W każdym razie w przypadku wady letalnej proponują zakończenie ciąży nawet po
                  24 tygodniu.
                  Chciałam jeszcze tylko dodać, że samą amniopunkcje robi się zazwyczaj po 14
                  tyg. ciąży, a na wyniki czeka się około 3-4 tygodni. Decyzja o przerwniu ciąży
                  w 18 tygodniu może się okazać trudniejsza niż myślisz....
        • agablues Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 25.03.04, 16:19

>
          > Ciekawe - po moim wątku pojawiło się kilka z pytaniami o badania prenetalne,
          > badanie przezierności karkowej i podobnych. Czyżby zebrało się kobitkom na
          > odwagę, bo joby poszły na mnie?

nie pochlebiaj sobie. Temat jest stary i wielokrotnie podnoszony, ale autorki
          wątków mniej ekscentryczne, po prostu normalne. Potrafiły zadać pytanie i
          uzyskać odpowiedzi nie wywołując tyle szumu wokół swojej osoby.

Przy okazji , warto zobaczyć jak inaczej rozwinął się wątek aanki1 na forum
          Kobieta, dotykający tej samej sprawy. Ciekawe dlaczego....?
          • melka_x Re: Chwila 26.03.04, 13:49
            > Określeń "roślina", "potworek" zdaje się nie podawałam.

Nie, mówiłaś tylko o downach i pełnowartościowych ludziach.

I tylko po prośbie (nie adresowanej do Ciebie - fakt), żeby nie używać
            słów 'takie istoty', 'roślinki' etc własnie Ty się odezwałaś, żeby nie mylić
            namolnej poprawności politycznej z empatią. Więc tamtym postem (w określonym
            momencie, w określonym kontekście i będacym odpowiedzią na tamten konkretny)
            wzięłas pośrednią odpowiedzialność i za takie słowa.

Triss_merigold6 napisała:
            > Określenia "Down" użyłam raz i to pod koniec dyskusji.

Bo jak wiadomo, raz to się nie liczywink)).

Wiem, że nie powinnam podciągać już tego wątku.
            ALE NIE UMIEM POWSTRZYMAĆ SIĘ OD POWIEDZENIA, ŻE KILKU OSOBOM NADAL NALEŻĄ SIĘ
            PRZEPROSINY.
            Nawet jeśli Triss Twoją intencją nie było zranienie matek ciężko chorych
            dzieci, to zrobiłaś tocrying((. I w takich momentach mówi się 'przepraszam'.
            • adasari Re: Chwila 26.03.04, 22:17
              Ona jeszcze gdzieś tam wyżej napisała o urodzeniu chorego płodu.
              Czyli dla niej określenie płód jest wartościującym,a nie oznaczającym czas.
              Jak się urodzi zdrowe to bedzie dziecko.
              A jak się urodzi chore to jest płodem.

Pokory kobieto,pokory.

• saabena Re: Chwila 27.03.04, 20:52
              Mnie osobiście nie zależy na przeprosinach wyduszonych z Triss w imię
              poprawności politycznej (cokolwiek by pod tym mianem nie rozumieć).
              Triss napisała to co myśli i w jaki sposób myśli, a myśli... no właśnie. Myśli
              jak znakomita większość ludzi w Polsce, gdzie „down” jest wyzwiskiem jakim
              obrzucają się dzieci w szkole. Gdzie problemy ludzi niepełnosprawnych traktuje
              się jak rodzaj nieeleganckiego trupa – upycha się go do szafy, zamyka na klucz
              i modli się żeby czasem nie wypadł. Gdzie powszechnie panują stereotypy z lat
              60-tych wśród lekarzy i nie-lekarzy. Gdzie matce dziecka niepełnosprawnego nie
              ma się nic więcej do powiedzenia poza wyrazami kondolencji. Gdzie pokazanie się
              z dzieckiem niepełnosprawnym na spacerze budzi niezdrową sensację (to łypanie
              spod oka, komentarze –„że też ma odwagę z TAKIM CZYMŚ się pokazywać, skaranie
              boskie”wink, lub lęk („dobrze że to nie na mnie padło”wink, lub niezdrowe współczucie
              („oj, bidny, ty bidny, biedaku, debilku, i biedna mamusia też”wink, najlepiej
              TAKIE COŚ wytruć lub zamknąć w odosobnieniu, niech sobie tam wegetuje jak
              roślinka, a normalnych ludzi niech nie kłuje w oczy swoją nienormalnością. Tak
              było przedtem, tak jest teraz. Śmiem przypuszczać że tak będzie dalej. Bo – nie
              wytykając palcami – osoby z podejściem takim jak Triss przekażą swoje lęki,
              uprzedzenia, niewiedzę - swoim dzieciom. Bo co innego mają im przekazać? No
              chyba że naukę empatii Tris włączy do katalogu nauk dla pełnowartościowego
              człowieka jakiego chce wychować. To normalne, że się boi tego czego nie zna –
              Triss nie poznała problemu dzieci upośledzonych pomimo że jak z rękawa i na
              zawołanie sypie przykładami nieszczęść i niepowodzeń prokreacyjnych w jej
              najbliższym otoczeniu. Nie namawiam i nie życzę nikomu zapoznania się z tematem
              na własnym przykładzie. Ale może z tego całego zamieszania choć kilka rzeczy
              zostanie w pamięci – upośledzony też człowiek i choć szczątkowy szacunek
              ogólnoludzki mu się należy, niezależnie od miejsca gdzie sika; upośledzenia nie
              są zaraźliwe – możesz śmiało usiąść w autobusie przy dziecku z zD; nie gap się
              jak wrona w kość na „odmieńca”, ale nie unikaj jego wzroku; nie traktuj jego
              matki jak trędowatej – bo nie jest, nie traktuj jej jak osoby pożałowania
              godnej – bo nie jest; nie współczuj jej dziecka upośledzonego – tylko tego jak
              traktuje ich otoczenie. Tyle na początek, a potem jakoś pójdzie.
    • aankaa1 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 26.03.04, 16:07
      Triss, znajdź lekarza, któremu będziesz ufała. Doda otuchy, nakrzyczy kiedy
      trzeba, uspokoi, uszanuje wszystkie Twoje decyzje i pomoże ewentualnie znaleźć
      rozwiązanie, gdyby coś było nie tak (odpukać!!!).
      Jeszcze przed zajściem w ciążę, zadałam mojemu ginekolowi pytanie o wady m.in.
      ZD i usłyszałam, że nie jest to wada, króra jest wskazaniem do terminacji
      ciąży. Przynajmniej w Poznaniu. Dziewczyny na forum odpowiedziały, że są
      lekarze, którzy takie skierowania wystawiają czy wystawiliby.
      Od siebie mogę tylko dodać, że w życiu trzeba podjejmować różne decyzje i od
      nas samych zależy jakie one będą, i jak będziemy z nimi dalej żyć.
      Pozdrawiam
      • soucoupe Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 26.03.04, 16:54
        Jedno slowo komentarza do twoich slow:
        "w życiu trzeba podjejmować różne decyzje i od
        nas samych zależy jakie one będą, i jak będziemy z nimi dalej żyć."

Trzeba miec prawo do podejmowania decyzji. Poki co prawo to jest ograniczone
        do takiego zakresu, że decyzja o aborcji jest niemalże niewykonalna.

• aankaa1 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 26.03.04, 18:14
          Poki co prawo to jest ograniczone
          > do takiego zakresu, że decyzja o aborcji jest niemalże niewykonalna.
          >
          Niestety tak jest. I zasmuca mnie to bardzo. Bo w życiu mogą się zdarzyć bardzo
          różne sytuacje. Bardzo ciężko znaleźć wśród lekarzy kogoś z kim można rozsądnie
          porozmawiać nawet teoretycznie gdy człowiek nie wie, obawia się, zastanawia co
          by było.... Wiadomo, że wszystkie się tego boimy. Może tylko niektóre bardziej
          o tym myślą.
    • gosiaz75 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 27.03.04, 01:03
      Tak a'propos tematu...
      "Depresje i samobójstwa należą do najczęstszych następstw aborcji. Samobójstwa
      występują po aborcji 5,8 raza częściej niż po porodzie. Innym odczuwanym
      skutkiem może być lęk, który czasem przeradza się w napady paniki. Ponadto
      bezsenność i koszmary senne. U części osób może wystąpić oziębłość seksualna, u
      innych przeciwnie - seks nieostrożny z wieloma partnerami, ponadto nadużywanie
      alkoholu oraz innych substancji psychoaktywnych. Problemem może być także
      przytłaczające poczucie winy. Jest grupa osób, która po przeżyciu aborcji unika
      refleksji nad sobą poprzez zachowania ucieczkowe - pracoholizm, seksoholizm.
      Problemem szczególnie u kobiet może być głodzenie się jako forma opóźnionego
      samobójstwa lub podążania za odrzuconym przez aborcję dzieckiem. Część mężczyzn
      ma problemy z potencją, seks nie jest już dla nich tak radosny, spontaniczny i
      bezpieczny, w jakimś sensie staje się "śmiercionośny". Duża grupa związków po
      aborcji się rozpada albo - jak to często bywa w Polsce - związek trwa, ale
      dochodzi do nasilenia wcześniejszych trudności w relacjach między małżonkami.
      Doświadczenie aborcji wpływa nie tylko na kobietę, mężczyznę, ale także na
      rodzące się w tym związku dzieci."
      Fragment pochodzi z artykułu zamieszczonego we wczorajszej Rzeczpospolitej.
      Całość tu:
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040326/nauka/nauka_a_4.html?k=on;t=2004032620040326
      • mattylda Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 27.03.04, 09:58
        Gosia, za przeproszeniem: to nie jest a propos tematu, tylko straszenie Triss.
        Opłotkami, ale zawsze. Dziewczyna nie o skutki aborcji pytała, ale prosiła o
        szczegóły dotyczące wad letalnych. Dlaczego tyle z nas za wszelką cenę próbuje
        moralizować?
        Trzymajcie się, dziewczyny! Radości z bobasów przede wszystkim!
        Matylda
        • joasiiik24 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 27.03.04, 10:12
          UWAZAM ZE JUZ WYSTARCZAJACO ZOSTALO POWIEDZIANE...PROSZE DZIEWCZYNY NIE
          PODCIAGAJMY TEGO FATKU DO GORY...NIE MA SENSU!!!!

ASIA I 37 TYG kACPEREK
        • gosiaz75 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 27.03.04, 12:08
          mattylda napisała:

> Gosia, za przeproszeniem: to nie jest a propos tematu, tylko straszenie
          Triss.
          > Opłotkami, ale zawsze. Dziewczyna nie o skutki aborcji pytała, ale prosiła o
          > szczegóły dotyczące wad letalnych. Dlaczego tyle z nas za wszelką cenę
          próbuje
          > moralizować?

Dziewczyny nigdy nie pytają o ew. skutki aborcji. Ale potem muszą z tymi
          skutkami żyć. Więc jak już podejmować decyzję to chyba lepiej z pełną
          świadomością!
          Co do moralizowania - celowo nie napisałam od siebie ani jednego zdania, bo
          nie miałam zamiaru moralizować. Każdy zrobi z tym tekstem co uważa - to już
          jego wybór, jego sprawa. Po prostu pomyślałam, że przed podjęciem ostatecznej
          decyzji warto wiedzieć, co może dziać się później(i np. oprócz kasy na zabieg
          odkładać kasę na psychoterapię). Tylko tyle.
          Również pozdrawiam i życzę zdrowych dzieci.
          • anatemka Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 28.03.04, 10:48
            triss, nie czytałam całego wątku, bo generalnie nie interesuje mnie ta
            dyskusja, jesli nie masz jeszcze namiaru na zrobienie testów z krwi, to chętnie
            ci pomogę, napisz na gazetowego priwa. Apropo, znam bardzo dużo 19-20 letnich
            kobiet które urodziły dziecko z wada genetyczną (z.downa, trisomia 18, itd)-to
            do tych którzy uważaja że nie są w grupie ryzyka.
            • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 28.03.04, 11:21
              Dzięki, wiem gdzie można robić testy z krwi ale daruję sobie. Mam termin
              amniopunkcji na 17 maja i jest to badanie dające bliższe prawdy wyniki niż test
              Pappa. Również znam przykłady młodych, sporo młodszych ode mnie kobiet, które
              mają lub miały upośledzone dzieci, mimo, że nie były w grupie ryzyka. Za własny
              komfort psychiczny zapłacę te 1200 zł ale będę spokojniejsza.
          • triss_merigold6 Re: Jakie wady są wskazaniem do przerwania ciąży? 28.03.04, 11:27
            Gosiu nie nie interesują mnie skutki aborcji podawane za kościelnymi źródłami.
            Nie pytam, bo jestem zdecydowana. Perspektywa urodzenia i wychowywania
            upośledzonego dziecka jest dla mnie osobiście gorsza niż terminacja ciąży przez
            aborcję. Do cudzych decyzji się nie wtrącam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka