mimik5 02.04.04, 10:35 MOŻE WIECIE JAKA JEST NORMA HEMOGLOBINY W CIĄZY? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewelsia Re: HEMOGLOBINA W CIĄZY? 02.04.04, 12:05 hemoglobina, symbol HGB. norma dla kobiet wynosi 12-16g/dl . u kobiet w ciąży wskaźnik ten bliższy jest dolnej granicy. jeśli jest niższy może świadczyć o niedokrwistości. Odpowiedz Link Zgłoś
werata Re: HEMOGLOBINA W CIĄZY? 02.04.04, 12:07 Dla kobiet w ciąży norma jest od 11g/dl. werata 31tc Odpowiedz Link Zgłoś
elzi Re: HEMOGLOBINA W CIĄZY? 02.04.04, 15:15 hej, ja wczoraj odebralam wyniki i okazuje sie ze hemoglobina ma byc od 12-16 g/dl. Ja mam troche za malo bo 10.8 i dlatego musze zwiekszyc dawke przyjmowanego zelaza. Pozdrawiam, elzi Odpowiedz Link Zgłoś
magdalia2 Re: HEMOGLOBINA W CIĄZY? 02.04.04, 16:02 Z tego cowiem to zaczyna się od 12. Ale nieiwlkie odchylenia nie sąpowodem do niepokoju. Preparaty żelaza mogą więcej zaszkodzić (biegunki, zatwardzenia)i lepiej spokojnie obserwować zjawisko niż od razu się faszerować Odpowiedz Link Zgłoś
werata Re: HEMOGLOBINA W CIĄZY? 02.04.04, 18:11 Te dane normy są podawane na naszych wynikach dotyczą przeciętnej, ale dla kobiet w ciąży dolna granica jest 11g/dl. U mnie to wyglądało tak, że w 16 tc miałam 12,3 a już 24 tc miałam 11,6 dlatego lekarz przepisał mi sorbifer. I teraz po 8 tygodniach przyjmowania czyli w 31 tc mam 11,4 czyli bardzo nieznacznie spadła (tylko o 0,2), ale nie tak, jak pomiedzy 16 i 24 tc. Bardzo ważne jest, aby ułatwiać przysfajanie żelaza zjadając dużo natki pietruszki, ja też pijam 2 x w tygodniu sok z buraków (paskudztwo ale widzę, ze warto! Pozdrowienia!!! Ważne jest Odpowiedz Link Zgłoś
beciaw77 Re: HEMOGLOBINA W CIĄZY? 02.04.04, 18:28 Rzeczywiście norma hemoglobiny to 12-16 u kobiety. ale od mojej giny wiem, że dopiero kiedy spadnie ona blisko granicy 11 powinno się przyjmowaz żelazo... u mnie wygladało to dosć zabawnie... w 12 tyg. 12,2 w 16 tyg. 12,6 później w 20/21 spadła do 11,9 ale gina powiedziała poczekamy zobaczymy co będzie no i w 27/28 tydzien moja hemoglobina skoczyła na...13,6! wszyscy byli w szoku a ja chyba w najwiekszym! dziś po wizycie mam nowe wyniki i minimalny spadek w 32 tyg. 13,1 więc nie ma normy ze w ciąży zawsze musi spadać i spadać na łeb na szyje.... nie wiem kochane czy to dziedziczne (moja mama na porodówce miała 11,9! przy bliźniakach!) ale myslę że dieta tez wiele robi (ten sok z buraków pewnie równiez pomaga - choc ja piłam tylko na poczatku, teraz nie pije bo mnie odrzuciło) Pewnie zastanawiacie się co ta babka wcina?! sma nie wiem...noże widelce...hehe żartuję ale w mojej diecie dominuje nabiał i praktycznie każdego dnia na sniadanie pochłaniam miskę (bo trudno to nazwac miseczką) płatków kukurydzianych z mlekiem(zawierają żelazo) do tego pijam dość często kakao,soki z marchewki,jem dużo surówek i pozwalam sobie czasem na gorzką czekoladę oraz(moim zdaniem) pyszny dip do krakersów ze szpinaku...spróbujcie jest smaczny i zdrowy! OTO PRZEPIS: paczka mrożonego szpinaku(odmrozić wycisnąć wodę) zetrzec do tego srednią białą rzodkiew trzy małe cebuliki (te fioletowe-tzw czerwone)skroic drobniusieńko dorzucić ze 3 łyżki majonezu i troche smietany lub odwrotnie(bedzie mniej kaloryczne)i do smaku przyprawę Delikata (ponoć obowiazkowo niebieską!) wszystko wymieszać(ma powstać jednolita dość soczysta masa) i smarowac krakersy! bardzo dobre!a do tego szpinak to solidna porcja żelaza! Życzę smacznego! POZDRAWIAM! Becia i 32 tygodniow Niespodzianka! Odpowiedz Link Zgłoś
beciaw77 Re: HEMOGLOBINA W CIĄZY? 02.04.04, 19:08 sorrki sprawdziłam w przepisie Delikata obowiązkowo(nie wiem dlaczego bo to przepis od kolezanki) zielona nie niebieska! Odpowiedz Link Zgłoś
milenaj9 Re: HEMOGLOBINA W CIĄZY? 15.04.04, 17:57 chyba musze spróbować tego przepisu,w 11 t.c miałam10;8,musialam brac zelazo w tabletkach,ale stasznie mi po nim było niedobrze,teraz jestem w 17t.c i hemoglobina skoczyła mi do 12,oby znowu nie spadła,pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś