18.10.10, 22:35
Mam poważne pytanie... Cztery lata temu urodziłam pierwsze dziecko. Mieliśmy konflikt serologiczny.Ja mam grupę A Rh-,a mąż 0 Rh+. Ku ogromnemu zdziwieniu lekarzy mój organizm wytwarzał przeciwciała,co ponoć nie powinno mieć miejsca podczas pierwszej ciąży. Ciąża była dokładnie monitorowana. Nie zliczę nawet tych wszystkich badań,które miałam w tamtym czasie.Ciążę donosiłam i urodziłam szczęśliwie zdrowego synka. Oszołomiona porodem i przeżyciami nie zwróciłam uwagi na bardzo ważna rzecz.... Jeszcze w szpitalu robiono dziecku i mnie badania krwi. Pamiętam,że mieliśmy we krwi te przeciwciała.Ale nie podano mi zastrzyku z immunoglobuliną... Teraz kiedy synek podrósł myślimy o drugim dziecku. Ale boję się ponownych problemów w związku z konfliktem... Skoro był konflikt i wytwarzałam przeciwciała,to dlaczego nie kwalifikowałam się do podania zastrzyku??? Nie rozumiem...
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Witam!!! 18.10.10, 22:51
      Nie kwalifikowałaś się dlatego,że Twój organizm już wytworzył p/ciała przeciwko krwinkom dziecka.Czyli Odczyn Coombsa miałaś (+)i jakieś tak miano przeciw ciał np.1:32 etc.
      Może kiedyś miałaś przetaczaną krew?
      Jaki miałaś Odczyn Coombsa?
      A może był to konflikt nie w grupie Rh tylko w grupach głównych krwi czyli w układzie AB0?
      Podaje się pacjentkom tym,które nie mają konfliktu,a jedynie niezgodność serologiczną w zakresie czynnika Rh i ich organizmy nie wytworzyły p/ciał.
      Bo konflikt i niezgodność to dwa różne pojęcia i zjawiska.
      • alusik1212 Re: Witam!!! 18.10.10, 23:17
        Tak,miałam przetaczaną krew,ale to było ponad 20 lat temu... W następnej ciąży wzrasta zagrożenie, czy będzie takie samo jak w pierwszej?
        • malgosiek2 Re: Witam!!! 19.10.10, 06:50
          alusik1212 napisała:

> Tak,miałam przetaczaną krew,ale to było ponad 20 lat temu...

No i masz odpowiedź na swoje pytanie dlaczego już przy pierwszej ciąży wystapił konflikt.
          Więc lekarze nie powinni się dziwić o ile im powiedziałaś o tym przetoczeniu krwi,bo to bardzo ważna rzecz wbrew pozorom.

>W następnej ciąży wzrasta zagrożenie, czy będzie takie samo jak w pierwszej?

Może,ale nie musi.
          A jak juz to konflikt najbardziej sie rozwija w końcówce II trymestru oraz w III trym.
          Musisz być pod kontrolą poradni przyklinicznej/szpitalnej,robić częściej Odczyn Coombsa,usg oraz możesz mieć korodcentezę czyli pobieranie krwi płodu,aby stwierdzić czy dziecko sie nie anemizuje i jaką ma morfologię oraz inne wskaźniki.
    • wieczna_zuza Re: Witam!!! 19.10.10, 10:23
      alusik1212

Zapraszamy na wątek "Konflikt serologiczny II" smile Nie zostaniesz z problemem sama. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka