Dodaj do ulubionych

Pęcherzyk ciążowy i beta HCG

12.11.10, 17:25
Mam pytanie do Was.
Przyjmowałam tabletki antykoncepcyjne przez 3 lata.
Po odłożeniu pierwsza miesiączka pojawiła się po 33 dniach, kolejna po 30 dniach , trzecia- po 32 dniach. Czwarta się nie pojawiła ponieważ okazało się, że jestem w ciąży.

Ostatni @ miałam 26.09.
8 listopada byłam u mojego ginekologa, który stwierdził iż ciąża znajduje się w macicy, jest to 6t1d.Natomiast ciąża jest zbyt mała jak na swój wiek. Wykrył tylko pęcherzyk ciążowy o wielkości 0,54 cm, nie potrafił stwierdzić czy jest zarodek. Kazał czekać 3 tygodnie i przyjść na kontrolę.Powiedział również , że przyczyną mogą być moje zbyt długie cykle. Rzeczywiście tak może być?

Zrobiłam betę, żeby zobaczyć czy ok. W poniedziałek będę wiedzieć jak przyrasta. Natomiast pierwszy wynik: 2830 mlU/ml. Oczywiście mam problem z interpretacją. Normy podane na wyniku to:
ciąża 1,3-2 tydzień: 16-156
ciąża 2-3 tydzień: 101-4870
ciąża 3-4 tydzień: 1110-31500
ciąża 4-5 tydzień: 2560-82300
itd.
Nie wiem czy to normy po ostatnim okresie, od owulacji czy od zapłodnienia (zagnieżdżenia)- w necie
funkcjonują inne normy. Podejrzewam, że to 3-4 tydzień (od zapłodnienia)- bo owulację miałam gdzieś koło 20dc.
Jak myślicie? Proszę o opinię smile
Obserwuj wątek
    • em.haa Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 12.11.10, 17:36
      Beta ładna. W którym dniu cyklu ja robiłaś? Licząc od OM.
      • kate1238 Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 12.11.10, 17:38
        W 46dc.
        Podejrzewam, że do zapłodnienia doszło ok.20dc
        • em.haa Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 12.11.10, 17:49
          Beta wysoka, spokojnie. DO poniedziałku powinna przyrosnąć o 114% - policz sobie ile to będzie i sprawdź czy tyle ma. Ale naprawdę jest niezła.
          Coś tam musiało się zadziać później.
          Ja w 38dc miałam 3500 i też owulacje po 20dc. Ale widać u Ciebie było to jeszcze później.
    • boo-boo Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 12.11.10, 17:38
      Owszem. mogłaś mieć późną owulację w cyklu w którym zaszłaś.
      • kate1238 Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 12.11.10, 17:57
        Dzięki dziewczyny za odpowiedź, bo sie zamartwiam... chyba niepotrzebnie.

A te normy bety, które podałam to są od zapłodnienia, tak?
        • em.haa Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 12.11.10, 18:15
          Nie wiem skąd je wzięłaś...

NORMY DLA PIERWSZYCH DNI PO OWULACJI (DPO-dni po owulacji)
          Dni po owulacji Zakres hCG inmIU/ml
          10 DPO --
        • boo-boo Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 12.11.10, 19:33
          Napisze ci tak- nie masz co dociekać bo po antykach cykle potrafią wariować i to wybiórczo. Pójdziesz na USG i najważniejsze,żeby wszystko było w porządku z płodem i tyle- choć pewnie lekarz może zasiać jakieś ziarnko niepokoju,że coś nie tak bo będzie liczył wiek ciąży od ostatniej miesiączki, a nie od domniemanego dnia zapłodnienia.
      • dzieciusie3 Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 12.11.10, 18:07
        Tzn.ja powiem tak,do puki nie ma kolejnego wyniku bety nic nie wiadomo bo tak było u mnie.Byłam 11 tyg. w ciąży jak beta rosła ładnie.Na początku też było widać ciąże,na kolejnym USG pęcherzyk.Cały czas lekarzowi nie podobało się,że ciąża jest mała jak na tyg.od OM no ale beta rosła.Kolejne USG miało być widoczne serce i...i nie było widać.Więc lekarz dał jeszcze czas do 7-8 tyg.ale niestety wtedy też nic, a beta cały czas rosła.Absolutnie nie chcę Cię straszyć bo nie o to chodzi,ale trzeba poczekać do kolejnego wyniku żeby porównać.Trzymam za Was kciuki i oczywiście życzę żeby wszystko było dobrze smile Bo tak musi być
        • kate1238 Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 12.11.10, 18:20
          Wiem, że różnie może być. Ale staram się już myśleć pozytywnie.
          Choć podejrzewam, że do zapłodnienia doszło później (prowadziłam obserwacje cały cykl), gdyż test ciążowy zrobiłam dopiero w 34dc i pojawiła się druga kreska, ale bardzoo bledziutka, więc owulacja na pewno była później niż standardowo 14dc.
          • kate1238 Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 12.11.10, 18:22
            Normy beta HCG wzięłam z wyniku, który odebrałam. Normy zależne są od aparatu jakim wykonuje się badanie- z tego co wyczytałam.
          • dzieciusie3 Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 13.11.10, 14:42
            Ja robiłam test tydzień po spodziewanej @ i nie wyszło,że jestem-jedna kreska.Na drugi dzień wyszła blada jak ściana.Wszystko to wskazywało na to,że późno doszło do zapłodnienia-niestety,ciąża po prostu się nie rozwijała.Nie chcę tu być złym prorokiem tylko po dwóch udanych ciążach i trzecim poronieniu jestem bardzo ostrożna.
    • em.haa Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 12.11.10, 18:21
      Jeśli powtórzysz ją w poniedziałek to powinnaś mnie około 6100 (6056)
      A jeśli udało by Ci się jutro gdzieś zrobić to powinnaś mieć około 4700 (4697)
      • kate1238 Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 12.11.10, 18:25
        Ja już dzisiaj zrobiłam rano- dokładnie po 48h od pierwszej, z tym że wynik dopiero będę mieć w poniedziałek
        • em.haa Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 12.11.10, 18:57
          Aha, no to ten niższy wynik.
    • anina-1 Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 12.11.10, 18:34
      skoro owulacja była po 20 dc to musisz liczac tydzien ciąży od @ - jeden odjąć. Te normy laboratoryjne tyg. są podane przy tym gdy @ jest co 28 dni. Tu masz kalkulator
      familie.pl/Ciaza/Przewodnik/graviditetsutrakning.php
    • kate1238 Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 15.11.10, 19:25
      Mam drugi wynik bety.

I badanie 2830 mlU/ml
      II badanie: 4405 mlU/ml (po 48h)

Jak myślicie, dobrze przyrasta?????
      • em.haa Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 15.11.10, 19:33
        A co Ci napisałam wcześniej? Że minimum jaka musi być??
        Ogarnij się!!!!! Dobrze przyrasta.
        • dzieciusie3 Re: Pęcherzyk ciążowy i beta HCG 15.11.10, 20:05
          Bardzo się cieszę smile
          Tak trzymaj !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka