Dodaj do ulubionych

Apap przeciwbolowy

26.12.10, 13:22
hej, powiedzcie mi czy apap jest bezpieczny w stosowaniu podczas ciazy jak jestem w 16 tygodniu,podobno tak,ale chciałam zaczerpnac waszych opini,jestem po usunieciu 2 zebow naraz,strasznie mnie boli a do tego mam spuchnieta buzie,a usuniete miałam w czwartek.wziełam kilka tabletek bo tak mnie boli ze nie da sie wytrzymac,starałam sie zeby odstepy były conajmniej 6-7 godzinne.
Obserwuj wątek
    • joanna.pio Re: Apap przeciwbolowy 26.12.10, 13:34
      Mi lekarz mówił, że oczywiście każdy preparat paracetamolu jest bezpieczny, w tym też apap - ważne, żeby był bez innych dodatków. I lepiej nie przekraczać 3 tabletek dziennie.

Ps. Jeśli jesteś spuchnięta i ból nie jest do wytrzymania - pytanie - czy tak powinno być? Nie paprze się nic? Nie masz stanu podgorączkowego? To byłoby wskazanie do natychmiastowego kontaktu ze stomatologiem - może konieczny jest miejscowo zastosowany antybiotyk?
    • deodyma Re: Apap przeciwbolowy 26.12.10, 13:38
      mozesz spokojnie brac, tylko nie za duzo.
      kilka razy wzielam ze wzgledu na potworne bile glowy, ktore trzymaly po 2-3 dni, wiec nie mialam wyjscia.
    • annajustyna Re: Apap przeciwbolowy 26.12.10, 18:08
      Do 2 dziennie mozna, ale pytanie, czy to pomoze na bol zeba...
    • gosia2122 Re: Apap przeciwbolowy 26.12.10, 18:37
      można tez Paracetamol, 2 x dziennie
      • annajustyna Re: Apap przeciwbolowy 26.12.10, 18:56
        To jest ta sama substancja czynna...
        • aurinko5 Re: Apap przeciwbolowy 26.12.10, 19:48
          Nie piszcie ile tabletek mozna przyjac, bo sa rozne dawki. Mozna miec opakowanie 250 mg, i mozna miec 500mg.
          Nie wolno przekroczyc 2 g na dobe. Jednorazowo mozna przyjac 1g.Paracetamol nie jest szkodliwy dla plodu. Jest toksyczny dla watroby.
          • annajustyna Re: Apap przeciwbolowy 26.12.10, 20:34
            Dla watroby tylko, jelsi do 2-3 h po jego zazyciu spozyje sie alkohol. Do 2 tabletek standardowej dawki, tj. 500 mg. Natomiast wedlug najnowszych badan hamerykanskich zbyt czeste zazywanie paracetamolu uszkadza pluca dziecka (zbyt ciezkie - czyli w podwyzszonej dawce i regularnie, a nie np. raz na miesiac).
            • aurinko5 Re: Apap przeciwbolowy 26.12.10, 22:50
              annajustyna napisała:

> Dla watroby tylko, jelsi do 2-3 h po jego zazyciu spozyje sie alkohol. Do 2 tab
              > letek standardowej dawki, tj. 500 mg. Natomiast wedlug najnowszych badan hamery
              > kanskich zbyt czeste zazywanie paracetamolu uszkadza pluca dziecka (zbyt ciezki
              > e - czyli w podwyzszonej dawce i regularnie, a nie np. raz na miesiac).

Nawet nie wiesz ile dzieci z zatruciem paracetamolem trafia do mojego szpitala. I uwierz mi, nie pily przy tym alkoholu. To samo tyczy sie doroslych.Nie trzeba wypic % zeby doszlo do zatrucia.

A mozesz podac linka do tych badan ? Na profesjonalnych,medycznych portalach nie umieszczono takich informacji.
              • annajustyna Re: Apap przeciwbolowy 27.12.10, 13:39
                Pare miesiecy temu czytalam o tych badaniach. I chyba po niemeicku, nie po polsku (linku nie mam - nie moge robic zakladki do wszytskiego, co czytam) A po jakiej dawce paracetamolu dochodzi zazwyczaj do tego zatrucia? Z tego co wiem, sa ludzie, ktorzy biora do 6 tabletek (standardowej dawki) na raz. No i mieszaja paracetamol z apapem, bo mysla, ze to inny srodek (o mieszaniu aspiryny czy ibuprofenu z paracetamolem nie wspomne)?
                • annajustyna Re: Apap przeciwbolowy 27.12.10, 13:41
                  Mam! I to nie Hamerykanie, a Anglicy...
                  www.innovations-report.de/html/berichte/medizin_gesundheit/bericht-14041.html
                • mia_siochi Re: Apap przeciwbolowy 27.12.10, 15:46
                  nnajustyna napisała:

> (o mieszaniu aspiryny czy ibup
                  > rofenu z paracetamolem nie wspomne)?

Bo? NIe wolno mieszać? wink
            • langolier_maximus Re: Apap przeciwbolowy 30.12.10, 19:52
              o masz a ja apap wielokroc zapijalam piwem
              • annajustyna Re: Apap przeciwbolowy 31.12.10, 14:56
                leki generalnie powinno sie popijac tylko woda mineralna.
    • panna.w.drodze Re: Apap przeciwbolowy 26.12.10, 21:07
      moim zdaniem nie powinnaś brać

zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,8638893,Uwaga_na_srodki_przeciwbolowe_w_ciazy.html
      wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Naukowiec-z-USA-sfalszowal-badania-o-lekach-przeciwbolowych,wid,10933206,wiadomosc.html?ticaid=1b7d6
      • miska-moniska Re: Apap przeciwbolowy 26.12.10, 22:00
        tak, apap i paracetamol jest bezpieczny, w sumie to jedno i to samo. Wątroba tylko mocno obrywa
        • memphis90 Re: Apap przeciwbolowy 30.12.10, 14:29
          Bez przesady z tym "mocno". W standardowej dawce apap wątroby nie rozwali.
    • kaeira Re: Apap przeciwbolowy 27.12.10, 11:25
      Paracetamol (APAP, Panadol, itd) jest bezpieczny i dozwolony w każdym trymestrze. Oczywiście z rozwagą i najlepiej w konsultacji z lekarzem, jeśli to możliwe.

Oto cytat z artykułu z Edziecka, "Zdrowie w ciąży - I trymestr", lek. med. Agnieszka Kurczuk-Powolny,
      "Środki zawierające paracetamol, zażywane sporadycznie, również nie szkodzą. Nie zaleca się aspiryny."
      www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,7195235,Zdrowie_w_ciazy___I_trymestr.html?as=4&ias=5&startsz=x
      Mi na pytanie o to, jak mam się leczyć, jeżeli dostałabym w ciąży grypy z wysoką gorączką, ginekolog (ze Szp. Sw. Zofii w Waszawie) powiedziała, że mogę brać paracetamol w dawce do 4 razy 2 tabletki dziennie - czyli normalnej wskazanej dawce.
      Takie same info jest dostępne w wielu źródłach, np. tu, na stronie NHS, angielskiej służby zdrowia:
      www.nhs.uk/chq/pages/920.aspx?categoryid=89&subcategoryid=891
    • langolier_maximus Re: Apap przeciwbolowy 30.12.10, 19:50
      Mozna wszystkie srodki na bazie paracetamolu.Sama bralam apap przecigoraczkowo w czasie przeziebienia, uznalam ze co jak co ale goraczka katowac sie nie bede, ty tez sie nie katuj bolem wink).Tylko tak w miare oszczednie z tym apapem-jedna tabletka, bo wiem ze na niektorych sredio dziala i biora od razu dwie i w ogole pakuje tego w siebie kilka na dobe
    • quick-share Re: Apap przeciwbolowy 30.12.10, 21:12
      ja pod koniec ciąży tez miałam problem z zebem, bolało jak nie wiem co i brałam apap w maxymalnej dawce czyli po 2 tabletki 4 razy na dobe, i tak ból do końca nie przechodził a jak przestawało działać a jeszcze trzeba było odczekać do kolejnej dawki to myślałam ze zwariuje

w każdym razie synkowi nic sie nie stało od tego apapu wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka