Dodaj do ulubionych

szyjka 37 tydz

28.01.11, 19:24
Dziewczyny byłam dziś u lekarza. 37 tydz ciąży. Lekarz zbadał mnie i powiedział że "szyjka, ujście zewnętrzne przepuszca na dwa palce". Miałam mnóstwo pytań, niektóre nawet spisane na kartce ale dopiero w drodze do domu zdałam sobie sprawę że nie zapytałam co to oznacza że szyjka przepuszca na dwa palce, czy to chodzi o rozwarcie? Głupio mi było dzwonić i dopytywać. Może ktoś rozjaśni mi o co tu chodzi?
Obserwuj wątek
    • czaarodziejka [...] 28.01.11, 20:22
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • pikka6 Re: szyjka 37 tydz 29.01.11, 11:45
      to znaczy że masz już całkiem duże rozwarcie bo ok 4 cm! znaczy też że niedługo może zacząć się poródsmile
    • dahme Re: szyjka 37 tydz 30.01.11, 21:16
      ja usłyszałam to samo na dzień przed porodem, ale prowadziłam bardzo intensywny tryb życia i nie ukrywam chciałam już urodzić - udało się pięć dni przed terminem smile
      • blueberry_beauty Re: szyjka 37 tydz 30.01.11, 22:56
        Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze nie urodziłam i póki co nie czuję niczego specjalnego. Nie oszczędzam się specjalnie bo mam już jedno dziecko, 2 latka, więc jak wiadomo nie poleżę sobie. Córeczkę przenosiłam, zobaczymy jak teraz będzie. Pozdrawiam.
    • atenette Re: szyjka 37 tydz 31.01.11, 08:35
      Rozwarcie zewnętrzne jeszcze nic nie oznacza szczególnego. Ja mam rozwarcie zewnętrzne na 1cm od 30tc, a 1,5cm od 32tc. Teraz jestem w 35tc. Kluczowe jest rozwarcie wewnętrzne.
      • ledzeppelin3 Re: szyjka 37 tydz 31.01.11, 23:03

2 palce to NIE 4 CENTYMETRY, a ok. 1 cm.
        To niewielkie rozwarcie, całkowita prawidłowość w 37 tygodniu.
        Spokojnie możesz dotrwać do 40 tyg albo i dłużej.
        Pod uwagę w badaniu bierze się spoistość szyjki (miękka-twarda), długość jej części pochwowej (od 4,5 cm do całkowitego zgładzenia) i rozwarcie.
        Dodatkowo, co do rozwarcia ujścia wewnętrznego szyjki, u wieloródek (a kobieta przynajmniej raz już rodząca to wieloródka) ujście wewnętrzne i zewnętrzne rozwierają się równocześnie (w przeciwieństwie do pierwiastek).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka