monikazkrainy 03.02.11, 10:49 Hej ! Zaczynam 8 tydzień, 2 tygodnie temu byłam u lekarza i oprócz ciąży zrobił się torbiel. W przyszłym tygodniu mam wizytę, boję się o to moje dziecię. Czy któraś miała torbiel? Dostałam duphaston 3x1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cheeringup Re: torbiel 03.02.11, 10:57 ja też mam torbiel, tzw. czynnościową. To bardzo częste przy ciąży i nie ma się czym martwić, Same się wchłaniają. Odpowiedz Link Zgłoś
martwa_k1 Re: torbiel 03.02.11, 11:25 Miałam 2 torbiele po ok 3 cm średnicy każda, do końca pierwszego trymestru obie same się wchłonęły. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: torbiel 03.02.11, 13:46 Zazwyczaj się wchłaniają ale nie zawsze.Mnie się nie wchłonął i tak urósł ze pierwszą ciążę poroniłam(badania to udowodniły).Lekarze kazali obserwować i nic z nim nie robić(jak mowiłam ze poroniłam mawiali "trudno,tak się często dzieje"),a on tak sobie rósł i rósł... aż w końcu trafiłam na super lekarza który się zajął i mną i torbielem.Robił mi różne badania i na końcu musiałam brać zastrzyki hormonalne żeby sie go pozbyć(gdyby nie zadziałały to na stół operacyjny).Moja walka z torbielem trwała 1,5 roku.Udało się.Teraz mam 3 letnie bliźniaki ;] Odpowiedz Link Zgłoś
cheeringup Re: torbiel 03.02.11, 13:57 Zgodzę się, że trzeba obserwować. Mój gin z kolei powiedział, że organizm czasem sam wytwarza takie torbiele, bo one produkują hormony i przyczyniają się również to podtrzymania ciąży. To chyba zależy od rodzaju torbiela. Ja w trakcie ostatniej wizyty miałam ok 2,5 cm na jajniku. zobaczymy jak wygląda w najbliższy poniedziałek; może już go nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
kille-r1983 Re: torbiel 11.02.11, 22:16 Tak, ja miałam torbiel na prawym jajniku. Po porodzie nie było po niej śladu. Córcia urodziła się zdrowiutka. Odpowiedz Link Zgłoś
agoos91 Re: torbiel 15.02.11, 14:13 Ja przed pierwsza ciaza mialam torbiela na lewym jajniku 3x5 po @ wchlonol sie jak zaszlam w ciaze mialam znow torbiela tym razem na prawym jajniku 15x25 lekarz nie dawal mi szans na to ze urodze ale na usg polowkowym juz go nie bylo i moja corka ma juz 3miesiaca Odpowiedz Link Zgłoś