Dodaj do ulubionych

badania immunologiczne i na trombofilie w ciazy

10.02.11, 14:49
Dziewczyny,czy mialyscie robione badania immunologiczne w ciazy?Ciekawa jestem,co to za badania,jakie nieprawidlowosci moga wykryc i po co sa robione?A trombofilia co to za choroba..?jestem w 28tyg ciazy i leze w szpitalu na niewydolnosc szyjki i przedwczesne skurcze..I zastanawiam sie,czemu ordynator je zlecil..
Obserwuj wątek
    • srubokretka Re: badania immunologiczne i na trombofilie w cia 10.02.11, 15:28
      googiel nie dziala?
      pl.wikipedia.org/wiki/Trombofilia
      Takie badania sa zlecane, jak isnieje ryzyko poronienia. Jak Ci to wyjsdzie, to czekaja cie codzienne zastrzyki, ale ciaze donosisz.
      Powodzenia.
    • comic Re: badania immunologiczne i na trombofilie w cia 10.02.11, 18:32
      Edulka89,
      jestem w 35tc. Mieszkam w 3mieście. Miałam w II trymestrze badania immunologiczne z powodu różnych moich chorób o podłożu autoimmunologicznym (astma, mała ilość płytek krwi - ryzyko krwotoku, choroby tarczycy - u mnie Hashimoto). Te badania są drogie. Ja zapisałam się do Poradni Immunologicznej kiedy jeszcze nie byłam w ciąży, odczekałam 6m-cy i poszłam na 1 wizytę będąc już kulką - początkowo chciałam te badania przed ciążą zrobić ale cóż. Potraktowano mnie bardzo życzliwie - lek zleciła pełen pakiet i wszystko wyszło ok. Nie wiem jakie Tobie zrobią badania - moje (o dziwnych skrótach) informowały, że nie ma ryzyka krwotoku, żadna z moich chorób na maluszka nie przejdzie, a także że choroby te nie są wynikiem np.tocznia (czyli bardziej poważnej i ogólnoustrojowej choroby).
      Dobrze, że badania zrobią Ci za darmo, taj jak mnie, bo są naprawdę drogie.
      Warto żebyś dopytała w jakim kierunku robią te badania. Ich jest mnóstwo.

Pozdrawiam smile i trzymam kciuki za dalszą dobrą ciążę i poród smile
    • kasiak37 edulka89 10.02.11, 18:40
      zapoznaj sie prosze z watkiem na szpilce u gory forum na temat sygnaturek i ich regulaminowej wielkosci.I oczywiscie zastosujwink
    • avelaa Re: badania immunologiczne i na trombofilie w cia 24.12.15, 11:21
      Temat już trochę archiwalny ale być może komuś się to przyda. Badanie na trombofilię wrodzoną wykonuje się nie tylko po poronieniu ale też warto je wykonać w ciąży czy nawet przed planowaną ciążą. Przede wszystkim dlatego, że trombofilia w ciąży jest bardzo niebezpieczna - nie tylko może spowodować komplikacje i doprowadzić do poronienia ale też może być przyczyną zakrzepicy, która zagraża życiu ciężarnej. Jeśli ktoś ma skłonność do tworzenia się zakrzepów (trombofilię) to wówczas zalecane jest podawanie odpowiednich leków przez całą ciążę. Co ważne wiele kobiet ze stwierdzoną trombofilią i wdrożonym leczeniem cieszy się macierzyństwem bez powikłań smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka