cheeringup 26.02.11, 13:00 ja mam A RH D - (ujemny) a mój mąż B RH D + (dodatni). Czy to oznacza konflikt?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cheeringup Re: konflikt serologiczny 26.02.11, 13:01 na wyniku zaznaczono, że przeciwciał nie stwierdzono, z tym, że ja robiłam grupę w sierpni w trakcie ciąży, którą poroniłam w 4 tyg (biochem.). Odpowiedz Link Zgłoś
lagoon78 Re: konflikt serologiczny 26.02.11, 13:28 Tak, macie konflikt serologiczny, ale dzięki temu, że to tak naprawdę pierwsza ciąża (poprzednia trwała krótko i nie wytworzyły się przeciwciała) w tej powinno wszytsko być ok i dopiero zaraz po porodzie powinnaś dostać immunoglobulinę zabezpieczjącą przed problemami w kolejnej. Pierwsza ciąża jest właściwie niezagrożona. Odpowiedz Link Zgłoś
chubus Re: konflikt serologiczny 26.02.11, 15:07 Dziewczyno,nie pisz bzdur i nie strasz jej!! NIE macie konfliktu,tylko niezgodnośc serologiczna.dopóki nie masz przeciwciał nie ma mowy o konflikcie.pilnuj badan,podania immunoglobuliny i wszystko bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
lagoon78 Re: konflikt serologiczny 27.02.11, 21:25 A tak poza tym - to się dobrze czujesz? Nie napisałam, że jestem ekspertem - wskazałam wątek, gdzie jest dużo informacji na ten temat. Nie zauważyłam żebym kogokolwiek straszyła. Użyłam jednego błędnego słowa - ale rozumiem, że ty jesteś nieomylna. Gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: konflikt serologiczny 27.02.11, 21:38 lagoon78 napisała: > Użyłam jednego błędnego słowa - ale rozumiem, że ty jesteś nieomylna. Gratuluję > Ale, w tym słowie wbrew pozorom jest duża i zasadnicza różnica. Konflikt, a niezgodnośc to dwie zupełnie różne sprawy i pojęcia medyczne. Także nie dziw się, że ktoś, kto rozpoznaje różnicę między tymi pojęciami się denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lagoon78 Re: konflikt serologiczny 26.02.11, 13:33 na końcu tej strony jest obszerny wątek dotyczący konfliktu serologicznego - poczytaj - tam na pewno znajdziesz dużo informacji Odpowiedz Link Zgłoś
cheeringup Re: konflikt serologiczny 26.02.11, 15:32 dziękuję, czytałam trochę ale chciałam u was potwierdzić... w poniedziałek mam wizytę u lekarza i pewnie dowiem się więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
korulka_80 Re: konflikt serologiczny 26.02.11, 19:05 Masz tak samo jak ja, A RH-, mąż B Rh+. Teraz jestem w drugiej ciąży. W pierwszej po porodzie okazało się, że córcia ma moją grupę krwi, więc immunoglobuliny nie dostałam. Teraz jestem w 35 tygodniu i co jakiś czas robię badania, czy przeciwciał nie ma, ale myślę, że już się nie wytworzą, bo moją ciążę w sumie pod tym względem można tez potraktować jako pierwszą (bo córka ma Rh-). U Ciebie też na pewno tak będzie, więc głowa do góry! I faktycznie, nie macie konfliktu serologicznego tylko ryzyko jego wystąpienia, ze względu na niezgodność czynnika Rh, co jak już pisałam w pierwszej ciąży niezmiernie rzadko się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 Re: konflikt serologiczny 27.02.11, 18:58 chering kochana nie martw sie nie masz narazie zadnego konfliktu tylko tak jak dziewczyny pisza niezgodnosc serologiczna... jak "coś" dostaniesz immunoglobuliny i bedzie po sprawie.... buziaki czekam na jutzrjsze wiesci.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anika305 Re: konflikt serologiczny 28.02.11, 14:13 mam identyczny układ z moim M trzecią ciążę bez konfliktu Podstawa to badania. I jak najmniej internetu najciekawsze są grupy krwi dzieci z takiego układu Odpowiedz Link Zgłoś