Dodaj do ulubionych

Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowania?

01.03.11, 09:20
Byłam wczoraj na USG, końcówka 8 tc. i tętno tylko 90bpm... CRL 20 mm.
Lekarz kazał przyjśc za tydzien i w zasadzie nie chciał nic mówic.. żeby mnie "nie nakręcać". I on mi nie powiedział, co to moze oznaczać, ale google juz tak.. Bez sensu takie "porady" lekarskie. W zasadzie zostałam bez niczego a raczej z historiamii z internetu,że to źle rokuje. Pozostaje tylko czekac?
Czy może ktoś miał podobnie i serce się rozkręciło?
Sprzet raczej dobry, lekarz nie wiem, zresztą sama widziałam ze to serduszko tak jakos powoli biło... Wiec to raczej nie błąd pomiaru? Teraz biję się z myslami czy sprawdzac u kogos innego na cito, czy czekać...
jak Wam to wygląda?
Dla mnie najgorsze jest czekanie i niepewność. Liczę się z perspektywa utraty ciąży..
Nie chcę prostych pocieszań, ze będzie dobrze, bo róznei moze być. Pytam, czy ktoś ma doświadczenie i co to rokuje?
Wiem, wiem.. Do lekarza.. Ale własnie wczoraj byłam.. sad( I nadal nic nie wiem. czy mozna miec nadziję? Bo chyba gdyby było beznadziejnie, to lekarz by mi powiedział? Choc może to forma oszczędzania pacjentów. Tak jak chorym na raka lekarze nie mówią o diagnozie- choć cała rodzina dookoła wie..
Obserwuj wątek
    • dagmaralodz77 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 01.03.11, 09:30
      po pierwsze jakie cykle.... po drugie czy była badana wczesniej beta, jesli tak to kiedy i czy narastała prawidłowo... czy to pierwsze usg by potweirdzic ciaze??
    • mrowka75 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 01.03.11, 09:36
      Przykro mi, ale raczej mało prawdopodobne,żeby to się dobrze skończyło. Liczyłabym jedynie na błąd pomiaru. trzymaj się.
    • mari_stella Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 01.03.11, 10:06
      Cykle ok. 27 dniowe.
      Nie sadzę by było jakies przesunięcie owulki. Zresztą opis USG: wilekośc zarodka odpowiada długości ciązy.
      Bety nie robiłam. mam wyższe niz populacyjne ryzyko niepowodzen ciązowych (genetyka). Pomyslałam:że jesli ma byc dobrze, to będzie dobrze i na nic się zdadzą badanie bety etc. taki punkt: ze na pewne rzeczy nia mam wpływu. cokowliek będe robić...
      To pierwsze USG w tej ciązy...
    • katya31 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 01.03.11, 10:16
      Poczekaj jeszcze parę dni, albo idź do innego gina.
      Ja też miałam dziecko z wadami rozwoju wg gina, a przestawiła mu się głowica o czym dowiedziałam się w szpitalu wrrr.
      Na spokojnie, może to tylko błąd, nie można tego wykluczać.
      • gajmal Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 01.03.11, 11:21
        idź do innego lekarza, po co się denerwować.
        Tym na pewno nie pomożesz swojemu dziecku
        • alawinx Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 01.03.11, 12:27
          dokładnie. Mojemu synkowi w 7 tc wcale nie biło serduszko. Okropnie się bałam. U innego gina biło jak dzwon.
          • dagmaralodz77 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 01.03.11, 15:06
            nie mozna powiedziec ze jest idealnie al dlaczego od razu nastawaic sie negatywnie...po pierwsze beta... zobaczyc jaki jest poziom...jesli wyzszy nic 6000 to zbadac po72 godzinach .... jesli nizszy powtórzyc za 48 godzin... i wtedy wyrokować!!!!
            • joszka30 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 01.03.11, 15:35
              Dzieki, Dziewczyny.. I za urealnianie i pocieszanie.
              Umówiłam się do lekarza na jutro. Na 21:20.. To sie nazywa lekarskie zaangażowanie w pracę wink
              Zobaczymy.
              Miałam cichą nadzieję że po traumie 1. ciąży ( zakonczonej szczęśliwie! ale co badanie to jakies nieprawidłowości, a to NT, a to nieprawidłowy wynik kariotypu, a to serduszko i w końcu wypis ze szpitala, kiedy Młoda nie przeszła badań przesiewowych uszek), może "nalezy" mi się nudna i spokojna. Ot, takie nadzieje i zaklinanie losu, opatrzności...
              Najgorsze to czekanie i niepewność.. Najpierw wielomiesięczne oczekiwanie, zeby zaciążyć, a teraz znowu to...
              i kto powiedział, że ciąża to stan błogosławiony?!!! Moze i to czas nadziei, ale przy obciążeniu lękiem i niepewnością na maksa....
              • sowaa_sowaa Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 01.03.11, 21:22
                trzymam kciuki,napisz co powiedzial gin...
              • rupiowa Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 01.03.11, 23:15
                > i kto powiedział, że ciąża to stan błogosławiony?!!
                Poblogoslawic to ja moge kazdego kto powie ze ciaza to czas blogoslawiony smile To na bank wymyslil jakis facet
                • naana26 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 02.03.11, 09:20
                  błogosławiony?

dla mnie to było 9 miesięcy lęku, stresu i strachu. odetchnęłam po porodzie dopiero. do następnej ciąży to będę sie przygotowywać psychicznie a nie fizycznie.
                  • pusza123 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 02.03.11, 09:53
                    zgadzam się w 100%
              • wiki11110 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 02.03.11, 10:18
                joszka30 napisała:

> i kto powiedział, że ciąża to stan błogosławiony?!!! Moze i to czas nadziei, a
                > le przy obciążeniu lękiem i niepewnością na maksa....

Podpisuję się pod tym rękami i nogami. Ogółem trzy ciąże z czego pierwsza utracona w 11tygodniu. Każda inna, z innymi lękami i dolegliwościami, a najgorsze, że zrozumie Cie tylko ta która ma podobne doświadczenia a wszyscy inni patrzą na Ciebie jak na idiotkę albo przybysza z innej planety sad. Smutne to okropnie. Daj znać co Ci powiedział ten drugi lekarz.
                • marioleczka34 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 02.03.11, 13:54
                  stan błogosławiony?... strach, strach i jeszcze raz strach, po poronieniu dwukrotnie ciężęj o spokój
    • natasza2004 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 02.03.11, 10:37
      u mnie w 8 tygodniu tętno było 88, w 6 tygodniu plamiłam byłam na luteinie, ciąża na tym etapie była o tydzień młodsza, aja dokładnie wiedziałam, kiedy zaszłam w ciąże. lekarz powiedział, że powinno bić ok 120, ale że on by się martwił jak by było poniżej 80 i że prawdopodobnie serduszko dopiero co zaczęło bić. Miał racje na następnym usg tętno było ok.A synek zawsze był młodszy o 1-2 tygodnie do końca ciąży, ale też urodził się nieduży 2780 i 56 cm. Trzymam kciuki. mam nadzieję, że będzie dobrze.
    • aga.1975 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 02.03.11, 18:32
      Jest w necie artykol doc Dangel i A. hamela dotyczacy rokowania we wczesnej ciazy na podstawie oceny FHR. wygooglaj
      • aga.1975 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 02.03.11, 19:18
        streszczajac:
        Serce powinno zaczac bic okolo 100/min nastepnie przyspiesza do max fhr 180/min w 8tc, potem stopniowo fhr maleje bo wyksztalca sie ukl przyswspolczulny do 140-160 w 12 tyg, w pozniejszej ciazy jest 110-160 , wg innych hutorow 100-150, poczywiscie wzrasta jak dziec aktywny.
        Fhr ponizej 100 we wczenej ciazy-czesto dochodzi do poronienia.
        utrzymujaca sie bradykardia-wieksze ryzyko trisomii 18, triploidii
        utrzymujaca sie tacykardia-wieksze ryzyko trisomi 13, z.turnera, trisomii 21

Ale w medycynie nie ma 100%
        • cheeringup Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 02.03.11, 20:11
          ja widziałam troszkę inne normy...
          Serduszko dziecka rozpoczyna swoją pracę z częstotliwością podobną do tętna matki czyli ok. 80-85 uderzeń na minutę. Poczynając od 6 tygodnia ciąży tętno dziecka będzie się zwiększać średnio o 3,3 uderzenia dziennie przez kolejny miesiąc.

Poniżej prezentujemy przybliżone tętno w kolejnych tygodniach, zakładając tętno początkowe na poziomie 80 uderzeń na minutę:
          - Tydzień 5 rozpoczyna się na poziomie 80 a kończy na 103
          - Tydzień 6 rozpoczyna się na poziomie 103 a kończy na 126
          - Tydzień 7 rozpoczyna się na poziomie 126 a kończy na 149
          - Tydzień 8 rozpoczyna się na poziomie 149 a kończy na 172
          W 9 tygodniu tętno przeciętnie oscyluje w granicach 155 do 195 uderzeń na minutę.

Tętno dziecka będzie się teraz stopniowo zmniejszać do osiągnięcia stabilnego poziomu pomiędzy 120 a 160 uderzeń na minutę w 12 tygodniu.
          • aga.1975 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 04.03.11, 01:36
            Nie mam zdania, nie moja dzialka-takie jak podalam dane wynikaja z art. i pismiennictwa-ktore takze wygooglalam, bo u nas bylo to tetno w okolicach 11t za wysokie.
            Polecam bo ciekawe-takze badania na duzych grupach-zgodnie z base evidence medicine.

U mnie obecnie w 5t 2d -nie bylo serduszka, w 5t 4d przy crl 2,7mm bylo serduszko i bilo 110/min
    • joszka30 :-( 02.03.11, 22:39
      Ciąża obumarła.
      A jeszcze w poniedziłek biło serduszko. Teraz tylko decyzja czy ronic naturalnie czy isc na łyzeczkowanie...
      • q_fla Re: :-( 02.03.11, 22:47
        Joszka - bardzo mi przykro...
        Lepiej ronić naturalnie.
      • wiki11110 Re: :-( 03.03.11, 09:19
        Bardzo mi przykro sad. Ja przynajmniej nie miałam dylematu, bo dzieciątko obumarło powoli i zaczęłam ronić samoistnie, zanim zorientowałam się, że coś jest nie tak. Aczkolwiek skończyło się łyżeczkowaniem bo był to już 11tc sad
      • kim11 Re: :-( 03.03.11, 12:42
        bardzo mi przykro. na pewno lepiej jest ronić naturalnie
      • kotkowa Re: :-( 03.03.11, 12:51
        Przykro mi bardzo sad( tylko czas coś tutaj może pomóc.
      • mrowka75 Re: :-( 03.03.11, 20:47
        Bardzo mi przykro. Współczuję.
    • natasza2004 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 03.03.11, 08:08
      Bardzo mi przykro.
      • marioleczka34 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 03.03.11, 16:12
        straaaasznie mi przykro !!!
    • mandarynka.1 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 03.03.11, 20:54
      oj oj...przykro bardzo...jestem z Toba calym sercem!!!buziaki kochana!!!duzo zdrowka i wiary mimo wszystko!!!
      • pokusa84 Re: Tętnio 90, końcówka 8 tc..:-((( Słabe rokowan 03.03.11, 22:33
        sad przytulam..
    • joszka30 .... 05.03.11, 10:09
      Dziekuję, Dziewczyny za wsparcie i dobre słowo.
      Ja juz po wszystkim. Błyskawicznie to wszystko poszło. Mam nadzieję, że jeszcze zawitam na tym forum w bardziej optymistycznych okolicznosciach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka