goniaa84 10.03.11, 21:53 Czy ktoś się orientuje czy w przychodni USG jest wykonywane co miesiąc przy każdej wizycie, bo słyszałam że tylko robią 3 razy. To czy można w przychodni wykupić jakieś dodatkowe USG żeby nie chodzić prywatnie. 9 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nati-5588 Re: Ile razy robią USG w przychodni??? 11.03.11, 08:55 to zalezy od przychodi i lekarza. Ja usg mam robione od 4 tyg ciazy co 3 tygodnie na kazdej wizycie (jestem juz w 32 tyg) i teraz bede miala do konca ciazy co 2 tyg wizyty i w tym usg, .ale ja chodze na prywatne wizyty wlasnie dlatego ze u nas na kase chorych to do lakarza chodzi sie co miesiac lub dwa a usg w ciagu calej ciazy tylko 3 razy dla mnie to stanowczo za malo. A na takie dodatkowe usg typu 3d 4d lub doppler chodze odzielnie bo moja gin u siebie w gabinecie niestety tego nie robi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorotatop Re: Ile razy robią USG w przychodni??? 11.03.11, 09:24 ja chodzę na NFZ w przychodni i miałam już jedno usg za 2 tygodnie znowu mam usg bo coś tam się jej nie zgadza z wielkością że dzidzia za duża jak na 7 tydzień w zeszłych ciążach 2 donoszonych do 38 tygodnia miałam chyba z 7 usg coś tak pobolewało coś zakuło i już usg a na połówkowe prywatnie na lepszy sprzęt wysyła i się płaci tylko ten jeden raz Odpowiedz Link Zgłoś
kijek82 Re: Ile razy robią USG w przychodni??? 11.03.11, 14:46 strasznie mało tego usg na nfz... Ja miałam prywatnie wizytę w 6 tyg -usg, 8 tyg -usg i teraz w 10 -tez usg, na każdej wizycie jest robione oprócz normal badania. Następne po tych chyba będzie to dodatkowe (mój lekarz na szczęście robi, robi też 3d/4d), a później średnio co 3tyg-miesiąc jak dobrze pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
monikazkrainy Re: Ile razy robią USG w przychodni??? 11.03.11, 15:38 robia przy kazdej wizycie USG ja chodze na NFZ i sie pytałam przy kazdej raz na 3 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: Ile razy robią USG w przychodni??? 11.03.11, 15:55 W większości przypadków na nfz robią 3 góra 4 usg, bo takie mają wytyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ile razy robią USG w przychodni??? 14.03.11, 13:51 Chyba tyle razy ile trzeba. Byłam dwukrotnie w ciąży z problemami i jak trzeba było to usg było robione co tydzień (w każdej z ciąż na pewno miałam więcej niż 10 razy). Odpowiedz Link Zgłoś
ele-eza Re: Ile razy robią USG w przychodni??? 14.03.11, 14:24 Koleżanka chodziła państwowo i miał 3 razy USG, tylko te podstawowe - w 11-14tc, w 20-23tc i w 30-33tc. Prywatnie miałam choćby krótkie, ale na każdej wizycie. Odpowiedz Link Zgłoś
nati-5588 Re: Ile razy robią USG w przychodni??? 14.03.11, 14:30 pewnie duzo zalezy od przychodni i lekarza ale u nas jest tak ze 3 razy w ciazy robia usg niestety i to jest w tej naszej polsce starszne tyle sie mowi o profilaktyce itp itd ale wiecej niz 3 usg w prawidlowej ciazy nie chca refundowac dlatego ja niestety musze chodzic prywatnie bo nie wyobrazam siebie miec jednego usg na trymestr! jest ciezko nie powiem przez to ledwo wiarzemy koniec z koncem no ale jakos musimy dac rade bo na panstwo nie ma co liczyc Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia-k26 Re: Ile razy robią USG w przychodni??? 20.03.11, 21:51 Skoro ciąża jest prawidłowa, to po co robić na każdej wizycie usg. Wiadomo, dla przyjemności mamy. Wszystkie badania są robione podczas tych 3-4 usg. Pozostałe, to tylko podglądanie. chyba, że coś budzi wątpliwości, wtedy to inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Ile razy robią USG w przychodni??? 21.03.11, 08:16 A skąd masz wiedzieć, że wszystko jest ok? Ja staram się być spokojna i racjonalna, ale po jednej stracie przy drugiej ciąży uspokoiłam się dopiero po pierwszym USG, gdzie było widać serduszka. Jakbym miała czekać do pierwszego USG na NFZ (w mojej przychodni nie robią USG na potwierdzenie ciąży) w 12 tygodniu, to z nerwami byłoby u mnie o wiele gorzej. Takie wątpliwości są już dla Ciebie podstawą do USG co kilka tygodni? Odpowiedz Link Zgłoś
pelagia_pela Re: Ile razy robią USG w przychodni??? 21.03.11, 15:18 Zaraz pewni na mnie naskoczy ulubiona kolezanka z forum, ale dziewczyny nie macie na co narzekac w Polsce. U mnie panstwowo mam tylko 2 USG. Oczywiscie, ze chcialabym wiecej i bylam prywatnie w pierwszej ciazy w 8 tyg za granica a w 34 w Polsce, ale jesli ciaza jest prawidlowa to nie ma powodu zeby co 3 tygodnie robic USG (po za samopoczuciem mamy). Teraz dam sobie spokoj i po prostu bede miec tylko te 2. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 usg na kase chorych 21.03.11, 15:31 Nie tylko w PL. W kazdym znanym mi kraju, w ktorym istnieje publiczna sluzba zdrowia, ministerstwo zdrowia oszczedza jak tylko moze. Takze na ciezarnych, niestety. Ja tez mam tylko 3 usg w ciazy bezplatne. Jesli chce wiecej, lekarz zaproponowala mi kupno abonamentu. Przy kazdej wizycie bede miala wowczas robione usg. zastanawiam sie jeszcze, czy warto. Bo najbardziej balam sie tych krytycznych pierwszych tygodni, ktore tym razem przebiegly pomyslnie. A czy pozniej jest sens robienia usg co 2 tygodnie? Tylko w uzasadnionych przypadkach (ciaza zagorozona) kasa chorych placi za wiecej niz 3 usg w ciagu calej ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś