aicha24
25.05.11, 10:11
Moje drogie przyszłe mamy. Założyłam ten wątek być może okaże się komuś pomocny.
Jestem w trudnej ciąży i od samego początku miałam tylko pod górę.
Zacznę może od tego że jest to moja III ciąza, II wcześniej poronienia, a obecnie jestem w 25 tyg. A przez to że od samego początku mamy dość mocno pod górę postanowiłam podzielić sie swoimi doświadczeniami.
Zacznę od tego- dziewczyny sprawdzajcie tarczycę- nawet jesli nie byłyście nigdy na nią chore- warto- badania TSH, FT3, FT4- to podstawa. Zanim zaczniecie sie starac o dziecko. A jesli już niejsteście w ciąży, zbadajcie obowiązkowo. Moje dwie wcześniejsze ciąże tarczyca unicestwiła. Tylko dlatego, ze lekarz który prowadził moje ciąże nie zlecił mi tych i innych badań w kierunku tarczycy, przez co nie miałam podawanych odpowiednich leków.
Obecnie wiem co mi jest- to haschimoto- choroba tarczycy, która bardzo przeszkadza w zajsciu w ciąże ale równiez w jej donoszeniu.
Co do lekarzy polecam dr Błachowicz szpital MSWia- swietny endokrynolog
Dwunaczyniowa pępowina-
mój nowy lekarz ginekolog- którego polecam z czystym sumieniem- jeden z nielicznych którzy znają się na rzeczy, mają świetny sprzęt USG i niesamowitą wiedzę (dr Wojciech Grzybowski), od samego początku świetnie prowadzi moją ciąże. Nie jest łatwo- w 7 tyg terafiłam z krwotokiem do szpitala, potem zrobił mi sie spory krwiak w macicy i od razu ciąża zagrozona- brałam duphaston i luteine i do dziś biorę. Krwiak wchłonął się po 2 m-cach leżenia plackiem w łóżku.
Na USG 12tc dr Grzybowski znalazł wadę pępowiny-2naczynia. Usłyszec coś takiego to prawie jak wyrok-cóż to oznacza w praktyce- że dziecko może nie przezyć, że może miec wade serca, układu moczowego, może przestać sie rozwijać. Przeszukałam chyba cały internet w poszukiwaniu czegoś na ten temat i jak zwykle dużo mało konkretnych informacji, Szukałam najlepszego lekarza od echo serca i znalazłam. Jeśli któras z Was ma ten Problem- polecam od razu ustawiac się w kolejce na badanie ECHO serca u Docent Dangel- przychodnia ul. Agatowa warszawa- kolejka długa ponad m-c czekania (to wieczność), wykonują badania płatne i na kase chorych ze skierowaniem. DC Dangel- najlepsza specjalistka w Polsce, dlatego polecam.
Nie przejmujcie się od razu wadą pępowiny, w moim przypadku okazało sie ze dzisdzius jest zdrowy i wszystko jest tak jak powinno być. Wiec nie ma co sie martwić.
Ja już jestem w 25 tc i mimo wszystkich problemów, wad, chorób dziecko rozwija sie prawidłowo. Nie popadajcie w stan załamania, bedzie dobrze.
Dodam na marginesie, że obecnie grozi nam poród przedwczesny z powodu skurczy macicy i znów leżenie- już 6 m-c w łożku. Łykam obecnie ok 20 proszków dziennie, w tyn nospe, cordafen, leki na tarczyce, magnez... Miałam kilkakrotnie zapalenie pochwy (mimo mega higieny) i informacja do wszystkich dziewczyn które boją się łykać prochy, bo to niby szkodzi dziecku. BZDURA.!!!!!!!!
Jesli lekarz Ci cos zleca, to ma racje i nie ma co sie zastanawiać- tylko łykać. Jeśli się nie łyka proszków lub stosuje swoje sposoby- może to sie źle skończyć.
Moje dziecko jest już po USG i Echo serca u docent Dangel i jest zdrowe jak ryba, mimo tych ilości prochów które łykam.
jeśli macie do mnie jakies pytania piszcie...