Dodaj do ulubionych

dystrofia płodu?

01.07.11, 23:44
Cześć dziewczyny,
Wg OM (25.11.2010) jestem w 32 tygodniu ciąży. Termin porodu na 1 września.
w 29 tygodniu byłam na USG u mojego ginekologa i przedstawię wam najpierw jego wyniki:

LMP-GA 29w0d
Composite US-GA 26w3d

BPD: 6,5 cm 26w3d 19d
HC: 25,0 cm 26w6d 16d
AC: 21,2 cm 25w4d 22d
FI: 5,0 cm 26w4d 22d

Waga:

FW (Shepard): 872 g
FW (Hadlock): 911 g

HC/AC 1.18 (0,99-1,21)

Powiedział mi tylko, że młody jest za mały jak na ten tydzień. I nic więcej. Nic. Czy reszta wyników jest w porządku, czy oznacza to jakąś dystrofię? Co w takim razie robić?
Za tydzień mam wizytę u innego lekarza, bo tamtego mam już po dziurki w nosie.. Można mu się pytać, a on i tak odpowie ogólnikami i spławi ( nie ma to jak NFZ). I muszę to skontrolować. Ale przez niepokój piszę najpierw do Was aby tak się nie zamartwiać,bo ten czas dłuży mi się niemiłosiernie..
Pozdrawiam..
Obserwuj wątek
    • myszy80 Re: dystrofia płodu? 02.07.11, 10:07
      A jak było na usg połówkowym? Też dziecko było mniejsze wymiarowo/wagowo niż teoretycznie powinno być?
      Czy to ten sam lekarz robił badanie teraz i połówkowe? I na tym samym sprzęcie? Bo może to po prostu być zwyczajny błąd w pomiarze.
      Może miałaś przesunięta owulację i dziecko jest po prostu młodsze niż to wynika z OM?
      Zdecydowanie warto zrobić usg u kogoś innego i porównać wyniki.
      I jeszcze na pocieszenie, mojej przyjaciółki bratowa też miała w ciąży podejrzenie, że dziecko jest za małe, że nie rośnie itd. Przeleżała w szpitalu ładnych kilka tygodni, przeszła mnóstwo różnych badań. Potem urodziła i córeczka bardzo dobrze się rozwija. Zaraz skończy rok i w żaden sposób nie odstaje od rówieśników.
      Trzymam kciuki, żeby drugie usg dobre wyszło smile
      • kalina886 Re: dystrofia płodu? 02.07.11, 11:10
        Mnie też ostatnio jedna baba nstraszyła (byłam akurat u innej p. ginekolog bo mój lekarz prowadzący jest na urlopie).
        Wg. niej "coś" może być nie tak bo w pierwszym usg w 12 tyg wymiary się zgadzały z OM, w drugim w 20 tyg dziecko wychodziło o tydzień młodsze, w trzecim usg w 24 tyg. dziecko wychodziło już o dwa tyg młodsze (cały czas inni lekarze, inne sprzęty).
        Ja staram się zbytnio nie przejmować chociaż to trudne.

Mam nauczkę po pierwszej ciąży.
        Spać po nocach nie mogłam bo w 30 tyg. u mojej córki zaczęto podejżewać małogłowie- wymiary główki wg usg były dużo mniejsze niż reszty ciała. Potwierdzone to zostało przez 3ch lekarzy. Widziałam ich miny, że napewno coś może być nie tak.
        I co? Ja najadałam się strachu i nerwów, a córka urodziła się zupełnie zdrowa. Dostała 10 pkt i rozwija się zupełnie normalnie (w tej chwili ma prawie 6 lat).

• madziab83 Re: dystrofia płodu? 02.07.11, 13:07
          Nie wiem jak jest w towim przypadku, ale u mnie w 30 tc lekarz stwierdził, że podejrzewa hipotrofię, dał mi skierowanie na następny dzień do szpitala, ale coś mnie tknęło i tego samego dnia jeszcze raz poszłam do lekarza, ale innego, do którego okazjonalnie chodziłam tylko na USG. Stwierdził, że synek jest nieduży, ale wszystko jest w normie i nie podstaw, by przypuszczać, że ma hipotrofię. Do końca ciąży prowadziłam już u tego lekarza, robił mi regularnie USG, mały rósł i lekarz mówił, że z USG wychodzi, że nie duży, choć wydaje mu się, że USG się myli, bo po " obmacaniu" moje brzucha i patrząc na jego imponujące wymiary, sądzi, że raczej będzie spory. U mnie USG było niemiarodajne, bo mały ułożony był pośladkowo. Urodził się w 37t4dc z wagą 3805 i imponującymi 64 cm, pozostałe wymiary 36/38, także malutki to on nie był, a gdyby posiedział do końca, to by pewnie do 4200-4500 dociągnąłsmile
          • kiri77 Re: dystrofia płodu? 02.07.11, 19:55
            Po pierwsze zwroc uwage zeby zbadal Tobie przeplywy lozyskowe i maciczne i pepowinowe czy sa prawidlowe. Jak sa prawidlowe i przeplyw nie jest zaburzony to raczej nie masz sie czego martwic moze maluch pozniej odbije z waga albo poprostu bedzie z tych mniejszych . A czy wczesniej tez byl mniejszy??Wedlug siatek centylowych plodu w 29 tc 900gram to jest poprostu male dziecko a nie hipotrofik wiec sie nie denerwuj.
            • makarcia Re: dystrofia płodu? 02.07.11, 21:55
              właśnie chciałam napisać to co kiri. Niech lekarz zrobi dopplera - zbada przepływy. To jest bardzo istotne, a bardzo rzadko robione w Polsce. Mojej córce nagle spowolnił się wzrost w 25/26 tc. Po badaniu przepływów okazało się, że są tragiczne i z dnia na dzień były gorsze. Leżałam w szpitalu. Córka przyszła na świat przez cc w 31 tc z wagą 860g, niedotleniona itd. Skrajny hypotrofik. Teraz jestem na początku ciąży i będę walczyła o regularne badanie przepływów.
              Nie lekceważ tego, ale trzymam kciuki by było dobrze. Nie każde dziecko musi ważyć 4 kgwink
              • kiri77 [...] 03.07.11, 20:42
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • iwonagos Re: Makarcia 03.07.11, 22:34
                  Pierwsza córka urodziła się z wagą 2200 w 42 tc. Dzień przed porodem robiono mi usg na super sprzęcie i waga dziecka wychodziła 3900.... Przepływy były dobre, waga cały czas w porządku. Drugą ciążę prowadził świetny gin, usg na super sprzęcie i też waga cały czas w normie, na ostatnim usg w 33 tc waga miała być 3100, a mała urodziła się 3 tyg później - równe 2 kg.
                  Teraz jestem w 29 tc i dziecko waży niby 1300. Zobaczymy.
    • kotkowa Re: dystrofia płodu? 04.07.11, 09:27
      Skontroluj to prywatnie, ale myślę, że to nie może być nic groźnego, bo przecież by Cię do szpitala wysłał, albo kazał przyjść na kontrolę za tydzień, czy coś. Na tym etapie ciąży często jest różnica między różnymi częściami ciała, może być praktycznie do miesiąca w każdą stronę. Dziecko powinno to nadrobić, najczęściej najpierw rośnie główka, a potem reszta ją dogania. Niepokojące jest, jeśli na kolejnych kontrolach różnica pomiarów z usg jest coraz większa w stosunku do wyliczonego terminu. Wtedy można podejrzewać problemy z przepływami w łożysku na przykład. Ale myślę, że powiedziałby o tym, gdyby coś było nie tak, zbadałby przepływy itd.
    • magicgirl8 Re: dystrofia płodu? 04.07.11, 12:12
      Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi, trochę się uspokoiłam.
      Podam Wam wyniki z USG z 23 tygodnia (ale to już nie u tego samego lekarza, tylko w szpitalu na badaniach standardowych, na innym sprzęcie USG):

BPD: 52mm - 22+0tc

HC: 196mm = 21+5tc

AC: 171mm = 21+5tc

FL: 39mm = 22+1tc

masa +/- : 490g

AFI - norma

łożysko dno 1 st, FHR(+), R(+)

Trochę sie dziwię, ponieważ ten mój ginekolog z NFZ wpisał mi w karcie ciąży datę porodu z OM na 1 września, na karteczce z USG jest napisane LMP-EDC (termin porodu wg ostatniej miesiaczki) 22.08.2011, a wg USG 07.09.2011 z 22 tygodnia, a z 29 już 09.09.2011
      Czy jest to możliwe, żeby były aż takie różnice?
      • fiszki Re: dystrofia płodu? 04.07.11, 14:54
        Zawsze są różnice, bo miarodajny jest termin z OM albo z USG I trymestru, bo wtedy dzieciaczki rosną tak samo. Potem to tempo wzrostu się różnicuje, więc i termin porodu za każdym razem inny.
        • kiri77 [...] 04.07.11, 15:42
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka