Dodaj do ulubionych

Czy betablokery w ciąży są bezpieczne?

02.08.11, 10:43
Czy przyjmowanie betablokerów (bisocard) nie szkodzi ciąży? Od kilku lat przyjmuję ten lek (z pow. wady serca do której dołączyły się jakieś zab. rytmu), a teraz myślę o zajściu w ciążę i nie wiem co zrobić. Nie wiem nawet kto powinien poinformować mnie o ewentualnym wpływie tego leku na dzidziusia- ginekolog czy kardiolog? Czy ktoś z Was ma wiedzę lub własne doświadczenia w tej kwestii.

Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Czy betablokery w ciąży są bezpieczne? 02.08.11, 12:08
      pytaj swojego lekarza, a nie laików na forum.
      jedna ci powie - bierz.
      druga ci powie - nie bierz.
      co wtedy zrobisz??
      rzucisz monetą??
      • tutto.bene77 Re: Czy betablokery w ciąży są bezpieczne? 02.08.11, 12:22
        Nie mam zaufanego lekarza, nie mam też czasu na chodzienie i zbieranie opinii od różnych medyków, dlatego zależy mi na informacjach o argumentach, które słyszały inne osoby. Internista powiedział, że się nie zna i nie wie kto powinien podjąć decyzję. Kardiolog, kiedy przepisywał mi leki nic nie wspomniał o przeciwskazaniach do ciąży, w ulotce jest napisane, że lek jest przeciwskazany w ciąży. I bądź tu mądry...
        • m.b.g Re: Czy betablokery w ciąży są bezpieczne? 02.08.11, 12:29
          To chyba czas ten będziesz musiała znaleźć, tak myślę.
          Nie opierałabym się na forumowych opiniach, bo każdy przypadek jest inny, u każdego były inne priorytety, nie każdy może odstawić leki, czasami jest wyższa konieczność.
          Nawet jak odstawisz leki, to i tak pewnie pod kontrolą kardiologa- do niego skieruj pierwsze kroki...
          • ty_nia Re: Czy betablokery w ciąży są bezpieczne? 02.08.11, 15:10
            Mnie kardiolog powiedzial, że w ciąży nie mogę brać betablokerów. Jak karmiłam starszego syna to też nie brałam, dopiero po odstawieniu zaczęłam.
            • tutto.bene77 Re: Czy betablokery w ciąży są bezpieczne? 02.08.11, 15:37
              Jeśli możesz to napisz coś więcej. Czy podał jakiś powód, z jakiego powodu brałaś te leki?
              Czy odstawiłaś przed ciążą czy jak się dowiedziałaś?
              • ty_nia Re: Czy betablokery w ciąży są bezpieczne? 02.08.11, 15:47
                tutto.bene77 napisała:

> Jeśli możesz to napisz coś więcej. Czy podał jakiś powód, z jakiego powodu brał
                > aś te leki?
                > Czy odstawiłaś przed ciążą czy jak się dowiedziałaś?

Nic więcej mi nie powiedział, tyle że w ciąży i podczas karmienia nie są wskazane. Mam że tak powiem nadpobudliwe serce, bije zdecydowanie za szybko i delikatną arytmię. Jak teraz zaszlam w ciążę to brałam je przez około tydzień, bo nie wiedziałam że jestem w ciąży, ale jak tylko test zrobiłam to odrazu sama odstawiłam. Gin niby powiedział że nie zaszkodzi to maluszkowi że brałam na początku ciąży.
                • go-jab Re: Czy betablokery w ciąży są bezpieczne? 02.08.11, 16:29
                  w ciąży i podczas karmienia nie są wskaza
                  > ne

tu sie niekoniecznie zgodze z twoim lekarzem - sa beta blokery i beta blokery... niektorych w ciazy/przy karmieniu nie powinno sie brac ale sa takie ktore sa dozwolone... ja z powodu nadcisinienia biore betablokery i calcium channel bloker i karmie... na moj chlopsko-pielegniarski rozum czasami trzeba sie lekami wspomoc zeby nie napytac sobie i dziecku biedy arytmia lub nadcisnieniem... ale wiadomo, porada lekarza ktory cie zna i zna twoja sytuacje jest najwazniejsza...
                  • ty_nia Re: Czy betablokery w ciąży są bezpieczne? 02.08.11, 16:36
                    Zgadzam sie, moze akurat te które ja brałam nie były wskazane. Nic nie zastąpi wizyty u lekarza, bo każdy przypadek jest inny.
                  • tutto.bene77 Re: Czy betablokery w ciąży są bezpieczne? 02.08.11, 18:11
                    Kłopot w tym, że nawet nie wiem, który lekarz jest bardziej kompetentny, kardiolog czy ginekologsad Na wizytę w IK gdzie jakoby jestem zapisana tylko w celu zadania pytania raczej nie mam co liczyć w najbliższym czasie. W zasadzie mogłabym zapisać się na wizyty prywatne, ale tendencja jest chyba taka, że kardiolog mówi, żeby łykać, bo to lepsze z punktu widzenia pacjentki, a ginekolog, żeby nie łykać (bo im mniej leków tym lepiej), ale decyzję musi podjąć kardiolog... i tak mogę zwiedzić wszystkie poradnie w mieście pozostając w punkcie wyjściasad
                    Pierwszą ciążę (12 lat temu) przeszłam zupełnie ok, poród już był trochę bardziej skomplikowany i wspomagany na różne sposoby. Wtedy jednak byłam młodziutka i nie brałam żadnych leków (bo nie było tych cholernych powikłań, moja "wada" niestety podobno należy do postępujących w czasie). A może ktoś wie, gdzie w Warszawie można otrzymać jakąś rozsądną radę?
                    • monic.a Re: Czy betablokery w ciąży są bezpieczne? 03.08.11, 22:44
                      jestem w 38 tyg ciąży, całą ciążę przyjmuję bisocard 5 mg tyle że połówkę raz dziennie, oczywiście po konsultacji z kardiologiem i ginekologiem. kardiolog od samego początku nie zalecał przerwania kuracji, kazał tylko zmniejszyć dawkę .
                    • ania_1609 Re: Kardiolog !! 04.08.11, 08:58
                      tutto.bene77 napisała:

> Kłopot w tym, że nawet nie wiem, który lekarz jest bardziej kompetentny, kardiolog czy ginekologsad

Ja choruję na przykład na padaczkę, mam też małą wadę serca i arytmię i wszystkie leki konsultuje z neurologiem i kardiologiem. To oni mi dobierają dawki albo zmieniają. W pierwszej ciąży tak było i teraz też. I przy karmieniu. A jak mi ginekolog chce wypisać jakiś lek, to pierwsze co, to jest z jego strony prośba o telefon do mojego specjalisty i ja mu mówię potem np., że neurolog sugeruje coś innego - ginekolog się stosuje.

Cenię w nim to, że on przyznaje, ze na przykład nie zna wszystkich obecnie dostępnych leków na padaczkę i ich wpływu na ciążę. No bo niby skąd ma znać? Gdyby twierdził, że się zna lepiej, to bym go zmieniła, bo to jest po prostu niemożliwe. Ginekolog - z całym szacunkiem do zawodu - zna się na ciąży i ginekologii. Mój się potrafi do tego przyznać i nawet czasem żartuje, że niektóre pacjentki traktują go jak specjalistę od wszystkiego - ma się znać dodatkowo na padaczce, tarczycy, chorobach serca, układu nerwowego, ma być gastrologiem, diabetologiem i Bóg wie, kim jeszcze.

WSZYSTKIE choroby przed i w trakcie ciąży kobieta powinna prowadzić u specjalisty od tych konkretnych chorób, z nimi konsultować leczenie i ewentualne plany macierzyńskie. A swojego ginekologa informować na bieżąco o przebiegu leczenia, dla uzupełnienia prowadzenia przez niego ciąży. Podobnie sytuacja się ma z porodem i karmieniem. Do specjalisty najpierw i z opinią specjalisty dopiero do ginekologa.
    • ania_1609 Re: Jeszcze jedno 04.08.11, 09:03
      "ale tendencja jest chyba taka, że kardiolog mówi, żeby łykać, bo to lepsze z punktu widzenia pacjentki, a ginekolog, żeby nie łykać (bo im mniej leków tym lepiej)"

NIGDY nie spotkałam ginekologa (byłam u kilku przed I ciążą), który by mi powiedział wbrew specjaliście. Raczej było tak "no, jeśli musi pani brać ten lek na padaczkę (ja biorę taki w sumie nieciekawy), to ja proponuję łykać dodatkowo więcej kwasu foliowego i zrobić jeszcze badania na to i tamto."

Nigdy mi żaden gin nie powiedział, żeby nie łykać leków, jeśli specjalista orzekł, że muszę.
      Nigdy mi nie powiedział, że im mniej leków, tym lepiej.

Mówili mi za to, żebym dobrała ze specjalistą dawki, które można brać w ciąży.
      • drogadodomu Re: Jeszcze jedno 04.08.11, 13:27
        Mimo wszystko pofatyguj się do swojego kardiologa, powiedz, ze planujesz ciąże i prosisz o wskazanie ginekologa, który specjalizuje się w prowadzeniu ciąży u takich pacjentek jak Ty. Zapewne na Karowej albo Starynkiewicza znajduje się odpowiednia poradnia, terminy oczekiwania pewnie długie, ale w końcu chodzi o dziecko. Ewentualnie lekarze z tych szpitali gdzieś przyjmują prywatnie. Jakby się na to nie patrzeć w Warszawie masz duże możliwości, zacznij jednak od kardiologa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka