Dodaj do ulubionych

Duże dziecko

01.06.04, 20:53
Mam takie pytanie do mam, które już rodziły. Jak duże dziecko udało wam się
urodzić własnymi siłami? I od jakiej wielkości (wagi) dziecka lekarze kierują
kobiety na cesarskie cięcie. Sama mam dużą ciąże moje dziecko (wg. USG) w 37
tygodniu ważyło już 4 kg i zaczynam poważnie bać się porodu
Obserwuj wątek
    • kasiaba1 Re: Duże dziecko 01.06.04, 21:12
      Generalnie od ok.4500g zaczynają namawiać na cięcie, ale to czy urodzisz nie
      zależy tylko od wagi dziecka, najważniejsze jest to jak to się ma do Twoich
      wymiarów "wewnętrznych" są kobiety które rodzą dzieci powyżej 4500 bez żadnych
      problemów. Niestety u mnie straszna cieniznasad nie mogłam urodzić nawet
      pierwszego dziecka (4100) a co dopiero drugiego (4550).
      Na pewno przed porodem dokładnie pomierzą dzidzię i Ciebie i ... może się uda
      c, czego Ci serdecznie życzęsmile
    • ethomas Re: Duże dziecko 01.06.04, 22:49
      U mnie już właśnie od 37 tygodnia było wiadomo, że cc.
      Mały urodził się z wagą 5410g. Nie martw się. Przy pierwszej ciąży nie pozwolą
      Ci się męczyć, bo takie porody są dla pierwiastki trudniejsze. Robią cc ze
      wskazań duży płód.

No chyba, że w Twoim szpitalu są fanatycy porodu naturalnego, a tak niestety
      też się zdarza.
    • alicja05 Re: Duże dziecko 02.06.04, 09:14
      Głowa do góry. Moja kruszynka miała 60 cm i 4400 g.
      Ja porozmawiałam z lekarzem, że chcę rodzić naturalnie , ale gdyby cokolwiek
      szło nie tak mają mnie ciąć (nic takiego nie miało miejsca).
      Boleć wiadomo boli, jak to przy porodzie. Ale po tygodniu mogłabym iść i rodzić
      jeszcze raz.
      Na cc kierują od ok. 4-4,5 kg, ale to zależy od lekarza. Jeden będzie cię kroił
      przy 4kg, a inny nie przy 4,5.

• mamabruna Re: Duże dziecko 02.06.04, 09:40
        Bruno ważył 4200, jest moim pierwszym dzieckiem i genealnie po porodzie
        pwiedziano mi, że raczej nie powinnam rodzić, a mieć zrobiona cesarkę. Przed
        porodem miałam jescze robione usg i wynikało z niego, ze Mały ma ok 3800 -
        3900. W ostatniej fazie porodu miałam małe problemy i juz przygotowane były
        kleszcze, ale dwóch lekarzy dosłownie połozyło mi się na brzuchu i Małego
        wypchęli na świat. Nie było tak strasznie, świetnie wspominam swój poród. Życzę
        powodzenia!
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8646102
    • akinow51 Re: Duże dziecko 02.06.04, 10:03
      Dziękuję za pocieszenie. Cieszę się, że moje dziecko rośnie, ale nie zaprzeczę,
      że przestraszyłam się jak mi lekarz powiedział ile już waży a do porodu jeszcze
      3 tygodnie, więc może jeszcze urosnąć. Boję się porodu i świadomość, że może
      być ciężko z powodu wielkości dziecka wcale mnie nie pociesza. Boje się również
      o dzidziusia przecież jemu też będzie trudniej, a o porodach kleszczowych nawet
      wole nie myśleć.
      • mamabruna Re: Duże dziecko 02.06.04, 10:08
        na pocieszenie Ci powiem, że z moich obserwacji i rozmowy z pediatra wynika, ze
        dzieci z duża wagą urodzeniową, mają lepszy start. Lepiej się chowa takiego
        Malucha. Wszystko bedzie dobrze, ciesz się, ze masz tak wspaniałe dziecko pod
        sercem.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8646102
    • aniao30 Re: Duże dziecko 02.06.04, 10:03
      5 lat temu urodziłam córeczkę o wadze 5350 i dł. 61. Własnymi siłami. Po
      porodzie czułysmy sie znakomicie ale i tak nie polecam - zbyt duże ryzyko dla
      dzidziusia. W moim przypadku po prostu lekarz się nie spisał. A porodu się nie
      bój - wszysko bedzie dobrze. Tylko zapewnij sobie dobraą i doświadczona
      położną - to 3/4 sukcesu1 Powodzenia!!!
    • jagoda1977 Re: Duże dziecko 02.06.04, 10:38
      Ja mam ten sam problem co ty akinow51.35 tydz. na karku,wczoraj usg i waga
      dziecka-3800.Za tydz. mam powtórzyć usg i chyba przez ten tydzień oszaleję.Nie
      mam pojęcia ile jeszcze urośnie moje kochane niemaleństwo.
      Na wczorajsze wieści i pokrzykiwania gina przy usg"jakie wielkie dziecko",całą
      noc nie spałam.Nie mam pojęcia jak to będzie.W każdym bądź razie przyjeliśmy z
      ginem wstępną wersję:duże dziecko-cesarka,ale o konkretnej wadze dzięki której
      dostanę cc jeszcze nie rozmawialiśmy.Pozdrawiam i pisz co i jak z tobą i
      dzidzią.
      Jagoda i 35 tyg. niespodziewanka
      • jagoda1977 Re: Duże dziecko 02.06.04, 20:18
        Pomyliło mi się nie 3800,ale 3300 sorry za błąd.Jednak przerażenie mi nie
        znika.Pozdrawiam
        Jagoda i 35 tyg.niespodziewanka
    • iwszonek Re: Duże dziecko 02.06.04, 17:15
      Czy na wcześniejszych badaniach usg wasze dzidzie też były większe niż
      wskazywałby na to wiek ciaży?
    • jaque Re: Duże dziecko 02.06.04, 18:22
      Mój synek miał ważyć w terminie ok. 3500 (w 37 tyg. na usg lekarz wyliczył ok.
      3100). Byłam trochę zdziwiona, bo całą ciążę był spory (zawsze termin z usg był
      ok. 2 tyg. wcześniejszy), ale ucieszyłam się, że nie będę rodzić koloska.
      Na porodówce (dokładnie w terminie z OM) mierzyli mi miednicę bo były obawy czy
      dam radę urodzić samodzielnie (wciąż oceniano wagę na ok. 3,5 kg). Urodziłam, po
      prawie 2h parcia Jaśka, który ważył... 4530. Poród wspominam bardzo dobrze (duża
      zasługa prywatnej położnej, która świetnie go poprowadziła), potem też nie
      miałam żadnych problemów (synek oczywiście też nie).
      Jednak ZDECYDOWANIE ODRADZAM rodzenie tak dużych dzieci naturalnie. Dopiero parę
      tygodni po porodzie lekarze zajmujący się synkiem uświadomili nam, jak dużo
      mieliśmy szczęścia - po takich porodach zaledwie kilka procent dzieci nie ma
      potem problemów ortopedycznych, neurologicznych itd... Nam się udało, ale jestem
      pewna, że następne dziecko urodzę przez cc - nie zaufam już żadnemu usg i nie
      zaryzykuję zdrowia dziecka.

Pozdrawiam
      M.
    • reszka2 Re: Duże dziecko 02.06.04, 20:22
      A ja obydwoje rodziłam klasycznie, oboje mieli powyżej 4 kg - Michałek 4150,
      Madzia - jak przystało na drugie dziecko, była większa - 4290. Miałam
      błyskawiczne porody, z Madzią to wogóle nie wiedziałam kiedy urodziłam (miałam
      zzo). rekord ciężkości Magda dzierżyła niedługo, bo już na drugi dzień przybyła
      na salę dziewczyna z synkiem o wadze 4600, który na dodatek rodził się "z
      rączką". Widziałam ich niedawno na spacerze, alez kolos z tego Bartusia,
      natomiast madzia z trudem podwajała wagę ciała, no bo było co podwajać.

Usg, zwłaszcza w ostatnim okresie ciąży może się mylić tak około 500 g w jedna
      i drugą stronę. Lepsza jest doświadczona położna do oceny wagi dziecka.

Swoją drogą dużo dużych dzieci się teraz rodzi - witaminy, czy co?
      • alicja.76 Re: Duże dziecko 02.06.04, 23:46
        To ja też dołączam do mam wielkich noworodków.
        Moja druga córcia (jutro kończy miesiąc) ważyła 4560g i mierzyła 65cm!
        (pierwsza też niemało - 3980g). Ostatnie USG sugerowało wagę powyżej 4000g.
        Poród był fizjologiczny i ekspresowy - trwał 2,5 godziny a samo urodzenie Izuni
        (parcie) - 3 min. Córcia jest okazem zdrowia, jesteśmy już po wizycie u
        ortopedy i jest wszystko w najlepszym porządku. Daleka jestem od doradzania czy
        decydować się na naturalny poród czy nie przy takiej wadze. Ja zaufałam opinii
        lekarki (naprawdę cenię tę kobietę), no a poród był tak łatwy pewnie dlatego,
        że drugi.
        Pozdrawiam i życzę pięknego porodu.
        • aniag76 Re: Duże dziecko 03.06.04, 09:15
          Witam,
          też urodziłam duzego chłopca. Ważył 4560 g i mierzył 56 cm. Bardzo bałam się
          porodu, ale chyba bardziej pragnęłam zobaczyć synka i "pozbyć" się takiego
          wielkiego brzuchasmile Pawełka urodziłam 10 dni po terminie. Poród miałam
          wywoływany, co było mało przyjemnym przeżyciem, gdyż trwało bardzo długo. Mam
          bardzo długą i wąską szyjkę macicy, która rozwierała mi się 26 godzin! w moim
          przypadku były wszelkie wskazania do cesarki, ale trafiłam na lekarzy, którzy
          twierdzili, że "jak nie pójdzie, to wtedy pomyślimy o cięciu". Na szczęscie
          samo parcie trwało 10 minut i ta końcowa faza porodu była dla mnie i męża
          niezwykłym, pięknym przeżyciem. Synek był zdrowy, ruchliwy i żarłoczny! Teraz
          się cięszę, że urodziłam naturalnie, ale różnie to mogło być. Teraz oczekuję
          drugiego dziecka (34 tydz.)i też sie zapowiada wielkoludek, z czego się ciesze,
          bo słuchając opinii innych mam i korzystajac z własnych doswiadczeń wiem, że
          duże dziecko jest silniejsze, nie choruje, a przede wszystkim łatwiej je kąpac,
          przewijać itp, bo sie człowiek nie boi. Życze Ci szybkiego porodu, a o
          ewentualnej cesarce porozmawiaj z lekarzem, on Ci doradzi najlepiej.
          Ania
    • mama5plus Re: Duże dziecko 03.06.04, 12:06
      akinow51 napisała:

> Mam takie pytanie do mam, które już rodziły. Jak duże dziecko udało wam się
      > urodzić własnymi siłami? I od jakiej wielkości (wagi) dziecka lekarze kierują
      > kobiety na cesarskie cięcie. Sama mam dużą ciąże moje dziecko (wg. USG) w 37
      > tygodniu ważyło już 4 kg i zaczynam poważnie bać się porodu

Moje najwieksze dziecie wazylo 4420kg. Urodzilo sie naturalnie, po 3 min parcia
      i nawet bez naciecia czy pekniecia. Z tym, ze nie byl to moj pierwszy porod.

A wage dziecka na podstawie usg bardzo trudno ocenic. Slyszalam juz o tylu
      bledach w jedna i w druga strone. Tam jest bodajze +10%- spodziewanej wagi a
      wiec wcale nie malo tego bledu.
      W moim przypadku wage dzieci `na dotyk` najdokladniej ocenialy polozne.
      • bei Re: Duże dziecko 03.06.04, 17:06
        ...moje znajome urodziły dziewczynki....Monisia urodzila córcie o wadze 4,500g,
        a jej szwagierka- nawet nie jestem pewna koligacji rodzinnej- 4, 900g...rodziły
        naturalnie...wiem, że Monia urodzila już po terminie.. Niekiedy pomiary troszke
        oszukują- ja osobiscie zetknęłam sie z tym- że rodziły sie większe dzieci niż
        wynikało z wyliczeń...ale podobniez bywa różnie....
    • kornelcia75 Re: Duże dziecko 14.06.04, 20:34
      witam ja mam jeszcze do was daleko dziewczyny ale napiszcie jak było we
      wczesniejszych usg.Ja miałam robione w 24 tyg i mój synek wazył 825g,podobno
      dzieci w tym wieku w brzusiu wazą około 600 g.niby mam sie niemartwic bo
      dzidzia potem moze nie przybierac i sie unormuje,no sama juz niewiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka