Dodaj do ulubionych

Kiedy ostatnie usg ?

06.12.11, 11:48
Dziewczyny na ostatniej wizycie u gin w 37 tygodniu ciąży pytałam lekarza, czy będę miała jeszcze usg.Ostatnie miałam około 30 tygodnia i z pierwszej ciąży pamiętam, że powinnam mieć teraz pod koniec ostatnie usg, między innymi żeby określić wagę dziecka i ułożenie.Gin powiedział, że na tym etapie ciąży już nie.Czy coś się zmieniło w kalendarzu badań ciężarnej? Jestem zawiedziona, a nawet czuję się niepewnie czy w brzuszku wszystko ułożyło się jak należy.Na dodatek lekarz następną wizytę zaplanował jeśli przekroczę termin o tydzień.Kiedy miałyście ostatnie usg przed porodem?
Obserwuj wątek
    • nomya Re: Kiedy ostatnie usg ? 06.12.11, 12:43
      Hmmm, nie wiem, bo ja mam usg robione na każdej wizycie co miesiąc. Wiem też, że od 36 tc będę do lekarza chodziła co tydzień w celu sprawdzania czy łożysko się nie starzeje itp.
      • jotka_k Re: Kiedy ostatnie usg ? 06.12.11, 13:02
        jak poprzedniczka- szybkie USG na każdej wizycie a 3 główne u specjalisty od USG prenatalnego
        w pierwszej ciąży ostatnie USG miałam na IP przy przyjęciu do szpitala
    • nives1 Re: Kiedy ostatnie usg ? 06.12.11, 13:15
      W pierwszej ciazy mialam usg co miesiac, potem 34, 36 i 38 tydz. Rodziłam 40 +3
      Po 38 tyg chodziłam na ktg do szpitala ale wizyt juz nie miałam. Byłam umówiona z lekarzem na spotkanie w szpitalu jeśli nie urodze do 9 dnia po terminie.
    • madziab83 Re: Kiedy ostatnie usg ? 06.12.11, 13:26
      W pierwszej ciąży ostatnie USG miałam 4 dni przed porodem. W drugiej ciąży podczas przyjęcia do szpitala, żeby potwierdzić ułożenie pośladkowe synka. Z tym szacowanie wagi na USG, to wg mnie bez sensu - w pierwszej ciąży USG wskazywało wagę ok 2600-2700, córcia ur. 3350/58cm, w drugiej ciąży 2 tyg przed porodem waga wskazywała ok 2800 a mały urodził się 3800/64cm, mojej bratowej lekarz szacował wagę 3200 na 2 tyg przed porodem a mała urodziła się z wagę 2650.
    • bladamery Re: Kiedy ostatnie usg ? 06.12.11, 13:28
      Dokladnie, wagą z usg bym się nie sugerowała. Leżałam w szpitalu od terminu 1 tydzień i tam zrobiono mi jedno usg po którym stwierdzono, że urodzę "kurczaczka" 2700, 3 dni później dziewcze urodziło się z wagą 3200 smile
    • kondolyza Re: Kiedy ostatnie usg ? 06.12.11, 15:00
      jeśli dziecko jest odwrócone to lekarz wyczuje główkę podczas badania - usg nie est potrzebne.
      ja miałam zaplanowane w kalendarzu usg na 32 tc. określono wagę-orientacyjną, a ponieważ wskazywała dużo, to potem robili mi to usg jeszcze 3 razy, i tak to nic nie dało, bo waga dziecka była z pogranicza - wskazywało ok 4450 czyli mniej niż 4500 żeby mi zrobić planowane cc, ale na tyle dużo żeby się wszystkie położne przeraziły na bloku porodowym, że jakie duże. w rezultacie po 10 godzinach prób poszłam na cc. dziecko urodziło się z wagą 4090 - wniosek jest taki - bez tych ostatnich usg byłoby tak samo, bo mimo dobrego ułożenia główka dziecka wstawiała się w kanał potylicą-dlatego nie mogła się urodzić. szkoda nerwów.
    • renatamalinows Re: Kiedy ostatnie usg ? 06.12.11, 15:45
      W Polsce standard ultrasonograficznego badania położniczego opracowany przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne obejmuje trzy badania ultrasonograficzne - przesiewowe w ciąży wykonywane w: 11 - 14 tygodniu ciąży, 20 tygodniu ciąży (+/- 2 tygodnie ), 30 tygodniu ciąży (+/- 2 tygodnie).
      Dodatkowe badania USG powinny być wykonywane, gdy istnieją konkretne wskazania kliniczne.

Jeżeli nie chodzisz prywatnie to badania więcej nie będziesz miała.
      • e-edka Re: Kiedy ostatnie usg ? 06.12.11, 18:20
        Wynika na to , że usg mogę się spodziewać przy przyjęciu do szpitala, albo już wcale.Najbardziej ciekawi mnie ułożenie dziecka, z ruchów mogę wyczytać, że powinno być ok., choć wolałabym wiedzieć na pewno.Dzięki za info, zatem czekamy smile.
        • e-milia1 32 tc. 06.12.11, 19:15
          mieszkam w Niemczech i tu podobnie jak w Polsce, usg jest robione 3 razy, ostatnie miedzy 30-32 tc. mozna oczywiscie zaplacic i miec robione usg co miesiac.... ja mialam w pierwszej ciazy ostatnie usg w 32 tc. oprocz tego po 30 tc. mialam co dwa tygodnie KTG wiec wiadomo bylo, ze wszystko jest ok. reszte mozna bylo "wyczuc" przez badanie na foteliku. teraz w drugiej ciazy ostatnie usg bedzie gdzies kolo 32 tygodnia....
          • toya666 Re: 32 tc. 07.12.11, 09:42
            e-milia1 napisała:
            > mieszkam w Niemczech i tu podobnie jak w Polsce, usg jest robione 3 razy

Bardzo ciekawe jest to, co piszesz. Też mieszkam w Niemczech i jak na razie USG mam na każdej wizycie czyli co 4-5 tygodni.
            Zdarzyło mi się nawet mieć USG tydzień po tygodniu, bo w przychodni, gdzie chodzę robi się dodatkowe USG w 22 tygodniu a planowana wizyta u mojej gin wypadała mi w 23 tygodniu. Ale to był zbieg okoliczności.
            Suma sumarum mam USG co miesiąc a nie 3x podczas ciąży.
            • e-milia1 oficjalnie sa trzy, tyle placi kasa chorych 07.12.11, 11:49
              co twoj lekarz robi i jak sie z tego rozlicza to inna sprawa. w poprzedniej ciazy bylam u innego lekarza i z usg bylo podobnie. zobacz sobie do Mutterpass, miejsce masz tylko na 3 usg.... masz w takim razie fajnego lekarza, jesli bezplatnie robi za kazdym razem usg.
    • julita165 Re: Kiedy ostatnie usg ? 06.12.11, 21:31
      Ja miałam ostatnie usg 26.09, a na 03.10 zaplanowane cc
    • mykejla Re: Kiedy ostatnie usg ? 06.12.11, 21:52
      co wizyte mam szybkie, krótkie usg. ale tak z czystej ciekawości chciałam wiedzieć jak dziecko jest ułożone i ile mniej więcej waży - złożyło się ze akurat w mojej przychodni była akcja sponsorowana przez jakieś radio "profilaktyka kobiet: i robiono za darmo usg ciężarnym i badano tętno dziecka big_grin

z tą wagą po usg jest tak, że lekarz mierzy kość (chyba udową)i ma tabelkę - że taka długość kości odpowiada takiej wadze. Więc mi lekarka powiedziała, że mój syn waży 3300 gram PLUS MINUS PÓŁ KILO. Co przy rodzeniu robi znaczącą róznicę - no bo może być albo 2800 albo 3800 smile))

a to już 37 tc, więc dziecko przybiera z minuty na minutę tongue_out
      • nati-5588 Re: Kiedy ostatnie usg ? 07.12.11, 10:53
        u nas w szpitalu robia przed porodem usg aby ocenic ulozenie dziecko poniewaz dziecko w ciagu paru godz moze zmeinic ulozenie mieli duzo przypadkow gdzie dziecko bylo ulozone np posladkowo a na drugi dzien rano podczas cesarki okazywalo sie ze dziecko sie ulozylo glowkowo i cesarka byla nie potrzebna wiec teraz sprawdzaja przed porodem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka