Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciezarnych

09.02.12, 08:57
mam pytanie, czy któras z was miała w pierwszej ciazy cukrzyce i jak to wyglada za drugim razem czy tez jest pewnosc ze sie ja bedzie mialo?
Obserwuj wątek
    • agrypina6 Re: cukrzyca ciezarnych 09.02.12, 09:28
      Moje dwie znajome miały cukrzycę w pierwszej i drugiej ciąży. Ja obecnie jestem w pierwszej ciąży i mam cukrzycę. Diabetolog powiedział, że w drugiej najprawdopodobniej też wystąpi. No i takie osoby są bardzie narażone na wystąpienie cukrzycy typu II. Należy się po ciąży bardzo pilnować, kontrolować glukozę, pilnować wagi, ruszać się.
    • kaja102 Re: cukrzyca ciezarnych 09.02.12, 09:44
      a bierzesz insuline czy tylko jestes na diecie, teraz robilam wlasnie cukier na czczo i sie boje ze bedzie za wysoki poziom(jeszcze nie odebralam badan ) co w takiej sytuacji trzeba szybko do diabetologa i insulinie przyjmowac?
      • agrypina6 Re: cukrzyca ciezarnych 09.02.12, 10:00
        Na szczęście u mnie wystarcza dieta. Mierzę cukier na czczo i po 3 głównych posiłkach. Jeśli stwierdzą u Ciebie cukrzycę, to lekarz prowadzący kieruje Cię do diabetologa. Czemu się boisz, że będzie źle? Jesteś w grupie ryzyka, ktoś w rodzinie choruje? Jeśli nie to raczej powinno być ok.Nie martw się na zapas!
        • ziarenko-piasku A ja mam pytanie 09.02.12, 10:56
          Czy jeśli trzy badania (w odstępach 9tc, 15tc, 19tc) poziomu glukozy we krwi były w normie, to jest szansa, ze wynik z testu tolerancji glukozy 75 g wyjdzie dobrze, czy to nie ma związku???
          • agrypina6 Re: A ja mam pytanie 09.02.12, 11:37
            Niestety nie ma to znaczenia. U mnie wszystkie wcześniejsze pomiary były w dolnej granicy normy. Gdyby nie robiono mi badania z obciążeniem 75g to nikt by nie wiedział, że jest cukrzyca. Przed obciążeniem cukier był w normie, po 169 gdy norma jest do 140.
      • gosikjanosik Re: cukrzyca ciezarnych 09.02.12, 12:39
        Jak sie okaze ze masz cukrzyce to gin kieruje cie do poradni cukrzycowej dla kobiet w ciąży, tam dostajesz rozpisana diete i wskazania mierzenia cukru na czczo i po 3 głównych posiłkach po 1 godzinie od jedzenia. Jesli w ciągu dwóch tygodni cukry sie nie unormują i będą za wysokie to wtedy włączana jest insulina. Ja na insulinie jestem od 30 tc wczesniej dieta i niestety nie udało sie samą dietą, najpierw brałam tylko na noc a teraz juz mam 4x dziennie.
    • wpadka83 Re: cukrzyca ciezarnych 09.02.12, 12:47
      ja miałam dwa lata temu cukrzyce - byłam na insulinie. Teraz nie mam, jestem w 38 tygodniu i obciążenie glukozą miałam robione dwa razy i jest w normie. Teraz mi zlecił lekarz wykonanie pomairu cukru na czczo jeszcze
      • dzieciusie3 Re: cukrzyca ciezarnych 09.02.12, 13:47
        Miałam podniesiony cukier w pierwszej ciąży i w drugie też teraz też -ciąża trzecie-jestem na diecie
        • ziarenko-piasku Re: cukrzyca ciezarnych 10.02.12, 14:51
          No i niestety...glukoza po 1 i 2 godzinach podwyższona. W poniedziałek wizyta u diabetologa...boję się trochę...ehhh
          • kaja102 Re: cukrzyca ciezarnych 15.02.12, 09:34
            ja robilam kilka dni temu poziom glukozy na czczo i mialam 99 wiec na granicy normy, diabetolog kazal mi powtorzyc jak bedzie podobnie to mam zrobic po bciazeniu 70 glukozy i pewnie dieta sama nie wystarczy tylko insulina. Jjem juz ledwo co i tak mam wyokie cukry potrafia byc powyzej 140 po godzinie. Powiedzcie mi jak jecie i co.
            • dzieciusie3 Re: cukrzyca ciezarnych 15.02.12, 10:21
              Jaka insulina o czym Ty piszesz,zresztą nie ja jestem lekarzem ale ja chciałabym mieć taki cukier na czczo smile moje poziomy cukru są kosmiczne ale nawet wzmianki nie miałam na temat insuliny tylko dieta 1800 kcal.
              • kaja102 Re: cukrzyca ciezarnych 15.02.12, 10:29
                oj to mnie troche uspokoilas, a jaka diete trzymasz, bo nie wiem skolei czy za malo nie jjem az tak sie boje za wysokiego cukru. Ide jutro do dietetyka moze wskarze mi cos wiecej. Musze dodac ze mam nadwage wiec zaczynam ciaze z wysokiego progu a niestety juz nie schudne pewnie. A jakie masz poziomy cukru na czczo i po posilkach ? Czy od poczatku ciazy to kontrolowalas, bo ja przyznam sie ze na poczatku niezabardzo dbalam o diete zanim sie dowiedzialam o ciazy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka