nati_28
16.03.12, 10:31
Wiem, że są takie wątki, ale dużo starsze. A w necie są tak skrajne opinie, że nie wiem co o tym myśleć. Są lekarze, którzy twierdzą, że II trymestr jest najbezpieczniejszy do latania w ciąży, a niebezpieczny może być I trym. Są i tacy, którzy uważają, że w I trym. można latać, a w II już nie ponieważ może nastąpić wypływ płynu owodniowego spowodowany skokiem ciśnień.
Wczoraj dodatkowo mężowi w pracy opowiedziano historię jak to po pobycie na wakacjach (podróż samolotem) dziewczyna w 4 mies. ciąży poroniła.
Mój lekarz powiedział, że w 18 tc mogę spokojnie lecieć.
Sama już nie wiem co o tym myśleć. Obawiam się jedynie skoków ciśnienia, stresu (zawsze się trochę stresuję przy stracie i lądowaniu) i prześwietlania na lotnisku (ponoć sa to promienie RTG).
Zarezerwowaliśmy już wczasy w korzystnej cenie, gdy nie wiedziałam o ciąży. Do poniedziałku musimy dopłacić. Początkowo pomyślałam sobie, że wypoczynek, relaks zadziała na mnie zbawiennie w ciąży. Nie będę miała żadnych obowiązków, nawet nie będę musiała gotować. Czysty relaks. Ale teraz zaczynam się obawiać tego co czytam na temat latania w ciąży.
Czy macie podobne doświadczenia?
-