02.05.12, 14:41
Czy mozna zaplanowac płec dziecka??moja znajoma kupiła sobie testy owulacyjne-starala sie o coreczke ale testy sie nie sprawdzily bo przyszedl na swiat 3 chlopiec...czy juz taki urok??
Obserwuj wątek
    • arya82 Re: płec 02.05.12, 15:31
      Taka jest teoria, ze stosunek kilka dni przed owulacją daje (ciut) większe szanse na dziewczynkę, a w dzień owulacji na chłopca. (Jeśli twoja koleżanka celowała w córkę, to nie do końca wiem po co jej te testy skoro teoretycznie wypadało by starać się raczej dzień albo dwa przed tym jak test pokaże owulacje) Wynika to z tego, że plemniki żeńskie są ciut większe (dwa "ciezkie" chromosomy X) i żyją ciut dłużej, gdyż mają troszkę więcej zapasów energii, z tego względu, znów teoretycznie, mogą przetrwać w jajowodzie trochę dłużej niz męskie, czekając na jajeczko. Plemniki męskie są mniejsze (bo zawierają chromosom X i lżejszy, mniejszy chromosom Y) przez to są też szybsze, także teoretycznie szybciej docierają do jajeczka w dzień owulacji.

To jest teoria potwierdzona jednak tylko w „probówce”, gdzie warunki są trochę inne niż w organiźmie kobiety, i na grupach zdrowych i w pełni funkconujących plemników. W realnych staraniach dochodzi jeszcze dużo czynników, dotyczacych np jakości nasienia, która jest zmienna u różnych mężczyzn, a także u tego samego faceta w ciągu roku. Dochodzą do tego błędy pomiaru czasu owulacji, uwarunkowania genetyczne konkretnych osób (np nie u wszystkich plemniki żeńskie żyją dłużej, a męskie są szybsze) itd, także przy tych wszystkich teoriach szanse na ustrzelenie chłopca/dziewczynki i tak są bardzo zbliżone do 50 %.
    • kisi_165 Re: płec 02.05.12, 15:33
      Powinna starać się koleżanka dopóki testy są negatywne ( teoretyczne 2-3 dni przed owulacją)wtedy by miała większe szanse na dziewczynkę bo tak znów prawdopodobnie trafiła na owulację.
    • masak-rua Re: płec 03.05.12, 00:58
      zaplanować to sobie można dzień - a i tak wyjdzie jak ma wyjść

bez metody stosowanej czasami przy in vitro to EWENTUALNIE można zwiększyć szanse
      • goga1979 Re: płec 04.05.12, 21:20
        Dzieki za informacje..tak tylko pytam z ciekawosci bo sama mam 2 -ch synkow i raczej juz nie planuje nastepnych...pozdrawiam
        • zkat Re: płec 05.05.12, 10:14
          U mnie ta metoda akurat sie sprawdzila smile Bedzie dziewczynka
    • pusi06 Re: płec 05.05.12, 12:42
      ...na 100 % sprawdza się ta metoda, ja mam tak poczęte 2 córki-własnie przed owulacją.A teraz synek
      • annik-2 Re: płec 10.05.12, 16:49
        W dniu owulacji począł mi się chłopiec.Prawie 3 lata temu celowałam 5 dni przed owulacją i mam dziewczynkęsmile
        https://www.suwaczki.com/tickers/km5sgu1rxtkar716.png

https://www.suwaczki.com/tickers/zrz6ru1dknd3m1e1.png
        • malgosiek2 Annik-2 proszę zmniejszyć sygnaturki 10.05.12, 16:52
          do 4 linijek.
          Albo zmniejszyć oba suwaczki i ustawić obok siebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka