Dodaj do ulubionych

przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomocy!!!

30.06.04, 12:01
Czesc dziewczyny,

wczoraj wrocilam z usg bardzo zmartwiona (jestem w 37 tc, usg pokazuje ze
dziecko jest na 34 tc). Wymiary mojej malutkiej nie zmienily sie od
poprzedniego usg, ktore robilam 20 dni temu. Moja prowadzaca kazala mi
jeszcze poczekac do poniedzialku. W poniedzialek ma mi zrobic kolejne usg i
jesli nadal bedzie bez zmian to zostawia nas w szpitalu na kolejne badania.
Strasznie sie zamartwiam. do tej pory wszystko szlo jak po masle. Zadnych
problemow. Moj maz powtarza ze w usg nie nalezy wierzyc. Ogolnie z dzidzia
jest wszystko ok. Profil biofizyczny 8 na 8 ptk. Narzady tez prawidlowe,
przeplywy rowniez w normie. Czy ktos ma podobny problem albo moze spotkal sie
z takim??

Sciskamy Ania i Wika
Obserwuj wątek
    • afrodyt Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 30.06.04, 12:05
      Chyba nie powinnas sie martwic, jestes pod stala opieka lekarza i sama widzisz
      ze wszystko oprocz wymiarow jest ok.
      Dzieci sa rozne a 20 dni to znow nie tak duzo w porownaniu z cala ciaza...
      Jesli to 34 tc to dzidzia ma jeszcze czas na to zeby urosnacsmile
      • juropka Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 30.06.04, 12:17
        Nie denerwuj się! Ja podchodzę do usg z pewnym dystansem, a to z tej prostej
        przeczyny, że nie jest to sprzęt dokładny i nie jest w stanie określić w 100%
        wymiarów dziecka, granica błędu to aż 30%, więc naprawdę wiele. Myślę, że
        dziewczyny które już urodziły mogą się wypowiedzieć czy pomiar z usg zgadzał
        się z tym zaraz po porodzie, zdarza się to niezmiernie rzadko i są prawie
        zawsze odstępstwa. Nie stresuj siebie i dziecka, zobaczysz, że wszystko będzie
        ok! Daj znać jak po poniedziałkowym usg, a jeżeli nie wytrzymasz idź do innego
        punktu gdzie robią usg i przekonaj się czy wyniki są takie same, to na pewno
        rozwiąże Twoje zmartwienie. Pozdrawiam Aga i 32 tyg Pola
    • elve Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 30.06.04, 12:14
      moja doktor powiedziałaby: to tylko głupi komputer. wymiary z usg są często
      przekłamane (co okazuje się dopiero po porodzie, kiedy zamiast gigantow rodzą
      się maluchy lub odwrotnie), więc nic się nie martw.
    • dziobas79 Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 30.06.04, 16:52
      Dzieki dziewczyny za wsparcie i uspokojenie skolatanych nerwow. Troche jeszcze
      na tem temat poczytalam i faktycznie nie ma czym sie stresowac.

Jeszcze raz sliczne dzieki. Oczywiscie odezwe sie w poniedzialek po kolejnym
      usg.

Przesylamy caluski

Ania i Wika
      • bei tak tak...dziewczyny mają rację... 30.06.04, 19:20
        koleżanka miala USG w 38 tygodniu....i byla zmartwiona, bo jej dzidzia niby
        miała nieduzo ponad 2000 g- widzialam wynik........za 4 dni urodzila synka o
        wadze 3680....i co...w 4 dni jej tak urósl?
        • kubbik1 Re: tak tak...dziewczyny mają rację... 01.07.04, 10:00
          Witam
          No z USG to różnie bywa. Ja na jakieś 5 dni przed porodem byłam na USG i owszem
          Pan doktor mówił, że dziecko będzie duże i jego wagę określał na jakieś
          3700-3800 a tym czasem córka urodziła się 4230. Czyli jak by nie było pół kilo
          więcej , tak więc żadne USG nie ejst w 100% nieomylne, a 20 dni to znowu nie
          jest tak duzo.
          Tym bardziej, że na USG określając wagę bierze się pod uwagę baarrdzzooo
          przyblizone wymiary więc granica błędui może byc sporawa.
          Pozdrówka
          Magda
    • agusiasa Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 30.06.04, 19:28
      Nie przejmuj się. Jak leżałam na patologii w szpitalu była ze mną dziewczyna u
      której zdjagnozowaną hipotrofię. Dwa dni przed urodzeniem stwierdzili na
      podstawie usg że maleńka nie urosła od ostatniego badania ani 1 gram i waży
      2400 g. Wywołali jej poród i okazało się że u dziecka nie ma żadnej hipotrofii
      a jej waga wynosiła 2900g. Gdy zapytała czy dziecko w ciągu 2 dni mogło urosnąc
      500g powiedziano jej, ze to tylko komputery i też moga się mylić...
      Zobaczysz wszystko będzie dobrze smile)))
      • miniaxv Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 30.06.04, 20:32
        Dziewczyny mają rację, USG to w gruncie rzeczy nie takie precyzyjne urządzenie!
        Poza tym dokładność pomiarów na tym etapie ciążyjest bardzo mała i wiele zalezy
        od ułożenia maleńtwa i umiejętności osoby obsługującej ultrasonograf. Ważne
        jest, że wszyskie wyniki są OK! Może dziecko dzie poprostu małe, ludzie są
        przecież różni!Na Twoim miejscu poszłabym na USG do innego lekarza, a
        zobaczyłabyś, że wyniki będą inne! A już na pewno zrób to, jeśli okaże się, że
        Twój lekarz stwierdzi hipotrofię i będzie chciał Cię wysłać do szpitala! Moja
        koleżanka zagrożona porodem wczesnym była w 31 tyg. w odstępie 2 dni u różnych
        lekarzy i waga dziecka różniła się o 500g! Daj znać, czego się dowiedziałaś!
        Pozdrawiam!
    • gosiaa Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 01.07.04, 09:22
      Witaj,
      Mam dokładnie ten sam problem co Ty. Tydzień temu podczas USg dowiedziałam się,
      że maleńka przez okres 2 tyg. nic nie urosła (była malutka jak na swój wiek.
      Termin porodu mam na 28 lipca a z USG wychodzi dopiero na 24 sierpnia). Rozpacz
      i strach olbrzymi.Dostałam skierowanie na badania do szpitala z podejrzeniem o
      Hypotrophie fetus.
      Lekarze porobili nam różne badania (KTG - super, przepływy - super, dziecko
      zbudowane proporcjonalnie, łożysko 2 stopnia). Powiedzieli, że prawdopodobnie
      dziewczątko będzie malutkie, bo taki jej urok i że "małe jest piękne". Leków
      (oprócz witaminek) nie dostałam, mam tylko często badania gin. Ktg a w
      przyszłym tygodniu USG.Mam nadzieję, że dzieciątko podrosło (bo podobno czasami
      jest tak, że dziecko nie rośnie a później nagle rośnie bardzo dużo). Dbaj o
      siebie i wypoczywaj na lewym boku. Wszystkiego dobrego. Odezwij się jeszcze!
      Gosiaa.
      • dziobas79 Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 01.07.04, 12:09
        Hello,

nawet nie wiecie jak bardzo mi sie humorek poprawil. Dzisiaj jade do
        prowadzacej to jej sie o wszystko dokladnie wypytam. Tak jak teraz analizuje co
        mi po usg powiedziala to wychodzi na to ze ona za bardzo sie nie przejela, a do
        szpitala kazala przyjechac poniewaz nie chce niczego przegapic. Napisze
        wieczorkiem czego wiecej sie dowiedzialam. Moja mama mowi ze ja roslam skokami
        wiec moze mala odziedziczyla to po mnie. Gosiaa ty tez koniecznie sie odezwij
        po waszym usg. Ja mam termin na 25 lipca a usg pokazalo ze na 18 sierpnia.
        Lozysko III stopien, glowka malej baardzo niziutko.

Pozdrawiamy i sciskamy
        • malwes Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 01.07.04, 16:02
          Dziobasku,
          Miałam identyczny problem jak Ty. To nic strasznego ale nie bagatelizuj tego bo
          to nie jest istatne, czy usg jest dokladne czy nie ale to znaczy, że dzieciątko
          już nie przyrasta a taki odchył jak u Ciebie już ma znaczenie i ma miano
          hipotrofii.
          Ja urodziłam własnie w 38 tyg ciąży synka z biometrią na 34tydz (49cm i 2340g).
          Profil 8/8, przepływy ekstra, itp...
          Jeżeli dziecko nie przyrsta to znaczy, że nie dostaje odpowiednich to tego
          składników. Hipotrofia nie oznacza, że jest z nim coś nie tak, tylko jest to
          takie "działanie" ochronne polegające na tym, że dzieciątko postanawia pozostać
          tak malutkie, na ile wystarcza mu pożywienia, tlenu, itp i tak "zamrożone" ma
          zamiar dotrwać do dnia porodu.
          Generalną zasadą jest chyba to, że znacznie lepiej jest urodzić wcześniej
          takiego malucha (Twój już jest donoszony) i zapewnić mu szybki wzrost już "na
          zewnątrz" niż trzymać go w niesprzyjających warunkach w brzuszku. Mój Szymon
          przestał rosnąć z "powodów nieokreślonych" a mogły być to:
          - moja macica dwurożna (już nie miał miejsca)
          - łożysko, które przodowało i krwawiło przez całą ciążę, potem się podniosło
          ale być może już nie było tak dobrze ukrwione jak powinno być. Pamiętaj, że
          badanie przepływów i stopnia dojrzałości nie zawsze pokaże w czym problem.
          - nie miałam jednak cukrzycy ciążowej smile) a byłam na diecie.

Nie martw się. Twój maluszek jest donoszony więc możesz go spokojnie już
          urodzić. Takie malutkie dzieci nadrabiają wagę i wzrost w tak zastraszająco
          szybkim tempie, że zanim się zorientujesz, to będzie już ważył 5kg smile)
          Ja osobiście jednak radzę posłuchać lekarza, jeśli zadecyduje skierować Cię do
          szpitala, poddać się badaniom a potem...zobaczysz. Na pewno jednak wszystko
          będzie ok.
          Pozdrawiam.
          Gosia-mama-Szymona (już 7,5kg i 70cm długości) smile))
          • dziobas79 Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 02.07.04, 09:54
            Jak pisalam wczesniej, wczoraj bylam u swojej gin. Powiedziala mi dokladnie to
            samo co napisala malwes. W poniedzialek zrobi mi dokladne badania juz w
            szpitalu i jesli to hipotrofia to zastaje i wywoluja porod. Poza tym moja
            szyjka mieciutka i mam rozwarcie na 1 palec.
            • ania.silenter_exunruzanka Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 02.07.04, 11:28
              Nawet jesli to hipotrofia to już donosiłaś ciążę! Ja nie miałam tego szczęścia,
              urodziłam w 31 tc, z hipotrofią na 27 tydz., a moje dzidzio, mimo, że jest
              wcześniaczkiem, rozwija się bardzo dobrzesmile)). Także nie martw się, na pewno
              wszystko będzie o.k.smile.
              pozdrawiam i trzymam kciuki
    • gosiaa Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 02.07.04, 13:03
      Cześć! Tu Gosiaa. Przepraszam Dziobasku, że podciągam się pod Twój wątek.
      Przestraszyłam się, bo lekarze twierdzą, że wszystko jest O.K a dzidzia jest po
      prostu malutka genetycznie (ja mam 160 wzrostu, mój mąż 180 cm. Chyba aż takimi
      maleństwami nie jesteśmy?).Jednak według tego co napisałyście, to wszystko
      wskazuje na Hypotrofie. Prosze, napiszcie co o tym sądzicie. Czy szukać innego
      lekarza?
      Oto ostatnie badania z USG :
      7.06.04 - Hbd 30 i 1539 g - byłam wtedy w 33 tyg. ciąży
      21.06.04 hbd 30 w 6 i 1655g (badanie u innego lekarza, bo się martwiłam) i
      skierowanie do szpitala "Brak różnic w porównaniu do badania 07.06." -35
      tydzień ciąży
      22.06.04 -(badania ze szpitala)1794 + - 312g, profil 8 pkt,łożysko 2 stopień,
      AFI 177 mm.
      Nikt się niczym nie przejął, nie dostałam lekarstw ani specjalnych zaleceń. W
      przyszłym tygodniu mam mieć ponownie USG. Teraz jestem w 36 tyg.ciąży i coraz
      bardziej się boję. Pozdrawiam, Gosia i mała Marysia.
      • dziobas79 Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 02.07.04, 17:47
        Gosienko,

moja gin nie patrzyla na wage tylko na wymiary, ktore stanely w miejscu. Ja mam
        160, a moj maz 190 cm wzrostu, wiec tez na liliputow nie trafilo. Z tego co
        napisalas to mala przybiera na wadze wiec moze dlatego lekarze sie nie
        przejmuja.
    • antola Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 02.07.04, 18:15
      U mnie jest podobna sytuacja, zostałam określona, jako zagrożona hypotrofią
      (właściwie to nie ja tylko Maleńka). Od początku była mniejsza ale tylko
      troszeczkę, potem w 30 tyg. odchylenie od normy stało się większe (3 tyg. do
      tyłu). Wczoraj byłam na kolejnym badaniu (33 tydz.) Mała odrobinę nadrobiła
      (wagą i wymiarami) ale nadal pozostaje zagrożona hypotrofią. Co więcej
      najwięcej brakuje jej w obwodzie brzuszka.
      Łożysko III !!!!!!!!!! Czyli, jak przy donoszonej ciąży.
      Lekarz kazał mi obserwować ruchy (stwierdził, że mała jest jak narazie w
      świetnej kondycji- poza wymiarami, że jest bardzo ruchliwa etc), dużo leżeć i
      przyjść za kolejne 3 tyg.
      Trochę się boję, bo takie łożysko może oznaczać wcześniejszy poród. Na dodatek
      mój gin., który uchodzi za specjalistę od wad płodu i USG wyjeżdża teraz na
      wakacje. Nie wiem, czy mam w tym czasie iść gdzieś na KTG i w ogóle na wizytę,
      żeby skontrolować stan Małej. Gin. powiedział mi, że po 36 tyg. w najlepszym
      razie będę 2 razy w tygodniu chodzić na KTG, a najprawdopodobniej pójdę na
      oddział! To zaraz po jego powrocie z urlopu- a co do tego czasu?! Dodam, że
      ufam mojemu lekarzowi, zawsze wychodziłam z założenia, że to on tutaj jest
      stroną fachową ale teraz się waham, czy nie pójść jeszcze gdzieś- nie po to,
      żeby go sprawdzić, czy podważać opinię ale tak dla mojego świętego spokoju.
      Jako, że w tym wątku pojawiło się parę mam z podobnymi doświadczeniami-
      poradźcie mi proszę!

Pozdrawiam- Antola+ Rozbrykane Maleństwo
    • gosiaa Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 05.07.04, 10:14
      Dziobasku i Antolo,
      choć niczego nowego jeszcze się nie dowiedziałam, nie mogłam oprzeć się
      pokusie, by do Was napisać. Ciekawa jestem, co z Waszymi Maleństwami.
      Dziobasku, Ty chyba dzisiaj masz robione USG? Naprawdę trzymam kciuki, by
      dzieciątko "podskoczyło". Mam nadzieję, że napiszesz czego się dowiedziałaś.
      Ja USG mam dopiero w środę (w szpitalu). Och, niestety nie tylko waga Marysi
      była niska, inne wymiary również (ze wskazaniem na 30 i 31 tydz.) a różnice z
      usg (niestety!) były w zakresie błedu komputera (robione na 3 różnych
      maszynach).
      Antolo, moja prowadząca pracuje w P.A.M w Szczecinie na patologii ciąży,
      również jest b.dobrym specjalistą (prowadsziła b.powikłaną ciąże mojej siostry
      i efektem jest zdrowa i śliczna dziewczynka), co nie zmienia faktu, że i tak
      się ogromnie denerwuje i mam dużo wątpliwości. Według wszelkich książek,
      informacji Marysia jest zbyt malutka i od pewnego czasu zbyt mało rośnie (mam
      nadzieję, że to się zmieniło !). Zresztą moja gin. od przyszłego tygodnia ma
      urlop. Pech! Cieszy mnie fakt, że obiecała "polecić" mnie komu trzeba w
      szpitalu. Pozdrawiam i czekam na Wasz odzew. Szkoda, ze nie mam gg. Gosiaa i
      (moze juz duża ? ) Marysia. PS. Czy Wy również macie niedosyt informacji od
      swoich lekarzy?
      • antola Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 05.07.04, 12:28
        Jejku jak to dobrze, że się odezwałaś. Wątek poszedł w górę, a poza tym już
        myślałam, że zostałam sama z moimi rozterkami. Niestety nie mam żadnych nowych
        wiadomości ale wczoraj uświadomiłam sobie, że mój doktor jeszcze dzisiaj
        powinien przyjmować i wybiorę się do niego, choćbym miała wejść tam przez okno.
        Nigdy się tak nie zachowywałam, należę do tych grzecznych pacjentek ale teraz,
        skoro ma wyjechać, to ja muszę mieć przekonanie, że jestem w pełni
        doinformowana, no i pozostawiona pod czyjąś opieką.
        Co do tego poczucia niedoinformowania, to ja też to mam. Wydaje mi się, że
        lekarze nie do końca się zastanawiają, co czują takie mamy- ja nie mogę spać,
        tylko się martwię. Mam nadzieję, że się nie pomyliłam i zastanę mojego doktora,
        a jeżeli już się opala pod palmami, to na pewno pojadę w najbliższym czasie do
        szpitala zrobić KTG i USG dopplerowskie (tego mi nie robili, a z tego, co
        wyczytałam przy podejrzeniu o hypotrofię nadzoruje się w ten sposób stan
        dziecka). Tylko nie wiem, czy mi ot tak na moje życzenie zrobią te badania
        (oczywiście odpłatnie). Jak to jest u Was?

Na razie przemawiam do mojej Kruszyny, żeby rosła duża i okrąglutka. I żyszę
        tego również waszym Maleństwom.
        Pozdrawiam- Antola+ Rozbrykane Maleństwo
        • dziobas79 Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 05.07.04, 13:58
          hello,

Właśnie wróciłam z usg i ktg. Ktg super, usg wyszło w sumie też dobrze, tylko
          brzuszek malutkiej nie rośnie. Moja gin rozpisała rozmiary na grafach no i jest
          znaczne odchylenie, jeśli chodzi o AC. Reszta rośnie pomalutku. Ma to jeszcze
          skonsultować, ale powiedziała ze pewnie taka uroda malutkiej. Mówiła tez ze
          lekarze czasami zbyt szybko i pochopnie stwierdzają hypotrofie i z regóły
          mniejsze dzieni mają szczuplutkie brzuszki. W każdym bądź razie wróciłam do
          domu, porodu nie będą wywoływać. W sumie jak tak pomyślę to ja przed ciążą
          miałam super plaski brzuszek, mój mąż tez jest szczupły i ma plaski brzuch.
          Także teraz zostaje mi czekanie na poród, który przeżywam prawie każdej nocy
          podczas snu.
    • gosiaa Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 05.07.04, 17:49
      Dziewczyny,
      Świetnie, że się odzywacie! Razem zawsze raźniej.
      Nasi lekarze nie panikują, więc na pewno z dzieciaczkami nic złego się nie
      dzieje. Jednak nic na to nie poradzę, że mimo to się boję i wymiana informacji
      z Wami pomaga mi przetrwać.
      Antola, jeśli chodzi o dopplerowskie USG, KTG to wszędzie prowadzi mnie moja
      gin.(pracuje w tym szpitalu) i ostatnio nic nie płace. Jednak jak pisałam
      wcześniej, byłam skierowana do szpitala a wówczas badania są bezpłatne. Czy bez
      skierowania coś zapłacisz? Nie mam pojęcia. Do szpitala skierował mnie inny
      lekarz, pracujący w zupełnie innym szpitalu. Miałam porządnego pietra, bo
      córeczki mojej siostry chorowały na rumień zakaźny a ja, spędzam z nimi bardzo
      dużo czasu... Dzwoniłam do swojej gin. Ona kazała mi czekac... Na USG dla
      świętego spokoju poszłam szybko gdzie indziej i...
      zdenerwowałam się jeszcze bardziej, bo tam lekarz kazał mi jeszcze tego samego
      dnia udać się do szpitala (to on zwrócił uwagę na brak przyrostu dziecka).
      Zostałam jednak u mojej gin.
      Co do porodu, to również się boję. Klinike wybrałam ze względu na dobry sprzęt
      itd., swojego lekarza (a tu akurat urlop!). Niestety w tym szpitalu nie ma ZOO
      i nie polecają znieczulania. Dziubasku, Ty chyba przejdziesz przez to
      najszybciej i najszybciej zostaniesz szczęśliwą Mamusią. Pozdrawiam Was
      serdecznie.
      Piszcie czasem, Gosiaa.
      • dziobas79 Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 07.07.04, 09:35
        No wlasnie, to czekanie jest meczace. Zaczelam strasznie puchnac i czuje sie
        jak wieloryb. I do tego maja byc teraz upaly (zamkne sie w lodowce). Wczoraj
        podtrulam sie czeresniami, a wcale ich tak duzo nie zjadlam. Zanim pognalo mnie
        na sedes mialam dziwne bolace skurcze dolu brzuszka. Myslalam ze moze to juz.
        Zadzwonilam do swojej gin. Kazala wziasc smecte i poczekac. Tak tez zrobilam i
        skurcze ustaly. Strasznie jestem ciekawa porodu i chcialabym miec to juz za
        soba.
        A jak wy sie dziewczyny czujecie??
    • gosiaa Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 07.07.04, 19:09
      Aniu, opis tego, jak się czujesz pasuje i do mnie. Nie wyglądam pięknie,
      atrakcyjnie, elegancko ... Wyglądam jak balon na słoniowych nożkach z malutką
      główką. Czasem, gdy zobaczę się w odbiciu szyby doznaję szoku :Czy to ja? Ale
      nie rozpaczam z powodu wyglądu. Nawet rozstępy mnie nie ruszają a są na
      piersiach, nogach, tyłku. Mój mąż myślał, że coś mnie pogryzło...
      Dziś jestem szczęśliwa, bo moja malęńka rośnie ... Ważyła (dla mnie już! Moja
      siostra ostatnio powiedziała:" Coś ci się pomyliło o kilogram ) 2103 + - 315g a
      ostatnio 1794 + - 312g. Inne wymiary odpowiednie do wzrostu Marysi. Wykluczyli
      podejrzenie IUGR. Dzieciątko będzie po prostu malutkie i tyle. Dzisiaj
      chodziłam po sklepach i szukałam tycich ciuszków. W końcu kupiłam rozmiar "50"
      w Cubusie (wydałam b. dużo pieniążkó) a w domu okazało się, że i tak są większe
      od tych co mam już w domu (56, 62).
      Porodu również się boje i odliczam każdy dzień. Jednocześnie licze, że każdy
      dodatkowy dzień to dodatkowy g. dla Marysi. Poza tym mamy remont w domu.
      Gdy zaczynam z moją panią gin. rozmowe na temat porodu, ciągle słysze : "mamy
      jeszcze czas", więc czekam cierpliwie. Teraz kolejne bad. mam 16 lipca, KTG
      podobno teraz nie jest potrzebne. Napisz co u Ciebie i co z Wiką.
      • dziobas79 Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 08.07.04, 09:52
        Gosiu,

u nas bez zadnych nowych rewelacji. Porodu nie trzeba wywolywac. Wiktoria sama
        zadecyduje kiedy przyjsc na swiat. A ja odliczam dni, coraz czesciej boli mnie
        dol brzucha. Ostatnio jechalam z mezem na budowe swoich rodzicow. Na dzialke
        prowadzi taka bardzo wyboista droga. Niestety nie dalam rady nia przejechac.
        Kazalam mezowi sie zatrzymac i poszlam pieszo. Na tych wybojach mialam
        wrazenie, ze Wika wypadnie mi z brzucha.
        Jesli chodzi o ubranka to ostatnio stwierdzilam ze mam same pajace i body.
        Pomyslalam sobie, ze skoro sa takie upaly to przydalyby sie spioszki, ktore
        zaloze na body. Oczywiscie do sklepu i dwie pary slicznych spioszkow zakupione.
        Teraz jeszcze maz zadzwonil, ze w Factory wyprzedaz i moze cos by sie Wice
        kupilo. Jednak wkurza mnie to, ze firmy rozmiarow nie trzymaja i powiedzialam
        sobie, ze nic juz nie kupie. Gosienko masz moze numer gg? Moj to 2060676,
        moglybysmy miec lepszy kontakt i czesciej sie wspierac.
        • ona11 Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 09.07.04, 12:12
          List co prawda do Gosi, którą nie jestem, ale mam problem podobny do Twojego.
          Od połowy czerwca borykam się z "cechami hypotrofii płodu". W między czasie
          zmieniłam lekarza (mój pierwotny nie podszedł do wyniku USG dosyć aktywnie jak
          dla mnie- zalecił mi ktg za...2 tyg.) Nowy lekarz: w tym samym dniu powtórne
          USG i ktg. Do dziś mam co najmniej raz w tygodniu ktg. Okazuje się, że Dzidzia
          jest ok. 3 tyg. mniejsza niż wskazuje wiek ciazy (też jestem w 38 tc)ale już ma
          2500g. Jest energiczną istotką, wszystkie przepływy sa dobre. Chciałabym, aby
          sama zdecydowała o opuszczeniu mojego wnętrza... smile
          • dziobas79 Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 09.07.04, 15:09
            Hello,

jestem bardzo ciekawe ile nasze dzieciatka tak naprawde waza.
            Moje sloneczko na ostatnim usg wazylo 2399 =/- 300g. Tak sobie mysle ze moze
            juz wazyc te 2700. W sumie hipotrofii nie stwierdzono i to jest najwazniejsze.
    • gosiaa Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 09.07.04, 09:37
      Aniu, nie mam jeszcze gg. Pogadam z mężem, żeby mi założył (sama nie potrafię).
      Pozdrowienia, Gosia.
      PS. Ten dzień coraz bliżej...
      • malwes Malutkie ciuszki... 09.07.04, 11:02
        Witam ponownie,
        Jeśli chodzi o malutkie ciuszki (miałam ten sam problem bo synek wazył 2340g a
        to jeszcze na dodatek była zima!) to popatrzcie na rozmiar 50 z oferty H&M. W W-
        wie, w Hali Banacha (część przemysłowa) kupowałam super body firmy Modna Maja -
        rozpinane od góry do dołu, rozmiar wprawdzie 56 ale to jest takie "mniejsze" 56.
        Ostatnio w W-wie, w Wola Parku, Mothercare wyprzedawała rzeczy z rozmiaru Tiny
        Baby czyli na takie maluchy poniżej 3kg. Ceny naprawdę niewielkie - mnóstwo
        tego jest w tej chwili na Allegro.
        Wiem, że jeszcze są sklepy internetowe, które oferują malutkie ubranka ale nie
        pamiętam w tej chwili adresów - jak znajdę to podeślę.
        Aha - również firma Classic (np. w Blue city, w Mega Sklep Dziecko) ma rozmiary
        56, które są znacznie mniejsze niż innych firm. 50tki dostałam też w Family
        Shop na Grójeckiej...
        To chyba tyle, więcej nie pamiętam!
        Pozdrowionka,
        Gosia
        • izac6 Re: Malutkie ciuszki... 09.07.04, 12:03
          Na stronie www.littleangels.pl są ubranka dla wcześniaków. Może się przyda.
          • gosiaa Re: Malutkie ciuszki... 09.07.04, 13:28
            Hej!
            Całuję Was, moje drogie za pomoc. Moje ciuszkowe problemy na pewno się teraz
            rozwiążą.
            Poza tym dzięki Wam nie czuje się już tak przesadzona, śmieszna, nudna... (Czy
            rozumiecie o co mi chodzi?).

Do Mam "malutkich" dzieci.
            Zastanawiam się, jak się chowają dzieci z niską wagą urodzeniową. Czy na coś
            trzeba zwrócić szczególną uwagę? Jestem szczęściarą, ale szczęściu trzeba
            pomagać.
            Pozdrawiam, Gosiaa.
            • dziobas79 Re: Malutkie ciuszki... 12.07.04, 10:22
              Hello,

jak Wasze samopoczucie?? Jakies zwiastuny porodu?? U mnie brzuch jak skala i
              odczucia jak na okres.
    • gosiaa Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 12.07.04, 14:06
      Aniu, obudziłam się dziś ze spuchniętym nosem. O, nogi i ręce mam już dawno
      opuchnięte. Jaka jestem "piękna"!
      Zdarza mi się czuć dobrze. Głupio tak narzekać, ale...
      Coraz częściej łapią mnie skurcze łydek podczas snu, kręgosłup boli coraz
      bardziej. Ostatnio mam rewolucje żołądkowe (może się czymś podtrułam?) a
      siusiam non stop (zwłaszcza w nocy). Czasmi chce mi się siusiu a nie mogę
      zrobić... No, koszmar.
      Dopiero wczoraj opadł mi brzuch (a właściwie brzuszek, bo taki mały). Różnica
      jest bardzo wyraźna. Bolesnego twardnienia brzucha nie mam. Niestety, jestem
      tak niedoświadczona, że trudno mi powiedzieć czy maleństwo się "wypina" czy są
      to skurcze przepowiadające. Jak Wy to poznajecie?
      Wydaje mi się, że to dziecko (brzuch robi się twardy i napięty tylko w jednym
      miejscu). Natomiast mam bóle w dole brzucha i kłucia w pochwie (ale to było już
      wcześniej). Staram się być spokojna... Pozdrawiam Cię, Gosia. PS. Gdybyś
      urodziła wcześniej to daj koniecznie znać. Wszystkiego dobrego.
      • dziobas79 Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 12.07.04, 14:22
        Ja na szczecie nie mam problemow z kregoslupem. Moze dlatego ze w sumie nie
        waaze strasznie duzo. Choc dla mnie z 46kg na 61 to sporo, ale widocznie
        kregoslupjeszcze taka wage toleruje :o)
        Oczywiscie dam znac jak tylko urodze i wyjde ze szpitala.
    • dziobas79 Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 24.07.04, 16:38
      Czesc dziewczyny,

21 lipca w swoje urodziny, urodzilam moja malutka Wikunie.
      Mala nie ma hipotrofii. Wazy 2700 i ma 50 cm. Czyli wymiary mniej wiecej takie
      jakie wskazywalo usg.
      Oczywiscie wszystkie ubranka mamy ciut przyduze :o)
      • borunia2 Re: Gratulacje 24.07.04, 16:50
        Serdecznie Ci gratuluje i ciesze sie razem z Tobą. Ja mam termin na 3.08 i tez
        podejrzenie o hipotrofie i takie informacje podnosza mnie na duchu.
        Uściskaj ode mnie swoją malutka dziewczynke papa.
        • smedron Male dziecko 24.07.04, 17:19
          Witam!!
          Ja tez mam malego malucha w brzuchu,lekarz nazywa go :drobnym:Najczesciej nie
          zgadza sie obwod brzuszka-odp.35 tyg, a ja jestem w 38.Co do wagi,to zawsze
          mnie uprzedzano,ze odchyly pomiarow sa do 500 g.I najwazniejsze jest czy
          dzidzia rosnie-nawet z tygodnia na tydzien mialam robione usg-zawsze na tym
          samym sprzecie i sprawdzano czy dziecko przybralo.Do tego mam maly brzuch,a
          wcale z mezem mali nie jestesmy-pocieszam sie,ze ja bylam naprawde
          chudym,anemicznym dzieckiem smile).Ale stres okropny,co tu duzo mowic.Trzymajcie
          sie ewa
    • kmianka Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 24.07.04, 18:21
      Dziewczyny, ja jestem mama "hypotroficznego" dziecka... W 33 tc wazyl 1500 g
      (czyli jak w 30 tc). Przybieral bardzo powoli, wylezalam sie w spitalach, pelna
      stresow i watpliwosci... w 36 tc wazyl 2150 g. Lekarze podejrzewali najgorsze i
      straszyli wadami... W 37 tc urodzil sie moj synek. Z waga 2300 g i dlugi na 47
      cm. Zdrowiutki, silny i ... sliczny smile))
      Teraz ten moj hypotrofik ma ponad rok, jest kochany, grzeczny i rozwija sie
      super smile)) Tylko wciaz mniejszy od rowiesnikow - taka jego uroda...

Chcialam tchnac w Was troche optymizmu i mam nadzieje, ze mi sie udalo smile))
      Ania, mama Igora (rok) i Adasia (36 tc)
    • gosiaa Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 24.07.04, 21:30
      Aniu, cudownie! Mam nadzieję, że poród był szybki i łatwy. Ale mam wrażenie, że
      to już nie jest takie ważne. Najważniejsze, że Wika jest zdrowa. Na pewno jest
      rozkoszna. Musisz pochwalić się fotkami. Gratuluję i życzę wszystkiego dobrego.
      PS. Bardzo fajny prezent na urodziny!

Marysia jest jeszcze w brzuszku. We wtorek USG pokazywało wagę 2316g. a to już
      39 tydz. ciąży, ale dzięki Wam trochę mniej się martwię. Mnóstwo serdeczności
      dla wszystkich, Gosia.
      • dziobas79 Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 27.07.04, 11:16
        Hello

Chetnie umiescilabym zdjecia Wiki na forum ale nie wiem jak to sie robi.
        Napiszcie mi prosze.
        Porod co prawda trwal 10 godzin - faza I, Faza II 20 min, tak prtzynajmniej
        napisali, ale w rzeczywistosci urodzilam ja w trzech skurczach.
    • gosiaa Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 04.08.04, 19:07
      Chcę się z Wami podzielić cudowną wiadomością. 30 lipca o godz.8.16 urodziłam
      Marysię. Córeczka jest słodka, śliczna i zdrowa (10 punktów na 10), choć
      filigranowa (waga 2560g, długość 52). Poród ostatecznie zakończył się cesarką.
      Problem był z karmieniem piersią, ale idzie nam coraz lepiej. Pozdrawiam, Gosiaa
      • anka71 Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 04.08.04, 19:46
        Gratuluje. To naprawdę cudowna wiadomość. Trzymajcie sie ciepło.
        Anka i 23tyg. brzusio
      • dziobas79 Re: przez 20 dni wymiary dzidzi takie same, pomoc 05.08.04, 11:33
        Gratulacje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka