Dodaj do ulubionych

Duszności w 7 miesiacu

28.08.12, 18:07
Od kilkunastu dni, kilka razy w ciągu dnia oddycha mi się coraz gorzej, czasem mam uczucie jakby ktoś mi na klatce piersiowej położył ciężki telewizor bez względu na to czy siedzę, leżę itd. Nigdy nie miałam żadnych problemów z oddychaniem. Teraz czasem mam takie uczucie jakbym nie mogła swobodnie oddychać, oddech jest ciężki mimo ze fizycznie nie dzwigam niczego itd. Czy to normalne? Dodam też że w czasie ciąży nie przytylam jakos duzo, okolo 7 kilo, teraz wazę okolo 67kg przy 175 cm wzrostu. Prosze o porade
Obserwuj wątek
    • misiu.stefan Re: Duszności w 7 miesiacu 28.08.12, 20:02
      madziulka, dla pewności skontaktuj się z lekarzem.
      Wiadomo, że im dziecko jest większe tym ciężej oddychać, ale przypomniało mi się jak ostatnio endokrynolog pytał mnie czy nie mam duszności - to może (ale nie musi) wskazywać np. na problemy z tarczycą.
      • bialasek75 Re: Duszności w 7 miesiacu 28.08.12, 20:16
        Też tak mam. Nie mam duszności, ale ciężko mi zaczerpnąć pełne płuca powietrza. W końcu część płuc przygniata teraz młody, więc to normalne. Liczę, że niebawem zacznie się obniżać, wtedy może uda mi się odetchnąć pełną piersią.
    • jess_day Re: Duszności w 7 miesiacu 29.08.12, 08:51
      sprawdź tętno w momencie kiedy masz te duszności. ja mam arytmie napadową i dosyć podobnie to się objawia, bardzo szybko bije serce. arytmia niestety nasila się w trakcie ciąży, ale nie jest groźna ani dla ciebie ani dla dziecka.
      jestem dopiero w 8 tygodniu i do tej pory miałam jeden atak.
      • dorotaza Re: Duszności w 7 miesiacu 29.08.12, 09:35
        Ja jestem 36 tc i mam to samo-uczucie jakby mi ktoś usiadł na klatkę/serce, szczególnie podczas skurczy macicy.W ciąży wyszła mnie arytmia, więc myślałam, że to związane z sercem-ale serducho w porządku. Równiez jestem pod opieką endo i tarczyca też ok. Wg gina może to być ucisk na żyłę dolną (ale wtedy powinien ustępować przy leżeniu na lewej stronie) albo podrażnienie/ucisk nerwu błędnego wg kardio. Tak czy siak nie przejmować się i rodzić naturalnie.
    • jak_matrioszka Re: Duszności w 7 miesiacu 03.09.12, 14:49
      Porozmawiaj o tym z lekarzem, bo jak widac przyczyny moga byc rozne. Ja mialam zakrzepice, objawy takie same. W pierwszej ciazy lekarze na to nie wpadli ale na szczescie zaczelo sie kolo 8 m-ca ciazy i przezylam bez ich pomocy (nie to zeby mnie wogole nie leczyli, ale podane antybiotyku nie jest szczegolnie pomocne przy tej chorobie). W drugiej ciazy zaczelo sie w 2-3 m-cu ciazy, lekarz rodzinny mnie zdiagnozowal i skierowal na leczenie, gdyby nie to to juz bym tu nie pisala.
      Dusznosci moga tez byc naturalna konsekwencja bycia w ciazy, co wcale nie przeszkadza zeby jednak pojsc do lekarza z powodu swojego stanu zdrowia, a nie z powodu stanu zdrowia dziecka.
      • ania.rene Re: Duszności w 7 miesiacu 03.09.12, 18:53
        na podstawie jakich badan zdiagnozowali zakrzepice?>
        • jak_matrioszka Re: Duszności w 7 miesiacu 03.09.12, 21:21
          Diagnoza rodzinnego byla "na oko", z doswiadczenia i wyksztalcenia, a potem w szpitalu badania krwi (chyba z piec rodzajow, ktore prawde mowiac guzik wykazaly), rentgen (tez nic nie wykazal, ale zrobilil) az w koncu kluczowe: tomografia komputerowa, zeby na 100% potwierdzic (jakas niestandartowa bylam i watpliwosci mieli, wiec sie na to zdecydowali po 5h wymianie zdan pomiedzy izba przyjec, ginekologia (bom w ciazy) i oddzialem raka i chorob krwi (bo to ich dzialka).
          • ania.rene Re: Duszności w 7 miesiacu 05.09.12, 15:25
            z tym, ze mialas incydent z pierwszej ciazy. to juz zaraz jest wskazaniem do leczenia.
            sporo cie naswietlali w ciazy, i rtg i TK.....

w drugiej we krwi nic nie wyszlo? czy pierwszej ciazy?
            a doopera nikt nie robil?
            • jak_matrioszka Re: Duszności w 7 miesiacu 05.09.12, 18:35
              Badania robiono mi tylko w drugiej ciazy, to ze w pierwszej mialam to samo to jedynie moj domysl, na podstawie identycznych objawow. Incydent z pierwszej ciazy nie byl wiec wskazaniem w drugiej. W pierwszej ciazy badano mnie wylacznie pod katem jak sie ma dziecko, ja sie "mialam prawo zle czuc" i z tego prawa, ze sie tak sarkastycznie wyraze, korzystalam. Jak na ulicy sie osunelam na ziemie, to uznano mnie za narkomanke, i tak dobrze ze mnie nikt nie kopnal, tylko sie wszyscy odsuneli (dzieki powszechnej wiedzy spoleczenstwa o AIDS?)

W frugiej ciazy owszem, sporo mnie naswietlali, za kazdym razem fundujac dodatkowo USG, ale robiono to co uznano za konieczne zeby sprawdzic co ze mna jest. Nad tomografia dlugo debatowano i niechetnie do tego sie zabrali, ale moj stan przeczyl testom krwi i trzeba bylo siegnac po srodki radykalne. O czyms takim jak "dooper" nie slyszalam, a nie sadze zeby mi to zrobili nie informujac o tym (chyba ze zapomnialam nazwe, jak ten dooper sie wykonuje?).
              Do komory wjechalam z fartuchem na brzuchu, z korpusu interesowaly ich glownie pluca. Tez mialas zakrzepice w ciazy?
              • ania.rene Re: Duszności w 7 miesiacu 06.09.12, 12:28
                to mialas juz zator plucny.
                ja na biezaco sie badam bo mam chora tarczyce a inne choroby moge rowniez tu wystepowac.

robie na biezaco d-dimery i doopler. doopler to usg zyl konczyn dolnych. bo zwykle tam pojawia sie zakrzep, ktory moze sie urwac i poplynac do pluc.
                • jak_matrioszka Re: Duszności w 7 miesiacu 07.09.12, 12:09
                  Doppler, a nie dooper smile W moim przypadku juz nie bylo po co tego robic, to robia na wczesniejszym etapie a u mnie sie skrzep juz osiedlil w plucach.
                  • ania.rene Re: Duszności w 7 miesiacu 07.09.12, 12:21
                    hehe, smieszny blad smile

na robie na biezaca, w sumie raz na 2 miesiace. tak kazal lekarz, do tego w tym samym czasie d-dimery.
    • d.d.00 Re: Duszności w 7 miesiacu 04.09.12, 17:51
      tez tak mam! Najgorzej w pozycji leżącej na plecach czy półleżącej.

Zdarza mi się tak, że serce mi wali, że mam wrażenie, że wyskoczy mi z klatki. Mierze ciśnienie i jest dobre 120/70, tylko puls koło 80-90, ale to norma w ciąży, a na pewno już w tak zaawansowanej - 30tc.

Mały gniecie mi wszystko tongue_out Już nawet nie zjem obiadu o wielkości porcji jak np 2 miesiące temu bo mam wszystko tak uciśnięte, jem na raty big_grin
    • ania.rene Re: Duszności w 7 miesiacu 28.09.12, 10:52
      jak twoje dusznosci? nadal je masz?
      bylas u lekarza?
      • zoja1977 Re: Duszności w 7 miesiacu 28.09.12, 23:14
        a czy wiecie jakie są normy tych d-dimerów dla kobiet w ciąży, ja też miałam to badanie zlecone przez moją ginekolog, wiem że mam podwyższone (norma ogólna do 0,5 a ja mam 0,9) a dopiero w poniedziałek mam wizytę. Też mam straszne duszności jak leżę na plecach, po prekręceniu się na bok jest ok, jak coś większego zjem i ogólnie mam ciągle zadyszkę i ciężki oddech. I dopiero skończony 6 miesiąc a mam tak już od miesiąca.
        • ania.rene Re: Duszności w 7 miesiacu 02.10.12, 12:39
          co powiedziala twoja dr??
          • zoja1977 Re: Duszności w 7 miesiacu 02.10.12, 18:58
            moja lekarka powiedziała, że te d-dimery mogą być podwyższone w ciąży nie dopytałam się do ilu bo to nie była pełna wizyta tylko pokazałam jej wyniki "w biegu", wizytę mam dopiero 17.10. Inne paramatery krwi podobno ok, powiedziała, że mogę zrobić sobie doplera moich żylaków na lewej nodze i żebym się nie martwiła. Póki co nie wygląda to źle. A Wam jakie te d-dimery wychodzą ? dużo wyższe ?
            • ania.rene Re: Duszności w 7 miesiacu 03.10.12, 15:00
              ja nie miała w ciąży podwyższonych d-dimerów.
              ostatnio robiłam miesiac temu.

ale nie ma reguły.

zrób badanie usg zeby byc spokojna.
      • czarnytusia281 Re: Duszności ....ania.rene 02.10.12, 13:08
        ania.rene Czy zanim dostałaś duszności, miałaś zapalenie żyły czy coś w tym stylu ? Mnie przez 2 tyg. bolała noga na której wyszła mi dość duża żyła a wokół mnóstwo bordowych pajączków, czy też tak miałaś i w zwiążku z tym podejrzewali zakrzepicę ?
        • ania.rene Re: Duszności ....ania.rene 02.10.12, 16:38
          nie, ja dusznosci i uciski w klatce piersiowej mam od 3 m-ca ciazy. z poczatku wyszlo, ze to od anemii oraz chorej tarczycy.

pozniej przeszlo ale zdarza sie, ze mam powtorki.

mnie jak tylko noga zaboli lece na dopplera. badam tez raz na m-c d-dimery.
          morfologia pod katem zakrzepicy jest podobno u mnie ok.

nie mam pojecia od czego te uciski i dusznosci. najgorzej jest jak robi sie cieplo. juz wole deszcz i zimno smile

a ty mialas podejrzenie zakrzepicy tak? jakie mialas badania?
          • czarnytusia281 Re: Duszności ....ania.rene 03.10.12, 15:05
            Ja miałam robionego dopplera, wyszła mi niedrożność tętnicy w prawej nodze. Noga przestała mnie już boleć ale żyła pozostała niestety.
    • princesswhitewolf Re: Duszności w 7 miesiacu 02.10.12, 17:57
      to normalne ale powinno byc pod kontrola lekarza.
      Ciaza uciska na narzady wewnetrzne w wyniku czego i pluca i serce maja pewien ucisk.
    • madziulka1982 Re: Duszności w 7 miesiacu 04.10.12, 11:33
      mialam robione ekg, wyszło dobre, dostalam tez skierowanie do kardiologa ale ten z kolei powiedzial ze stan ciazy nie jest najlepszym momentem na diagnozowanie tego typu dolegliwosci, jesli nie wystapily one przed ciaza
      • ania.rene Re: Duszności w 7 miesiacu 09.10.12, 09:10
        szkoda, ze kardiolog nie zrobil tobie badan. chciaz np echo serca.

a jak sie czujesz? cos lepiej?
      • ania.rene Re: Duszności w 7 miesiacu 03.11.12, 13:09
        jak sie czujesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka