Dodaj do ulubionych

uporczywy kaszel

04.09.12, 13:54
Hej wszystkim,
jestem w 11 tc i mam uporczywy kaszel byłam u lekarki i nic nie wykryła.Jestem alergikiem i podejrzewam że to alergiczny kaszel trwa on ponad tydzień wcześniej brałam witamine c,syrop z cebuli,a teraz calcium i nadal to samo. Już pomijając że to męczące ale boje się o maleństwo. Prosze poradźcie coś i napiszcie czy te wstrząsy przy kaszlu mogą jakoś zaszkodzić maluchowi?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: uporczywy kaszel 04.09.12, 21:31
      ómarłam uncertain
    • jess_day Re: uporczywy kaszel 05.09.12, 09:15
      mogę cię zapewnić, że wstrząsy przy kaszlu nie zaszkodzą dziecku wink jeżeli nic się nie dzieje osłuchowo to będzie dobrze. radzę też poczytać jakąś dobrą literaturę lub obejrzeć film o tym jak dziecko funkcjonuje w brzuchu, wtedy będzie miała mniej nieuzasadnionych obaw wink
      • paula_3101 Re: uporczywy kaszel 05.09.12, 09:17
        Dziękuję bardzo za odpowiedź to mnie uspokoiło bo kaszel już mam od 2 tygodni i mam wielką nadzieję że już nie długo mi przejdzie.
        • rulsanka Re: uporczywy kaszel 05.09.12, 11:58
          Spróbuj wziąć homeovox, pediatra poleciła na kaszel dla syna. działa i na mnie i na niego błyskawicznie. To homeopatia, ale ponieważ w I trymestrze ciąży nic innego się nie bierze, nawet flegaminy - to warto spróbować.
          • izazdo Re: uporczywy kaszel 05.09.12, 13:08
            bzdura, ze sie nie bierze, na silny kaszel alergiczny mozna bezpiecznie podac wziewny budesonid (kategoria B)
            • rulsanka Re: uporczywy kaszel 06.09.12, 10:10
              No tak, sterydy można.
              Ja bym jednak zaczęła od homeo.
              • izazdo Re: uporczywy kaszel 07.09.12, 19:34
                Nie pisz sterydy, bo naród nie odróżnia anabolików od glikokortykosteroidów i zaraz któraś ciężarna leki odstawi ze strachu, że się w barach ona lub dziecko rozrosnie...
                • rulsanka Re: uporczywy kaszel 07.09.12, 20:19
                  smile
    • izazdo niestety moga 05.09.12, 13:06
      jestem w 10 tc, kaszle od 4 tygodni, bo jako astmatyk mam przewlekajace sie kaszle po byle infekcji. Moja gin powaznie niepokoi sie tym kaszlem, kazala mi zwiekszyc dawke lekow przeciwastmatycznych (przeciwzapalnych), bo mowi, ze silny kaszel moze "urwać" malucha... sad Ale moze dlatego, ze mam tez krwiaka pod kosmowka.

Wbrew pozorom nie kazde dziwne pytanie jest "gópie".
      • paula_3101 Re: niestety moga 05.09.12, 13:13
        Dzięki za odpowiedzi ja nie mam astmy tylko alergie na głupie pyłki i ten kaszel nie jest silny tylko takie nie wiadomo co najwięcej rano i wieczorem w ciągu dnia jest znośnie.
        • izazdo Re: niestety moga 05.09.12, 14:25
          ja bym na Twoim miejcu poszla jednak do alergologa, ciezarną wetkną gdzieś w kolejkę ze względu na ciążę. Jak nie dostaniesz skierowania, idz prywatnie, jesli tylko mozesz wydac na to ok. 100 zl. To nie jest "tylko" alergia. U mnie astma objawiala sie wylacznie uporczywym kaszlem, nie mialam swistow, dusznosci i napadów, "tylko" kaszel. Ten wariant nazywa się zespołem Corrao. abcastma.pl/zespol-corrao
    • ciociazlarada Re: uporczywy kaszel 05.09.12, 14:57
      A normalne, antyhistaminowe leki (typu Zyrtec) nie pomagają Ci na ten alergiczny kaszel?
      • paula_3101 Re: uporczywy kaszel 05.09.12, 15:08
        lekarz powiedział że absolutnie nic nie mogę brać jedynie calcium które nie wiele pomaga,zyrtec brałam przed ciążą i nic mi nie pomógł.rok temu robiłam testy alergologiczne i na astme,astmy nie mam ale alergie na trawy typu owies,przenica,żyto itp.latem jest masakra leje mi sie z nosa i oczy swedzą,z tego co pamiętam to w tamtym roku o tej porze też miałam taki kaszel trwał mniej więcej miesiąc i nie martwiłabym się nim gdyby nie fakt że jestem w ciąży.
        • ciociazlarada Re: uporczywy kaszel 05.09.12, 16:05
          No popatrz, ja też mam alergię na pyłki traw, akurat sezon wypadał jak byłam w pierwszym i drugim trymestrze. Brałam Zyrtec bez problemu od początku ciąży, lekarka mi zaleciła. Przeprowadziłam się w lipcu do innego kraju (więc i nowy lekarz) i również zalecono mi Zyrtec. Moja kuzynka ma astmę i brała leki antyhistamiowe w obu ciążach, ma dwie zdrowe i wyrośnięte córy. Radziłabym Ci po prostu zmienić lekarza, nie ma sensu się męczyć.

A tak poza tym, nie pomyślałaś, że kaszel możesz mieć z innego powodu? Sezon na trawy kończy się w połowie lipca, sama co roku biorę wtedy leki.
          • paula_3101 Re: uporczywy kaszel 05.09.12, 16:11
            byłam u lekarza rodzinnego i nic nie wykryła wiem że trawy pylą na początku lata ale ja mam jeszcze na jakieś drzewa i lekarka powiedziała że to pewnie alergia ten kaszel jest suchy i to takie ehe ehe wiec z tad mysle że to alergia
          • jess_day Re: uporczywy kaszel 06.09.12, 09:01
            leki antyhistaminowe nie są wskazane w ciąży i nie jest to jakiś zabobon tylko lekarskie przeciwwskazania na podstawie badań laboratoryjnych.
            • ciociazlarada Re: uporczywy kaszel 06.09.12, 17:28
              A mogłabyś te badania podlinkować?
              Pewnie przydadzą się wielu dziewczynom, bo alergie w ciąży są dość powszechne i dużo osób brało i bierze leki antyhistaminowe.

Wielu badań klinicznych dot. Zyrtecu (cetirizine) nie ma, znalazłam między innymi to: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18571373 i to: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9048526 z których wynika, że nie jest niebezpieczny, ale może masz coś nowszego? Chętnie poczytam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka