Dodaj do ulubionych

Mrowienie palców u rąk, 7 miesiąc

30.09.12, 22:13
Czy Wam też to dokucza? Czytałam, że ręce mogą drętwieć, mrowić, ale ostatnio jest to nie do zniesienia! Poza tym, że mam nieco spuchnięte i zdrętwiałe dłonie (nadgarstki nie i kostki u nóg też nie), mam też zdrętwiałe opuszki palców, czuję nieprzyjemne mrowienie, najbardziej w lewej ręce; Nie wiem, czy "atakować" mojego lekarza, czy też to całkiem normalne?
Ciśnienie mam normalne, raczej niskie, a cukier miesiąc temu był ok, teraz będę robić krzywą...
Obserwuj wątek
    • dziarpok [...] 30.09.12, 22:44
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • kasiak37 dziarpok 02.10.12, 18:25
        zajrzyj do watku na szpilce u gory forum dot.sygnaturek i ich regulaminowej wielkosci.
    • rulsanka Re: Mrowienie palców u rąk, 7 miesiąc 01.10.12, 10:07
      Miałam to w 1. ciąży, w drugiej nie. Polecam magnez b6, pływanie, nordic walking.
      • muzakate Re: Mrowienie palców u rąk, 7 miesiąc 01.10.12, 11:11
        Biorę właśnie preparat z magnezem i ruszam się, ale nie czuję wyraźnej poprawy; No nic- może to taki urok!
        • magda.tyl Re: Mrowienie palców u rąk, 7 miesiąc 01.10.12, 12:43
          Może magnez za słaby? Ja w ciąży brałam magnez 3x 375mg, dopio w takiej dawce po kilku dniach ustępowały drętwienia palców i skurcze łydek.
        • rulsanka Re: Mrowienie palców u rąk, 7 miesiąc 01.10.12, 14:17
          Nie każdy ruch pomaga. Np. samo chodzenie nie pomaga, ruszanie rękami też nie. Konkretnie chodzenie z kijkami i pływanie. Moja 2 połowa ciąży przypadła na upały, a wtedy z założenia jest gorzej. I wyżej wymienione sporty bardzo pomagały.
          Magnezu może rzeczywiście za mało, ja brałam 3x2.
    • princesswhitewolf Re: Mrowienie palców u rąk, 7 miesiąc 01.10.12, 14:39
      ....i jak sobie pomysle o tej nagonce w prasie, ze kobiety w ciazy sie lenia siedzac na zwolnieniach to mi sie noz w kieszeni otwiera!

Co druga kobieta w ciazy ma takie czy inne problemy, dolegliwosci, a dla prasy" ciaza to nie choroba". Szkoda, ze autorzy nie doswiadczaja tego co wiele kobiet w ciazy.
    • famidyna Re: Mrowienie palców u rąk, 7 miesiąc 02.10.12, 14:31
      ja również mam podobny problem, z tym że ja rozpoczynam 9 miesiąc, podobne objawy mam od kilku tygodni

drętwienie - szczególnie lewej ręki, mniej prawej, bardziej nasila się w nocy;
      nie wiem czy magnez ma tu jakieś znaczenie, bo ja akurat biorę go sporo z zalecenia lekarza i żadnej różnicy nie odczuwam, najpierw brałam preparat samego magnezu, po tym jak powiedziałam lekarzowi o drętwieniu zmienił mi na magnez z potasem (aspargin), ale różnicy nie ma żadnej;
      wydaje mi się, że może mieć to związek z uciskiem na jakiś nerw i promieniuje od kręgosłupa,

moje dłonie, szczególnie z rana wydaja mi się na "przeszczepione" od innej osoby - zdrętwiałe, pogrubione stawy, ciężko mi zacisnąć pięść, coś precyzyjnie trzymać, np długopis;

mam nadzieję, że to minie
      • muzakate Re: Mrowienie palców u rąk, 7 miesiąc 02.10.12, 16:20
        No właśnie, ja mam dokładnie tak samo! Ja biorę Asparan... A wczoraj taka chcica mnie na czekoladę dopadła, że zjadłam sama prawie całą tabliczkę ;/ Może tak się organizm magnezu domagał? Dzisiaj mogę obok niej przejść obojętnie, ale wczoraj zjadłabym każdą ilośćwink
        • rulsanka Re: Mrowienie palców u rąk, 7 miesiąc 02.10.12, 20:31
          Ja biorę magnez B6, na zespół cieśni ma wpływ magnez i ta witamina.
          • tomelanka Re: Mrowienie palców u rąk, 7 miesiąc 05.10.12, 13:23

ja bralam Osteogenon (na osteoporoze wink) i suplement wapnia, pomoglo od razu, a spac z bolu nie moglam w nocy reke prawa mialam cala zdretwiala, bardzo bolalo az do ramienia, nic nie moglam do poludnia w domu zrobic (maz byl za granica) ani kolo siebie, a spalam przez tydzien na siedzaco sad dopiero ww. pomogly

aaa lekarka 1 kontaktu powiedziala ze mam se apap wziac i nie pic tyle bo mi sie woda zatrzymuje (bylo wtedy masakrycznie goraco)
            • natka87-8 Re: Mrowienie palców u rąk, 7 miesiąc 05.10.12, 21:55
              spróbuj wapń z D3 zasuplementowac. o dziwo, czesto to wlasnie wapn- jego niedobór jest odpowiedzialne za takie dolegliwości
    • surykatka30 Re: Mrowienie palców u rąk, 7 miesiąc 09.10.12, 10:34
      Może to być zespół cieśni nadgarstka. Niestety dotyka wielu kobiet pod koniec ciąży. Wszystko mija jak ręką odjął po porodzie. Mnie lekarz także zalecił Aspargin, ale niestety to nie pomogło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka