jolaijacek 05.07.04, 22:40 MAM DUŻE ROZSTĘPY I NIE WIEM JAK MAM SOBIE Z TYM PORADZIC SĄ CZERWONE CZY BĘDĄ JAŚNIEJSZE? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jolaijacek Re: MAM DUZE ROZSTEPY JAK TEMU ZAPOBIEC 05.07.04, 22:50 PRZESTAŃ TYLE JEŚĆ GRUBASIE Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaa Re: MAM DUZE ROZSTEPY JAK TEMU ZAPOBIEC 06.07.04, 09:11 Hej! Czasami mam wrażenie, że za dużo chamstwa na tym świecie. Rozstępy pojawiają się niespodziewanie i ich widok nie nastraja optymistycznie. Wiem coś o tym, bo również i u mnie się pojawiły (mimo, że wiedziałam jak im zapobiegać - jestem kosmetyczką. Profilaktycznie smaruje się systematycznie ciało specyfikami już od początku ciąży, stosując masaże, by ukrwić i uelastycznić ciało. Można stosować naprzemienne kąpiele i szorować się szorstką rękawicą. Stosuje się diete pozbawioną soli, niskotłuszczową, bogatą w warzywka i owoce. Jednak wg. badań u osób które stosowały profilaktyke również pokazują się rozstępy. Być może jest tak, że jak ktoś ma je mieć, to i tak będzie.) Rozstępy to rodzaj blizn, nieprawidłowość tkanki łącznej. Włókna kolagenu i elastyny pękają, tworząc blizenki. Z czasem te czerwonawe "kreseczki" robią się białe. Co ciekawe, rozstępy pojawiają się szybciej u osób ze spoistą i nie zwitczałą skórą. I nie koniecznie decyduje tu duży przyrost wagi, również zmiany hormonalne mają na to duży wpływ (ja brałam na podtrzymanie ciąży duże ilości progesteronu. Biust przez to mam olbrzymi a na nim dużo rozstępów). A przede wszystkim skłonność do rozstępów uwarunkowana jest genetycznie. Medycyna estetyczna nie jest jednak besilna. Rozstępy można np. złuszczać (laserem, chemicznie itd.)Można kłaść kwasy. Trzeba to jednak robić, zanim staną się srebrzyste (najpierw są czerwone, mogą robić się fioletowawe, później białe, później srebrzyste), bo później trudno je usunąć. Im głębsze rozstępy tym gorszy efekt. Jeśli chodzi o kosmetyki na już istniejące rozstępy, to np. Thalgo ma takie (pobudzają aktywność komórkową). Medycyna i kosmetologia idą szybko do przodu, więc na pewno sposobów na rozstępy nie zabraknie. Nie martw się! Pozdrawiam, Gosiaa. Odpowiedz Link Zgłoś
dgor Re: MAM DUZE ROZSTEPY JAK TEMU ZAPOBIEC 06.07.04, 10:12 czy takie zabiegi i kosmetyki można stosować przy karmieniu ppiersią? Odpowiedz Link Zgłoś
1jagienka Re: MAM DUZE ROZSTEPY JAK TEMU ZAPOBIEC 06.07.04, 13:19 witaj, ja od poczatku ciazy "namaszczalam" sie drogimi kremami mustela i niestety okolo 35 tygodnia zaczelam sie po prostu rozpadac - fakt przytylam 20 kilo, ale mimo kremu i odpowiednich natrysków nie uchronilam sie od rozstepów, a co gorsza nie znikly. Sa jasniejsze, choc doprawdy nie dodaje im to urody. Ale powiem Ci, ze miomo iz staram sie wygladac dobrze, to mój swiat sie po tych rozstepach nie zawalil - kupilam inny strój kapielowy, a mezowi UZMYSLOWILAM jakie to jest poswiecenie ze strony kobiety - urodzenie dziecka i wszystkie implikacje, no i teraz uwielbia moje rozstepki, bo sa hihi symbolem - ufff - ale napisalam, w kazdym razie da sie z nimi zyc Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaa Re: MAM DUZE ROZSTEPY JAK TEMU ZAPOBIEC 06.07.04, 13:34 Niestety, nie mam radosnej odpowiedzi. Przy karmieniu i ciąży do większości zabiegów są przeciwskazania. Ale można poszukać... Gosiaa Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka271 Re: MAM DUZE ROZSTEPY JAK TEMU ZAPOBIEC 06.07.04, 14:22 Ja od początku smarowałam brzuszek oliwką Bambino.Teraz jestem w 35 tc i nie mam nawet jednej kreseczki a to już moja 3 ciąża. Odpowiedz Link Zgłoś
afrodyt Re: MAM DUZE ROZSTEPY JAK TEMU ZAPOBIEC 06.07.04, 14:34 Ja uzywam od poczatku Oliwki z Johansona kremu Fissan i Gerbera.... Przytylam ponad 20 kilo(niestety)i rozstepy sie pojawily...na brzuchu jednak nie mam ani jednej kreseczki i na piersiach tez....zmora sa rozstepy na wew.stronie ud.... Mama mowila mi o masc Cepan ktora jest swietna jesli chodzi o gojenie blizn (mama jest pielegniarka)po porodzie mam zamiar kupic ja sobie i sprobowac, a porod niedlugo) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda1977 Re: MAM DUZE ROZSTEPY JAK TEMU ZAPOBIEC 06.07.04, 14:59 Ja przez całą ciężę zręcznie unikałam rozstępów i już cieszyłam się w duchu,że nie będę ich mieć wcale.Smarowałam się VICHI i innymi drogimi specyfikami,w ciąży przytyłam jakieś 14 kg(więc podręcznikowo),jednak wraz z 36 tyg.mój brzuch zaczął pękać ile wlezie.I nic go nie jest w stanie powstrzymać,najpierw to mnie omało nie trafiło,bo jakbym nie dbała to co innego,ale teraz daję sobie na wstrzymanie.Nic nie da się zrobić przynajmniej narazie w tej sprawie,trzeba z tym żyć i basta,jak to mówi moja babcia.Ale mojego brzucha staram się nie ogładać w świetle dziennym.Pozdrawiam wszystkie rozstępowe dziewczyny. Jagoda i 40 tyg.niespodziewanka Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko227 Re: MAM DUZE ROZSTEPY JAK TEMU ZAPOBIEC 13.07.04, 21:23 witam! stosowalam juz 3 rodzaje kremow na rozstepy i tylko 1 mi pomogl rozstepy znikaja kup krem z ATW jest najtanszy kosztuje 19 zl POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
fikusia Re: MAM DUZE ROZSTEPY JAK TEMU ZAPOBIEC 13.07.04, 23:01 a jak się nazywa ten krem z ATW? Odpowiedz Link Zgłoś
betris Re: MAM DUZE ROZSTEPY JAK TEMU ZAPOBIEC 14.07.04, 10:37 DLA ZAINTERESOWANYCH DZIEWCZYN, KREMY FIRMY ATW MOŻNA KUPIĆ NA AUKCJACH W ALLEGRO...POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś