Dodaj do ulubionych

Akupunktura na mdlosci?

22.10.12, 09:52
Czy ktoras z was tego probowala? Juz wyczerpalam wszystkie inne znane mi metody, i nic to nie dalo - czuje sie coraz bardziej paskudnie. Nigdy nie stosowalam akupunktury, ale doszlam do momentu, gdzie dalabym wszystko zeby mi sie poprawilo. Jestem raczej sceptyczna jesli chodzi o takie metody, no ale jesli nie zaszkodzi to moze warto chociaz sprobowac?
Obserwuj wątek
    • iwona_woz Re: Akupunktura na mdlosci? 25.10.12, 12:48
      nie próbowałam, ale czytałam że pomaga. Jakbyś spróbowała to napisz czy pomogło, jestem w 26 tygodniu i nadal mnie męczą.
      • anetchen2306 Re: Akupunktura na mdlosci? 26.10.12, 07:09
        Polozna mi robila regularnie pomiedzy 8-16 tc. Dzialalo u mnie glownie na zmysl powonienia: przestalam miec torsje na sam widok naszej lodowki, moglam ja otworzyc, by zrobic synowi sniadanie i przy tej czynnosci nie popasc w siodme poty. Torsje i mdlosci spowodowane byly u mnie czesto niedocukrzeniem.
        Potem doszly jeszcze leki, bo u mnie torsje powodowaly omdlenia i powazny spadek wagi. Po lekach przeszlo praktycznie z dnia na dzien.
        Akupunkture zaserwowano mi tez jeszcze pozniej, w szpitalu po porodzie, na szybsze i mniej bolesne obkurczanie macicy.
    • izazdo witamina B6 50 mg/24h 26.10.12, 09:11
      Polecam witamine B6 w dawce 50 mg/dobe. Jest skuteczna, calkowicie bezpieczna (nudnosci i wymioty ciezarnych sa wskazaniem z ulotki, a na wlasna reke znalazlam kilka anglojezycznych publikacji naukowych potwierdzajacych skutecznosc i bezpieczenstwo), kosztuje 4 zl (starcza na 50 dni) i nie wywoluje zadnych skutkow ubocznych w w/w dawkach nawet przy dlugotrwalym stosowaniu. Nie mam pojecia, dlaczego lekarze jej nie polecaja masowo i takie informacje trzeba wyszukiwac samodzielenie. Witamine B6 w dawkach wystepujacych w preparatach multiwitaminowych mozna sobie w d... wsadzic, o tej "z zywnosci" juz nie wspominajac.

Druga sprawa: nie wolno dopusczac do uczucia glodu, bo wtedy nawet witamina nie pomoze. Jedzenie najrzadziej co 3 godziny, jak trzeba to i co 2. Ja w pierwszym trymestrze w zadnej z 2 ciaz nie czulam w ogole glodu, po glukometrze zorientowalam sie, ze ze zaczynam wymiotowac, gdy cukier spada do wartosci "na czczo" i pomoglo. Oczywiscie dzieki temu w 18 tygodniu mam +10 kg wzgledem wagi wyjsciowej, ale przynajmniej bylam w stanie normalnie funkjonowac (zupelnie jak bez ciazy), a musze, bo mam w domu jeszcze 3-latka.

Samo regularne jedzenie nie pomagalo, sama witamina tez nie, jedno z drugim - rewelacja, polecam, moze u Ciebie tez sie sprawdzi.
      • mary_an Re: witamina B6 50 mg/24h 26.10.12, 09:41
        W aptece odmowiono mi sprzedazy witaminy B6 jak powiedzialam, ze mam jestem w ciazy, wiec stwierdzilam, ze moze cos w tym jest i zrezygnowalam. Jasne, moglam isc do innej apteki i sie nie przyznawac, ale sama nie jestem pewna czy to dobry pomysl. Mieszkam za granica, tutaj w ogole odradzaja branie czegokolwiek oprocz kwasu foliowego, wiec tak tez robie.

W sumie mdlosci same mi przeszly tamtego dnia ktorego napisalam ten post. Przez 1.5 dnia mialam spokoj i czulam sie fantastycznie, teraz za to mam wszystkie inne mozliwe dolegliwosci zoladkowe. Troche jak przy grypie zoladkowej/jelitowej. Wiec chyba teraz nawet akupunktura mi nie pomoze, mam nadzieje, ze jakos wytrzymam i niedlugo to sie skonczy. Dzisiaj np pol nocy nie spalam bo sie zwijalam z bolu tak mnie bolal zoladek i tak mam od kilku dni (albo co 5 min biegam do toalety - jedno z drugim na zmiane) ehhhhhhhhhhhh czemu o tym nie ucza w szkole, moze bym byla wtedy mentalnie lepiej przygotowana na te wszystkie nieprzyjemne doznania okolociazowe uncertain
        • izazdo Re: witamina B6 50 mg/24h 26.10.12, 10:37
          Bo farmaceuci sa tak niedouczeni, ze slabo sie robi. Niektorzy nie potrafia nawet czytac ze zrozumieniem. Gdy bylam w pierwszej ciazy, farmaceutka odmowila mi sprzedazy Rubitalu (syrop prawoślazowo-malinowy), czytajac "z ulotki", ze nie ma badań potwierdzających bezpieczeństwo u ciężarnych. Trzasnęłam drzwiami, poszłam do drugiej, zaglądam w ulotkę i co widzę? Brak danych o szkodliwości dla plodu. Druga gwiazda nie miała na stanie Body Maxu, ale powiedziala, ze jest Body Max senior i to jest "to samo", a dodatkowo mam luteine i cos tam jeszcze. Spoko, biore, skoro pani magister zapewnia ze to jest to samo, w koncu to ona jest ekspertem od lekow, nie? Zaplacilam, wyszlam, czytam po drodze sklad i co sie okazuje? Ze dawka zen-szenia 2 czy 3 razy mniejsza. Wracam do apteki po 2 minutach, a "pani magister" pokazuje palcem kartke, ze zwrotow apteka przyjac nie moze. Trzecia bystra nie odróżniała kwasów omega 3 (działanie przeciwzapalne) od omega 6 (działanie prozapalne). Przestałam się nie tylko razić, ale i słuchać farmaceutów, opieram się już tylko na publikacjach naukowych. A teraz jeden znajomy, farmaceuta z PL, pracujacy w GB, potwierdzil mi, ze poziom niedouczenia farmaceutów jest tragiczny (robi o tym doktorat).

Pirydoksyna jest skuteczna i bezpieczna w ciazy. A farmaceucie zawsze mozesz powiedziec, ze to dla meza czy tam kogo. Od 1986 r. wiadomo, ze jest bezpieczna www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2874910 i skuteczna: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21297474
          www.sogc.org/guidelines/public/120E-CPG-October2002.pdf
          Jak idziesz do apteki głupia, to wyjdziesz niestety jeszcze głupsza. Trzeba wiedzieć, co się chce i twardo obstawać przy swoim. Nie mam pojęcia, co oni robią na tych studiach. Chyba się uczą przepisów, bo medycyny na pewno nie. Być może są wyjątki, z mojego doświadczenia jak na razie wynika, że nie są bardziej rozgarnięci niż ekspedientka w mięsnym. A nawet chyba mniej, bo jeszcze mi sie nie zdarzyło, żeby ekspedientka w innym sklepie niż apteka nie rozumiała, co się do niej mówi.

Tu masz ulotke po polsku laudio.pl/node/429/print jak byk stoi, ze nudnosci/wymioty ciezarnych sa wskazaniem.
          • urszula.slo pomaga 26.10.12, 12:10
            Jestem po dwóch seansach akupunktury, a mdłości miałam od 5. tygodnia (teraz jestem 9+2). Została jeszcze jedna wizyta, a ja już czuję się o niebo lepiej - nie mam mdłości prawie, nie boli mnie głowa, mogę pracować, popołudniu zajmować się dzićmi, gotować.
            Szczerze polecam akupunkturę, chociaż sama też na początku miałam przesądy ... Ale to był ostatni ratunek, nic innego nie pomogło
            • iwona_woz Re: pomaga 28.10.12, 14:38
              A gdzie robiłas akupunkture?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka