Dodaj do ulubionych

6 tc i brak zarodka ??

07.12.12, 10:20
Witam, byłam wczoraj u gina w celu potwierdzenia ciąży itp. z obliczeń wynika, to 6 tc, pęchrz widoczny lecz zmartwiło mnie to, że nie widać jeszcze zarodka czy to jest normalne? Gin, powiedziała, że tak może być jeszcze, że może sprzęt za słaby (miałam zwykłe USG bez doplera czy jakoś tak) i że mam przyjść za 2 tyg. to się wszystko wyjaśni.A wiecie czym różni sie zwykłe USG od tego z Doplerem ??
Czy któraś też tak miała? Mam nadzieję, że za 2 tyg. będzie już ok. ale b. się denerwuję tym bardziej, że zapłodnienie i początek ciąży wypadał w momencie kiedy byłam b. chora i przyjmowałam 2 rodzaje antybiotyków, gripex, polopiryna itp. teraz się martwię czy to aby nie zaszkodziło ....
I ogólnie jakie są wskazania do badań prenatalnych?? Ogólnie u mnie w rodzinie wszyscy zdrowi, w poprzedniej ciąży żadnych problemów ale teraz martwie się tymi przyjmowanymi lekami na początku ciąży i nie wiem czy to może jakoś "szkodliwie" nie wpłynęło na płód ?
W nocy spać nie mogłam z tego wszystkiego ...
Obserwuj wątek
    • kasiak37 nusia271 07.12.12, 12:25
      forum.gazeta.pl/forum/w,585,140971098,140977932,nusia271.html
    • aska103 Re: 6 tc i brak zarodka ?? 07.12.12, 18:06
      Z zarodkiem Ci nie pomogę bo jakoś nie pamiętam żeby był u mnie z tym problem.
      Co do badań prenatalnych to jeśli chodzisz do prywatnego ginekologa/kliniki, możesz je zrobić odpłatnie. Koszt to okolo USG prenatalne 200-300zł plus badania z krwi okolo 200zł, tak było u mnie. Dowiadywałam się w klilku prywatnych klinikach. Przy czm możesz zrobić tylko USG, badania z krwi sa dodatkowo i zawęzają wynik. Wynik to prawdopodobieństwo wystąpienia danych chorób genetycznych.
      Badania refundowane ( bezpłatne) są kobietom po 35 roku życia.

Bardzo wiele kobiet przyjmuje leki w tym antybiotyki we wczesnej ciąży- wtedy kiedy jeszcze o niej nie wiedzą. Piją, palą itp a potem rodzą zdrowe dzieci. Nie martw sie na zapas.
      |Ja pierwszą ciążę poroniłam prawdopodobnie dla tego że dziecko miało obciążenia genetyczne dlatego w drugiej zrobiłam odpłatne badania prenatalne i to mnie uspokoiło. Możesz je zrobic dopiero koło 12tc więc trzeb jeszcze poczekać.

W kwestii zarodka, zaufaj lekarce, myślę, że nie robiła by ci złudzeń gdyby brak zarodka definitywnie oznaczał coś złego.
    • princesswhitewolf Re: 6 tc i brak zarodka ?? 07.12.12, 18:24
      > Witam, byłam wczoraj u gina w celu potwierdzenia ciąży itp. z obliczeń wynika,
      > to 6 tc, pęchrz widoczny lecz zmartwiło mnie to, że nie widać jeszcze zarodka
      > czy to jest normalne?

Moze jeszcze nie byc widoczny ale juz za 2 tyg powinnas miec odpowiedz pewna.
      Istnieje cos takiego jak pusty pecherzyk ciazowy- embrion sie nie rozwinal. Takie ciaze predzej czy pozniej koncza sie poronieniem albo zabiegiem w narkozie. Ale miejmy nadzieje ze to nie u ciebie

> I ogólnie jakie są wskazania do badań prenatalnych?? Ogólnie u mnie w rodzinie
      > wszyscy zdrowi, w poprzedniej ciąży żadnych problemów

Dzieci z Downem niekoniecznie rodza sie w chorowitych rodzinach. Lepiej zrobic wszelakie badania prenatalne.
      • farfallina35 Re: 6 tc i brak zarodka ?? 07.12.12, 20:03
        Z obliczen Ci wychodzi 6 tyg ale od zaplodnienia czy ostatniej miesiaczki? To istotna roznica.Ja bylam w 7 tyg a w zasadzie mi tak sie wydawalo bo liczac ze zaczelam 7 tydz wg mnie byl to 7 a na usg 6 i 2 dni i tez nie bylo zarodka, mialam przyjsc za tydz i wyedy juz bylo widac.musisz byc cierpliwa i najlepiej isc po skonczonym 7 a nawet 8 tyg.
        Co do usg czy badan prenatalnych to ja robilam usg genetyczne u dr Roszkowskiego, znany i ceniony lekarz ktory zna sie na tym idealnie, poczym gdy nie bylo widac kosci nosowej zdecydowalam sie na biopsje kosmowki( 100%) wykrywalnosci.Usg genetyczne robi sie miedzy 11-14 tyg c.Nastepne jest polowkowe czyli okolo 20 tyg
    • doral2 Re: 6 tc i brak zarodka ?? 07.12.12, 21:14
      nusia271 napisała:

"..ale b. się denerwuję tym bardziej, że zapłodnienie i początek ciąży wypadał w momencie kiedy byłam b. chora i przyjmowałam 2 rodzaje antybiotyków, gripex, polopiryna itp.."

hmm... widać jednak nie byłaś taka chora, skoro miałaś siły i chęć na seks.
      • sharzan-ka doral2 07.12.12, 23:18
        znów Cię wielbię smile

Autorko wątku - idź na USG do jakiegoś specjalisty, sprawdź przyrost beta hcg i nie martw się za bardzo, bo jeszcze jest szansa
      • nusia271 Re: 6 tc i brak zarodka ?? 08.12.12, 12:18
        doral2 napisała:

>
        > hmm... widać jednak nie byłaś taka chora, skoro miałaś siły i chęć na seks.

To chyba nie jest odpowiedź na moje pytanie no ale jak Cię to tak bardzo intryguje to wyjaśniam, że to była już końcówka choroby jednak leki mialam jeszcze przyjmować...

Pozostałym bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi, trochę się uspokoiłam. Chodzę do jednego z lepszych gin. w moim mieście. Jedyne co to faktycznie pozostaje uzbroić mi sie w cierpliwość i te 2 tyg. odczekać, ewentualnie na betę się wybiorę.
        Pozdrawiam wink
        • princesswhitewolf Re: 6 tc i brak zarodka ?? 08.12.12, 13:13
          ale beta nie powie ci czy jest embrion czy nie. W ciazy jestes. Pytanie czy to puste jajo czy normalna ciaza.
        • doral2 Re: 6 tc i brak zarodka ?? 08.12.12, 16:09
          nusia271 napisała:

> doral2 napisała:
          >
          > >
          > > hmm... widać jednak nie byłaś taka chora, skoro miałaś siły i chęć na seks.
          >
          > To chyba nie jest odpowiedź na moje pytanie no ale jak Cię to tak bardzo intryguje to wyjaśniam, że to była już końcówka choroby jednak leki mialam jeszcze przyjmować...

w ogóle mnie to nie intryguje, bo twoja ciąża i twoje dziecko i w razie czego twój kłopot.
          i trzeba było pomyśleć, że seks w dniach płodnych niechybnie prowadzi do ciąży i się zabezpieczać.
          • farfallina35 Re: 6 tc i brak zarodka ?? 08.12.12, 19:32
            doral wez kobieto wyluzuj i daruj sobie komentarze, ktore do nieczego nie prowadza... Czy ona gdzies napisala,ze zaluje,ze nie chce??

Do autorki... Pojdziesz za tydz, dwa i wszystko sie wyjasni.My niestety nie powiemy czy bedzie zarodek czy nie ale tak jak pisalam w poprzednim poscie mialam podobnie i wszystko jest oki
    • bahati0 Re: 6 tc i brak zarodka ?? 13.12.12, 13:45
      Na ty etapie każdy dzień przynosi coś nowego, zarodek rozwija się bardzo szybko. Trzeba czekać, ale za wczesnie na panikę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka