Dodaj do ulubionych

II trymestr - wyjazd w gory.

06.01.13, 09:01
Podzielcie się proszę doświadczeniami, opiniami. Jestem w 20 tc, za dwa tygodnie planujemy jechać w góry. Lekarz nie widzi przeciwskazań, ciąża rozwija się prawidłowo. Marzę o wypoczynku, w zasadzie ostatnim w tym roku. smile
Obserwuj wątek
    • aska103 Re: II trymestr - wyjazd w gory. 06.01.13, 09:44
      skoro czujesz sie dobrze i lekarz nie widzi przeciwskazań to czemu nie?!
      Tak jak na codzień dbaj o siebie na wakacjach a będzie dobrze, w końcu jedziesz relaksować sięsmile
      Ja byłam w podróży w 28tc, trzeba przyznać, że podróż dała się we znaki ale poza tym ok
    • lidek0 Re: II trymestr - wyjazd w gory. 06.01.13, 12:05
      Moja lekarka mimi ciaży bez problemow była przeciwna, więc zostałam w domu, też odpoczywałam.
    • suuperbaba Re: II trymestr - wyjazd w gory. 06.01.13, 12:52
      Wiola - mi lekarka zabronila po 2 trymestrze wyjazd w gory...powiedziala, ze nad morzelub na Mazury ok, ale nie gory! Tam jest zmiana cisnienia itp i czasem gorzej to wplywa na ciezarowki. Moze zdecydujecie sie w jakies inne miejsce na wszelki wypadek?
      • urszula.slo Re: II trymestr - wyjazd w gory. 06.01.13, 14:13
        Kurczę, do jakich lekarzy wy chodzicie?! Brak słów, po prostu brak słów ...
      • aretahebanowska Re: II trymestr - wyjazd w gory. 06.01.13, 14:21
        Wiola - mi lekarka zabronila po 2 trymestrze wyjazd w gory...powiedziala, ze na
        > d morzelub na Mazury ok, ale nie gory! Tam jest zmiana cisnienia itp i czasem g
        > orzej to wplywa na ciezarowki.

O Himalajach piszesz? A w Tatrach czy Alpach ciężarnych nie ma? Spokojnie zaliczyłam rowerowe wakacje w Austrii i Szwajcarii, na przełomie 2 i 3 miesiąca. Potem w 9 miesiącu narty w Dolomitach - sama nie jeździłam oczywiście, ale relaks był przedni.
        • aliana81 Re: II trymestr - wyjazd w gory. 06.01.13, 14:35
          Też mnie to rozbawiło z tą zmianą ciśnień w polskich górach? Zamierzasz wbiegać na Rysy, czy wjeżdżać kolejką na Tatrzańską Łomnicę, że ma to być taka duża różnica? Ja w 8 miesiącu na luzaku wyszłam sobie na ostatni spacer we dwoje nad Czarny Staw Gąsienicowy i nie miałam żadnych problemów, wręcz dopiero tam poczułam się super. Dziecko podczas marszu w zasadzie cały czas spało kołysane. Skoro lekarz nie widzi żadnych przeciwwskazań i dobrze się czujesz to jedź, przyda ci się taki wypoczynek a dziecko się dotleni wink Nasze jest super zdrowe, nie ma alergii itd. a całą ciążę praktycznie spędzałam na szlakach. Wymiękłam dopiero w 9 miesiącu wink
          • white_swan Re: II trymestr - wyjazd w gory. 06.01.13, 16:25
            A kobieta mieszkająca w gorach, po zajsciu w ciąże, nie może sie ruszyć poza miejsce zamieszkania, żeby nie narazić się na 'zmiane ciśnienia ' ? Bądźmy rozsądni. To nie są himalaje, żeby odczuć jakąś zmiane w samopoczuciu zaraz po wylądowaniu. Myśle też, że autorka wątku nie zamierza się wspinać na najwyższe szczyty polskich gór. Czy naprawde dla połowy polek, nawet niepowikłana ciąża musi byc jednostką chorobowa ?
            • iwona_woz Re: II trymestr - wyjazd w gory. 06.01.13, 19:48
              A ja sie zle czuje w gorach nawet jak nie jestem w ciazy, wlasnie przez inne cisnienie. Wydaje mi sie, ze to sprawa indywidualna.
    • rozalka81 Re: II trymestr - wyjazd w gory. 07.01.13, 19:41
      Moja lekarka (a nie należy do jakichś nadgorliwych czy panikujących) już na pierwszej wizycie powiedziała żebym trzymała się z dala od gór i samolotów, bo większosc kobiet lata czy łazi po górach i potem się chwali że nic się nie działo ale są kobiety, które przez to poroniły tylko te już się nie chwalą... Kobiety z nizin geograficznych niech się wybiorą nad jezioro lub morze. Ja zresztą gór nie lubię ale ciągnęło mnie żeby gdzieś polecieć jak co roku... Ostatecznie dałam sobie spokój... Polskie góry to nie Himalaje, fakt, ale różnica ciśnień jest, sama doświadczałam.
      • chyba.ze Re: II trymestr - wyjazd w gory. 07.01.13, 20:38
        Ha ha ha
        Padłam big_grin
        • taka_sobie_2 Re: II trymestr - wyjazd w gory. 08.01.13, 12:37
          Naprawdę padłaś? No nareszcie, nie będzie już więcej debilnych, pseudo-mądrych i bezczelnych wpisów.
          • chyba.ze Re: II trymestr - wyjazd w gory. 08.01.13, 18:09
            Też doświadczyłaś różnicy ciśnień?
            Czymś się objawiało?
            Podziel się zatem cennym przeżyciem big_grin
            • kaskasmok Re: II trymestr - wyjazd w gory. 08.01.13, 23:27
              Mam nadzieję, że autorka wątku ma więcej rozumu i odpowiedzialności niż chyba.ze i podejmie decyzję niekoniecznie na podstawie tego, że ktoś padł ze śmiechu.
              Wiolka_u - nie wiem, jak byłoby u Ciebie, ale ja mam fatalne doświadczenia z górami w ciąży. Pochodzę z gór, od kilkunastu lat jestem góralem niskopiennym mieszkającym na nizinach, ale większość urlopów spędzałam zwykle na szlakach. W całkowicie bezproblemowej ciąży pojechałam w II trymestrze w Tatry Wysokie, pochodzić na spokojnie, raz wylazłam na ciut ponad 2000 m npm. Czułam się super - ale zaraz po powrocie okazało się, że jest wielki krwiak w macicy. Miesiąc leżenia, ale na szczęście skończyło się wszystko dobrze.
              Drugi raz już nie skończył się tak szczęśliwie. Tym razem wyjazd w Małą Fatrę (1700 m npm) zakończył się stratą bardzo wczesnej ciąży, o której w trakcie wyjazdu jeszcze nie wiedziałam.
              Oczywiście, mogło być tak, że jeden i drugi przypadek to zbiegi okoliczności. Być może. Tym niemniej uważam, że jeśli ktoś nie jest na co dzień przyzwyczajony do gór, powinien się dobrze zastanowić przed wyjazdem.
              Pozdrawiam serdecznie.
            • stuletnia_stokrotka Re: II trymestr - wyjazd w gory. 09.01.13, 06:31
              chyba.ze napisała:

> Też doświadczyłaś różnicy ciśnień?
              > Czymś się objawiało?
              > Podziel się zatem cennym przeżyciem big_grin

oczywiście masz świadomość,że to,że ty czegoś nie wiesz,nie znasz albo nie doświadczyłaś to nie oznacza,że to coś nie istnieje?
              moja przyjaciółka straciła ciążę w 4 m-cu po tym jak w ciągu kilku dni z centralnej Polski pojechała najpierw w góry a potem nad morze.diagnoza lekarza była jednoznaczna-zbyt duża i gwałtowna różnica ciśnień
    • hiljo Re: II trymestr - wyjazd w gory. 07.01.13, 21:13
      Właśnie wróciłam z 10-cio dniowego pobytu w Zakopanem - jestem w 36 tygodniu. Na Kasprowy kolejką też pojechałamwink Lekarz życzył wypoczynku - pewnie ostatniego przed porodem.
      W 22 tygodniu leciałam samolotem na wakacje do Egiptu - lekarz też nie widział nic dziwnego.

Wg mnie II trymestr jest najlepszy na jakiekolwiek wyjazdy - w III jest już po prostu ciężko wink

Jedź i baw się dobrze.
    • mary_an Re: II trymestr - wyjazd w gory. 08.01.13, 13:13
      Ja lece w piatek na narty w Alpy - dostalam blogoslawienstwo lekarza i poloznej smile
    • joaska1986 Re: II trymestr - wyjazd w gory. 08.01.13, 15:32
      Jak sie czujesz na silach to jasne. Pozazdroscic. Ja wiekszosc ciazy spedzilamw lozku bo tak mnie mdlilo ze niedalo sie normalniefunkcjonowacsad
    • princesswhitewolf Re: II trymestr - wyjazd w gory. 09.01.13, 09:10
      Ja bym sie nie zdecydowala na aktywne wspinaczki czy narty nawet przy dobrym samopoczuciu. Zbyt latwo sie przeforsowac w ciazy albo upasc. Tak od upadku kobiety poronic potrafia i nie jest to rzadkoscia
      • olgaaa1 Re: II trymestr - wyjazd w gory. 09.01.13, 09:17
        Ja w 22 tygodniu Uwaga leciałam samolotem i spędziłam cudowny wypoczynek w Grecji, myśle, że to raczej poszłomi na zdrowie smile
        Jeśłi jedziesz pospacerować, posiedzieć na stoku itd. to pewnie, że tak. Jeśli jedziesz jeździć na nartach, to to nie jest dobry pomysł. Nie sama jazda na nartach, ale wiesz jak jest na stokach. Ty jeździsz dobrze, a jakiś baran może na Ciebie wpaść i może być problem.
        Ostatnio słyszałam, że samolotem nie można latać bo występuję promieniowanie z kosomosu big_grin big_grin big_grin
    • ashraf Re: II trymestr - wyjazd w gory. 09.01.13, 12:28
      Roznice cisnien to nie bajka, z tego samego powodu ciezarnym nie wolno nurkowac, z czym jakos nikt sie nie kloci... I nie mowie to u niskich gorach, natomiast Tatry sa wysokie i u kobiety niepochodzacej z rejonow Podhala moze sie to roznie skonczyc. Nie jestem panikara, sama podrozowalam duzo, w 5 mies. bylam 2 tyg. w Meksyku, wczesniej Hiszpania, teraz dluga podroz do Polski (14 h autem w jedna strone), ale nie widze powodu do narazania sie na niepotrzebne ryzyko. Sama zreszta dbalam o swoje bezpieczenstwo w podrozy - unikalam regionow malarycznych i tych, gdzie wymagane sa szczepienia, zakladalam skarpetki uciskowe, bralam na lotnisku zastrzyki przeciwzakrzepowe itd.
    • sofi75 Jedz - na zdrowie 09.01.13, 16:57
      W II trymestrze bylam w Turcji, w Kapadocji. Robilismy lajtowe trekkingi, latalismy balonem. Bylo super!

Ciaza ksiazkowa, po dwoch poronieniach.
    • stuletnia_stokrotka Re: II trymestr - wyjazd w gory. 09.01.13, 19:27
      chyba.ze napisała:

>
      > Oczywiście lekarz dał to jej NA PIŚMIE (w karcie wypisowej )
      > jeśli nie
      > to w tym tyle prawdy na ile dałaś się nabrać.

zresztą szczerze mówiąc mam głęboko w de czy mi wierzysz czy nie. jesteś beton,nie umiesz się przyznać do niewiedzy,wolisz wyśmiać niż zrozumieć-ale to twój problem.trzeba walczyć z własnymi ograniczeniami big_grin
    • librea Re: II trymestr - wyjazd w gory. 15.01.13, 11:08
      Ja byłam w Tatrach w 6 miesiącu ciąży, oczywiście wcześniej skonsultowałam się z lekarzem, który nie widział przeciwskazań. jedyne co mi zalecił, to żeby się zbytnio nie forsować, nie zmonknąć i nie jeść byle czego. Weszliśmy sobie z mężem spokojnym tempem na Giewont (to był największy wyczyn), a pozostałe dni to były głównie dolinki i polanki. Przyznam, że to był najlepszy czas w całej ciąży, najlepiej się czułam. Po powrocie (w niedzielę), w poniedziałek akurat miałam kolejną wizytę u lekarza i wszytko było ok. Uważam, że jeżeli ktoś się dobrze czuje i nie musi od razu zdobywać Rysów czy Świnicy, a lekarz nie widzi przeciwwskazań, to II trymestr jest najlepszym okresem na takie wypady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka