Dodaj do ulubionych

14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE

19.07.04, 08:53
Witam wszystkie dziewczyny. Jestem w 14 tyg.i mam grzybicę.
Mój lekarz właśnie wyjechał na urlop (mam pecha!)Lekarz
rodzinny przepisał mnie lactovaginal, biorę go od 3 dni i
na razie żadnej poprawy. Dziewczyny, poradźcie! Czy grzybica
może zagrażać dzidziuciowi? Czy grzybica w ciąży jest niebezpieczna?
Bardzo bardzo dziękuję za wszystkie wasze odpowiedzi!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dosiadpl Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 19.07.04, 10:05
      gdy bylam na patologii ciazy w szpitalu tez dostalam lekkiej grzybicy. Lekarze
      podaja w szpitalu pacjentkom clotrimazol w globulkach dopochwowych i masc do
      smarowania gdy piecze na zewnatrz. Ponoc jesdt to bezpieczny lek dla obojga,
      mamusi i dzidzi. Pewnie tak jest skoro podaje sie go na oddziale patologii ciazy
      Dosia i 41 t Kacperek
      • enigma75 Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 19.07.04, 10:20
        Myślę, że zapalenie w ciąży przytrafia się bardzo często. Zmienia się flora
        bakeryjna. Jestesmy wtedy bardziej podatne na wszelkie syfki. Ja już nie
        pamiętam co mi lekarka przepisała. Ale jakieś globulki. Gdy pytałam gin. czy
        takie zapalenie jest groźne dal dzieccka, to odpowiedziała, że każde zapalenie
        jest ryzykowne, ale tylko wtdey gdy szyjka nie jest zamknięta. itd.
    • kasiaba1 Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 19.07.04, 10:24
      Witaj, grzybicę w ciąży należy oczywiście leczyć, nie jest to jednak wielka
      tragedia. Ja ją miałam praktycznie przez cały czas bo brałam calutką ciążę
      antybiotyk a to "pomaga" grzybicy, poza tym już ciąża sama w sobie predystynuje
      do grzybicy bo nieco zmienia się środowisko pochwy, dodatkowo jest teraz ciepło
      i problem gotowy.
      Grzybicę w ciąży leczy się najczęściej globulkami Nystatyna(ja zawsze
      próbowałam "wyżebrać" w aptece, jeśli nie mogłam iść akurat do lekarza), a po
      zakończeniu kuracji Lactovaginalem. Poza tym powinno się zrezygnować ze
      słodyczy, żeby "zagłodzić" grzyba, co dla mnie łatwiej powiedzieć niż zrobić,
      bielizna bawełniana, przewiewna, podmywanie płynem lekko kwaśnym, bardzo dobry
      jest Laktacid.
      Pozdrawiam
    • magda1975 Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 19.07.04, 11:02
      Witaj Kamila!
      Oprócz wyżej wymienionych polecam jeszcze do diety dołączyć jogurt (bez dodatku
      cukru, najlepiej naturalny), bo tak jak piszą dziewczyny słodyczy lepiej
      unikać. Odnośnie podmywania ja czasem stosowałam roztwór 7% octu winnego z wodą
      w proporcji 1:20. Życzę powodzenia.
      Magda
      • paulajal Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 19.07.04, 11:11
        Grzybica w ciąży jest niezwykle popularna. Ja też miałam 2 razy, lactovaginal
        nie leczy grzyba, pomaga tylko odbudowac florę bakteryjną poprzez wprowadzenie
        pałeczek kwasu mlekowego, więc bardziej się nadaje na kurację "po". Ja dostałam
        raz nystatynę, a raz pimafucin, ale to był 2-gi i 3-ci trymest, a w 1-szym są
        jakies ograniczenia. Nie zwlekaj z wizytą u jakiegokolwiek gin, chocby na Izbie
        Przyjęć i zastosuj się do jego zaleceń.
    • agga1976 Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 19.07.04, 11:09
      Witaj,
      juz 2 razy mialam w ciazy leczona grzybice- zawsze najpioerw biore Natamycyne
      (tabldopochowe) przez 10 dni na noc, a na dzien (jesli pieczenie obejmuje tez
      wargi sromowe)- Pimafucin krem, dopiero potem biore Lactovaginal. Te leki sa na
      pewno bezpieczne w ciazy, ale Pumafucin i Natamycyna sa oczywoscie na recepte.

pozdrawiam
      Agga + 28 tyg. Malenstwo smile
    • kamilka_sit Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 19.07.04, 11:11
      Dzięki wielkie za słowa otuchy, bo byłam pełna obaw.
      Myślicie,że muszę iść do innego ginekologa ze względu na
      urlop mojego?
      • agga1976 Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 19.07.04, 11:32
        a kiedy wraca Twoj lekarz? jesli to kwestia np. 2 dni, to ja bym poczekala, ale
        jesli wiecej to lepiej idz do innego, w ciazy wszelkie infekcje powinno sie
        leczyc

pozdrawiam
    • le_lutki Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 19.07.04, 11:16
      hej,

nie - nie jest niebezpieczna. ja przechodzilam jakos w pierwszej polowie ciazy
      (nie pamietam dokladnie) i oczywiscie stresowalam sie okrutnie, ale lekarz mi
      jasno powiedzial, ze dziecku to nijak nie grozi, bo jest "dobrze opakowane"
      tam, gdzie jest smile Przepisal mi natomiast bardzo skuteczne leki (nie pamietam
      jakie, zreszta to bylo we Francji, wiec pewnie inne) i po paru dniach bylo po
      wszystkim. Z tym,ze kuracj trwala wiecej niz kilka dni, dla pewnosci.

Pozdrawiam!
      • kamilka_sit Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 19.07.04, 13:27
        Mój lekarz dopiero poszedł na urlop, przyjdzie za 3 tygodnie
        trochę za dużo sad(
        • agga1976 Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 19.07.04, 13:36
          Kamilko, to lepiej idz do innego lekarza. Na pewno przypisze Ci ktorys z lekow,
          o ktorym dziewczyny lub ja wspominalysmy i bedzie dobrze, po zakonczonej
          kuracji warto kupic lactovaginal.
          3 tyg to dlugo, przez ten czas wyleczysz grzybice i zapomnisz o niej smile

pozdrawiam
          • sugar_mama_danielcia Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 19.07.04, 13:42
            Nieleczona grzybica w ciazy moze wywolac przedwczesny porod lub we wczesnej
            ciazy poronienie. Dlatego nie zwlekaj i idz do innego lekarza. Sama grzybica
            nie wplywu na rozwoj plodu, wiec sie nie mart tylko lec po leki. Lekarz tez
            przepisze ci cos bezpiecznego wiec pare dni pozniej problem bedziesz miala z
            glowy.

Pozdrawiam
            Sugar
    • kasikc1 Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 19.07.04, 19:45
      ja też mam grzybicę i to od połowy ciąży. Teraz jestem w 37 tyg. a leczyłam się
      długo jest trochę lepiej.
      Grzybica nie zagraża dziecku tylko trzeba ją wyleczyć do porodu niestety to są
      uroki ciązy jak mówi moja ginekolog. Stosowałam wszystko po kolei gyno travogen,
      nestycynę, macmiror i lactovaginal i wszystko tylko troszkę podleczyło.
      Najskuteczniejszy był macmiror. teraz mam jakieś globulki zrobione w aptece to
      podobno najbardziej skuteczne ale to mam zakładć przed porodem.
      Uzbrój sie w cierpliwość, ja przeszłam przez to jakoś i mam nadzieję że przy
      porodzie będzie ok. ale podno na 100 % grzybicy w ciąży się nie wyleczy bo
      zmieniła sie flora bakteryjna pochwy.
      Mimo wszystko nie denerwuj się dzidziuś jest od tego z dala a lekarz wróci i
      poradzi ci inne kuracje, na każdego działa coś innego.
      Pozdrawiamy
      • justek13 Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 19.07.04, 20:00
        Jesli moge cos doradzic z wlasnego doswiadczenia, to najskuteczniejszy jest
        Gyno-Pevarol, ale troszke kosztuje (ok 50zl). Pozdrawiam.
    • dnicole Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 19.07.04, 20:11
      ja własnie w piątek trafiłam do mojego gina z powodu dziwnych upławów, jak się
      okazało to zapalenie przepisał Natamecyne (globulki). Z tego co wiem globulki
      dopochwowe nie mają złego wpływu na dzieciątko, tak jak tabletki doustne
    • opieniek1 Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 20.07.04, 09:52
      ja właśnie skończyłam leczenie. Lek nazywa się Dafnegin i podobno jest
      przeznaczony właśnie dla ciążówek. W poprzedniej ciąży leczyłam się Nystatyną i
      Natamycyną. Niestety taki urok ciąży.
    • akkf Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 20.07.04, 15:44
      Niestety wielkie prawdopodobienstwo, ze bedziesz sie "bujala" z ta grzybica
      przez cala ciaze!!!
      Przede wszystkim idz jak najszybciej do lekarza - oprocz przepisania leku
      stwierdzi czy to rzeczywiscie tylko grzybica (dobrze byloby zrobic wymaz,
      grzybki tez moga byc wrazliwe na rozne specyfiki). Nieleczone grzyby moga
      nadwyrezyc szyjke, raczej nie przedostana sie do Dzidzi...
      U mnie wygladalo to tak: pierwszy trymestr Nystatyna - 10 dni brania, 2 tyg.
      OK, potem nawrot i spowrotem Nystatyna. Od drugiego trymestru mozna stosowac
      silniejsze srodki - przetestowalam chyba wszystko, co mozna w ciazy (aha - nie
      zrazaj sie ze na ulotce sa ostrzezenia, ze mozna stosowac w ciazy, jesli
      wskazania przewyzszaja ryzyko dla plodu - jak lekarz przepisuje, to raczej wie
      co robi), ale po 2-3 tyg. grzybki wracaly, zniknely dopiero gdzies ok. 36
      tygodnia (jedna moja kolezanka tez tak miala, to bardzo czeste w ciazy).
      Wazne zeby zaleczac to non-stop...
      wytrwalej walki!!!
      • afi77 Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 22.07.04, 09:32
        Mój gin też jest na urlopie, do kontroli poszłam do innego, który stwierdził
        grzybicę sad Dostałam clotromazol, problem jednak w tym, iż jestem 5 dni przed
        terminem! Rozwarcie na 1/2 palca. A jak nie wyleczę tej grzybicy to co? czy
        może to jakoś zagrażać dziecku? Proszę odpiszcie!!
        Afi i 40 tyg. Jakubek
        • kasiaba1 Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 22.07.04, 09:47
          Na moje pytanie, ciut przed terminem, czy to będzie zagrażać dziecku, moja
          ginka: "Nieeeeeeee" a potem coś przebąknęła o leczeniu dziecka w razie czego,
          wydaje mi się że problem jest większy gdy jest to wcześniak, ale tak nie jest u
          Ciebie.
          Cóż, u mnie problem został "ominięty", bo skończyło się na cięciach.
          • afi77 Re: 14 tydz. i grzybica :( PORADŹCIE 22.07.04, 12:53
            dzięki kaisaba1 smile
            • b.jaga Swoją drogą ta Nystatyna 22.07.04, 13:58
              to jakiś koszmar! Chyba zrobił ją facet.. Jest kanciasta, nieporęczna i
              obrzydliwa. Zawsze miałam wrażenie, że się potnę pastylką zanim
              ją 'zainstaluję'. Teraz biorę MacMirror..
              • mloda_mama20 Czy grzybica moze wplynac na bakterie w moczu? 25.07.04, 14:09
                Witam..

Jestem w 23 tygodniu ciazy i tez mam grzybice. Bralam jakies srodki dopochwowe
                (nie pamietam nazwy).. po 15 dniach brania mialam swiety spokoj (tak mi sie
                wydaje).. nie wiem czy w skutek tego czy nie, ale musialam brac UROSEPT na
                odkazenie moczu, bo mialam b.liczne bakterie. Mozliwe ze to przez grzybice?

Pozdrawiam..
                Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka