Dodaj do ulubionych

PYTANKO O MAŁĄ DOLEGLIWOŚĆ!!!!!!ciąża!!

19.07.04, 12:03
mam problem jestem w 16tyg i czasem odczówm jakby ukłucie w dole
brzucha ,albo na środkualbo z prawej strony bądz też z lewej, tam gdzie to
poczuje brzuch jest twardszy niż po drudgiej stronie, dziewczyny co to
takiego??? pomocy!! czekałam na tego bobaska 4 lata!!! boje sie o wszystkie
głupotki czy to coś niepokojącego??? a jeśli nie to czy moga byc to ruchy
dziecka to moja 1 ciąża wiec ,z tego co wiem za wczesnie na jakiekolwiek
ruchy!!to kłucie zazwyczaj po kilku sek lub min ustępuje ale mimo to boje sie
wizyte mam dopiero za 2 tyg wiec nie wiem czy nie za póżno jak coś sie
dzieje??
Obserwuj wątek
    • ryba2 Re: PYTANKO O MAŁĄ DOLEGLIWOŚĆ!!!!!!ciąża!! 19.07.04, 12:10
      Ja tez pierwsze ruchy poczulam w 16 tyg mimo ze nigdy wczesniej nie rodzilam.
      Tyle ze ja odczuwalam to jak drzenie miesni...
      Mysle, ze Twoje Kochanie rozpycha sie na calego smile
      • anja3333 Re: PYTANKO O MAŁĄ DOLEGLIWOŚĆ!!!!!!ciąża!! 19.07.04, 12:33
        hej!!!
        gratuluje oczekiwanego dzidziusia i pragne Cie pocieszyc. mysle ze nic zlego
        sie nie dzieje tylko rozciagaja Ci sie wiązadła podtrzymujące rosnącą macicę to
        wlasnie taki bol po bokach. albo kłucie a nieraz to taki tępy ból promieniujący
        na całą pachwinę.
        • rheya Re: PYTANKO O MAŁĄ DOLEGLIWOŚĆ!!!!!!ciąża!! 19.07.04, 12:48
          witaj - ja też zaczęłam wcześnie czuć ruchy dziecka - jakoś tak pod koniec 15
          tc. A ten ból to faktycznie może być naciąganie się więzadeł. Ja miałam
          dodatkowo jeszcze skurcze - one też trwają kilka sek ale tego też można się
          pozbyć biorąc choćby nospa. Najlepiej przy wizycie zapytaj lekarza, on Ci
          poradzi co to może być. Ja myślę jednak że to tylko wiązadła, bo przecież
          dzidzia już tak dużo miejsca potrzebuje!! A na dodatek tak fajnie widać na USG
          jak potrafi fikołki robić - zobaczysz - uśmiejesz się sama jak Ci sie uda
          uchwycić ten moment. Ja miałam ubaw nieprzeciętny. Przygotuj sie że teraz
          będzie coraz mocniej kopało. To dopiero jest śmieszne uczucie - ja sie jeszcze
          nie przyzwyczaiłam do tych porządniejszycch kopniaków i czasem to aż się skulę
          jeszcze z wrażenia big_grin takie słodkie te nasze maleństwa smile A to że sie
          przejmujesz czy wszystko jest ok, to jak najbardziej normalne - ttak mi się
          wydaje - bo ja mam to samo smile JAk mnei tylko coś ukłuło albo zabolało to
          najchętniej już bym do lekarza biegła. Ale co w tym dziwnego zważywszy na to ze
          to nasza pierwsza ciąża no nie?? Pozdrwiam zatem i zyczę zdrówka mamusi i
          maleństwu R. i 22-tygodniowa fasolka ( a raczej fasolek)
    • hania11 Re: PYTANKO O MAŁĄ DOLEGLIWOŚĆ!!!!!!ciąża!! 19.07.04, 18:00
      Ja tez jestem w 16 tyg, tylko,ze to moje 3 dziecko i o dziwo nie czuje jeszcze ruchow, ktore w kolejnej ciazy powinno sie wyczuc na tym etapie. A w twoim przypadku to mysle, ze nie mozesz jeszcze czuc ruchow takich "gwaltownych", zwlaszcza,ze to pierwsza ciaza. Ja tak mialam przy drugiej, jak sie okazalo to rzeczywiscie rozciaganie wiazadel no i te nieszczesne skurcze- wtedy wlasnie tak twardnieje brzuch. Moga sie pojawiac bardzo czesto i wtedy lekarz zapisuje Magne B6, jesli bylas dawno u lekarza i jeszcze go nie bierzesz to moze zadzwon i zapytaj czy nie przyjsc na wizyte wczesniej (zawsze to lepiej upewnic sie, zwlaszcza, ze sie bardzo niepokoisz). Moze ktos powie: panikara, ale moja poprzednia ciaza okazala sie martwa, nie wiadomo dlaczego, i teraz naprawde wiem co Ty mozesz odczuwac. Mam 2 dzieciakow wspanialych i bylo wszystko OK, wtedy sie tak nie przejmowalam, ale po ostatnim "wypadku" nie ryzykuje, po prostu nie umiem. Zawsze jak sie cos nie tak dzieje to wariuje czy wszystko OK.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka