Dodaj do ulubionych

rozszczep?

19.04.13, 23:56
Witam! Jestem w 24 tyg ciąży. Dzis mialam usg. Mam dosyc dziwna Pania doktor, ktora dzis byla bardzo nie mila, i bardzo mnie z moim mezem potraktowala. Poza tym pod nosem zaczela mowic do siebie ze chyba widzi rozszczep. dalej mowiac ze jednak nie, bo dzidzia ulozyla tak glowke ze lozysko wydawalo jej sie ta wada. na wyniku badan mam napisane:wyglad twarzoczaszki prawidłowy". Co mam dalej o tym myslec. Góre wziely jednak moje watpliwosci, i jej zdanie ze chyba widzi rozszczep. Dudni mi to w uszach. Mysle nad zrobieniem usg w 4d.
Obserwuj wątek
    • white_swan Re: rozszczep? 20.04.13, 00:16
      Obraz 3d/4d jest zbyt przetworzony komputerowo żeby jego podstawie stawiać diagnozy.
      Nie szukaj sprzętu tylko lekarza który specjalizuje się w diagnostyce obrazowej płodu.
      • gkoz Re: rozszczep? 20.04.13, 07:38
        Zrób u dobrego specjalisty usg 2d bo to ono służy do diagnostyki, 4d to tylko pamiątkowe zdjęcie lub film
        • zebra12 Re: rozszczep? 20.04.13, 08:33
          Dokładnie gkoz ma racje. Nie wiem jak w PL, ale takie wady operuje się prenatalnie i wtedy dziecko rodzi się pełnosprawne. Tak czy siak potrzebna szybka diagnoza.
          • bahati0 Re: rozszczep? 20.04.13, 18:53
            Rozszczep operowany w ciąży? Nie żartuj, to wymaga często kilku zabiegów przy ścisłej wspópracy różnych specjalistów (laryngologa, ortodonty, logopedy i foniatry). Ale myślę Autroko, że skoro ta ginekolog (swoja drogą beznadziejnie nieprofesjonala) ostatecznie nie napisała nic o wadzie, to jej nie ma! Ale koniecznie skonsultuj to z innym lekarzem.
            • white_swan Re: rozszczep? 21.04.13, 00:24
              bahati0 napisał(a):

> Rozszczep operowany w ciąży? Nie żartuj, to wymaga często kilku zabiegów przy ś
              > cisłej wspópracy różnych specjalistów (laryngologa, ortodonty, logopedy i fonia
              > try).

Rozszczepu podniebienia nie można ( przynajmniej na chwilę obecną ), ale rozszczep kręgosłupa można skorygować. W polsce łódź się tym zajmuje.
              • anetchen2306 Re: rozszczep? 21.04.13, 11:28
                ... przeciez autorka watku zaznaczyla, ze chodzi o twarzoczaszke, nie o kregoslup ...
                ´Rozszczep kregslupa (cewy nerwowej) jest znacznie powazniejsza wada, zagraza zdrowiu i zyciu dziecka. Dlatego niektore przypadki mozna a nawet powinno sie operowac jeszcze w lonie matki. Rozszczep podniebienie to przy takiej wadzie czysta "kosmetyka" ...
                No i odkad wprowadzono proilaktyke kwasem foliowym rozszczep kregoslupa jest wada stosunkowo rzadko spotykana, dzieki Bogu.
    • kamilkamg Re: rozszczep? 20.04.13, 15:21
      dlatego chce to jak najszybciej sprawdzic. nie wiem czy to ze w ogole wspomnila o swoich watpliwosciach znaczy o jej roztargnieniu czy faktycznie miala jakies watpliwosci. uspokoilo mnie tylko to zdanie wpisane na wyniku badania, ze wyglad twarzoczaszki poprawna, moze faktycznie bylo to tylko chwilowe ulozenie dziecka kolo lozyska?
      • anetchen2306 Re: rozszczep? 20.04.13, 18:33
        Po co w ogole chodzisz do kogos, kto nie traktuje cie powaznie (mruczy cos pod nosem), jest arogancki (niemily), roztargniony (nie wie co widzi i czy w ogole cos widzi, mowi cos innego a w karcie zapisuje cos innego) i zle u niego sie czujesz?
        Ja na Twoim miejscu zrezygnowalabym natychmiast z "prowadzenia" ciazy u tej pani.
        Bo to osoba malo kompetentna.
        I tak jak dziewczyny pisza: w wiekszosci krajow europejskich diagnostyke usg plodu wykonuja wyspecjalizowane osrodki (zwlaszcza te duze screeningi), specjalisci. W Pl w kazdym miescie wykonuje je kazdy ginekolog sad
        Gdybanie Ci nie pomoze: zrob kontrolne usg u innego lekarza, na innym sprzecie.
        Ja bym tak zrobila. I gdyby moja lekarka prowadzaca potraktowala mie w taki nonszalancki sposob, nigdy wiecej juz bym do niej nie zajrzala. Jezeli wybieram lekarza, ktory ma czuwac na tym, co dla mnie najcenniejsze, to chce miec do niego zaufanie a nie znosic jego humorki.
    • klubgogo Re: rozszczep? 20.04.13, 21:05
      co ci da 4d. Znajdź specjalistę, nie ginekologa (do tego sfochowaną babę sterowaną hormonami), ale radiologa, diagnostyka obrazu usg w 2D.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka