Dodaj do ulubionych

Zaparcia i problemy jelitowe

26.05.13, 22:05
Może był taki wątek to proszę o namiar....lub podpowiedź czy można jakoś sobie dopomóc oprócz diety ?
To dopiero I trymestr a czuję się jakby jelita całkiem przestały pracować, wzdęcia, dyskomfort, zaparcia....
Nigdy nie używałam środków przeczyszczających bo zawsze miałam super przemianę materii i zero problemów jelitowych, poprzednią ciążę też mnie strasznie męczyły te dolegliwości, no i teraz powtórka z rozrywki ?
Do tego szyjka krótka, prawdopodobnie szew mnie czeka i unikanie napięć , wysiłku....
Jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Zaparcia i problemy jelitowe 26.05.13, 22:22
      forum.gazeta.pl/forum/w,585,144185350,144185350,czy_zaparcia_w_ciazy_sa_normalna_sprawa_.html
    • melodi08 Re: Zaparcia i problemy jelitowe 26.05.13, 22:25
      Witam u mnie w ciazy ujawnil sie zespol jelita drazliwiego i ataki kolek jelitowych sprawa pogarszala sie przez zaparcia udalo mi sie zwalczyc to wlasnie dieta i w przypadku atakow lekami rozkurczowymi , a na zaparcia polecam picie 2 litrow wody dziennie + szklanka albo 2 kompotu z suszonych sliwek na czczo+ platki sniadaniowe wysoko blonnikowe, duzo pieczonych badz gotowanych warzyw ( eliminujac cebule, czosnek, kapuste i wiekszosc straczkowych ) i bedzie ok przynajmniej na mnie to dziala , pozdrawiam wink
    • aninka9 Re: Zaparcia i problemy jelitowe 26.05.13, 23:23
      Jeżeli nie masz oporów- kup sobie małą gumową gruszkę w aptece (średnica ok 8cm) i wciśnij sobie czystą wodę w objętości jednej szklanki za każdym razem gdy masz problem. To nie jest jeszcze lewatywa (ta jest bardziej dogłębnym i niepolecanym w ciąży oczyszczaniem jelit) a u mnie jedynie to się czasami sprawdzało. To chyba jedyna alternatywa dla diety i ruchu na zaparcia, na którą pozwolił mi mój lekarz. Mało ciekawa technicznie, ale i jedyna deska ratunku.
    • great.growling.gryzak Re: Zaparcia i problemy jelitowe 27.05.13, 12:34
      a ja polecam ciasteczka owsiane! lekarka kazala mi jesc platki owsiane na surowo, drugi lekarz polecil syrop Laktuloza, ale ja postanowilam zrobic po swojemu i napieklam ciasteczek smile masakryczne zaparcia skonczyly sie jak reka ucial, wystarczy jedno ciasteczko dziennie i wszystko przechodzi. a ze sa dobre, to zwykle jem wiecej niz jedno wink polecam przepisy z mojewypieki.com - latwe i pyszne.
    • niebieska_jagoda Re: Zaparcia i problemy jelitowe 27.05.13, 13:52
      Polecam 3 szt. kiwi przed snem i 1 pomarańczo. Naprawdę pomaga, szybko zapomnisz o zaparciach.
      Świetny jest też chleb własnego wypieku /np. a automatu/, oczywiście ciemny, z ziarnami.
    • kasiak37 juliette2010 27.05.13, 20:41
      zajrzyj prosze do watku na szpilce dot dygnaturek i ich regulaminowej wielkosc.
      • kasiak37 sygnaturek n(t 27.05.13, 20:42

• juliette2010 Re: juliette2010 27.05.13, 20:59
        Dziękuję za rady- chyba płatki owsiane pójdą na początek...
        Za sygnaturki przepraszam- na innych forach nie ma takiego wymogu...
        • maga8484 Re: juliette2010 28.05.13, 17:28
          Ja polecam jabłuszko i winogrona i problem powinien zniknąć smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka