Dodaj do ulubionych

gondolka zamiast łóżeczka?

02.08.04, 13:00
Drogie Mamuśki, poradźcie co robić? W najbliższych dniach przeprowadzam się
do malutkiego mieszkanka z jednym pokojem, w którym zmieszczenie łóżeczka,
wózka , komody z przewijakiem i fotela do karmienia jest po prostu
niemożliwe. Zastanawiam się, czy mogę zrezygnować np. z łóżeczka i trzymać
Maleństwo w gondolce? A jesli w gondolce, to zainstalowanej na stelażu czy
stojącej sobie luzem? A jak długo Dzidziusiowi będzie w takiej gondolce
wygodnie? W tych przejściowych warunkach będę mieszkać jakieś trzy
miesiące...A może nie rezygnować z łóżeczka tylko z jakiegoś innego mebla?
Jestem w kropce. Czekam na Waszą pomoc
Serdeczne dzięki
MisiaLu
Obserwuj wątek
    • malizna74 Re: gondolka zamiast łóżeczka? 02.08.04, 14:48
      Nie wiem co to dla ciebie gondolka. Jeśli duża płaska część wózka, to na 3
      miesiące powinna wystarczyć o ile Dziecko nie będzie zbyt duże. A gdzie ją
      postawić, to już nie wiem, bo nie znam układyu mieszkanka.
      Poza tym można sobie darować przewijak oraz fotel, chyba, że łóżko nie nadaje
      się do siedzenia.
      Jest jeszcze jedna opcja - cała rodzinka w jednym łóżku.
      • plumcio Re: gondolka zamiast łóżeczka? 02.08.04, 15:48
        Moim zdaniem spokojnie do 3 miesiaca mozna trzymac dziecko w gondolce-w wozku
        po prostu. Bedzie mu tam przytulnie i pobujac bedzie mozna.
        Przewijak nie jest konieczny. Mozesz przewijac na łózku, na kocyku lub
        podkladac ceratke. Fotel do karmienia...hmmm tez mozna na lozku. zalezy jak
        lubisz- ja np karmialam czesto na lezaco- szczegolnie w nocy. Maluch ssal a ja
        drzemalam. To nawet bezbieczniej bo ja bylam tak zmeczona ze maluch o malo co
        raz mi z rak nie wypadl...
        A tak w ogole- to nie kupuj na zapas. Jak po tygodniu, dwoch, okaze sie, ze np
        przewijak lub fotel to cos nieodzownego to wtedy kupisz juz wczesniej upatrzony.

Plumcio
    • mardinus Re: gondolka zamiast łóżeczka? 02.08.04, 17:10
      Ja uzywam od 5 tygodni gondoli . Stoi sobie koło mojego łózka , córeczka lepiej
      w niej śpi a mi jest łatwiej ( w nocy ) ja z tamtąd zabierać na karmienie . A w
      dzień nieraz usypiam ją w gondol ale nałozonej na stelarz ( czyli poprostu w
      wózku ). Nie wiem do którego miesiąca straczy ale najpewniej jeszcze kilka
      tygodni.
      asia i julcia
    • cody2 Re: gondolka zamiast łóżeczka? 02.08.04, 18:44
      Z komodyradziłabym zrezygnować, a wstawić łóżeczko. Pierwsze 3 , 4 tygodnie
      przetrwa maleństwo w gondollce, ale 2, 3 miesięczny... nie wyobrażam sobie
      mojego Malucha, on tyle sie wierci, buszuje w łóżeczku.
      My tez mieszkamy w kawalerce, nie jest bardzo mała, ale to zawsze jeden pokoik.
      Przewjam na łóżku, może mój kręgosłup cierpi, ale przewijaki nakomodach
      przerażały mnie zawsze. Dziecko staje sie bardzo szybko ruchliwe i chwila
      nieuwagi i nieszczęście gotowe.
      A może dasz sobie radę bez fotela do karmienia, można początkowo w łóżku, na
      leżąco, a z czasem tak się przyzwyczaisz, że każde miejsce będzie wygodne smile

Pozdrawiam
    • kanna przewijak 02.08.04, 21:14
      Mamy przewijak (z IKEA) zamocowany do sciany, nad ubikacja w łazience. jak nie
      jest potrzebny, składa sie go. Rewelacja.
      Do 3 mies. moje dziecko zasypiało w wózku (bo dawało sie go bujać) i nie zawsze
      przenosiłam go do łóżeczka. Więc jakis czas pewno się da.
      Zakup łóżeczka i tak Cie czeka, za ważnego powodu - jak maluch podrośnie,
      zacznie sie przekręcac i przemieszczać, będziesz musiała mieć miejsce
      (BEZPIECZNE!), gdzie bedzesz go mogła odłożyć i na chwile zostawić.

pozd. Ania
      • misialu Re: przewijak 02.08.04, 21:52
        Sliczne dzięki za rady! Na Was Kochane zawsze mozna liczyć... Poczytałam sobie
        Wasze listy i juz wiem... na początek nie będę kupować komody, ani wstawiać
        łóżeczka. Jak mi Dzidzia urosnie i zacznie rozrabiać, to najwyżej wtedy
        będziemy wnosic większe posłanie. Do przewijania i karmienia wykorzystam chyba
        łózko. Chyba jakoś damy sobie rade? Zwlaszcza, ze potrzeba matką wynalazku smile))
        Oczywiscie troche sie martwie, bo chcialabym zapewnic Dzidzi jak najlepsze
        warunki. Ale to chyba wszystkie Mamy mają takie pragnienia smile
        Jeszcze raz dziekuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie
        MisiaLu
        • paulajal Re: przewijak 02.08.04, 23:25
          Mi się wydaje, że specjalna komoda nie jest potrzebna, wystarczy sam przewijak,
          fotel do karmienia też może zastąpić bez problemu położenie na łóżku kilku
          poduszek opartych o ścianę. Jednak nie rezygnowałabym z łóżeczka. Kręgosłup
          dziecka twardnieje i prawidłowo kształtuje się w pierwszych miesiącach życia,
          dlatego ważne jest by dziecko spało na odpowiednim, twardym materacyku
          (pediatra poleciła mi kokosowy). Zresztą chyba warto dziecko od małego
          przyzwyczaic do zasypiania w swoim łóżeczku, tak by kojarzyło je z nocnym
          wypoczynkiem, a np gondolę ze spacerem, inaczej takiemu maluchowi może się
          wszystko rozregulować. Gondola na stelarzu wydaje mi się też mało stabilna, nie
          stoi w nocy tak sztywno jak łożeczko, a na podłodze byłoby za zimno od dna.
          Takie mam przemyslenia, trudno powiedziec czy słuszne czy nie, może sama się
          przekonasz i wtedy ostatecznie zdecydujesz.

Ale na pewno już bardzo dbasz o maleństwo, bo widzać że chcesz zapewnić mu
          wszystko co najlepsze.

Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka